Θησαυροί 3.000 ετών, ανάμεσα στους οποίους και μία χρυσή μάσκα, ίσως αποδεικνύουν την ύπαρξη ενός άγνωστου μέχρι σήμερα πολιτισμού στην νοτιοδυτική Κίνα.
Ειδικότερα, τα εκατοντάδες αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στο Sanxingdui στην Σιτσουάν μπορεί να ξαναγράψουν την κινεζική ιστορία, καθώς ίσως υποδεικνύουν την ύπαρξη ενός μέχρι σήμερα αγνώστου πολιτισμού.
Οι θησαυροί που ανακαλύφθηκαν ανήκαν σε έναν πολύ ανεπτυγμένο πολιτισμό που μπορεί να διήρκεσε χιλιάδες χρόνια, αλλά δεν υπάρχει καμία καταγραφή σε ιστορικά αρχεία, ανέφεραν ερευνητές της κινεζικής κυβέρνησης.
Σε μία μεγάλων διαστάσεων ανασκαφή που ξεκίνησε το 2019 έχουν ανακαλυφθεί 500 αντικείμενα κατασκευασμένα από χρυσό, χαλκό νεφρίτη και ελεφαντόδοντο και ανάμεσά τους ξεχωρίζει μία χρυσή μάσκα που ίσως τη φορούσε κάποιος ιερέας.
Η ποιότητα και ο τρόπος που έχουν κατασκευαστεί διαφέρουν σημαντικά από αντικείμενα που κατασκευάστηκαν την ίδια περίοδο σε άλλα μέρη της Κίνας, ακόμα και στην περιοχή γύρω από τον Κίτρινο Ποταμό, όπου κυριαρχούσε η δυναστεία Σανγκ.
Ο κινεζικός πολιτισμός θεωρείται παραδοσιακά ότι προέρχεται από εκείνη την περιοχή, η οποία ήταν γνωστή ως «Zhong Yuan», ή κεντρική γη. Η «Zhong Yuan» θεωρούνταν ως το κέντρο του κόσμου με πολύ αναπτυγμένο πολιτισμό και οι «άνθρωποι που ζούσαν έξω από αυτοί θεωρούνταν βάρβαροι».
Όμως η ανακάλυψη των νέων αντικειμένων ίσως ξαναγράψει την ιστορία του κινεζικού πολιτισμού!
«Πιθανότατα είμαστε ένα “μείγμα” διαφορετικών αρχαίων πολιτισμών» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, Shi Jinsong.
Μερικοί από τους θησαυρούς που βρέθηκαν μοιάζουν με αντικείμενα που βρέθηκαν σε τοποθεσίες κατά μήκος του ποταμού Γιανγκτσέ και στη Νοτιοανατολική Ασία, πράγμα που δείχνει ότι ο άγνωστος πολιτισμός δεν ήταν καθόλου απομονωμένος αλλά «συνδιαλεγόταν» με πολλές περιοχές.
Ο αρχαιολογικός χώρος Sanxingdui ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1930 και παρέμενε ένας από τους μεγαλύτερους γρίφους στην κινεζική αρχαιολογία επειδή τα αντικείμενα που «φιλοξενούσε», μεταξύ των οποίων και ένα χάλκινο «δέντρο της ζωής”» ύψους τεσσάρων μέτρων, δεν είχαν καμία προφανή σύνδεση με τον μετέπειτα κινεζικό πολιτισμό και κανείς δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει τα σύμβολα πάνω τους.
Κάποιοι ειδικοί πίστευαν ότι ήταν ταφικά αντικείμενα, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν για θρησκευτικές ή μαγικές τελετές.
Ο μεγάλος αριθμός αντικειμένων που βρέθηκαν υποδηλώνει ότι ο άγνωστος πολιτισμός είχε μια ευημερούσα οικονομία και ήταν τεχνολογικά προχωρημένος.
Πηγή: Daily Star