Δύο ιδιωτικά νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης προσπαθούν να αποφύγουν τη διασωλήνωση.
Προκειμένου να μην διασωληνώσουν τους ασθενείς τους, χορηγούν οξυγόνο υπό πίεση από τη μύτη βαθιά στους πνεύμονες, αποφεύγοντας στοματοτραχειακή διασωλήνωση με νάρκωση.
Όσο κι αν επιχειρεί η τουρκική ηγεσία να εξωραΐσει την κατάσταση, το υγειονομικό σύστημα της χώρας δοκιμάζεται σκληρά στους θαλάμους και στις εντατικές.
Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν αγώνα κατά του Covid-19 με όσα μέσα διαθέτουν.
Τελευταία, Τούρκοι εντατικολόγοι χρησιμοποιούν μια εναλλακτική μέθοδο χορήγησης οξυγόνου στους βαριά ασθενείς, διαπιστώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο αυξάνονται τα ποσοστά επιβίωσής τους.
Η τηλεόραση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press μπήκε σε δύο μονάδες εντατικής στα νοσοκομεία Ilhan Varank και Feriha Oz της Κωνσταντινούπολης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
Χορήγηση οξυγόνου με πίεση
Αλλά ποια ακριβώς είναι η νέα μέθοδος; Ο ειδικός εντατικολόγος Καντέμ Αρσλάν εξηγεί.
«Εδώ, σε αυτήν την μονάδα χορηγούμε οξυγόνο σε μεγάλη πίεση μέσω της ρινικής κοιλότητας στους ασθενείς που χρειάζονται στήριξη του αναπνευστικού τους συστήματος.
Προσπαθούμε να μειώσουμε την ανάγκη για αναπνευστήρα και διασωλήνωση μεταφέροντας το οξυγόνο υπό πίεση βαθιά στους πνεύμονες του ασθενούς γιατί φοβόμαστε ότι οι ασθενείς που διασωληνώνονται ή χρησιμοποιούν αναπνευστήρα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν.
Γι αυτόν τον λόγο έχουμε μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας».
Το «μυστικό» αυτού του τρόπου οξυγόνωσης των ασθενών είναι ότι δεν χρειάζεται στοματοτραχειακή διασωλήνωση του ασθενούς Covid που γίνεται συνήθως κι αναλόγως την περίπτωση με νάρκωση.
Με αυτήν την μέθοδο οι Τούρκοι εντατικολόγοι καταφεραν να μειώσουν κατά 20% το χρόνο νοσηλείας.
Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο και στις ΜΕΘ διότι αφαιρεί την πίεση και μένουν άδεια κρεβάτια για αυτούς που δεν υπάρχει άλλη λύση από τη διασωλήνωση.
Δύσκολη η ανάνηψη μετά από διασωλήνωση
Τα νοσοκομεία Ilhan Varank και το διπλανό του Feriha Oz, και τα δύο στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, διαθέτουν την πιο προηγμένη τεχνολογία στις εντατικές τους στην Τουρκία.
Ο καθηγητής Νουρετίν Γιγίτ, διευθυντής και των δύο νοσοκομείων, περιγράφει τη διαδικασία, όταν εισάγονται περιστατικά ασθενών με κορωνοϊό.
«Γενικά, το σύστημα που έχουμε υιοθετήσει είναι να κρατάμε τον ασθενή στην κλινική, να κάνουμε τη θεραπεία στην κλινική και να τον στέλνουμε στο σπίτι του από την κλινική.
Όταν η κατάστασή του χειροτερεύει προσπαθούμε να τον κρατήσουμε στην κλινική και να αποφύγουμε τη διασωλήνωση.
Έχουμε παρατηρήσει ότι όσοι ασθενείς διασωληνώνονται, αντιμετωπίζουν προβλήματα και είναι δύσκολο να ανανήψουν.
Γι αυτό και προσπαθούμε να δώσουμε οξυγόνο υπό πίεση από τη μύτη. Αλλά κι αν χρειαστεί να μπουν στη ΜΕΘ προσπαθούμε να αποφύγουμε τη διασωλήνωση».
Οι γιατροί και νοσηλευτές περιγράφουν τις αντιδράσεις ασθενών, ακόμη και σε ηλικία 20, 25 ή 30 χρονών που με δάκρυα στα μάτια από τον φόβο, ρωτούν αν θα βγουν ζωντανοί από την εντατική μετά από διασωλήνωση.
«Αυτό μας επηρεάζει και μας λυπεί βαθιά. Φυσικά όταν οι ασθενείς γίνουν καλά, πλημμυρίζουμε από χαρά» λέει ο Σιγκντέμ Ακαλάν Κουγουμτσού, ειδικός επιδημιολόγος.