Την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, μιλώντας για ελάχιστα περιστατικά νόσησης σε άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα.
Στο μεγάλο ζήτημα της ενδονοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό. Τόνισε ότι τα ποσοστά των υγειονομικών που έχουν εμβολιστεί θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Παράλληλα σχολιάζοντας τις περιπτώσεις όπου άτομα αν και είχαν εμβολιαστεί νόσησαν από τον ιό, διευκρίνισε ότι μόλις το 0,2% των εμβολιασμένων έχουν νοσήσει που είναι κάτι ιδιαίτερα χαμηλό και αναμενόμενο.
Ειδικότερα, η κ. Θεοδωρίδου σχολίασε τις πρόσφατες περιπτώσεις ενδονοσοκομειακής διασποράς της λοίμωξής από κορονοϊό από άτομα, τα οποία κατά προτεραιότητα είχαν τοποθετηθεί να εμβολιαστούν. Αναφέρθηκε, δηλαδή, στους υγειονομικούς που νόσησαν πρόσφατα, με συνέπεια να μεταδώσουν τον ιό.
Με αφορμή συζητήσεις που προέκυψαν για την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός για να προφυλάσσει πλήρως πρέπει να είναι πλήρης. Δηλαδή, να έχουν γίνει και οι 2 δόσεις και να έχουν περάσει και 7 μέρες μετά τη 2η.
«Υπάρχει ένα αρχικό διάστημα που δημιουργούνται τα αντισώματα και που ο εμβολιαζόμενος είναι ακόμα ευάλωτος στη λοίμωξη».
Υπενθύμισε, πάντως, πως υπάρχει ακόμα και η πολύ μικρή πιθανότητα για ανεπιτυχή εμβολιασμό όταν έχει νοσήσει παρόλο που έχουν περάσει 7 μέρες μετά τη 2η δόση.
«Από το σύνολο των εμβολιασθέντων μέχρι σήμερα αυτό το ποσοστό είναι της τάξεως του 0,2%. Είναι κάτι αναμενόμενο. Κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό αλλά το ποσοστό αν γίνει σωστός εμβολιασμός είναι εξαιρετικά μικρό. Όσοι εμβολιασμένοι νοσούν είναι όλοι ασυμπτωματικοί ή συμπτωματικοί. Επομένως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για μη εμβολιασμό» κατάληξε η κ. Θεοδωρίδου.
Ακόμη η πρόεδρος αναφερόμενη στο θέμα που είχε δημιουργηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, συντάχθηκε με τον ΕΜΑ και τον ΠΟΥ συνεχίζοντας τους εμβολιασμούς και παρακολουθώντας τα επιστημονικά δεδομένα, ενώ σημείωσε ότι οι πολίτες προσήλθαν στα εμβολιαστικά κέντρα παρά το κλίμα που είχε δημιουργηθεί, και επισήμανε: «Δεν υπάρχουν ενδείξεις με αυξημένο κίνδυνο περιστατικών θρομβόσεων, ωστόσο συνεχίζεται ο ενδελεχής έλεγχος».
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε πως μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 29.000 εμβολιασμοί και συνολικά 1.464.000 δόσεις έχουν πλέον χορηγηθεί με 993 χιλ. συμπολίτες μας να έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση 9,74%. Αύριο αναμένεται να σπάσουμε το όριο του 1 εκατ. εμβολιασμένων πολιτών.
Μέχρι στιγμή πάνω από 100.000 άτομα τα οποία ανήκουν στην ευπαθή ομάδα των ατόμων με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και σήμερα ξεκίνησε ο εμβολιασμός μεταμοσχευμένων.
Επίσης την προσεχή Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για να μπορούν οι πολίτες να κάνουν αιτήσεις ώστε να ενταχθούν στην Ομάδα Α υποκείμενων νοσημάτων, ενώ την Παρασκευή 26 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 70-74 και στις αρχές Απριλίου η ομάδα 65-69.
Σχετικά με τις παραδόσεις εμβολίων, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι μέσα στον Απρίλιο η Pfizer αναμένεται να μας αποστείλει πάνω 1.100.000 και 450 χιλ. δόσεις από την AstraZeneca. Η δε Moderna έχει μέχρι σήμερα αποστείλει 100.000 δόσεις.
Όσον αφορά στη Johnson & Johnson και με βάση το ενδεικτικό πλάνο που υπάρχει, αναμένονται 78.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 το Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.
Ο ΓΓ του Υπουργείου ανακοίνωσε ακόμη ότι 272 επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα θα αρχίσουν να λειτουργούν από την 1η Απριλίου φτάνοντας στα 1073 συνολικά ήτοι 55 περισσότερο απ΄ τον αρχικό αριθμό. Ο αριθμός αυτός εξασφαλίζει δυνατότητα 2 εκατομμυρίων εμβολιασμών το μήνα. Επίσης θα ξεκινήσουν και τα δυο νέα Μέγα Εμβολιαστικά κέντρα.