Επιστολή στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως έστειλε ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου καταγγέλλοντας τη συμπεριφορά της αναπληρώτριας συντονίστριας για τα ελληνικά σχολεία…
Τα παράπονα της ελληνικής κοινότητας στο Κάιρο για τη στάση, τις αποφάσεις και τη συμπεριφορά της αναπληρώτριας συντονίστριας για τα ελληνικά σχολεία μεταφέρει με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ο πρόεδρος της κοινότητας Χρήστος Θ. Καβαλής.
Στην μακροσκελή επιστολή του ο κ. Καβαλής παρουσιάζει τα έργα και τις ημέρες της αναπληρώτριας συντονίστριας η οποία με αποφάσεις της προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων επικαλούμενη υγειονομικούς λόγους μολονότι, όπως εκθέτει στην επιστολή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, στα ελληνικά σχολεία της Αιγύπτου τα υγειονομικά πρωτοκόλλα εφαρμόζονται με μεγαλύτερη συνέπεια και επιμέλεια από ό,τι συμβαίνει τόσο στην υπόλοιπη χώρα όσο και στην Ελλάδα.
«Η πολιτική κάλυψη που προσφέρεται εκ μέρους του υπουργείου στην αναπληρώτρια συντονίστρια, που με τα έργα και τις παραλείψεις της και τον πανικό της , εκθέτει αυτούς που καθ’ υπέρβασιν της κείμενης νομοθεσίας την επέλεξαν, μεταφέρει την ευθύνη των λαθών στη διαχείριση της κατάστασης που περιγράψαμε, σε όσους προσφέρουν αυτήν την κάλυψη» σημειώνει ο κ. Καβαλής και καταλήγει: «αν υμνεί η πολιτική ηγεσία την αξιολόγηση και την αριστεία ας αξιολογήσουν πρώτα αν αληθεύουν όσα μεταφέρει μονομερώς η Αν. Συντονίστρια, και ας αξιολογήσουν το τελικό αποτέλεσμα της παρουσίας και του έργου της στην θέση αυτή, και ας κρίνουν γιατί ζητάμε την απομάκρυνσή της».
Η επιστολή του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου προς την Νίκη Κεραμέως
Οργανισμοί όπως οι ιστορικές Ελληνικές Κοινότητες της Αιγύπτου, στη Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο, για το μόνο που δεν μπορούν να κατηγορηθούν είναι πως ολιγώρησαν να στηρίξουν την Πατρίδα και τότε που ήταν εκατοντάδες χιλιάδες και σήμερα που έμειναν λίγοι. Όπως επίσης και πως αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους μόνοι χωρίς να ζητούν επιπρόσθετη υλική στήριξη από την πατρίδα, αλλά μόνο την ηθική!
Η τρέχουσα όμως ένταση που διαμορφώθηκε για την Ελληνόφωνη εκπαίδευση στην Αίγυπτο, κάθε άλλο από προσωπική εμπάθεια για το πρόσωπο της Αναπληρώτριας Συντονίστριας είναι, σε αντίθεση ίσως με την προσπάθεια που γίνεται να καλυφθεί η ένταση με ένα πέπλο προσωπικής αντιπαράθεσης.
Σε μια χρονιά που θα έπρεπε να συγχαρούμε το Υπουργείο που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια οι διαδικασίες αποσπάσεων και παρατάσεων κινήθηκαν με εντυπωσιακά συνεπή τρόπο για να ξεκινήσει ομαλά η χρονιά στην ομογένεια, βρισκόμαστε και πάλι μπροστά σε μια απαράδεκτη κατάσταση.
Το πρόβλημα λοιπόν είναι ευρύτερο και βαθύτερο, από μια δήθεν αντιπάθεια !
Το πρόβλημα ξεκινάει από την τοποθέτηση Αναπληρωτών Συντονιστών και όχι Συντονιστών σε αυτές τις θέσεις. Των φυσικών δηλαδή προσώπων, που έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά αυξημένα προσόντα για να είναι συντονιστές!
Η περίπτωση του συντονιστικού γραφείου Καΐρου, με τον βαρύγδουπο τίτλο του συντονιστικού γραφείου Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής, τρέχει καιρό τώ-ρα με αναπληρωτές, που ορίστηκαν μεν προσωρινά και χωρίς διάφανη και αξιο-κρατική διαδικασία παρέμειναν όμως, ασχέτως αποτελεσμάτων.
Και το χειρότερο όμως … λόγω της πανδημίας με την διάταξη του Υ.ΠΑΙ.Θ που δη-μοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 16.9.2020 αποφασίζοντες για την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων στην ημεδαπή είναι οι διευθυντές εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους Διευθυντές Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας.
Στο εξωτερικό όμως δίνεται εν λευκώ το δικαίωμα (ελευθερία) στους συντονιστές εκπαίδευσης να αποφασίζουν μόνοι τους !!
Και ιδού το οξύμωρο !
Εκπαιδευτικός που πιθανόν να διαθέτει ή και αν μην διαθέτει τα αυξημένα προ-σόντα να είναι συντονιστής, που αναπληρώνει – στην περίπτωση μας – με χίλια ζόρια το πόστο, που κάνει μήνες να απαντήσει σε έγγραφα των φορέων προκαλώντας εντάσεις, κλονισμό εμπιστοσύνης στο πρόσωπό της και επίδειξη ανύπαρκτης συνεργατικής διάθεσης που φθάνει στα όρια της απαξίωσης των φορέων…
Εκπαιδευτικός που μεταβιβάζει στο κέντρο επιδημιολογικά στοιχεία όπως «θέλει» να τα καταλαβαίνει… μετατρέπεται σε πρόσωπο που αποφασίζει και διατάζει όχι μόνο για τα εκπαιδευτικά και καλά θέματα, αλλά και για τα την αξιολόγηση έκτακτων υγειονομικών περιστάσεων!!!
Σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας των αμιγών Ελληνικών Σχολείων της Αιγύπτου πρέπει να γνωρίζουν όλοι, πως είναι τελείως διαφορετικές τόσο από τα σχολεία που λειτουργούν στην Ελλάδα, όσο και από τις σχολικές μονάδες που λειτουργούν στην Αίγυπτο, είτε πρόκειται για Αιγυπτιακά δημόσια, ιδιωτικά, είτε και για διεθνή σχολεία. Συνθήκες που δυστυχώς δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψιν κατά την διαχείριση θεμάτων που προέκυψαν εν μέσω της πανδημίας.
Σε κτήρια χιλιάδων τετραγωνικών με τρεις και τέσσερεις ορόφους, ζουν στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια τα ιστορικά υπεραιωνόβια σχολεία. Χώροι προορισμένοι να φιλοξενούν πολλές εκατοντάδες παιδιά, σπάνια φιλοξενούν σήμερα περισσότερο από 12 μαθητές ανά τάξη, ούτως ώστε η αναλογία τετραγωνικών μέτρων που αντιστοιχούν ανά μαθητή να είναι πολλαπλάσια όλων των άλλων σχολικών μονάδων Ελλάδας κι Αιγύπτου. Αίθουσες ίσες ή μικρότερες από αυτές των σχολικών μονάδων μας , φιλοξενούν τριπλάσιους μαθητές στα σχολεία της Ελλάδας( 25-27 μαθητές) , στα διεθνή σχολεία της Αιγύπτου (30-35 μαθητές) , στα δε Αιγυπτιακά δημόσια σχολεία πολλαπλάσιους μαθητές (από 40 μέχρι και πάνω ανά τάξη).
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τηρούνται στα σχολεία μας είναι ιδιαιτέρως αυστηρά και ελέγχονται εύκολα από το εκπαιδευτικό μας προσωπικό (η αναλογία εκπαιδευτικών/μαθητών το επιτρέπει πολύ καλύτερα κι από την Ελλάδα κι από τα λοιπά σχολεία της Αιγύπτου) αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου που ασχολείται με την καθαριότητα και τις διοικητικές εργασίες.
Μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, καλός εξαερισμός, λίγοι μαθητές κι αυστηρά υγειονομικά μέτρα, δεν επιτρέπουν ο κίνδυνος μετάδοσης να μπορεί να συγκριθεί , ούτε κατά διάνοια, με τις σχολικές μονάδες της Αιγύπτου, ούτε καν με αυτές της Ελλάδας. Κι ενώ υπό αυτές τις συνθήκες γίνεται κατανοητή η έκδοση εγκυκλίων για εξ αποστάσεως λειτουργία στην Αίγυπτο για τα Αιγυπτιακά σχολεία, είναι επί-σης σαφές το παράδοξο να παίρνουν αφορμή και να θέλουν κάποιοι να εξομοιώνονται οι συνθήκες λειτουργίας των σχολικών μας μονάδων, που είναι καταφανώς και διαφορετικές και πολύ πιο ασφαλείς και να απαγορεύουν πλήρως τη λειτουργία τους, ακόμα κι όταν αυτό δεν το προβλέπει η νομοθεσία της χώρας.
Μήπως αυτός δεν είναι ο ρόλος του Συντονιστή? Να μπορεί δηλαδή, να κρίνει και να προσαρμόζει την εφαρμογή του νόμου στην περιοχή ευθύνης του με βάση τις τοπικές συνθήκες?
Με την παραπάνω εν λευκώ ελευθερία που δόθηκε – σε κατάλληλους και ακατάλληλους – έκλεισαν οι εκπαιδευτικές μονάδες μας για μεγάλα διαστήματα, με εντολές της μορφής … κλείνουμε μέχρι νεωτέρας , και μάλιστα χωρίς να έχουμε κρούσματα … και με την παραπάνω ελευθερία, δεν επετράπη ούτε η εκ περιτροπής λειτουργία των σχολικών μονάδων δια ζώσης, που προέβλεπε ο Αιγυπτιακός νόμος για τις μεγάλες τάξεις.
Σε μια χώρα σαν την Αίγυπτο, Ιούνιο μήνα με 35 και πάνω βαθμούς , δεν επετράπη να τιμηθούν οι απόφοιτοι των σχολείων, ούτε καν στον αύλειο χώρο, τηρώντας το πατροπαράδοτο έθιμο, με τα ανάλογα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας και κοινωνικών αποστάσεων.
Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε προσωπικούς χαρακτηρισμούς, επικαλούμαστε την κοινή λογική. Πρώτοι εμείς, ως φορείς, θέλουμε να λειτουργούν οι σχολικές μας μονάδες με ασφάλεια για την υγεία των παιδιών μας, των οικογενειών τους και όλων των εκπαιδευτικών που μας τιμούν με την παρουσία τους και το έργο που προσφέρουν στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση των παιδιών μας. Η προϊσταμένη τους, όμως είχε άλλη άποψη!
Η πολιτική κάλυψη που προσφέρεται εκ μέρους του υπουργείου στην αναπληρώτρια συντονίστρια, που με τα έργα και τις παραλείψεις της και τον πανικό της , εκθέτει αυτούς που καθ’ υπέρβασιν της κείμενης νομοθεσίας την επέλεξαν, μεταφέρει την ευθύνη των λαθών στη διαχείριση της κατάστασης που περιγράψαμε, σε όσους προσφέρουν αυτήν την κάλυψη.
Αν υμνεί η πολιτική ηγεσία την αξιολόγηση και την αριστεία ας αξιολογήσουν πρώτα αν αληθεύουν όσα μεταφέρει μονομερώς η Αν. Συντονίστρια, και ας αξιολογήσουν το τελικό αποτέλεσμα της παρουσίας και του έργου της στην θέση αυτή, και ας κρίνουν γιατί ζητάμε την απομάκρυνσή της.
Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κυρίες και κύριοι του Υπουργείου παιδείας, θα μπείτε στον κόπο να αξιολογήσετε ή θα κωφεύσετε όπως κάνατε μέχρι τώρα?
Χρήστος Θ. Καβαλής
Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου