Oι Συνεργαζόμενες Αριστερές Κινήσεις Εκπαιδευτικών Ξάνθης σχετικά με την απόφαση της ΕΛΜΕ Ξάνθης για συμμετοχή στα Υπηρεσιακά Συμβούλια
Oι Συνεργαζόμενες Αριστερές Κινήσεις Εκπαιδευτικών Ξάνθης για την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ξάνθης από τη ΔΑΚΕ και τους Ανεξάρτητους, η οποία νομιμοποιεί τα αποτελέσματα των «εκλογών» που ο κλάδος έκρινε ως παράνομες, καθώς αποδέχεται την «εκλογή» υποψηφίων με ελαχιστότατες ψήφους.
Στις 7 Νοεμβρίου ο κλάδος μας όρθωσε ανάστημα, σημειώνοντας μία μεγαλειώδη νίκη. Το 93% της αποχής από τις εκλογές παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια ήταν, κατ΄ουσία, ένα ηχηρό μήνυμα απέναντι στη γενικότερη πολιτική του υπουργείου παιδείας, που με στοχευμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, εν μέσω πανδημίας, υπηρετεί το ακραία νεοφιλελεύθερο σχέδιο της κυβέρνησης: την περιστολή του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την καθιέρωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την άρση ελέγχου αλλά και κάθε διεκδίκησης ή αντίδρασης με κατάργηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.
Οι νομοθετικές τους πρωτοβουλίες αλλά και κάθε σχεδιασμός για τα πρωτοφανή προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, επιβλήθηκαν με αντιδημοκρατικό τρόπο και χωρίς διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα.
Η τελευταία τροπολογία διορισμού αιρετών από τις/τους ΔΔΕ σε περίπτωση παραίτησης των υποτιθέμενων εκλεγμένων, είναι η σφραγίδα της ήττας στην αυταρχική πολιτική της Κ. Κεραμέως και δεν ακυρώνει τη νίκη της εκφρασμένης βούλησης του κλάδου για ανατροπή της κατάστασης που βιώνουμε.
Όμως, αντί να εκμεταλλευτούμε την ισχύ που μας δίνει αυτό το ποσοστό και να πιέσουμε ενωμένοι, ως κλάδος, το υπουργείο για απόσυρση του απαράδεκτου νόμου, η απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ξάνθης από τη ΔΑΚΕ και τους Ανεξάρτητους, νομιμοποιεί τα αποτελέσματα των «εκλογών» που ο κλάδος έκρινε ως παράνομες, καθώς αποδέχεται την «εκλογή» υποψηφίων με ελαχιστότατες ψήφους. Υποψηφίων οι οποίοι … είχαν αποσύρει την υποψηφιότητά τους πριν τις εκλογές και μόνο εξαιτίας της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης παρέμειναν υποψήφιοι. Για να μην αναφερθούμε και στην υπεύθυνη δήλωση, που (σχεδόν) όλες και όλοι υπογράψαμε και όπου δηλώναμε την απόφασή μας να παραιτηθούμε σε περίπτωση υποτιθέμενης εκλογής.
– Θεωρούμε την απόφαση αυτή μία μελανή στιγμή για την ΕΛΜΕ Ξάνθης, που ούτε καν πλησιάζει το βασικό αίτημα της ΟΛΜΕ για «παράταση θητείας των νυν αιρετών μέσα στα περιθώρια του νόμου και κατόπιν ΕΚΛΟΓΕΣ». Και φυσικά ΔΕΝ αποτελεί, σε καμιά περίπτωση, δικαιολογία ότι οι υποτιθέμενοι αιρετοί θα είναι οι …ίδιοι με αυτούς που ήδη υπηρετούσαν.
– Το επιχείρημα της πλειοψηφίας ότι ο κλάδος «δεν ήξερε και δεν είχε καταλάβει» τις συνέπειες της αποχής είναι και έωλο και προσβλητικό για τον κλάδο. Όλες και όλοι μας γνωρίζαμε τις συνέπειες και επιλέξαμε να μη δώσουμε στην κυβέρνηση την ηθική νομιμοποίηση συμμετέχοντας σε διαβλητές εκλογές. Επιπλέον, έχοντας εμπειρία από το είδος της πολιτικής της συγκεκριμένης κυβέρνησης αλλά και βασιζόμενες/οι σε εξαγγελίες της ίδιας της υπουργού πριν τις εκλογές σχετικά με τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων μόνο με στελέχη της διοίκησης, υποθέταμε, με βεβαιότητα, ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε για να δώσει στα υπηρεσιακά συμβούλια που θα προέκυπταν, επίφαση νομιμότητας. Όπως και έκανε, απλά αλλάζοντας το νόμο στα μέτρα της.
-Το επιχείρημα της υπεύθυνης στάσης «για το καλό των συναδέλφων» που επικαλεστηκαν οι δύο παρατάξεις είναι μία πρόθεση κηδεμόνευσης καθώς ακυρώνει μια εκφρασμένη θέση και, το χειρότερο, επιχειρεί να λειτουργήσει πυροσβεστικά και κατευναστικά στη συσσωρευμένη αγανάκτηση των περισσοτέρων μας.
– Η εκπροσώπηση του κλάδου στα υπηρεσιακά συμβούλια είναι σαφώς πολύ σημαντική και γι΄ αυτό ο κλάδος, εδώ και χρόνια, ζητά την εκλογή και τρίτης/ου αιρετού σε αυτά. Σε καμία περίπτωση δε θα υποτιμούσαμε το ρόλο της. Θεωρούμε όμως ότι κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες η αποδοχή του διορισμού των υποτιθέμενων εκλεγμένων αποτελεί μια άνευ όρων παράδοση του κλάδου στις ορέξεις της κυβέρνησης η οποία θα έχει κάθε λόγο να μιλάει για νίκη ενώ έχει υποστεί τεράστια ήττα. Το δίκιο των συναδελφισσών και των συναδέλφων μπορεί να το αναλάβει η ΕΛΜΕ, ακόμη και ζητώντας πρακτικά συνεδριάσεων του ΠΥΣΔΕ για συγκεκριμένες αιτήσεις και υποψίες παραβίασης του νόμου.
Θέλουμε να κάνουμε κατανοητό ότι θεωρούμε τη συγκεκριμένη απόφαση της ΕΛΜΕ ένα τεράστιο πολιτικό λάθος, σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που εκφράστηκε από το σύνολο σχεδόν του κλάδου. Η στάση αυτή είναι αποτέλεσμα της νοοτροπίας της απολίτικης συμπεριφοράς και της ιδιώτευσης που προσπαθεί να βολέψει μια κατάσταση αντί να αγωνιστεί για την ανατροπή της και στην πραγματικότητα βολεύει την εκάστοτε εξουσία.
Ζητάμε από τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μας οι οποίες/οι υποτίθεται ότι εκλέχθηκαν, ακόμη και αυτή την ύστατη στιγμή, να υποβάλλουν την παραίτησή τους, όπως είχαμε από την αρχή σχεδιάσει και συμφωνήσει. Ας μη νομιμοποιούν με τη συμμετοχή τους πολιτικές που ο κλάδος με τη στάση του έχει ξεκάθαρα καταδικάσει.