Διαφήμιση
Newspedia.gr | Ειδήσεις, νέα για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, το σχολείο, την Παιδεία
Πέμπτη, 22 Μαΐου, 2025
  • Σύνδεση
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Newspedia.gr | Ειδήσεις, νέα για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, το σχολείο, την Παιδεία
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Διαφήμιση

Εκδήλωση για τον Κορονοϊό: Καθηγητές Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απάντησαν σε μύθους και απορίες (video)

16 Νοεμβρίου, 2021
Σε Τριτοβάθμια, Υγεία, Φοιτητές
Εκδήλωση για τον Κορονοϊό: Καθηγητές Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απάντησαν σε μύθους και απορίες (video)
1
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

Απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα αλλά και μύθους που διακινούνται στη… Βαβέλ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έδωσαν το απόγευμα της Τρίτης καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι καθηγητές παθολογίας κ. Γατσέλης, πνευμονολογίας κ. Γουργουλιάνης, μαιευτικής και γυναικολογίας κ. Δαπόντε, επιδημιολογίας κ. Χατζηχριστοδούλου, μικροβιολογίας κ. Πετεινάκη, ιατρικής ανοσολογίας κ. Σπελέτας και λοιμοξιολογίας κ. Συρογιαννόπουλος. Συντόνισε ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Αγγειοχειρουργικής κ. Γιαννούκας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

6 οικονομικά χόμπι για όλη την οικογένεια

Στρατιωτικές Σχολές: Γιατί τόσες κενές θέσεις;

Μπορεί το εμβόλιο να δημιουργήσει προβλήματα στο αναπνευστικό ή εξανθήματα;

Γουργουλιάνης: Γνωρίζουμε τι κάνουν τα εμβόλια. Με την εμπειρία των 7 δισεκατομμυρίων εμβολιασμών, έχουν πολύ ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις που είναι λιγότερο απ’ ότι με το εμβόλιο της γρίπης που κάνουμε όλοι μας. Τα εξανθήματα μπορεί να είναι αλλεργική αντίδραση που περνά τις επόμενες ημέρες χωρίς καμία θεραπεία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το εμβόλιο δεν κάνει νόσο. Τα mrna εμβόλια προσφέρουν προστασία που αγγίζει το 90% στους ανθρώπους που εμβολιάζονται. Δεν είναι ανησυχητικό το εξάνθημα και δεν πρέπει να το φοβάται κάποιος.

Υπάρχει η εντύπωση ότι αν νοσήσω θα το περάσω σαν γρίπη γιατί αν κάνω το εμβόλιο θα έχω τις πιθανές επιπλοκές…

Γουργουλιάνης: Στο ιατρείο post covid σχεδόν όλοι ασθενείς που πέρασαν τον κορωνοϊό έχουν από απλές βλάβες όπως να τους πέσουν τα μαλλιά μέχρι πιο σοβαρές ψυχιατρικές – νευρολογικές. Υπάρχουν αρκετοί που έχουν μόνιμες βλάβες στα πνευμόνια. Ένα θέμα είναι οι καρδιολογικές επιπλοκές. Οι άνθρωποι που μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν post covid σύνδρομο, είναι οι άνθρωποι που πέρασαν βαρύτερα τη νόσο, που μπήκαν σε ΜΕΘ ή Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, μαζί με τη μυοπάθεια που αποκτούν γιατί έμειναν για μέρες στο κρεβάτι. Είναι μία περιπέτεια που δεν μπαίνει στη ζυγαριά με τον εμβολιασμό. Η επιλογή είναι υπέρ του να εμβολιαστεί κάποιος παρά να εκτεθεί και να πάθει όλα αυτά που σας είπα μετά.

Γιατί έγιναν σε τόσο σύντομο διάστημα τα τωρινά εμβόλια;

Συρογιαννόπουλος: Υπάρχει η άποψη πως τα εμβόλια ήταν εντελώς καινούρια. Στην πράξη η τεχνική των εμβολίων mrna είναι κάτι που εδώ και χρόνια προετοιμαζόταν. Σε ότι αφορά με τα εμβόλια με αδενοϊό και πάλι ήταν από χρόνια όταν πυροδοτήθηκε η ανάγκη ύπαρξης εμβολίου για τον ιό έμπολα. Άρα χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές που υπήρχαν εδώ και χρόνια, απλώς το πατρόν που ήταν ήδη γνωστό για άλλα νοσήματα, χρησιμοποιήθηκε για τον κορωνοϊό. Πράγματι τα εμβόλια είναι νέα, όμως στην πράξη οι τεχνικές υφίστανται εδώ και χρόνια.

Είναι η τεχνητή ανοσία ανώτερη από τη φυσική;

Σπελέτας: Φαίνεται πως η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια είναι υψηλότερου βαθμού σε σχέση με τη φυσική ανοσία και σε ότι αφορά τη διάρκειά τους. Επίσης τα άτομα που εμβολιάζονται έχουν περισσότερα αντισώματα. Η φυσική ανοσία δεν διαρκεί πολύ και γι’ αυτό είναι απαραίτητες οι επαναληπτικές δόσεις του εμβολίου.

Χατζηχριστοδούλου: Τελευταία μελέτη δείχνει ότι η φυσική ανοσία είναι υποδεέστερη από εκείνη των εμβολίων και αυτοί που εμβολιάζονται έχουν 5 φορές μικρότερη πιθανότητα να νοσήσουν στο ίδιο διάστημα.

Γουργουλιάνης: Αυτοί που έκαναν ισχυρή ανοσία με νόσηση είναι εκείνοι που νοσηλεύτηκαν βαριά. Άρα η ανοσία των εμβολίων συγκρίνεται με την ανοσία μίας βαριάς νόσησης.

Ο ιός προέρχεται από τη φύση ή είναι κατασκευασμένος;

Πετεινάκη: Υπάρχουν πολλοί κορωνοϊοί. Ξέρουμε δύο που προκάλεσαν δύο ακόμη πανδημικά κύματα. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ήταν μία εξέλιξη ενός κορωνοϊού στην πορεία του χρόνου.

Πόσο διαρκεί η ανοσία με τη χορήγηση της τρίτης δόσης

Σπελέτας: Δεν έχουμε μέχρι τώρα δεδομένα, αλλά υπολογίζουμε πως θα κρατήσει πολύ περισσότερο από τις 2 δόσεις του εμβολίου.

Αν κάποιος είναι ανοσοκοατασταλμένος και κάνει πολλές δόσεις υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί κάποια ανοσολογική αντίδραση από τους πολλούς εμβολιασμούς;

Σπελέτας: Είναι πολύ σημαντικό οι ανοσοκατασταλμένοι να κάνουν την τρίτη δόση τώρα. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα. Αυτό που φοβόμαστε με τα εμβόλια είναι ίσως μία ενεργοποίηση αυτοανοσίας, αλλά αυτό συμβαίνει σε ενισχυτικά, κάτι που δε συμβαίνει τώρα.

Γιατί να εμβολιαστούν τα παιδιά αφού η νόσος δεν είναι τόσο σοβαρή σε αυτά;

Συρογιαννόπουλος: Θα πρέπει να εμβολιαστούν για να αποφύγουμε ορισμένες επιπλοκές που παρουσιάζονται. Σε ένα μικρό ποσοστό έχουμε πολύ σοβαρή νόσηση. Το δεύτερο που αυτή τη στιγμή ερευνάται είναι το post covid και στα παιδιά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο μετράται ένα 10% περίπου που μετά τη νόσηση τους αφήνει κάποια προβλήματα. Πρέπει να σκεφτούμε και την ψυχική υγεία. Αυτή η περίοδος έχει άσχημη επίδραση στα παιδιά και τους εφήβους. Όσο διασπείρεται από την οικογένεια στην κοινωνία ο ιός, αυξάνεται και η πιθανότητα να έχουμε νέο μεταλλαγμένο στέλεχος.

Αν κάνουν το εμβόλιο τα παιδιά θα κάνουν μυοκαρδίτιδα;

Συρογιαννόπουλος: Είναι μία σπάνια επιπλοκή που αναφέρεται σε μία ήπια μυοκαρδίτιδα. Τα δεδομένα από Ευρώπη και ΗΠΑ μιλάνε για μία ήπια μυοκαρδίτιδα που κρατάει λίγες ημέρες και σε δύο τρεις ημέρες βελτιώνεται η κατάσταση και τα παιδιά μπορούν να γυρίσουν κανονικά στις δραστηριότητες.

Γατσέλης: Μιλάμε για 40 περιπτώσεις στο 1 εκατομμύριο, άρα για κάτι πάρα πολύ σπάνιο.

Είμαι έγκυος δύο μηνών, να κάνω το εμβόλιο και ποιο;

Δαπόντε: Η εγκυμοσύνη δαιμονίστηκε πολλές φορές και με το εμβόλιο γιατί απαιτούσε συλλογή πραγματικών στοιχείων. Η καθυστέρηση από την ιατρική κοινότητα να πει ελαφρά τη καρδία «ναι» στις έγκυες, ερμηνεύτηκε δυστυχώς ως δισταγμός για στοιχεία που δεν υπήρχαν. Με βάση μελέτες πλέον γνωρίζουμε ότι η χορήγηση του εμβολίου στην εγκυμοσύνη είναι προνομιακή και δεν αντενδείκνυται. Σε ότι αφορά τη χορήγηση του εμβολίου, πάντα ήμασταν επιφυλακτικοί στους πρώτους τρεις μήνες της κύησης. Η τελευταία μελέτη περιλαμβάνει έγκυες που εμβολιάστηκαν προ των 20 εβδομάδων. Παγκοσμίως συνίσταται ο εμβολιασμός και στα τρία τρίμηνα της κύησης.

Γιατί να ασχολούμαστε με τον covid και όχι με τον καρκίνο που έχει μεγαλύτερη θνητότητα;

Χατζηχριστοδούλου: Πολλοί που ενώ δεν είναι αντικείμενό τους επιδημιολογίζουν. Οι καρκίνοι δε μετρούν θνητότητα αλλά επιβίωση. Από καρκίνο του πνεύμονα κάθε χρόνο πεθαίνουν 300 ανά 1 εκατομμύριο, όταν από τον covid πεθάναν 800 ανά 1 εκατομμύριο στην Ελλάδα, σε έναν χρόνο.

Και τα χρήματα για την πρόβλεψη του καρκίνου χρειάζονται αλλά τώρα πρέπει να στραφούμε σε κάτι οξύ και όχι σε ένα χρόνιο πρόβλημα.

Έχουν οι εμβολιασμένοι περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από τους ανεμβολίαστους;

Χατζηχριστοδούλου:Το ότι οι εμβολιασμένοι έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν είναι ένα κλασσικό παράδειγμα παραποίησης δεδομένων.

Πότε μπορεί να γίνει η τρίτη δόση σε σχέση με το αντιγριπικό εμβόλιο;

Συρογιαννόπουλος: Οποιαδήποτε στιγμή ή πριν ή μετά, ακόμη και ταυτόχρονα σε διαφορετικό σημείο του σώματος.

Όταν εμβολιαστεί κάποιος μπορεί εξετάσεις διάγνωσης του ιού και αυτές να βγουν θετικές;

Πετεινάκη: Αυτό αποκλείεται. Πότε δεν έχει αναφερθεί κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να βρεθεί θετικός λόγω εμβολίου.

Μετά το εμβόλιο έχει αξία να κάνουμε τεστ αντισωμάτων;

Σπελέτας: Δεν υπάρχει ένδειξη να μετρά κανείς τα αντισώματά του για να δει την ένταση την απάντησης. Καμία μέθοδος δεν έχει 100% ευαισθησία. Άρα πρακτικά ο τίτλος των αντισωμάτων δε μας λέει πάντοτε την «αλήθεια». Η τρίτη δόση πρέπει να γίνεται 6 με 8 μήνες μετά τη δεύτερη για να έχουμε και οι δύο ανοσολογικές αποκρίσεις.

Μπορεί το εμβόλιο να δημιουργήσει αποβολές σε εγκυμοσύνη;

Δαπόντε: Η απάντηση είναι όχι.

Το εμβόλιο επηρεάζει τη γονιμότητα;

Δαπόντε: Η απάντηση είναι όχι. Μέσα στο 21 υπάρχουν 3 μεγάλες μελέτες που το αποκλείει αυτό.

Ποιες οι δυνατότητες της τεχνολογίας mrna;

Σπελέτας: Τα εμβόλια mrna ουσιαστικά κωδικοποιούν την πρωτεΐνη για κάποιοι μικρό χρονικό διάστημα. Είναι πάρα πολύ ευαίσθητα. Η τεχνική αυτή ήδη έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου ώστε όταν συναντήσει ένα νεοπλασματικό κύτταρο το ανοσοποιητικό σύστημα να το εξαλείψει. Είναι επανάσταση. Η πρώτη πατέντα υπάρχει από το 2000 δεν είναι κάτι καινούριο. Απλά είχαμε τη δυνατότητα αυτή την πρόοδο να την έχουμε στα χέρια μας ως ένα όπλο απέναντι στην πανδημία.

Οι παρενέργειες είναι χειρότερες στην πρώτη ή τη δεύτερη δόση. Πόσο καιρό μπορεί να εμφανιστεί πνευμονική εμβολή ή θρομβώσεις; Έχει μακροπρόθεσμες παρενέργειες στο dna;

Γουργουλιάνης: Στις σπάνιες περιπτώσεις τα θρομβωτικά εμφανίζονται την 8η ημέρα. Επειδή όμως τώρα έχουμε μόνο τα mrna δεν υφίσταται τέτοια συζήτηση.

Το mrna δεν μπαίνει στον πυρήνα του κυττάρου. Αφού κάνει τη δουλειά του καταστρέφεται.

Πότε πρέπει κάποιος να ξεκινήσει αντιβίωση για την αντιμετώπιση του κόβιντ;

Γουργουλιάνης: Είναι το μεγαλύτερο ερώτημα από ασθενείς στο σπίτι που ψάχνουν να πάρουν κάτι γιατί θέλουν να πάρουν κάτι. Σ’ αυτόν που θα μείνει σπίτι και έχει ήπια νόσο, δεν πρέπει να πάρει αντιβίωση. Ιδιαίτερα αν είναι εμβολιασμένος, επίσης δεν πρέπει να πάρει.

Ένας εμβολιασμένος έχει λιγότερες πιθανότητες να μεταδώσει τον ιό;

Χατζηχριστοδούλου: Εξαρτάται από τη χρονική περίοδο που το ελέγχουμε. Τους πρώτους μήνες προστατεύεται κάποιος από το να κολλήσει και να μεταδώσει κατά 80%. Αυτή η προστατευτικότητα του εμβολίου μειώνεται στους 6 μήνες στο 50%. Άρα αυτός έχει 50% από έναν ανεμβολίαστο να κολλήσει. Όταν κολλήσει έχει λίγο λιγότερη μεταδοτικότητα και σε μικρότερη διάρκεια.

Πότε είναι καλύτερα να εμβολιαστεί μία γυναίκα; Πριν, μετά ή κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Δαπόντε: Δεν παίζει κανένα ρόλο. Δεν έχει καταγραφεί επίδραση του εμβολίου στο ορμονικό σύστημα της γυναίκας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη την εκδήλωση εδώ:

Πηγές: onlarissa

Ετικέτες: COVID-19ΘεσσαλίαΚΟΡΟΝΟΪΟΣΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας
ShareTweet
Προηγούμενο άρθρο

Λάρισα: Σε αργία ανώτερο στέλεχος της εκπαίδευσης που κατηγορείται για βιασμό – Η έντονη αντίδραση Κούγια

Επόμενο άρθρο

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου – Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σχετικά Άρθρα

κορονοϊός covid19 σελφτεστ self test selftest τεστ αντισωμάτων

Με ποıα νοσήματα σuνδέονται τα εμβόλıα της COVID-19 – Τι έδειξε μελέτη σε 99 εκατομμύρıα άτομα για τις παρενέργεıες

27 Ιουνίου, 2024

Περιορισμένες και εξαιρετικά σπάνιες οι ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων της COVID-19, διαπιστώνει νέα μελέτη. Τα αποτελέσματα σχολιάζει ο Καθηγητής Δ....

«Βóμβα» με τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις στο ανδρικό σπέpμα

«Βóμβα» με τον κορονοϊό και τις επιπτώσεις στο ανδρικό σπέpμα

5 Ιουνίου, 2024

O κορονοϊός ίσως παραμένει στο σπέρμα για μήνες Μοριακά τεστ σε άνδρες που ανέρρωσαν αποκάλυψαν την παρουσία του ιού στα...

εμβόλιο εμβολιασμός κορονοϊός vaccine-emvolio-embolio

«Βóμβα» με τα εμβόλια του κορονοϊού – Πάρα πολύ άσχημα νέα για όσους τα έκαναν

1 Ιουνίου, 2024

Οριστικό αποτέλεσμα μελέτης: Τα εμβόλια mRNA για τον Covid-19 των Pfizer και Moderna αλλάζουν το DNA των ανθρώπων Με την...

astrazeneca

Απόσυρση εμβολίου της AstraZeneca: Ο πρόεδρος του ΕΟΦ απαντά αν υπάρχει λόγος ανησυχίας στην Ελλάδα

8 Μαΐου, 2024

«Το εμβόλιο χρησιμοποιήθηκε για λίγο καιρό και ειδικά το πρώτο διάστημα της πανδημίας» «Για τη χώρα μας η απόσυρση του...

εμβόλιο εμβολιασμός κορονοϊός vaccine-emvolio-embolio

Άνδρας εμβολιάστηκε… 217 φορές κατά του κορονοϊού

6 Μαρτίου, 2024

Η περίπτωσή του έγινε αντικείμενο επιστημονικής έρευνας Σχεδόν δύο φορές την εβδομάδα εμβολιαζόταν κατά του κορονοϊού ένας άνδρας από τη...

Επόμενο άρθρο
white-eortologio-ekklhsia-giorti εορτολόγιο γιορτή Σαντορίνη εκκλησία Κυκλάδες santorini-eortologio-giorti-ekklhsia-church

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου - Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Πολυτεχνείο-Polytexneio_monument

Για την επέτειο του Πολυτεχνείου 2021

Παρακαλώ συνδεθείτε για συμμετοχή στην συζήτηση

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • Alfavita (24.290)
  • Esos (4.554)
  • Fresh Education (1.528)
  • ipaidia (10.690)
  • Lifestyle (981)
  • Viral (454)
  • Webex (12)
  • Αθλητικά (121)
  • Αναπληρωτές – Ωρομίσθιοι (285)
  • Αξιολόγηση εκπαιδευτικών (126)
  • Αποσπάσεις – Μεταθέσεις (20)
  • Απόψεις (133)
  • Βάσεις (84)
  • Γλωσσομάθεια (16)
  • Γονείς (739)
  • Γυμνάσιο (7)
  • Δευτεροβάθμια (788)
  • Δημοτικό (16)
  • Δια Βίου Μάθηση (25)
  • Διορισμοί (40)
  • Ειδήσεις (144)
  • Ειδήσεις (723)
  • Ειδική Αγωγή (51)
  • Εκπαίδευση (2.137)
  • Εκπαιδευτική πολιτική (988)
  • Εκπαιδευτικό Υλικό (12)
  • Εκπαιδευτικοί (1.088)
  • Ελλάδα (6.123)
  • ΕΠΑΛ (8)
  • Επιμόρφωση (64)
  • Εργασία (96)
  • Θέματα Εξετάσεων (36)
  • Θρησκεία (51)
  • Ιδιωτικά (15)
  • Ιδιωτικά (61)
  • Ιδιωτική Εκπαίδευση (23)
  • ΙΕΚ (43)
  • ΙΕΠ (12)
  • Κόσμος (1.166)
  • Λύκειο (6)
  • Μαθητές (685)
  • Μεταθέσεις (35)
  • Μεταπτυχιακά (8)
  • Μηχανογραφικό (38)
  • Νηπιαγωγείο (10)
  • Νομοθεσία (38)
  • Οικονομία (324)
  • Πανελλαδικές (441)
  • Περιβάλλον (145)
  • Πολιτική (469)
  • Πολιτισμός (181)
  • Προβολή (3)
  • Πρωτοβάθμια (552)
  • Ροή (40.980)
  • Σεμινάρια – MOOC (33)
  • Στελέχη Εκπαίδευσης (31)
  • Σύλλογοι – Ομοσπονδίες (228)
  • Συνέδρια – Ημερίδες (57)
  • Συνταξιοδοτικό (41)
  • Συντονιστές (11)
  • Τεχνολογία (218)
  • Τράπεζα θεμάτων (7)
  • Τριτοβάθμια (546)
  • Υγεία (848)
  • Ύλη Εξετάσεων (12)
  • Υπ. Παιδείας (976)
  • Φοιτητές (417)
  • Χρήσιμα (7)
Newspedia.gr

Νέα Ανεξάρτητη σελίδα ειδήσεων για την Εκπαίδευση. Όλα τα νέα για εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές και μαθητές. Νομοθεσία, Αποσπάσεις, Μεταθέσεις, Συνταξιοδοτικό και όλες οι κατηγορίες της Παιδείας που σας ενδιαφέρουν.

© 2023 Newspedia.gr.

  • Newspedia.gr
  • Πολιτική cookies
  • Όροι χρήσης
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Home 2
  • Newsletter
  • Newspedia.gr – Ειδήσεις για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, την παιδεία
  • Sample Page
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης – Πολιτική απορρήτου
  • Πολιτική σχετικά με Cookies
  • Πουλιόπουλος Άκης – Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας

© 2023 Newspedia.gr.