Η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης τιμά τον εκλιπόντα Ομότιμο Καθηγητή Παρασιτολογίας Ζωονόσων και Γεωγραφικής Ιατρικής Γιάννη Τσελέντη.
Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννη Τσελέντη.
Με μια ιδιαίτερη ανακοίνωση τους, μαθητές του Γιάννη Τσελέντη λένε το δικό τους αντίο, στον καθηγητή τους που έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή.
«Με μεγάλη θλίψη σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες, πληροφορηθήκαμε τον αιφνίδιο θάνατο του ομότιμου καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννη Τσελέντη.
Ο Γιάννης Τσελέντης υπήρξε από τους πρώτους καθηγητές που έσπευσαν να επανδρώσουν και να οργανώσουν την Ιατρική Σχολή αμέσως μετά την ίδρυση της.
Με όραμα, δυναμική και ενεργό παρουσία από 1986 συνέβαλε σημαντικά στα πρώτα βήματα της Ιατρικής Σχολής και του ΠΑΓΝΗ. Είναι ο ιδρυτής και ο πρώτος διευθυντής του εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΠΑΓΝΗ και καθηγητής του αντίστοιχου αντικειμένου στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (1986-2007).
Είχε ενεργή συμμετοχή ως εμπειρογνώμονας στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Επιδημιολογία, με καθοριστική συνεισφορά που έφερε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία δομών όπως το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Επεμβατικής Επιδημιολογίας και Κατάρτισης EPIET (European Prοgramme for Intervention Epidemiology Training).
Επίσης, μετά από εισήγησή του ιδίου και των Γάλλων καθηγητών M. Broden και M. Farby, ιδρύθηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιτήρησης των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, HELICS.
Στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) μεταξύ 1990-2010, διετέλεσε Διευθυντής του W.H.O.c.c. (Συνεργαζόμενο Κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Εργαστήριο Βακτηριολογίας, Παρασιτολογίας, Ζωονόσων και Γεωγραφικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης) για τον έλεγχο και την καταπολέμηση των Ζωονόσων και για την εκπαίδευση ανωτάτων στελεχών των Υπουργείων Υγείας και Γεωργίας των κρατών της Μεσογείου.
Συμμετείχε σε πολλαπλές αποστολές κατά τις οποίες εκπαίδευσε υποτρόφους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας από τις χώρες της Αιγύπτου, Αλβανίας, Ιορδανίας, Κύπρου, Λιβάνου, Σερβίας, Συρίας, Μαρόκου, Ιράν και Αλγερίας.
Συμμετείχε ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην σύσταση μιας διακυβερνητικής ομάδας εργασίας για την ανανέωση των διεθνών κανόνων υγείας (IHR – INTERGOVERMENTAL WORKING GROUP ON REVISION OF THE INTERNATIONAL HEALTH REGULATIONS), τα 28 μέλη της οποίας είχαν την εντολή για την ανανέωση του διεθνούς κανονισμού υγείας, σε συνεργασία με μέλη του WHO και με τα μέλη του Διεθνούς Οργανισμού των Κανόνων Υγείας.
Ήταν από τα ιδρυτικά μέλη ΔΕΠ του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Δημόσια Υγεία και στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και συμμετείχε ενεργά στο σχεδιασμό και στη διδασκαλία του. Η συνεισφορά του ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθότι κάλυπτε όλο το φάσμα των λοιμωδών νόσων, με έμφαση στην πρόληψη και στην επιτήρηση, εμπλουτίζοντας τη θεματολογία και το εύρος του πεδίου του ΠΜΣ και προσελκύοντας πολλούς αξιόλογους φοιτητές από τους αντίστοιχους τομείς.
Ο Γ. Τσελέντης υπήρξε διαπρεπής επιστήμονας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αφιερωμένος στην εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα. Πλειάδα φοιτητών του αναδείχθηκαν τόσο στον ακαδημαϊκό χώρο όσο και στην κλινική πράξη, εκπαιδευμένοι στο πρωτοποριακά οργανωμένο νοσοκομειακό εργαστήριο κλινικής μικροβιολογίας του ΠΝΗ.
Ήταν οραματιστής, μαχητικός αλλά και προσηνής, ήταν ανθρώπινος, με πολιτιστικές και κοινωνικές ευαισθησίες.
Οι μαθητές του αποχαιρετούν τον Δάσκαλο, Γιάννη Τσελέντη».