Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι on camera τοποθετήσεις Δένδια προκάλεσαν το «μούδιασμα» της τουρκικής πλευράς με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου να προσπαθεί να συνεννοηθεί με βλέμματα ή νοήματα με τους Τούρκους διπλωμάτες όσον αφορά το πώς πρέπει να κινηθεί με τις απαντήσεις του.
Τις θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας αποτυπώνει το «θερμό»- τηλεοπτικό επεισόδιο ανάμεσα σε Δένδια και Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια μιας τυπικής διαδικασίας κοινών δηλώσεων στο περιθώριο της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ.
[fvplayer id=”26″]
Αξίζει να αναφερθεί πως πρώτο σχόλιο μετά την επεισοδιακή συνέντευξη του υπουργού εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, ήρθε από κυβερνητικές πηγές, οι οποίες τόνισαν ότι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε ρητή εντολή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως.
Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι «ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως»,
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι on camera τοποθετήσεις Δένδια προκάλεσαν το «μούδιασμα» της τουρκικής πλευράς με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου να προσπαθεί να συνεννοηθεί με βλέμματα ή νοήματα με τους Τούρκους διπλωμάτες όσον αφορά το πώς πρέπει να κινηθεί με τις απαντήσεις του.
Η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών ήταν ολοφάνερη εντούτοις αξίζει να σημειωθεί πως οι πληροφορίες αναφέρουν πως το κλίμα κεκλεισμένων των θυρών ήταν, αντίθετα με ότι θα αναμενόταν, ελαφρώς πιο ήπιο.
Παράλληλα ως θετικό, με συγκρατημένη διάθεση, χαρακτηρίστηκε το κλίμα της συνάντησης του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο Πρόεδρο.
Αθήνα και Άγκυρα έδωσαν σαφώς μήνυμα για πρόθεση να «καθίσουν» στο τραπέζι του διαλόγου και με βάση αυτό, συζητήθηκε ακόμη και η άφιξη του κου Τσαβούσογλου στην Αθήνα το προσεχές διάστημα αλλά και το ενδεχόμενο συνάντησης ίδιου του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ύστερο χρόνο.
Μετά το πέρας των δηλώσεων, διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας το επεισόδιο σημείωσαν ότι «όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα. Αυτές είναι οι θέσεις μας. Και αυτές είναι οι δικές τους θέσεις.
Με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά στην επίλυση των διαφόρων ζητημάτων. Η δική μας βασίζεται στις ευρωπαϊκές αξίες και στο διεθνές δίκαιο. Η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην θετική ατζέντα, γι΄αυτό και πρότεινε συνεργασία στον οικονομικό τομέα. Εμείς προσερχόμαστε πάντα με ειλικρίνεια και καλή διάθεση. Αλλά θα υπερασπιστούμε τις θέσεις μας».