Όμορφη πρωτοβουλία σε σχολείο στην Κομοτηνή. Δασκάλα έφτιαξε ολόκληρο πλανητάριο.
Η κα Μαρίνα Μολλά, δασκάλα και διευθύντρια του 9ου Δημοτικού Σχολείου στην Κομοτηνή, μίλησε στο Action 24 σχετικά με την πρωτοβουλία της να φτιάξει ένα ολόκληρο πλανητάριο στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Το πλανητάριο στην Κομοτηνή, όπως επιβεβαίωσε η κα Μολλά, έχει κατασκευαστεί στο υπόγειο του σχολείου και συμπεριλαμβάνει μία «μαγική» εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, ειδικά όταν κλείνουν τα φώτα.
Το «ταξίδι» στο πλανητάριο της Κομοτηνής συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ξενάγηση στο ηλιακό σύστημα, στους πλανήτες ενώ το μάθημα είναι ιδιαίτερα βιωματικό, με τη δασκάλα να αναθέτει μία ερώτηση – πρόκληση στους μαθητές.
Κομοτηνή: Πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία
Εφόσον μπορέσουν, σύμφωνα με την ίδια, να αντεπεξέλθουν στην πρόκληση, μπαίνουν στο πλανητάριο με την κα Μόλλα να εξηγεί στη συνέχεια πώς της ήρθε η ιδέα: «Έγινε στην προσπάθειά μου να εκσυγχρονίσω την τάξη, καθώς παλαιότερα ήμουν δασκάλα σε μειονοτικό σχολείο στην Κομοτηνή και δίδασκα στο ελληνόγλωσσο πρόγραμμα».
«Στην προσπάθειά μου να εκσυγχρονίσω την τάξη, να διδάξω τα ελληνικά και να δώσω κίνητρα, βρήκα κάτι το οποίο αγαπώ εγώ προσωπικά, που είναι η αστρονομία. Η αστρονομία μπορεί να μην είναι διδακτικό αντικείμενο, ωστόσο μπορεί να συνδεθεί με όλα τα διδακτικά αντικείμενα του αναλυτικού προγράμματος» συνέχισε για το πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία.
«Μπορούσα, υπό αυτή τη θεματική ομπρέλα, να διδάξω την ελληνική γλώσσα, τη μελέτη και τη γεωγραφία. Τα παιδιά, γεμάτα πλέον από αυτά που είχαμε κάνει, ήθελαν να τα μεταδώσουν, όταν έφτασαν στην έκτη και θα αποφοιτούσαν. Έτσι, φτιάχτηκε μέσα στο σχολείο, στην τάξη και στην αυλή αυτός ο γεωφυσικός χώρος» πρόσθεσε η κα Μόλλα στην Κομοτηνή.
«Η διάμετρός του είναι 5 μέτρα, όπως και από 3 μέτρα ύψος, ενώ αποτελείται από πεντάγωνα και εξάγωνα, είναι μία πολύ ελαφριά κατασκευή που συναρμολογείται και αποσυναρμολογείται εξίσου πανεύκολα»
«Το πλανητάριο ήρθε στο 9ο όταν μετατέθηκα εδώ, αλλά λόγω της πανδημίας δεν μπόρεσε να λειτουργήσει.