Το Cyberbullying είναι μια μορφή εκφοβισμού που λαμβάνει χώρα στο διαδίκτυο, συχνά μέσω άμεσων μηνυμάτων, email και κοινωνικών δικτύων και εμφανίζεται κυρίως σε νεαρές ηλικίες, ενώ έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει ποίκιλες ψυχολογικές και συναισθηματικές επιπτώσεις.
Με το πέρασμα των χρόνων παρατηρούμε ολοένα και μικρότερα ηλικιακά παιδιά να εμπλέκονται με τον χώρο του διαδικτύου και να είναι ενεργά σε πολλά διαφορετικά κοινωνικά δίκτυα.
Το Cyberbullying μπορεί να είναι εξίσου βλαβερό με άλλους τύπους εκφοβισμού και με κάποιους τρόπους μπορεί στην πραγματικότητα να είναι χειρότερο, καθώς περιλαμβάνει προμελετημένη, επαναλαμβανόμενη και εχθρική συμπεριφορά απέναντι στο άτομο με σκοπό την πρόκληση συναισθηματικής και ψυχολογικής βλάβης, ενώ συνήθως έχει τη μορφή ενός εκφοβιστικού, ρατσιστικού, προσβλητικού ηλεκτρονικού μηνύματος, φωτογραφίας ή βίντεο.
Χαρακτηριστικό που το κάνει τόσο δυνατό είναι πως δεν περιορίζεται στο σχολείο ή την παιδική χαρά, αλλά μπορεί να συμβεί όποτε τα παιδιά είναι συνδεδεμένα στο Internet ή, ακόμα κι αν βρίσκονται στο σπίτι, παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια, ενώ ο εκφοβιστής μπορεί μερικές φορές να παραμείνει ανώνυμος, γεγονός που μπορεί να κάνει τον εκφοβισμό πιο δύσκολο να σταματήσει.
Πώς εκδηλώνεται το Cyberbullying στα παιδιά/εφήβους
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο εκφοβισμός στο διαδίκτυο είναι ένας σημαντικός λόγος άγχους στη ζωή ενός νέου ατόμου. Μπορεί επίσης τα άτομα να αισθάνονται αμηχανία, στεναχώρια, ακόμη και φόβο για την ασφάλειά τους. Το Cyberbullying συμβάλλει στην ψυχολογική επιβάρυνση του ατόμου με τρόπο που τον κάνει να αισθάνεται ταπείνωση, θυμό, στρες, ενώ μπορεί να τον οδηγήσει στην κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, στην απομόνωση, ακόμη και σε αυτοκτονικές τάσεις.
Τα παιδιά ή οι έφηβοι που πέφτουν θύματα διαδικτυακών εκφοβιστών παρατηρείται πως έχουν χαμηλή και πτωτική απόδοση στη σχολική ζωή τους, ενώ ακόμη αντιμετωπίζουν ψυχοσωματικά προβλήματα, κυρίως πόνους στην κοιλιά, αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες και δυσκολίες στον ύπνο.
Ποια μέτρα είναι απαραίτητα να ληφθούν για την αντιμετώπιση του Cyberbullying
Εάν έχετε παρατηρήσει τέτοιου είδους αλλαγές στο παιδί σας, είναι πολύ πιθανό να πέφτει θύμα Cyberbullying και είναι σημαντικό να το βοηθήσετε να λάβει μέτρα, ώστε να τερματίσει αυτή την ψυχοφθόρα εμπειρία.
Αυτό μπορεί να σημαίνει την αναφορά του Cyberbullying τόσο στα κοινωνικά μέσα που λαμβάνει χώρα, όσο και στην αστυνομία και την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αλλά και στο σχολείο.
Πρέπει πρώτα απ’ όλα να εξηγήσετε στο παιδί ότι η βία δεν λύνεται με τη βία και να προχωρήσετε στην απενοχοποίησή του, δηλαδή να το κάνετε να καταλάβει ότι δεν φταίει το ίδιο για ό,τι του συμβαίνει.
Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε κάποιο φίλτρο στους υπολογιστές σας, έτσι ώστε να ελέγχετε ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται το παιδί σας, ειδικά αν είναι αρκετά μικρό, αλλά και να κρατήσετε στιγμιότυπα από τον εκφοβισμό που έχει υποστεί, ώστε να τα παραχωρήσετε στα αρμόδια τμήματα.
Επίσης, η καθημερινή επικοινωνία και παρατήρηση είναι πολύ σημαντική για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας.
Προσπαθήστε να εμψυχώνετε το παιδί σας και να συζητάτε για ό,τι το προβληματίζει, ενώ φροντίστε να τον αξιολογήσει ένας ειδικός ψυχολόγος, που θα του δώσει τις σωστές συμβουλές για να ξεπεράσει το ψυχολογικό τραύμα.
Τέλος, πρέπει να έχουμε όλοι στο μυαλό μας πως, αν γνωρίζουμε οποιονδήποτε στο περιβάλλον μας που πέφτει θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού και απάτης, δεν πρέπει να παραμένουμε σιωπηλοί και είναι αναγκαίο να αναλάβουμε άμεσα δράση και να τους βοηθήσουμε, καταγγέλλοντας το στους αρμόδιους φορείς.