Σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης για τα επεισόδια και τις προσαγωγές φοιτητών στο ΑΠΘ. Τι απαντά η Πρυτανεία
Την άμεση απελευθέρωση των φοιτητών που προσήχθησαν στο κτίριο της Διοίκησης της Πρυτανείας του ΑΠΘ μετά από έφοδο των ΜΑΤ, την οποία και καταδικάζουν, ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Υπενθυμίζεται πως το κτίριο βρισκόταν υπό κατάληψη από το πρωί της Δευτέρας (22/02), ενώ έπειτα από έφοδο των ΜΑΤ εκτυλίχθηκαν επεισόδια μεταξύ Αστυνομίας και φοιτητών που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν με αφορμή το νέο νόμο για τα πανεπιστήμια.
ΣΥΡΙΖΑ: “Απρόκλητη επίθεση”
“Απρόκλητη επίθεση από την αστυνομία” σε βάρος φοιτητών μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:
“Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά και προέβησαν σε προσαγωγές φοιτητών. Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία, η οποία αποτελεί έκφραση της αντιδημοκρατικής εκτροπής της κυβέρνησης και την κατάφωρη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και των δημοκρατικών ελευθεριών”, επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση που τονίζει ότι ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, ζητώντας “την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των προσαχθέντων χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία”.
ΚΚΕ: “Οι μάσκες της κυβέρνησης έπεσαν γρήγορα”
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ, ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων και καταλογίζει ευθύνες στην πρυτανεία του Αριστοτελείου για την είσοδο αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του Πανεπιστημίου.
“Δεν πρόφτασε να στεγνώσει το μελάνι του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματά του. Σήμερα οι αστυνομικές δυνάμεις μετά από κάλεσμα της πρυτανείας εισήλθαν στο χώρο του ΑΠΘ για να διαλύσουν την κινητοποίηση των φοιτητικών συλλόγων που ζητούσαν το άνοιγμα των σχολών και την έναρξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας όπως επίσης και τη μη εφαρμογή του νέου νόμου για τα πανεπιστήμια. Προχώρησαν μάλιστα σε προσαγωγές φοιτητών”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του και επισημαίνει:
“Είναι τεράστιες οι ευθύνες της πρυτανείας του ΑΠΘ. Οι μάσκες της κυβέρνησης έπεσαν πολύ γρήγορα. Ο πραγματικός στόχος του νέου νόμου δεν είναι η “εγκληματικότητα” μέσα στα πανεπιστήμια αλλά όσοι αγωνίζονται, αντιστέκονται και αντιδρούν στην πολιτική τους”.
ΜέΡΑ25: “Η κυβέρνηση νοσταλγεί ολοκληρωτικά καθεστώτα”
Για εγκαθίδρυση του αστυνομικού κράτους στο δημόσιο πανεπιστήμιο, με διώξεις φοιτητών και φοιτητριών εντός του πανεπιστημιακού χώρου κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης και προσθέτει ότι τα ΜΑΤ του κ. Χρυσοχοΐδη εισέβαλαν σήμερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και με χημικά, δακρυγόνα και ωμή βία κατέστειλαν τις κινητοποιήσεις που είχαν αποφασιστεί από τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών.
Ο κ. Κριθαρίδης σημειώνει ότι «η εικόνα των ΜΑΤ εντός του πανεπιστημίου να εμποδίζουν τις αντιδράσεις φοιτητών στον νόμο έκτρωμα Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, να ξυλοκοπούν και συλλαμβάνουν φοιτητές και φοιτήτριες, είναι η άθλια επιβεβαίωση του αυταρχισμού και της δημοκρατικής εκτροπής μιας κυβέρνησης που νοσταλγεί ολοκληρωτικά καθεστώτα».
Ζητάει «να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής από το ΑΠΘ και να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες», ενώ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό αναφέρει ότι «η εικόνα αυτή κ. Μητσοτάκη δεν παραπέμπει στα πανεπιστήμια του εξωτερικού, αλλά στον Ερντογάν και την χούντα».
Πρυτανικές αρχές: Θα εφαρμοστεί ο νόμος για την δημοκρατική λειτουργία του πανεπιστημίου
“Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,
Από το Σεπτέμβριο του 2019 δώσαμε μαζί μια μεγάλη μάχη κατά της παρανομίας και την κερδίσαμε. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι να έχουμε σήμερα το χώρο της πανεπιστημιούπολης απαλλαγμένο από παραβατικά στοιχεία. Χρειάστηκε τότε να συμπέσουν τρεις παράγοντες για να το πετύχουμε αυτό. Πρώτον, η συστηματική συνεργασία του Πανεπιστημίου με τις αστυνομικές αρχές, ώστε να επεμβαίνουν έγκαιρα σε περιπτώσεις παραβάσεων του κοινού ποινικού δικαίου. Δεύτερον, η συνδρομή του νομοθέτη με τη θεσμική αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου στην πραγματική του έννοια, αυτή της προάσπισης των ακαδημαϊκών ελευθεριών.
Τρίτον, η αποφασιστικότητα και ανταπόκρισή μας στο αίτημα σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας, να λάβουμε όλα εκείνα τα μέτρα προκειμένου να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ίδιο αποφασισμένοι είμαστε και σήμερα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μαζί μια άλλη παθογένεια που για δεκαετίες βιώνουμε και στο δικό μας Πανεπιστήμιο.
Αυτή, της βίαιης κατάληψης των πανεπιστημιακών χώρων και κτηρίων διοικητικών υπηρεσιών. Τις βάρβαρες παραβιάσεις θυρών και των εισόδων. Τις βάναυσες διακοπές συνεδριάσεων συλλογικών οργάνων. Τους χυδαίους προπηλακισμούς και τις «ομηρίες» μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας από οργανωμένες περιθωριακές ομάδες.
Οι ομάδες αυτές συχνά παρεκτρέπονται σε εκδηλώσεις βίας, επιλέγοντας αντί του συντεταγμένου διαλόγου πρακτικές του όχλου. Προβαίνουν σε αποτρόπαιες επιθέσεις και απειλές της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων στην υπηρεσία φύλαξης, των ανθρώπων εκείνων που εργάστηκαν σκληρά για την εμπέδωση της ασφάλειας στην πανεπιστημιούπολη.
Όλοι εμείς που ασκούμε διοίκηση και καλούμαστε να διαχειριστούμε τα κοινά και να λάβουμε τις ενδεδειγμένες αποφάσεις στα εργαστήρια, στις κλινικές, στους τομείς, στα τμήματα, στις σχολές και σε κάθε δομή του Πανεπιστημίου μας έχουμε ευθύνη να διαφυλάξουμε τη δημόσια περιουσία και την ακαδημαϊκή λειτουργία του ιδρύματός μας. Λογοδοτούμε στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και στην κοινωνία που μας παρακολουθεί και μας κρίνει.
Με συναίσθηση της ευθύνης, αλλά και της ηθικής υποχρέωσης απέναντι σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά δικαιώματα των μελών της κοινότητάς μας και τις θεσμικές διαδικασίες των οργάνων του Πανεπιστημίου μας. Στο κράτος δικαίου που υπηρετούμε, η προσήλωσή μας στη νομιμότητα είναι αδιαπραγμάτευτη.
Βεβαιώνεται από τις πράξεις μας και την αποφασιστικότητά μας. Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της περιφρούρησης της δημοκρατικής νομιμότητας σε κάθε πτυχή της πανεπιστημιακής ζωής.
Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε στο εξής καμιά άλλη προσβολή στη λειτουργία του Πανεπιστημίου μας από οποιαδήποτε ομάδα επιχειρήσει με τη βία να παρεμποδίσει την ομαλή λειτουργία του.
Η απεργία είναι σεβαστή όπως και η ειρηνική διαμαρτυρία και συνάθροιση. Όλες αυτές οι εκφράσεις διαμαρτυρίας εφόσον προέρχονται από νόμιμες και συλλογικές διαδικασίες, είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας. Είναι σεβαστές και αδιαπραγμάτευτες εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα.
Η βία, όμως, η απειλή χρήσης βίας, η κατάληψη του δημόσιου χώρου σε βάρος άλλων, για την προώθηση οποιονδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, δεν είναι και δε θα γίνουν ποτέ αποδεκτές. Η δέσμευσή μας είναι σταθερή. Θα εφαρμοστεί ο νόμος για την προάσπιση της δημοκρατικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου.
Οι Πρυτανικές Αρχές”.