Καθορίστηκαν, με απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, οι διαδικασίες απόσπασης εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο εξωτερικό, τα ειδικότερα προσόντα, κριτήρια, οργάνου επιλογής για τοποθέτησή τους σε Τμήματα Ελληνικών Σπουδών ή άλλων μορφών οργάνωσης ελληνικών σπουδών, καθώς και θεολογικές σχολές ή μονάδες θεολογικής εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξένων χωρών.
Απόφαση (ΦΕΚ): Διαδικασίες απόσπασης εκπαιδευτικών στο εξωτερικό.
Άρθρο 1
Διαδικασία υποβολής και εξέτασης αιτήσεων
1. Με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΑΙ.Θ.), η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ. και κοινοποιείται στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καλούνται οι δημόσιοι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ημεδαπής, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και τους όρους της παρούσας, να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία επιλογής για απόσπαση σε Τμήματα Ελληνικών Σπουδών ή άλλων μορφών οργάνωσης ελληνικών σπουδών, καθώς και θεολογικές σχολές ή μονάδες θεολογικής εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξένων χωρών.
Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος καθορίζεται ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων, οι οποίες υποβάλλονται στη Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Ευρωπαϊκών και Μειονοτικών Σχολείων (ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Ε.Μ.Σ.) του Υ.ΠΑΙ.Θ., σε αποκλειστική προθεσμία η οποία ορίζεται με την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της προηγούμενης παραγράφου, με την οποία ορίζονται επίσης τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση του υποψηφίου, προς διακρίβωση και μοριοδότηση των οριζομένων στο άρθρο 3 της παρούσας, κριτηρίων.
Την πρόσκληση συνοδεύει πίνακας στον οποίο περιλαμβάνονται οι προς πλήρωση θέσεις καθώς και οι ειδικότητες των εκπαιδευτικών που δύνανται να τις καλύψουν.
Διευκρινίζεται ότι ο ανωτέρω πίνακας συντάσσεται κατόπιν σχετικών αιτημάτων των ανωτέρω Ιδρυμάτων και εισηγήσεων των αρμοδίων Συντονιστών Εκπαίδευσης εξωτερικού και των οικείων Διπλωματικών Αρχών, όπου δεν υπάρχουν Συντονιστές.
Οι αιτήσεις έχουν την έννοια εκδήλωσης ενδιαφέροντος για απόσπαση, προκειμένου να μοριοδοτηθούν και να συνταχθούν οι σχετικοί αξιολογικοί πίνακες, ικανοποιούνται δε μόνον εφόσον υπάρχουν εκπαιδευτικές ανάγκες.
2. Οι υποψήφιοι διατηρούν το δικαίωμα ανάκλησης της αίτησης κατά τη διαδικασία ελέγχου των δικαιολογητικών από την Επιτροπή του άρθρου 4 πριν την κύρωση των αξιολογικών πινάκων.
Εκπαιδευτικοί που υποβάλλουν αίτηση ανάκλησης μετά την κύρωση των τελικών αξιολογικών πινάκων, καθώς και όσοι δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία σε Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του εξωτερικού μετά την έκδοση της απόφασης απόσπασής τους, διαγράφονται από τους πίνακες για όλες τις επιλογές τους και αποκλείονται από κάθε διαδικασία απόσπασης στο εξωτερικό εντός του ίδιου έτους, καθώς και από το δικαίωμα υποβολής αίτησης για απόσπαση στο εξωτερικό για τα δύο (2) επόμενα σχολικά/ακαδημαϊκά έτη.
3. Η αίτηση του ενδιαφερόμενου επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) και η ανακρίβεια των δηλούμενων στοιχείων επισύρει αποκλεισμό του υποψηφίου από τη διαδικασία επιλογής της παρούσας, πέραν των προβλεπόμενων ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.
Άρθρο 2
Κωλύματα απόσπασης
Δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση:
α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι, κατά το παρελθόν, είχαν αποσπαστεί στο εξωτερικό και η απόσπασή τους διακόπηκε λόγω πλημμελούς άσκησης των καθηκόντων τους ή ανεπάρκειας στην άσκηση αυτών ή αδυναμίας ανταπόκρισης στα ειδικά καθήκοντά τους, καθώς και λόγω επανειλημμένης και αδικαιολόγητης ή μακράς απουσίας από τα καθήκοντά τους, όπως προβλέπεται στις περιπτ.α’ και β’ της παρ. 11 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016.
β) Εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε οποιαδήποτε ποινή για πράξεις ή παραλείψεις που προβλέπονται από τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 8 του Υπαλληλικού Κώδικα ή έχουν τιμωρηθεί με οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή, για την οποία δεν παρήλθε ο χρόνος παραγραφής της ή εκκρεμεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε) σε βάρος τους.
γ) Εκπαιδευτικοί που έχουν ολοκληρώσει τον χρόνο απόσπασής τους στα Ευρωπαϊκά Σχολεία.
δ) Εκπαιδευτικοί που συμπληρώνουν ή έχουν συμπληρώσει έξι (6) και άνω έτη απόσπασης στο εξωτερικό.
ε) Εκπαιδευτικοί, των οποίων η απόσπαση ή η παράτασή της είχε διακοπεί «οικεία βουλήσει» και δεν παρήλθε διετία μετά το έτος διακοπής της απόσπασης, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 13 του άρθρου 16 του ν. 4415/2016, όπως ισχύει.
στ) Εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση ανάκλησης μετά την κύρωση των τελικών αξιολογικών πινάκων, καθώς και όσοι δεν ανέλαβαν υπηρεσία σε Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του εξωτερικού μετά την έκδοση της απόφασης απόσπασής τους και δεν παρήλθε διετία μετά το έτος υποβολής της αίτησης ανάκλησης της αίτησης απόσπασης ή της απόφασης απόσπασής τους.
ζ) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι συμπλήρωσαν τριετή απόσπαση στο εξωτερικό με επιμίσθιο.
Άρθρο 3
Προσόντα – Μοριοδότηση
1. Υποψήφιοι για τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού σε Τμήματα Ελληνικών Σπουδών ή άλλων μορφών οργάνωσης ελληνικών σπουδών καθώς και θεολογικές σχολές ή μονάδες θεολογικής εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρών του εξωτερικού, είναι σύμφωνα με τον ν. 4415/2016 δημόσιοι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
α) Έχουν συμπληρώσει πέντε (5) έτη εκπαιδευτικής υπηρεσίας, από τα οποία τρία (3) έτη διδακτική υπηρεσία σε σχολεία πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μετά το ΦΕΚ διορισμού.
β) Έχουν πιστοποιημένα άριστη γνώση (Γ2) της γλώσσας της χώρας στην οποία αποσπώνται ή εναλλακτικά μιας από τις γλώσσες αγγλική, γαλλική ή γερμανική, όταν αυτή δεν είναι η γλώσσα της χώρας απόσπασής τους.
γ) Έχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ΑΕΙ του εσωτερικού ή ισότιμο τίτλο του εξωτερικού συναφούς ειδικότητας ή επιστημών αγωγής.
2. Τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, που αποδεικνύουν την άριστη (Γ2/C2), την πολύ καλή
(Γ1/C1) και την καλή (Β2/B2) γνώση της ξένης γλώσσας, όπως προβλέπονται στο άρθρο 28 του π.δ. 50/2001 (Α΄ 39) «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημοσίου τομέα», όπως ισχύει και ορίζονται στο Παράρτημα Γλωσσομάθειας, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, υποβάλλονται από τον υποψήφιο.
3. Η μοριοδότηση γίνεται ως εξής:
α) Όλοι οι τίτλοι σπουδών, εφόσον προέρχονται από ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της αλλοδαπής, πρέπει να είναι αναγνωρισμένοι από το ΔΟΑΤΑΠ/ΔΙΚΑΤΣΑ ή Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
β) Στη διαδικασία της δομημένης συνέντευξης καλούνται οι επτά (7) πρώτοι υποψήφιοι κάθε πίνακα χώρας κατάταξης. Για τη διενέργεια της δομημένης συνέντευξης κάθε υποψήφιος καλείται χωριστά.
4. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, ανά πίνακα, στη συνολική βαθμολογία, για την απόσπαση προηγούνται οι εκπαιδευτικοί που υπερέχουν κατά κριτήριο, εάν αυτά συντρέχουν με την εξής σειρά:
α) η σειρά προτίμησης Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.
β) Μεταδιδακτορικός τίτλος.
γ) Δεύτερη Διδακτορική διατριβή/διδακτορικό δίπλωμα.
δ) Τρίτος μεταπτυχιακός τίτλος.
ε) Γνώση τρίτης ξένης γλώσσας:
1. Άριστη γνώση.
2. Πολύ καλή γνώση.
3. Καλή γνώση.
στ) συνολική υπηρεσία από ΦΕΚ διορισμού.
Σε περίπτωση ισοβαθμίας και στα επιμέρους κριτήρια λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία δημοσίευσης του διορισμού τους στο φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
Άρθρο 4
Επιτροπή Επιλογής
1. Συγκροτείται Επιτροπή Επιλογής των υποψηφίων για απόσπαση εκπαιδευτικών σε Τμήματα Ελληνικών Σπουδών ή άλλων μορφών οργάνωσης ελληνικών σπουδών, καθώς και θεολογικές σχολές ή μονάδες θεολογικής εκπαίδευσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξένων χωρών, η σύνθεση της οποίας έχει ως ακολούθως:
α. Ένα μέλος Δ.Ε.Π (Φιλοσοφικής Σχολής, Θεολογικής Σχολής, ή Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, ως Πρόεδρος με αναπληρωτή μέλος Δ.Ε.Π..
β. Ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με αναπληρωτή τον Προϊστάμενο άλλης Γενικής Διεύθυνσης του Υ.ΠΑΙ.Θ., συναφούς αντικειμένου, ως μέλος.
γ. Ο Προϊστάμενος της ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Ε.Μ.Σ. του Υ.ΠΑΙ.Θ. με αναπληρωτή Προϊστάμενο άλλης Διεύθυνσης του Υ.ΠΑΙ.Θ., ως μέλος.
δ. Ο Προϊστάμενος του Τμήματος Γ’ της ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Ε.Μ.Σ. με αναπληρωτή του Προϊστάμενο άλλου Τμήματος της ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Ε.Μ.Σ. του Υ.ΠΑΙ.Θ., ως μέλος.
ε. Δύο (2) Συντονιστές εκπαιδευτικού έργου (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα), ως μέλη με τους αναπληρωτές τους.
στ. Ένας εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ και ένας της ΔΟΕ, οι οποίοι προτείνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της οικείας Ομοσπονδίας, ως μέλη με τους αναπληρωτές τους.
Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Γραμματέας και δύο(2) βοηθοί γραμματείς από τους διοικητικούς υπαλλήλους ή εκπαιδευτικούς αποσπασμένους στο Υ.ΠΑΙ.Θ. με τους αναπληρωτές τους.
2. Η θητεία της Επιτροπής είναι τριετής, παρατείνεται δε αυτή αυτοδικαίως μέχρι τη συγκρότηση νέας Επιτροπής Επιλογής.
3. Όσοι μετέχουν με οποιαδήποτε ιδιότητα στο έργο της Επιτροπής, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν σύζυγο ή συγγένεια εξ αίματος ή εξ αγχιστείας μέχρι και τρίτου βαθμού με υποψήφιο για απόσπαση εκπαιδευτικό.
4. Έργο της Επιτροπής είναι:
α) Ο έλεγχος των αιτήσεων και των δικαιολογητικών των υποψηφίων για απόσπαση και η μοιριοδότησή τους.
β) Η απόρριψη των αιτήσεων όσων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου και τους όρους της παρούσας απόφασης.
γ) Η σύνταξη προσωρινών αξιολογικών πινάκων και η εξέταση ενστάσεων.
δ) Ο καθορισμός της ημερομηνίας της συνέντευξης καθώς και ο τόπος πραγματοποίησής της. Η ως άνω ημερομηνία και ο τόπος πραγματοποίησής της αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ.
ε) Η σύνταξη τελικών πινάκων επιλογής κατά φθίνουσα σειρά (με βάση το άθροισμα των μορίων, που προκύπτουν από τη μοριοδότηση των κριτηρίων επιλογής και από τη συνέντευξη κατά χώρα και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, ανάλογα με τη γνώση ξένης γλώσσας την οποία δηλώνουν).
Άρθρο 5
Κατάρτιση πινάκων – Ενστάσεις – Κύρωση πινάκων
1. Οι υποψήφιοι, προς απόσπαση, εκπαιδευτικοί κατατάσσονται σε δύο (2) αξιολογικούς πίνακες επιλογής, ανά
Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, και κλάδο. Ο βασικός αξιολογικός πίνακας καταρτίζεται με γνώμονα τη γνώση της ξένης γλώσσας της χώρας απόσπασης. Ο εναλλακτικός αξιολογικός πίνακας συντάσσεται με κριτήριο τη γνώση της αγγλικής, της γαλλικής ή της γερμανικής γλώσσας, όταν αυτή δεν είναι η γλώσσα της χώρας απόσπασης.
Οι προσωρινοί πίνακες, προηγούνται της συνέντευξης, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΑΙ.Θ.). και δεν κυρώνονται από τον Υπουργό.
2. Κατά των πινάκων αυτών, σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) εργάσιμων ημερών από την επομένη της ανάρτησής τους στην ιστοσελίδα του Υ.ΠΑΙ.Θ., υποβάλλονται ηλεκτρονικά τυχόν ενστάσεις των υποψηφίων, οι οποίες τίθενται ενώπιον της Επιτροπής Επιλογής και διεκπεραιώνονται σε αποκλειστική ημερομηνία επτά (7) εργάσιμων ημερών.
Ενστάσεις κατά του πίνακα συνολικά ή κατά του συνόλου των υποψηφίων που προηγούνται του ενιστάμενου απορρίπτονται, καθώς και όσες περιέρχονται στην Υπηρεσία μετά την παρέλευση της προθεσμίας.
3. Μετά την εξέταση των ενστάσεων αναρτώνται εκ νέου οι προσωρινοί πίνακες και ακολουθεί η διαδικασία της συνέντευξης. Οι υποψήφιοι που δεν προσέρχονται στη δομημένη συνέντευξη, αποκλείονται από την διαδικασία επιλογής.
Αφού γίνει και η μοριοδότηση με βάση το κριτήριο της δομημένης συνέντευξης, συντάσσονται από την Επιτροπή Επιλογής οι τελικοί αξιολογικοί πίνακες οι οποίοι κυρώνονται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Μετά την κύρωσή τους, δεν δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αλλά αναρτώνται στην επίσημη ιστοσελίδα (site) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και ισχύουν για το χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από την κύρωσή τους.
Άρθρο 6
Επιλογή των προς απόσπαση εκπαιδευτικών
1. Πρώτα εξετάζονται οι αιτήσεις παράτασης απόσπασης εκπαιδευτικών των περιπτώσεων:
α) παράτασης απόσπασης για συμπλήρωση τριετίας,
β) παράτασης απόσπασης για συμπλήρωση πενταετίας,
γ) παράταση έκτου (6ου) έτους απόσπασης,
2. Στη συνέχεια, αποσπώνται οι εκπαιδευτικοί που περιλαμβάνονται στον βασικό πίνακα κάθε Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, σύμφωνα με τη σειρά κατάταξής τους και βάσει της σειράς προτίμησης Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην αρχική τους αίτηση.
3. Σε περίπτωση εξάντλησης του αριθμού των προς απόσπαση εκπαιδευτικών του κυρωμένου αξιολογικού πίνακα, τα εναπομείναντα κενά καλύπτονται από εκπαιδευτικούς οι οποίοι περιλαμβάνονται στον εναλλακτικό πίνακα.
4. Προτίμηση του εκπαιδευτικού στον εναλλακτικό πίνακα που προηγείται του κύριου, δεν ικανοποιείται, αν δεν εξαντληθεί για το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα προτίμησης ο βασικός πίνακας. Αν μετά τη λήξη της διαδικασίας επιλογής παραμένουν κενές θέσεις και στους αξιολογικούς πίνακες περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί που δεν αποσπώνται στα Ιδρύματα που είχαν ήδη δηλώσει, μπορεί να τους ζητηθεί να υποβάλουν νέα δήλωση για τις κενές θέσεις που απέμειναν.
5. Ακολούθως, εξετάζονται οι προβλεπόμενες στις διατάξεις της περ. γ’ της παρ. 3 του άρθρου 16 του ν. 4415/ 2016, κατ’ εξαίρεση, αιτήσεις παράτασης απόσπασης εκπαιδευτικών πέραν της εξαετίας.
Άρθρο 7
Διαδικασία Απόσπασης – Τοποθέτησης
1. Οι εκπαιδευτικοί αποσπώνται για τρία (3) σχολικά/ακαδημαϊκά έτη. Η ανάληψη υπηρεσίας των επιλεγέντων θα γίνει στο αντίστοιχο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του εξωτερικού, θα βεβαιωθεί από το αρμόδιο όργανό τους και θα θεωρηθεί από τον οικείο Συντονιστή Εκπαίδευσης ή όπου δεν υπάρχει, από την οικεία Διπλωματική ή Προξενική Αρχή.
Σε ενδεχόμενη μη αποδοχή του επιλεγέντος εκπαιδευτικού από το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας απόσπασης, απαιτείται επαρκής και τεκμηριωμένη αιτιολόγηση από τον υπεύθυνο του Τμήματος ή του Τομέα ή στην περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος ή άλλου συλλογικού
οργάνου του Πανεπιστημίου. Άλλως, η Υπηρεσία διατηρεί το δικαίωμα της μη απόσπασης άλλου εκπαιδευτικού.
2. Για τις περιοχές που απαιτείται η έκδοση άδειας διαμονής για εργασία, οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται παραμένουν στην Υπηρεσία στην ημεδαπή, όπου ανήκουν, μέχρι την έκδοση άδειας εργασίας (visa) για τις περιοχές αυτές. Σε περίπτωση διακοπής της άδειας εργασίας τους (visa) από τις ξένες αρχές, διακόπτεται άμεσα και η απόσπαση των εκπαιδευτικών, ενώ σε περίπτωση λήξης της και μη ανανέωσής της εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, παραμένουν στην Υπηρεσία τους μέχρι την επανέκδοση της visa.
3. Σε περίπτωση κατά την οποία ο εκπαιδευτικός αναλάβει υπηρεσία στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και με αίτησή του «οικεία βουλήσει» αιτηθεί τη διακοπή της, ανεξαρτήτως του χρονικού διαστήματος μεταξύ ανάληψης υπηρεσίας και διακοπής, αποκλείονται από κάθε διαδικασία απόσπασης στο εξωτερικό εντός του ίδιου έτους, καθώς και από το δικαίωμα υποβολής αίτησης για απόσπαση στο εξωτερικό για τα δύο (2) επόμενα σχολικά έτη.
4. α) Οι συντονιστές εκπαίδευσης ασκούν πειθαρχικές αρμοδιότητες στους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, αντίστοιχες με τις πειθαρχικές αρμοδιότητες των προϊσταμένων των διευθύνσεων εκπαίδευσης του εσωτερικού (την παρ. 4 του άρθρού 11 του ν. 4415/2016).
β) Οι διευθύνσεις εκπαίδευσης εσωτερικού είναι αρμόδιες για τη ρύθμιση των θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης αυτών, εκτός εάν δεν υπάρχει Συντονιστής Εκπαίδευσης στη χώρα απόσπασής τους, οπότε οι διευθύνσεις στις οποίες ανήκουν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί ασκούν και τις πειθαρχικές αρμοδιότητες.
Άρθρο 8
Διάρκεια απόσπασης
Α. Απόσπαση εκπαιδευτικών με τακτικές αποδοχές και ειδικό επιμίσθιο
1. Η απόσπαση των δημοσίων εκπαιδευτικών σε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με τακτικές αποδοχές στην Ελλάδα και ειδικό επιμίσθιο στο εξωτερικό για τρία (3) συνολικά ακαδημαϊκά/σχολικά έτη, γίνεται βάσει της ανωτέρω διαδικασίας. Ο χρόνος απόσπασης υπολογίζεται από την έναρξη του ακαδημαϊκού/σχολικού έτους απόσπασης, εφόσον η ανάληψη υπηρεσίας γίνεται μέσα στο Α΄ τετράμηνο του ακαδημαϊκού/σχολικού έτους απόσπασης.
2. Η απόσπαση που γίνεται με ανάληψη υπηρεσίας μετά το Α΄ τετράμηνο του ακαδημαϊκού/σχολικού έτους, διαρκεί μέχρι τη λήξη του αντίστοιχου τετραμήνου του τελευταίου ακαδημαϊκού/σχολικού έτους. Σε κάθε περίπτωση, αν η απόσπαση λήγει κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού/σχολικού έτους στη χώρα υποδοχής, η απόσπαση παρατείνεται αυτοδικαίως και διαρκεί μέχρι τη λήξη του ανωτέρω ακαδημαϊκού/σχολικού έτους.
3. Σε περίπτωση που η έκδοση της απαιτούμενης άδειας εργασίας (visa) καθυστερήσει πάνω από έξι (6) μήνες, χωρίς υπαιτιότητα του εκπαιδευτικού, μπορεί να τροποποιηθεί η αρχική απόφαση απόσπασης με την ίδια χρονική διάρκεια, η οποία αρχίζει από την ημερομηνία έκδοσης της άδειας εργασίας (visa).
Β. Παράταση απόσπασης εκπαιδευτικών με ειδικό επιμίσθιο και τακτικές αποδοχές στην Ελλάδα ή μόνο με τακτικές αποδοχές στην Ελλάδα
Η παράταση της απόσπασης μπορεί να χορηγηθεί με αίτηση του εκπαιδευτικού για δύο (2) ακόμα έτη, κατόπιν συστατικής επιστολής του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος
απόσπασής του και εισήγησης του οικείου Συντονιστή Εκπαίδευσης βάσει της αξιολόγησής του ή, όπου δεν υπάρχει, της οικείας Διπλωματικής ή Προξενικής Αρχής και σύμφωνη γνώμη της ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Ε.Μ.Σ. του Υ.ΠΑΙ.Θ..
Στην περίπτωση παράτασης της απόσπασης, ο εκπαιδευτικός λαμβάνει τις τακτικές αποδοχές στην Ελλάδα και το ειδικό επιμίσθιο εξωτερικού μόνο για το πρώτο έτος παράτασης απόσπασής του και στο δεύτερο έτος λαμβάνει μόνο τις τακτικές αποδοχές στην Ελλάδα.
Μετά την ολοκλήρωση της συνολικά πενταετούς κατά τα ανωτέρω απόσπασης στο εξωτερικό, είναι δυνατή η παράταση της απόσπασης για ένα (1) ακόμη έτος χωρίς επιμίσθιο, με την ως άνω διαδικασία.
Γ. Κατ’ εξαίρεση παράταση απόσπασης χωρίς την καταβολή του ειδικού επιμισθίου εξωτερικού
Κατ’ εξαίρεση, παράταση απόσπασης πέραν της εξαετίας με τις τακτικές αποδοχές και χωρίς ειδικό επιμίσθιο, μπορεί να χορηγηθεί μόνο για ένα (1) σχολικό έτος, όταν:
α) Επιβάλλεται από διακρατικές συμφωνίες και
β) Δεν είναι δυνατή η αντικατάσταση του αποσπασμένου και οι ανάγκες της υπηρεσίας παραμένουν επείγουσες, κατόπιν συστατικής επιστολής του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος απόσπασής του και εισήγησης του οικείου Συντονιστή Εκπαίδευσης βάσει της αξιολόγησής του ή, όπου δεν υπάρχει, της οικείας Διπλωματικής ή Προξενικής Αρχής και σύμφωνη γνώμη της ΔΙ.Π.Ο.Δ.Ε.Ε.Μ.Σ. του Υ.ΠΑΙ.Θ.
Εφόσον οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι των υφιστάμενων κενών, ισχύουν τα ίδια κριτήρια που ισχύουν και για τις περιπτώσεις ισοβαθμίας.
Δείτε το ΦΕΚ εδώ: