Οι κινήσεις του δήμου Αλίμου που προχώρησε σε μη ανανέωση σύμβασης με ανεμβολίαστους αλλά και ιδιωτικές εταιρείες που μπαίνουν σιγά σιγά σε νοσοκομεία και δημοτικές επιχειρήσεις…
Σπουδαίο λόγο μη ανανέωσης σύμβασης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα συνιστά ο μη εμβολιασμός εργαζόμενου κατά του κορονοϊού, καθώς τα ΝΠΔΔ προχωρούν στην εφαρμογή και του συγκεκριμένου μέτρου εκτός της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους. Την ίδια ώρα, τα κενά που δημιουργούνται στις κρατικές δομές και στη δημόσια διοίκηση λόγω της αναστολής καθηκόντων των ανεμβολίαστων εργαζομένων καλύπτονται από ιδιωτικά συνεργεία, ώστε να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία τους.
Ειδικότερα, με πρόσφατη απόφασή του ΝΠΔΔ, «Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Αλίμου», δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις δύο εργαζομένων των ειδικοτήτων βοηθών βρεφονηπιοκόμων και βρεφονηπιοκόμων από τα συνολικά 47 άτομα, που απασχολούνται με σχέση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε δομές των παιδικών σταθμών. Οι συμβάσεις αυτές έληγαν στις 31 Ιουλίου και 31 Αυγούστου, αντίστοιχα. Το σκεπτικό της απόφασης, που υπογράφει ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναφορικά με τον τρόπο, που θεμελιώνεται η αιτιολογία της μη ανανέωσης της σύμβασης υφιστάμενου προσωπικού λόγω του ότι δεν πραγματοποίησε, όπως όφειλε, τον εμβολιασμό του κατά του κορονοϊού.
«Η μη ανανέωση της ως άνω συμβάσεως οφείλεται στο σπουδαίο λόγο ότι η ως άνω μία παιδαγωγός δεν έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19, με αποτέλεσμα η παρουσία της μέσα στις τάξεις και τους χώρους των παιδικών σταθμών να συνεπάγεται αυξημένους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των βρεφών, αλλά και για την ομαλή λειτουργία της Υπηρεσίας». Οπως αναφέρει ο δήμος Αλίμου, «η Διοίκηση οφείλει να λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο πρόληψης κατά της διάδοσης του κορονοϊού και προστασίας της υγείας και ασφάλειας των βρεφών και των νηπίων, συνεπώς δεν μπορεί να επιτρέψει τον συγχρωτισμό μη εμβολιασμένου προσωπικού με τα βρέφη και νήπια. Δεδομένου ότι δεν μπορεί να επιτραπεί ο συγχρωτισμός βρεφών ανεμβολίαστων παιδαγωγών, δεν είναι δυνατόν να παράσχει υπηρεσίες στο Νομικό Πρόσωπο η εν λόγω εργαζόμενη, γεγονός που αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την περαιτέρω απασχόλησή της και σπουδαίο λόγο για τη μη ανανέωση της συμβάσεώς της.
Μάλιστα, σημειώνεται ότι «το ΝΠΔΔ είναι και νομικά υπόλογο έναντι των γονέων για την υγεία και ασφάλεια των εγγεγραμμένων παιδιών τους και ευθύνεται έναντι των γονέων με κάθε τρόπο (υγειονομικά, αστικά κ.λπ.) για την ασφαλή παραμονή των παιδιών τους στους Παιδικούς Σταθμούς και για τη λήψη κάθε μέτρου πρόνοιας και προστασίας για την υγεία των παιδιών».
Ιδιωτικά συνεργεία εμβολιασμένων στα νοσοκομεία
Στο μεταξύ, με αφορμή την αναστολή εργασίας του ανεμβολίαστου προσωπικού των υγειονομικών μονάδων της χώρας την 1η Σεπτεμβρίου, οι διοικήσεις των νοσοκομείων «τρέχουν» τις διαδικασίες αναπλήρωσης. Οπως στην περίπτωση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, όπου διαπιστώθηκε ότι για τις ανάγκες της καθαριότητας της μονάδας απαιτούνται 30 άτομα, για την φύλαξη 2 άτομα και για την εστίαση 5 άτομα. Οπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου, «λόγω του ποσοστού των ανεμβολίαστων στις ανωτέρω ειδικότητες και με σκοπό την διασφάλιση της υγείας των ασθενών καθώς και των εμβολιασμένων υπαλλήλων του νοσοκομείου ζητήθηκαν προσφορές από εταιρείες προκειμένου να ανατεθεί σε ιδιωτικό συνεργείο η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης για να μην διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου από 01-09-2021».
Αφού κατατέθηκαν οι προσφορές και προέκυψαν οι μειοδότριες εταιρείες εγκρίθηκε η ανάθεση σε ιδιωτικά συνεργεία της παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης. Στους όρους των συμβάσεων δε, θα προστεθεί η υποχρεωτική προσκόμιση στο τμήμα επιστασίας και στο τμήμα διατροφής το αντίστοιχο πιστοποιητικό εμβολιασμού των εργαζομένων στα συνεργεία και σε περίπτωση που επανέλθει υπάλληλος των αντίστοιχων ειδικοτήτων του νοσοκομείου εμβολιασμένος, θα μειώνεται αντίστοιχα και μονομερώς το τίμημα των συμβάσεων.
Ιδιωτικά συνεργεία αντικαθιστούν τους ανεμβολίαστους σε καραντίνα
Αντίστοιχο σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας από το ανεμβολίαστο προσωπικό παρουσιάστηκε και στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Χερσονήσου στον νομό Ηρακλείου, που αναγκάστηκε να καταφύγει σε επανδρωμένο και εξοπλισμένο εξωτερικό συνεργείο. Μετά την εμφάνιση 5 κρουσμάτων των εργαζομένων της δημοτικής επιχείρησης, σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία, εκτός από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα βγήκε σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών το σύνολο των ανεμβολίαστων εργαζομένων.
Αποτέλεσμα ήταν τα δύο τρίτα του εργατοτεχνικού δυναμικού της ΔΕΥΑΧ (11 από τους 16) να βρίσκονται σε καραντίνα και να μην μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μία άκρως τουριστική περιοχή εν μέσω της υψηλής τουριστικής περιόδου. Για την ενίσχυση της επιχείρησης απαιτήθηκε η συνδρομή ενός πλήρως εξοπλισμένου συνεργείου για να αναλάβει την αντικατάσταση των εκ των πραγμάτων απόντων εργαζομένων στις καθημερινές υποχρεώσεις τους έως το τέλος του Αυγούστου όταν και λήγει η καραντίνα των ανεμβολίαστων υπαλλήλων.
Πηγές: reader.gr