Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) για κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης τους ακαδημαϊκού χάρτη.
Καθηγητές και φοιτητές του πρώην Αλεξάνδρου ΤΕΙ της Σίνδου και νυν παραρτήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική απόφαση και όπως καταγγέλλουν δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως, ενώ αγωνιούν για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο πρόεδρος του συλλόγου διδασκόντων ΔΙ.ΠΑ.Ε. και καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Δημοσθένης Σταμάτης, αναφέρει ότι πρόκειται για μια βιαστική τοποθέτηση αλλά και στοχευμένη εισήγηση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής, Αθανάσιου Καΐση, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους φοιτητές και τους καθηγητές.
«Το θέμα προέκυψε ξαφνικά. Υπάρχει μια συζήτηση για το θέμα συγχωνεύσεων καταργήσεων από πλευράς υπουργείου Παιδείας. Το δικό μας το ίδρυμα έχει διορισμένη από το υπουργείο και είναι το μόνο ίδρυμα το οποίο έκανε κάποιες ξαφνικές προτάσεις χωρίς καμία πραγματική διαβούλευση με τα τμήματα, τις σχολές, τις κοσμητείες κλπ, σε αντίθεση με τις τοποθετήσεις των τμημάτων, να καταργηθούν τμήματα, να συγχωνευθούν τμήματα και να μετακινηθούν τμήματα», αναφέρει στο Thestival ο κ. Σταμάτης.
Η εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον κ. Σταμάτη, κατάργηση του Τμήματος Φυσικής στην Καβάλα, κατάργηση του Τμήματος Τεχνολογίας Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη, κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη, κατάργηση του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων και απορρόφησή του από τμήμα των Σερρών, μετακίνηση του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και διοίκησης από Θεσσαλονίκη στις Σέρρες, κατάργηση και ενσωμάτωση του τμήματος Τοπογράφων και Γεωπληροφορικής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών των Σερρών.
Στα εν λόγω τμήματα φοιτούν 11.000 φοιτητές, εκ των οποίων 6.000 φοιτητές θα αναγκαστούν να μετακινηθούν από τη Θεσσαλονίκη στις Σέρρες, ενώ άλλοι 5.500 περίπου θα βρεθούν σε άλλο τμήμα από αυτό που πέτυχαν και φοιτούν.
Σημειώνεται ότι η εισήγηση βγήκε την περασμένη Τετάρτη και την Παρασκευή στάλθηκε στο υπουργείο Παιδείας ένα πρακτικό της Διοικούσας Επιτροπής.
ΔΙΠΑΕ: «Καταργείται ένα τμήμα χωρίς λόγο»
Από την πλευρά της, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος και Αναπληρώτρια καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Πληροφορικής, Παρασκευή Μεντζέλου τονίζει ότι καταργείται ένα τμήμα, στο οποίο φοιτούν 880 φοιτητές, χωρίς λόγο.
«Μας καταργούν χωρίς λόγο. Καταργούν ένα τμήμα αιχμής. Έχει 4% ανάπτυξη όσον αφορά τις θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο», επισημαίνει η κα Μεντζέλου και τονίζει ότι το 70 % των 6.000 φοιτητών νοικιάζει σπίτι στη δυτική Θεσσαλονίκη. «Υποβαθμίζεται η δυτική Θεσσαλονίκη και η περιοχή της Σίνδου», προσθέτει στο Thestival.
«Είναι ένα τμήμα που δουλεύει τρία χρόνια, δεν έχει βγάλει ούτε απόφοιτους. Τα παιδιά τι θα γίνουν;», διερωτάται η ίδια.
«Ζητάμε την παραίτηση της Διοικούσας – Να γίνουν εκλογές»
Την προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη πρυτανικών εκλογών στο ΔΙΠΑΕ ζητάει ο σύλλογος διδασκόντων, όπως αποφασίστηκε σε σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ με την συμμετοχή 100 μελών του Ιδρύματος.
«Δεν συζητάμε συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων. Απορρίπτουμε επί της ουσίας όλη αυτή την προσπάθεια της Διοικούσας Επιτροπής, ζητάμε την παραίτησή της και ζητάμε να προκηρυχθούν εκλογές για ανάδειξη πρυτανικών αρχών στο πανεπιστήμιό μας, το οποίο είναι αυτόνομο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του συλλόγου διδασκόντων.
Φοιτητές έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις, ενώ αύριο έχουν προγραμματίσει διαμαρτυρία έξω από το ΥΜΑΘ.