Εργασία παιδιών από δομές ανηλίκων σε ξενοδοχεία: Έντονες αντιδράσεις για το «μοντέλο Φρειδερίκης»
Αντιδράσεις προκαλεί η συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο που επιτρέπει την απασχόληση σε ξενοδοχεία 16χρονων παιδιών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων, την απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ και την κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας.
Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου προβάλει ότι πρόκειται για «ομαλή αποϊδρυματοποίηση των παιδιών», ενώ ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας Αλέξανδρος Βασιλικός αναφέρεται σε «κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη» ως «δομικά στοιχεία στο DNA του ελληνικού ξενοδοχείου».
Έντονη η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για προώθηση της «φθηνής εργασίας» μέσω της «αναβίωσης του μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης», αλλά και από την ΚΝΕ.
Τι ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας
Την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου η Δόμνα Μιχαηλίδου και ο Αλέξανδρος Βασιλικός είχαν συνάντηση και συζήτησαν τα επόμενα βήματα αυτής της συνεργασίας.
Η συνεργασία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, προσανατολίζεται σε τρία σημεία:
- Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.
- Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
- Κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας.
Η Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε πως «η συνεργασία μας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος βασίζεται στο κοινό μας όραμα, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Από την αρχή, δουλεύουμε για μια κοινωνία συμπεριληπτική και ισότιμη. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με την προθυμία του για μια συνδυαστική δράση τέτοιου χαρακτήρα, συμβάλλει ώστε να φτάσουμε ακόμη πιο κοντά στο στόχο. Είμαστε επικεντρωμένοι στην ομαλή αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και τη βέλτιστη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Η κοινωνική αλληλεγγύη, γίνεται πράξη. Στην πορεία μας, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».
Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός, σημείωσε πως «η αλληλεγγύη και η κοινωνική προσφορά είναι δομικά στοιχεία στο DNA του ελληνικού ξενοδοχείου.
Το αποδείξαμε με την ενίσχυση του ΕΣΥ με 1 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με την παροχή φιλοξενίας σε κακοποιημένες γυναίκες, με το νέο φορέα “HOTELS FOR”, που δημιουργήσαμε και έχει αποκλειστικό αντικείμενο την ανάπτυξη πρωτοβουλιών κοινωνικής ευθύνης, στηρίζοντας αυτούς που έχουν ανάγκη και προωθώντας τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ.
Το επιβεβαιώνουμε και σήμερα με τη συνεργασία που δρομολογούμε με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για δράσεις με άμεσα ωφελούμενες ευάλωτες κατηγορίες συνανθρώπων μας. Στις δύσκολες στιγμές μετριέται η ευθύνη όλων μας. Το ελληνικό ξενοδοχείο, διαχρονικά, έχει κοινωνικό πρόσημο στη λειτουργία του, γεγονός που κάνει όλους τους ξενοδόχους να αισθανόμαστε περήφανοι».
«Φθηνή εργασία» σε ξενοδοχειακές μονάδες από παιδιά σε δομές φροντίδας
Για προώθηση της «φθηνής εργασίας» σε ξενοδοχειακές μονάδες παιδιών που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων κατηγορούν την κυβέρνηση σε κοινή δήλωση τους η τομεάρχης Εργασίας τουΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, η αναπληρώτρια τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, Θεανώ Φωτίου και η τομεάρχης Τουρισμού, Κατερίνα Νοτοπούλου.
«Ανακοινώθηκε πρόσφατα η συνεργασία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, που αφορά:
- Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.
- Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ», αναφέρουν στη δήλωση τους και σχολιάζουν: «Θεωρούμε ότι ξεχείλισε το ποτήρι. Μετά τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη που νομιμοποιεί τα απλήρωτα 10ωρα και το νόμο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η κυβέρνηση προωθεί επίσημα την παιδική εργασία για τα ανήλικα παιδιά, που έχει το κράτος υπό τη φροντίδα του σε κλειστές δομές ανηλίκων, ενισχύοντας με αυτήν την απαράδεκτη επιλογή και τη φθηνή εργασία στον τουριστικό κλάδο».
Όπως υπογραμμίζουν, «τα ανήλικα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστηρίζει ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση πρέπει να περιλαμβάνει και το λύκειο». «Ταυτόχρονα αδήριτη ανάγκη είναι η αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και η βελτίωση των θέσεων εργασίας», προσθέτουν. «Ήδη με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στα σχέδια της κυβέρνησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά “δεν θα αφήσουμε να γεμίσουν οι λάντζες των ξενοδοχείων με ανήλικα παιδιά”».
«Μετά από δύο και πλέον χρόνια κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν γίνει σαφείς οι στοχεύσεις της πολιτικής της που οξύνει τις ανισότητες, στη βάση της εκφρασμένης άποψης του πρωθυπουργού ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι ούτε ίσοι και ούτε πρόκειται να γίνουμε ποτέ. Και όπως εκείνος αυθόρμητα θεωρεί ότι σε ένα παιδί από το Περιστέρι ταιριάζει μια δουλειά ψυκτικού ενώ σε έναν γόνο της τάξης του μια θέση σε καλό πανεπιστήμιο της αλλοδαπής ή έστω σε καλοπληρωμένο κολλέγιο της ημεδαπής, η κ. Μιχαηλίδου προορίζει τα παιδιά που διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων για «απασχόληση» σε ξενοδοχειακές μονάδες, από την ηλικία των 16 ετών», συνεχίζουν οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Αναβίωση μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας Φρειδερίκης
«Είναι απαράδεκτο, το κράτος που έχει την ευθύνη των παιδιών σε ιδρύματα να στερεί το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση και να τα χρησιμοποιεί για να μειώσει το μισθολογικό κόστος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Πρόκειται για αναβίωση του μοντέλου της Βασιλικής Πρόνοιας της Φρειδερίκης», σχολιάζουν και καταλήγουν:
«Στον αντίποδα αυτού του μοντέλου, ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με τον εμβληματικό του νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία είχε ως στόχο μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα να ολοκληρώσει την αποϊδρυματοποίηση και να μην υπάρχει πλέον ανάγκη για ιδρύματα κλειστής φροντίδας για τα παιδιά. Αυτός ο στόχος έχει εγκαταλειφθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ δεν θα επιτρέψει να γυρίσουμε στις σκοτεινές περιόδους της Πρόνοιας και του εργασιακού μεσαίωνα που προδιαγράφει η κυβέρνηση Μητσοτάκη»
KNE: 16 χρονών πας Α’ Λυκείου, όχι δούλος σε ξενοδοχείο!
«Η κυβέρνηση της ΝΔ και το Υπουργείο Εργασίας δεν έχουν σταματημό όταν πρόκειται για «δωράκια» στο μεγάλο κεφάλαιο. Δεν έφτανε στους μεγαλοξενοδόχους το άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς ούτε ένα μέτρο προστασίας, που έκανε η κυβέρνηση για χατίρι τους, δεν έφταναν τα 13ωρα και οι απλήρωτες υπερωρίες, τώρα θέλουν να επιτρέψουν την εργασία ανηλίκων άνω των 16 ετών που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας! Μάλιστα αυτό το ονομάζουν «κοινωνική προστασία». Δεν έχουν ίχνος ντροπής! Θέλουν, κυριολεκτικά, να μετατρέψουν σε σύγχρονους σκλάβους απροστάτευτα και ευάλωτα παιδιά, παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα!» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΝΕ.
«Η λέξη «απασχόληση» που χρησιμοποιούν είναι γνωστό, χρόνια τώρα, πως μεταφράζεται στην πράξη σε τζάμπα ή σε «σχεδόν τζάμπα» εργασία» επισημαίνει η ανακοίνωση, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η υπόθεση ανήλικη εργασία έχει παρελθόν» καθώς «το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, «θεωρήθηκε» ο αριθμός ρεκόρ των πάνω από 7,5 χιλιάδες βιβλιάρια ανηλίκων. Φέτος θεσμοθετήθηκε, με νόμο του Υπουργείου Παιδείας, να δουλεύουν από τα 15 και τα 16 τους χρόνια και οι μαθητές των “πρότυπων” ΕΠΑΛ, των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ. Αλλά αυτά, μάλλον δεν αρκούν…».
«Αν τους νοιάζει τόσο πολύ η προστασία αυτών των παιδιών θα μπορούσαν να τους έδιναν αναβαθμισμένη και εξειδικευμένη στήριξη για να ολοκληρώσουν το σχολείο, μοριοδότηση στις πανελλαδικές εξετάσεις, επιπρόσθετες διευκολύνσεις στη φοιτητική μέριμνα. Να έχουν ουσιαστική κοινωνική και κρατική στήριξη για όσο διάστημα την έχουν ανάγκη. Αλλά αυτά τα μέτρα …κοστίζουν, ενώ η εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας βγάζει κέρδος για το μεγάλο κεφάλαιο. Και η κυβέρνηση έκανε ακόμα μια φορά την επιλογή της» τονίζει η ΚΝΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή της: «Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε! Σκλάβος τον 21ο αιώνα δε θα γίνει κανένας νέος, καμία νέα. Η αηδία και η οργή που νιώθουμε για τη σαπίλα του συστήματος της εκμετάλλευσης μπορούν και πρέπει να γίνουν δύναμη ανατροπής!»
Πηγή: ethnos.gr