Άνοιγμα σχολείων: Σε μεγάλο «γρίφο» για τους επιδημιολόγους και την κυβέρνηση εξελίσσεται το ζήτημα της πλήρους επαναλειτουργίας των σχολείων.
Άνοιγμα σχολείων: Σήμερα, «τρέχουν» κανονικά τα δια ζώσης μαθήματα στα λύκεια, κυρίως λόγω των Πανελλαδικών, η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται για τους μαθητές του δημοτικού και των γυμνασίων, καθώς και για τα παιδιά που συνοικούν με άτομα που είναι σε ευπαθείς ομάδες.
Η βούληση του υπουργείου Παιδείας, όπως δήλωσε και η υπουργός Νίκη Κεραμέως, είναι να ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες μετά το Πάσχα. Αυτή ήταν και η εισήγηση που έγινε στην επιτροπή λοιμωξιολόγων. Ομως παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι όσο τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα όλα τα σενάρια είναι ανοικτά και πώς η μόνη που μπορεί να δώσει το «πράσινο φως» είναι η επιτροπή των ειδικών.
Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται, πάντως, για να ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες των σχολείων είναι, σύμφωνα με το alfavita.gr, η 10η Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση, το «εισιτήριο» για τη σχολική μονάδα θα είναι το self test που δείχνει να εφαρμόζεται με επιτυχία για την ώρα.
Σχολεία: Προς ματαίωση -και φέτος- οι προαγωγικές
Ήταν 30 Απριλίου του 2020 όταν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωνε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν οι προαγωγικές της χρονιάς. Παρότι δεν υπάρχουν επίσημες αποφάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, όλα δείχνουν ότι ούτε φέτος θα γίνουν προαγωγικές στα γυμνάσια και στα λύκεια. Σε αυτή την περίπτωση η αξιολόγηση θα γίνει με τους βαθμούς των τετραμήνων.
Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας για το ίδιο θέμα στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε το θέμα είναι υπό συζήτηση. «Οι σχετικές αποφάσεις πέρυσι ανακοινώθηκαν αργότερα» τόνισε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα πιθανώς θα κλείσει σε δυο εβδομάδες από σήμερα, ίσως αμέσως μετά την Κυριακή του Πάσχα. «Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τα Γυμνάσια, πότε θα ανοίξουν, θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις εν ευθέτω χρόνω» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση ματαίωσης δεν θα ληφθεί… ελαφρά τη καρδία, και θα «ζυγιστούν» όλες οι δυνατότητες, καθώς για χιλιάδες μαθητές θα είναι η δεύτερη χρονιά που δεν θα αξιολογηθούν με το «παραδοσιακό» σύστημα των προαγωγικών.
Και οι εκπαιδευτικοί ζητούν να μη γίνουν προαγωγικές
Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θεόδωρος Τσουχλός έχει πολλάκις εκφράσει τη θέση ότι δεν πρέπει να γίνουν φέτος προαγωγικές εξετάσεις.
Σε συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΟΛΜΕ με το ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, επισημάνθηκαν -από την πλευρά των εκπαιδευτικών- οι επιπτώσεις στους μαθητές λόγω των πολύμηνων lockdowns και η διεύρυνση των ανισοτήτων και των προβλημάτων στη μόρφωση εξ αιτίας της τηλεκπαίδευσης.
«Η ΟΛΜΕ πρότεινε τη μη πραγματοποίηση, φέτος, των γραπτών προαγωγικών–απολυτηρίων εξετάσεων, τη μη εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία προφανώς θα οδηγήσει στον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από τα ΑΕΙ» σημειωνόταν στην ανακοίνωση.
Τι θα γίνει με την παράταση του σχολικού έτους
Ένα ακόμη σενάριο που δείχνει ολοένα πιο πιθανό για τα σχολεία είναι η παράταση του διδακτικού έτους. Σε συνέντευξή της, που δημοσιεύει την Κυριακή η εφημερίδα «Real News, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως υπογραμμίζει ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση, εντός του Ιουνίου.
«Στόχος είναι να επιμηκυνθεί κατά το δυνατόν ο χρόνος δια ζώσης διδασκαλίας, καθώς και η διάδραση μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών» εξηγεί. Η υπουργός, μεταξύ άλλων, αποσαφηνίζει ότι δεν θα γίνουν μαθήματα κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, λόγω της συσσωρευμένης κόπωσης μαθητών και εκπαιδευτικών.