Η οριστική εισήγηση της Επιτροπής στο υπ. Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων και την χρήση μάσκας.
Μπορεί οι μαθητές να επιστρέφουν στα σχολεία τους χωρίς μάσκα, ωστόσο στην οριστική εισήγηση της Επιτροπής στο υπουργείο Παιδείας υπάρχει ένα «παράθυρο» για την χρήση της από όλους.
Ειδικότερα, σε περίπτωση κρούσματος ο μαθητής θα παραμείνει στο σπίτι του για 5 μέρες και όταν επιστρέψει θα πρέπει να φοράει μάσκα για ακόμη 5 μέρες.
Μάλιστα η επιτροπή ανακοίνωσε επίσης:
-Σε όλους τους χώρους του σχολείου η χρήση της μάσκας θα είναι προαιρετική.
-Σύσταση για τεστ όταν υπάρχουν συμπτώματα
-Σε αρνητικό τεστ παραμονή στο σπίτι μέχρι την αποδρομή τους
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ειδικοί αναμένουν έξαρση της πανδημίας από τα τέλη Σεπτεμβρίου και τις αρχές Οκτωβρίου γεγονός που σημαίνει ότι θα εξετάζουν τα δεδομένα και ανάλογα θα προσαρμόζουν τις εισηγήσεις τους.
Όσον αφορά την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία τους υπενθυμίζεται ότι ο Γκίκας Μαγιορκίνης έχει τονίσει ότι «δεν θεωρώ απαραίτητο τα παιδιά να γυρίσουν με τεστ. Αυτή τη στιγμή ο περισσότερος κόσμος δεν χρειάζεται τεστ. Δεν θα βοηθούσε. Θα δούμε τι θα χρειαστεί και αν θα χρειαστεί κάτι το φθινόπωρο», είπε χαρακτηριστικά. «Η γνώμη μου είναι αυτή, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και με το τι συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Στις περισσότερες χώρες οι μαθητές θα επιστρέψουν χωρίς ιδιαίτερα μέτρα», προσέθεσε.
Αν υπάρξει κρούσμα σε σχολείο
Όπως έχει δηλώσει η κ. Κεραμέως, σε περίπτωση που ανιχνευθεί κρούσμα μέσα σε σχολικό τμήμα, υπάρχουν μέτρα αντιμετώπισης αντίστοιχα με ό, τι ισχύει και για την υπόλοιπη κοινωνία, δηλαδή καραντίνα πέντε ημερών και μετά έξοδος με μάσκα για το παιδί που θα βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό.
Τι επισημαίνει το ECDC
Αξίζει να επαναλάβουμε ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων – ECDC, τονίζει ότι θα πρέπει το άνοιγμα των σχολείων να συνοδευτεί με τη λήψη προληπτικών μέτρων κατά της μετάδοσης ιών του αναπνευστικού, όπως η γρίπη, και ο κορονοϊός.
Σε πρόσφατη ενημερωτική ανακοίνωση το ECDC προχώρησε στην αναφορά σε οδηγίες για τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού και άλλων ιών του αναπνευστικού στο σχολικό περιβάλλον. Οι ειδικοί του κέντρου υπογραμμίζουν πως ζωτικά εργαλεία για τη μη μετάδοση των ιών αποτελούν μέτρα, όπως η προώθηση του εμβολιασμού των μαθητών και του προσωπικού κατά της Covid, η ενθάρρυνση της καλής υγιεινής του αναπνευστικού και των χεριών, η καθιέρωση βελτιωμένων συστημάτων αερισμού στους σχολικούς χώρους και η έκδοση συχνών υπενθυμίσεων για παραμονή στο σπίτι, όταν υπάρχουν αναπνευστικά συμπτώματα.
Όπως αναφέρουν, η εφαρμογή των ενδοσχολικών μέτρων θα πρέπει να προσαρμοστεί στο εκπαιδευτικό περιβάλλον και την ηλικιακή ομάδα των μαθητών. Τα μέτρα θα πρέπει, επίσης, να λαμβάνουν υπόψη την ανάγκη να παρέχεται στα παιδιά ένα βέλτιστο μαθησιακό και κοινωνικό περιβάλλον.