Τα «ξίφη» τους διασταύρωσαν σήμερα στη Βουλή η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως με τον τομεάρχη παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλη,την τομεάρχη Παιδείας του ΜέΡΑ25 Σοφίας Σακοράφα και τον Βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη, κατά τη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων για τις ποινικές διώξεις φοιτητών στην Κρήτη.
Σ. Σακοράφα: Η ερώτησή μου αφορά στο θέμα της διαδικασίας ποινικής δίωξης σε βάρος οχτώ φοιτητών, φοιτητριών του Πολυτεχνείου της Κρήτης. Φέρεται να συμμετείχαν σε κινητοποίηση σε μια προγραμματισμένη παράσταση διαμαρτυρίας του φοιτητικού συλλόγου Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών του περασμένου Οκτωβρίου. Μεταξύ τους βέβαια ήταν και πρόεδροι φοιτητικών συλλόγων.
Εδώ είχαμε κάτι -θα μου επιτρέψετε να πω- πρωτοφανές, μια αυτοπρόσωπη μηνυτήρια αναφορά της ίδιας της Υπουργού που απευθύνεται στους λειτουργούς της δικαιοσύνης με το βάρος και το κύρος της κυβερνητικής εξουσίας.
Με βάση αυτήν την υπουργική μήνυση αντιμετωπίζουν –αν είναι δυνατόν, κύριε Πρόεδρε- κατηγορία για κακούργημα. Κατηγορούνται και αρπαγή κατά συναυτουργία και μάλιστα, με διακεκριμένη μορφή και διατάραξη οικιακής ειρήνης. Απειλούνται σε βάρος τους ποινές δεκαετούς κάθειρξης και η κατασκευή κατηγορίας που θέλει να μετατρέψει μια παράσταση διαμαρτυρίας σε ομηρία και αρπαγή, υπερβαίνει, κατά την άποψή μου- κάθε εύλογο όριο νομιμότητα ή υπεράσπισης του δικαίου.
Ν. Φίλης: Αναφερόμαστε σε ένα γεγονός το οποίο είναι κατά τη γνώμη μας επικίνδυνο. Παραπέμφθηκαν σε προκαταρτική εξέταση φοιτητές στην Πολυτεχνική Σχολή Χανίων, στο Πολυτεχνείο, μετά από μηνυτήρια αναφορά που έκανε η κυρία Υπουργός.
Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε από τις ανακοινώσεις φορέων της περιοχής, όπως επίσης και από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου δεν υπήρξαν όλα αυτά τα οποία καταλογίζονται.
Θα ήθελα να αναφερθώ στην Πολυτεχνική η οποία στην απόφαση που έχει λάβει τον Οκτώβριο λέει ότι δεν έχουν θέση προκλητικές και βίαιες συμπεριφορές, ενώ θα πρέπει να αναπτύσσεται πολιτικός λόγος και συνδικαλιστική δράση ελεύθερα, χωρίς τον φόβο πειθαρχικών διώξεων και αποκλεισμών.
Αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν τώρα την κατηγορία της απαγωγής. Είναι αδιανόητο αυτό το πράγμα που συμβαίνει και μετά από εντολή –ουσιαστικά- που δίνει η κυρία Υπουργός. Μπορούσαν τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα να προσφύγουν όπου ήθελαν, αλλά το αρνούνται διότι ξέρουν, ότι η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης δεν είναι ο καλύτερος δρόμος.
Μ. Συντυχάκης: Αυτή η δίωξη συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση του οργανωμένου κυβερνητικού σχεδίου της καταστολής στα πανεπιστήμια με τους φοιτητές να αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου με ενδεχόμενες βαρύτατες ποινές. Πρόκειται για σχέδιο που στοχεύει στη δημιουργία κλίματος τρομοκράτησης στους φοιτητές, καθώς και αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν φοιτητές, καθηγητές και άλλοι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, για τα οποία όχι μόνο δεν ενδιαφέρεστε για την επίλυσή τους αλλά τα διογκώνετε με την πολιτική σας. Αυτό συνιστά ο νέος νόμος πλαίσιο που καταθέσατε ήδη στη Βουλή.
Κλιμακώνει, λοιπόν, η Κυβέρνηση επικίνδυνα το τεχνητό κλίμα έντασης που ή ίδια δημιουργεί στα πανεπιστήμια για να δικαιολογηθεί η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Ν. Κεραμέως: Συντάσσεστε και οι τρεις με τη φερόμενη δράση κάποιων φοιτητών και μάλιστα την στηρίζετε τόσο ένθερμα που ήρθατε να την υπερασπιστείτε και στη Βουλή. Ενδιαφέρον! Ποια είναι αυτή η φερόμενη δράση; Άκουσα και τους τρεις σας να αναφέρεστε σε μια αφίσα. Αλήθεια, αυτή ήταν η ανακοίνωση; Να διαβάσω την ανακοίνωση της Κοσμητείας; Ήταν περί μιας αφίσας το θέμα;
Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου -είναι από την ανακοίνωση της Κοσμητείας- ακολούθησε αναγκαστικός εγκλεισμός του Κοσμήτορα στο γραφείο του για περίπου τέσσερις ώρες από τις 10.00 έως τις 14.00 από ομάδα είκοσι έως τριάντα ατόμων, μεταξύ των οποίων υπήρχε σημαντικός αριθμός ατόμων που δεν ανήκουν στο Ίδρυμα.
«Η ομάδα αυτή κρατούσε τον Κοσμήτορα όμηρο». Ποιος τα λέει αυτά; Η Κοσμητεία. Τον κρατούσε όμηρο. Για αφίσα μιλάτε εσείς, για ομηρία μιλά εδώ. «Τον κρατούσε όμηρο σε αποπνικτική ατμόσφαιρα και υπό συνεχείς ύβρεις, απαγορεύοντάς του να βγει από το γραφείο, με αποτέλεσμα να αποτραπεί η διδασκαλία προγραμματισμένης διάλεξης στο μάθημα «Σήματα και συστήματα» μεταξύ 11.00΄ και 13.00΄». Δηλαδή, δεν γίνεται και μάθημα.
Το αίτημα αυτής της ομάδας ήταν να ανακαλέσει ο Κοσμήτορας το e-mail και ούτω καθεξής. «Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του απαγορεύτηκε με βία η χρήση του σταθερού τηλεφώνου του γραφείου του, ενώ παριστάμενος προσπάθησε να του βάλει στυλό στο χέρι για να υπογράψει. Όταν προσπάθησε να ξεκλειδώσει το κινητό του απλώς για να δει νέα μηνύματα, δέχθηκε φωνές και ύβρεις από άτομα, ενώ τα ίδια άτομα δεν είχαν πρόβλημα να τον βιντεοσκοπήσουν ή να φωτογραφίσουν, όπως έκανε -για παράδειγμα- φοιτήτρια άλλης Σχολής. Παράλληλα, δύο μεγαλόσωμα άτομα στην έξοδο του γραφείου «ρύθμιζαν» το ποιος έμπαινε και ποιος έβγαινε, εμποδίζοντας βίαια την έξοδο του Κοσμήτορα.».
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτά είναι περιγραφές δημοσιευμάτων ή εικασίες και ούτω καθεξής; Όχι, είναι η επίσημη εκδοχή των περιστατικών όπως καταγράφηκε σε ανακοίνωση της Κοσμητείας. Δεν άκουσα τίποτα από όλα αυτά από εσάς. Άκουσα για μια αφίσα. Για εγκλεισμό δεν άκουσα, για ομηρία δεν άκουσα. Τον είχαν κλειδωμένο μέσα, το καταλαβαίνετε; Φέρεται να τον είχαν κλειδωμένο μέσα. Θα αποδειχθεί στη δικαιοσύνη εάν είναι έτσι ή δεν είναι. Του έβαλαν στυλό να υπογράψει με το ζόρι δήλωση. Αυτά λέει η Κοσμητεία και τα υπογράφουν επτά μέλη της, εκ των οποίων και οι δύο φερόμενοι παθόντες.
Εάν, λοιπόν, αυτά επιβεβαιωθούν από τη δικαιοσύνη, ναι, θα αφορούν βιαιότατη επίθεση κατά ακαδημαϊκού λειτουργού, συνοδευόμενη από ύβρεις, απειλές, παρεμπόδιση εκπαιδευτικού και διοικητικού έργου.
Εφόσον, λοιπόν, αυτά αποδειχθούν, πρόκειται για πράξεις απολύτως καταδικαστέες, που κανείς δεν θέλει να βλέπει στα Πανεπιστήμια ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Ή μήπως όχι;
Ειλικρινά, απορώ που τόσο σοβαρά φερόμενα επεισόδια, όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται από τις μισές Κοινοβουλευτικές Ομάδες της χώρας, αλλά έρχονται εκπρόσωποί τους εδώ, στον κορυφαίο αυτό δημοκρατικό θεσμό, στο ναό της δημοκρατίας, όπου ψηφίζονται οι νόμοι, να προτάξουν τα στήθη τους υπέρ της βάναυσης καταπάτησής τους. Είναι όχι απλώς οξύμωρο, αλλά ασύλληπτο!
Σ. Σακοράφα: Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να πω στην κυρία Υπουργό ότι αυτό το αφήγημα της υπεράσπισης της νομιμότητας με τον τρόπο που προσπαθείτε να το περάσετε, κυρία Υπουργέ, δεν μπορεί να γίνει πειστικό. Οι Υπουργοί δεν υπερασπίζονται τη νομιμότητα καταθέτοντας μηνύσεις απέναντι στους φοιτητές.
Και πάντως, παρά την προβολή αυτής της άποψης, δεν είδαμε, κυρία Υπουργέ, καμία μηνυτήρια αναφορά του Υπουργού Ανάπτυξης, παραδείγματος χάρη, για τις πρακτικές αισχροκέρδειας που έχουν γονατίσει τις οικογένειες εκεί έξω, ούτε του Υπουργού Περιβάλλοντος για τις αυθαιρεσίες των διαφόρων επενδυτών ούτε στη βιομηχανία, ούτε στον τουρισμό για την καταστροφή του περιβάλλοντος στη χώρα μας.
Να σας πω κάτι, κύριε Πρόεδρε; Μόλις σήμερα δεν είδαμε ούτε το κράτος δικαίου στο οποίο αναφέρεται η Κυβέρνηση, όταν την κυρία στα Ιλίσια την πέταξαν στον δρόμο γιατί της πήρε το σπίτι της για 15.000 ένα fund. Δεν ακούστηκε καμία αντίρρηση πάνω σ’ αυτό και δεν αγωνίστηκε κανένας γι’ αυτό. Ας μη συνεχίσω με άλλα παραδείγματα, κυρία Υπουργέ.
Ν. Φίλης: Είναι δύσκολο να κατανοήσω τον εισαγγελικό οίστρο και το αστυνομικό πάθος της κυρίας Υπουργού. Δεν είναι Υπουργός Παιδείας, όπως εμφανίστηκε τώρα. Άλλο ρόλο, άλλη αρχή προσπαθεί να αντιποιηθεί με τα όσα είπε. Μίλησε βέβαια για φερόμενα επεισόδια, αλλά ο τρόπος που τα ανέφερε είναι σα να τα υιοθετεί. «Φερόμενα επεισόδια»; Φοβερός νεολογισμός. «Φερόμενοι δράστες για επεισόδια» θα εννοεί προφανώς η κυρία Υπουργός.
Επαναλαμβάνω: Όπως τα είπε όλα, ήταν ένα κατηγορητήριο και μια γραμμή προς τον εισαγγελέα να κλείσει τον προκαταρκτική εξέταση με κατηγορητήριο εναντίον των συγκεκριμένων φοιτητών. Τόσο μίσος απέναντι στα νέα παιδιά; Διερωτώμαι.
Άκουσα ότι η Κοσμητεία καταγγέλλει συγκεκριμένες παράνομες πράξεις. Γιατί δεν πήγε η Κοσμητεία η ίδια στον εισαγγελέα; Έπρεπε να παρέμβει ενδιάμεσα ο υπερεισαγγελέας που λέγεται «κυρία Κεραμέως»; Γιατί;
Προφανώς διότι η Κοσμητεία, ακόμα και αν αυτά που λέει ισχύουν –που δεν το γνωρίζω- έκρινε ότι ο καλύτερος, ο προσφορότερος τρόπος για να επιλύονται τέτοια ζητήματα στα πανεπιστήμια είναι όχι η παρέμβαση της δικαιοσύνης και η καταδίκη των ανθρώπων ως κακούργοι. Αυτές είναι οι κατηγορίες που ακούγεται ότι θα τους απαγγελθούν.
Άρα, η κυρία Κεραμέως δίνει γραμμή και στα πανεπιστήμια πώς να αντιμετωπίζουν αυτά τα φερόμενα, όπως είπε, επεισόδια και γεγονότα. Είναι προφανές ότι είναι ένα μήνυμα τρομοκρατίας απέναντι στην κοινωνία, στα νέα παιδιά, σε μια περίοδο που οι κοινωνικές εντάσεις θα ανεβαίνουν λόγω της ανικανότητας της Κυβέρνησης και των συντηρητικών πολιτικών που ακολουθεί σ’ όλους τους τομείς, στην οικονομία, στο περιβάλλον, στην παιδεία, παντού.
Μ. Συντυχάκης: κα υπουργέ έχω την εντύπωση ότι πραγματικά έχετε ξεφύγει και ο κατήφορος σας είναι χωρίς φρένα. Αυτά τα οποία λέτε είναι ανυπόστατα, κρύβεστε πίσω από την ανακοίνωση της κοσμητείας, αξιοποιείτε τέτοια γεγονότα ως φύλλο συκής που δεν είναι βέβαια έτσι όπως τα περιγράφεται, για να δικαιολογήσετε μια απολύτως στοχευμένη και πρωτοφανή πολιτική δίωξη καθ’ υπόδειξη δική σας, της Κυβέρνησης, με έναν και μόνο στόχο: Να επιβληθεί ο τρόμος στους φοιτητές. Βάζετε στο στόχαστρο όποιον αντιδρά και διαμαρτύρεται για την πολιτική σας, όποιος σας αμφισβητεί, όποιον αναδεικνύει προβλήματα και θέτει στόχους.