Διαφήμιση
Newspedia.gr | Ειδήσεις, νέα για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, το σχολείο, την Παιδεία
Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
  • Σύνδεση
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Newspedia.gr | Ειδήσεις, νέα για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, το σχολείο, την Παιδεία
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Διαφήμιση

Πρότυπα ΕΠΑΛ και Πειραματικά ΙΕΚ: Δημόσια κατάρτιση με πρόγραμμα σπουδών… από τα Lidl

11 Μαΐου, 2022
Σε Alfavita, Ροή
0
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΣΔΕΠ: Απόφαση για τις οικονομικές διεκδικήσεις των πανεπιστημιακών

Κάλεσμα της Ζ. Μακρής σε συνάντηση για την Ειδική Αγωγή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα Πρότυπα ΕΠΑΛ (ΠΕΠΑΛ) και τα Πειραματικά ΙΕΚ όχημα για την παράδοση των προγραμμάτων και των σπουδαστών στις επιχειρήσεις! Προσφορά: Σαμπουάν και μαλακτικό – Και εργαζόμενος και σπουδαστής με 400 ευρώ

Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση (ΕΕΚ) είναι ένα πεδίο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τις μεγάλες επιχειρήσεις και έχει ήδη ανοίξει ο δρόμος με νομοθετήματα και πρακτικές ενέργειες διασύνδεσής της με τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Παράλληλα εδώ και αρκετό καιρό, υπήρξαν συγκεκριμένες και μεθοδευμένες ενέργειες ενίσχυσης της «στροφής» των μαθητών προς κάθε μορφή ΕΕΚ, είτε είναι ΕΠΑΛ, είτε ΙΕΚ.

Είτε με «κίνητρα», όπως το ετήσιο στεγαστικό επίδομα στους καταρτιζόμενους των ΔΙΕΚ, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, είτε με παροτρύνσεις «προς τους νέους», όπως το twitter του πρωθυπουργού που συνέχαιρε «όσους εμπιστεύονται τις σύγχρονες ειδικότητες των ΙΕΚ», είτε με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου π.χ. για αύξηση των θέσεων για τη μαθητεία σε σχέση με το 2020 είτε τέλος με το νόμο που προβλέπει διαδικασία κατάταξης αποφοίτων των ΙΕΚ σε Τμήματα των ΑΕΙ.

kerameos_8.jpg

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει συνολικά 19 νέα Πρότυπα ΕΠΑΛ τα οποία θα προστεθούν στα 6 που ιδρύθηκαν και λειτουργούν από το τρέχον σχολικό έτος.

Ταυτόχρονα ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη διεύρυνση και του δικτύου των Πειραματικών και Θεματικών ΙΕΚ. Σήμερα λειτουργούν από 5 σε κάθε τύπο ΙΕΚ και από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα δημιουργηθούν και άλλα. Τα Πειραματικά ΙΕΚ, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Παιδείας, στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής καινοτομιών στο σύστημα της αρχικής επαγγελματικής κατάρτισης. 

Από την άλλη τα Θεματικά ΙΕΚ εστιάζουν στη λειτουργία ειδικοτήτων που αντιστοιχούν σε στοχευμένους αναπτυξιακούς τομείς της οικονομίας. Το έργο χρηματοδοτείται με 50 εκατ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Προσφορά: Σαμπουάν και μαλακτικό – Και εργαζόμενος και σπουδαστής με 400 ευρώ

Λίγο πριν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρχίσει να διαφημίζει την εγγραφή στα ΙΕΚ των αποφοίτων Λυκείου που κόπηκαν από τα ΑΕΙ λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, το υπουργείο Παιδείας με το νόμο 4763/2020 έβαζε από τις πόρτες και τα παράθυρα της δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης,  τις επιχειρήσεις.

lidl_1.jpg

Κύριο χαρακτηριστικό του νόμου ήταν (και είναι) πως οι επιχειρήσεις θα καθορίζουν τα προγράμματα σπουδών και τις παρεχόμενες ειδικότητες! Όχημα για αυτήν την ακραία εμπορευματοποίηση και τον εκφυλισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας αποτελούν τα Πρότυπα ΕΠΑΛ (ΠΕΠΑΛ) και τα Πειραματικά ΙΕΚ.

Πριν από λίγο καιρό κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας για την «απόφαση συνεργασίας πειραματικού δημόσιου ΙΕΚ απευθείας με μεγάλη γερμανικών συμφερόντων επιχείρηση», με διαμόρφωση του προγράμματος κατάρτισης ώστε να προσαρμόζεται αποκλειστικά στις ανάγκες της επιχείρησης και αυτή να επιλέγει ποιοι θα είναι οι σπουδαστές. Στην ερώτηση γίνεται λόγος «για πλήρη υπαγωγή στις στενές ανάγκες συγκεκριμένων επιχειρήσεων», επιλογή σπουδαστών «αποκλειστικά και μόνο από την επιχείρηση» και για το αν είναι ταιριαστές οι συνεργασίες ΙΕΚ και επιχειρήσεων με τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά».

Το ερώτημα αφορούσε τη συνεργασία μεταξύ του πειραματικού ΙΕΚ Γλυφάδας και της αλυσίδας !

Η έλαβε την πρωτοβουλία να εισέλθει στο χώρο της εκπαίδευσης με στόχο να εκπαιδεύσει 23 από τους μελλοντικούς υποδιευθυντές των καταστημάτων της, με το διετές πρόγραμμα σπουδών να περιλαμβάνει θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Το πρόγραμμα σπουδών της Lidl

Η εταιρία αναφέρει στην ιστοσελίδα της: «Έχεις πάρει πρόσφατα το απολυτήριο Λυκείου σου; Ε, είσαι στο σωστό site. Γιατί στο Lidl UP: Learn & Work και στο δημόσιο Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας, συνδυάζεις σπουδές με μισθό και αναγνωρισμένο πτυχίο! Το Lidl UP: Learn & Work είναι ένα πρωτοποριακό, διετές πρόγραμμα που δημιουργήσαμε σε συνεργασία με το δημόσιο Πειραματικό Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας και το Ελληνογερμανικό, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο».

lidl.png

Με το σύνθημα “Γίνε επαγγελματίας σπουδαστής” το Lidl Ελλάς διαφημίζει την συνεργασία του με το ΙΕΚ Γλυφάδας προσφέροντας κατάρτιση ειδικότητας Στελέχους Λιανικού Εμπορίου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για ένα πειραματικό διετές πρόγραμμα για την εκπαίδευση 23 από τους μελλοντικούς υποδιευθυντές των καταστημάτων της.

«Ναι, καλά διάβασες! Ουσιαστικά, θα μαθαίνεις από πρώτο χέρι, on the job πώς είναι να είσαι στο #teamLidl! Και μετά τι; Με την ολοκλήρωση των εξετάσεων στο δημόσιο Πειραματικό Ι.Ε.Κ. Γλυφάδας και των εκπαιδεύσεων στο κατάστημα, μια θέση Υποδιευθυντ@ Καταστήματος σε περιμένει!

Το ξέρουμε. Είναι κάτι που δεν έχεις ξανακούσει. Εδώ όμως θέλουμε να ξεπερνάμε τον εαυτό μας κάθε μέρα και πιστεύουμε ότι, ναι, μπορείς να σπουδάζεις και να δουλεύεις μαζί. Η ιδέα εδώ είναι απλή: οι μέρες σου γεμίζουν με μαθήματα και πραγματική επαγγελματική εμπειρία. Παράλληλα! Γιατί εδώ πιστεύουμε ότι πάντα μαθαίνεις καλύτερα όταν συνδυάζεις θεωρία και πράξη! Και ως Επαγγελματίας Σπουδαστ@ θα έχεις και το δικό σου μισθό! Ναι, όσο σπουδάζεις! – που ξεκινάει από τα 510€ μικτά ανά μήνα για τον πρώτο χρόνο και 585€ τον δεύτερο. Από την πρώτη σου κιόλας μέρα μαζί μας» αναφέρει η εταιρία.

Καλά διαβάσατε! , που συστηματικά καταγγέλλεται ότι καταστρατηγεί βασικά εργασιακά δικαιώματα, η εκπαίδευση αποτελεί εξίσου πεδίο κερδοφορίας. Και για αυτό επιλέγει να επεκτείνει την επιχειρηματική του δραστηριότητα και να στραφεί και στον χώρο της εκπαίδευσης.

Σημεία των καιρών! Μετά τα μαθήματα «εργοδοτικής αυθαιρεσίας» που σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων και σωματείων παραδίδει η εταιρία Lidl στην Ελλάδα, τώρα θα παραδίδει και μαθήματα εκπαίδευσης.

lidl2.jpg

Και αναφορές μόνο των

Φεβρουάριος 2022

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Ανακοίνωση για την Lidl

Εκατομμύρια σε διαφήμιση & μισθοί 400€, απαίτηση για ρυθμούς πάνω από τις ανθρώπινες αντοχές, ποινικές διώξεις σε εργαζόμενους για να τους αναγκάσει σε παραίτηση, υποκριτική η στάση των κομμάτων που δημιουργούν τη φτώχεια.

Μάρτιος 2022

Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ένωση»: 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και όπως αναφέρει «ο καλύτερος εργοδότης της χώρας  ελέγχεται το τελευταίο διάστημα για σωρεία καταγγελιών παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας». Και αυτό γιατί η εν λόγω εταιρία «φέρεται να έχει απολύσει καταχρηστικά έγκυο εργαζομένη της, που ήταν σε καθεστώς προστασίας της μητρότητας μετά τον τοκετό του πρώτου (νεκρού) βρέφους της και ούσα έγκυος στο δεύτερο κυοφορούμενο».

Απρίλιος 2022

Ενωμένοι Εργαζόμενοι του Ιδιωτικού Τομέα: Ο βραβευμένος ως «κορυφαίος εργοδότης» της χώρας, η πολυεθνική LIDL επιχειρεί να σπάσει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στις κεντρικές αποθήκες Θεσσαλονίκης και Τρικάλων, μεταφέροντας απεργοσπαστικό μηχανισμό από άλλες πόλεις (Πάτρα, Καλύβια, Θήβα).

Μάλιστα, ακόμα και οι μεταφερόμενοι εργαζόμενοι δεν έχουν γνώσει της απεργοσπασίας την οποία τους διαπράττουν, αφού η εταιρεία τους απέκρυψε τους λόγους μεταφοράς  τους στις κεντρικές αποθήκες, λέγοντάς τους ότι τάχα κάποιοι συνάδελφοί τους έχουν ασθενήσει με COVID-19.

Απρίλιος 2022:

«Δίκτυο εργαζομένων στο Εμπόριο»: Η εταιρεία ήδη έχει ξεκινήσει για ακόμα μια φορά να φτιάχνει απεργοσπαστικό μηχανισμό, ειδοποιώντας εργαζόμενους από καταστήματα αλλά και κάνοντας συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου σε εργολαβικούς εργαζόμενους εκμεταλλευομένη την ανασφαλή εργασιακή σχέση που έχουν αλλά και τον φόβο τους για απόλυση, έτσι ώστε να συνεχίζει να βλέπει τα υπερκέρδη της να αυξάνονται και ταυτόχρονα να μη δέχεται μια αύξηση της τάξεως του 2% και διατακτικές τροφίμων  σε όλους τους εργαζόμενους.

Απρίλιος 2022:

ΓΣΕΕ: Για πάνω από μια δεκαετία η πολυεθνική LIDL κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε υπερκέρδη, πουλώντας πολλές φορές τα προϊόντα της  με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους, κατά παράβαση του νόμου, όπως άλλωστε έγινε γνωστό τοις πάσι με αφορμή έλεγχο που διενήργησαν οι ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ).

Την ίδια στιγμή οι καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες με αιχμή του δόρατος διακρίσεις σε βάρος εργαζομένων γυναικών, κάθε άλλο παρά την εικόνα του «κορυφαίου εργοδότη» της χώρας συνθέτουν.

Απρίλιος 2022:

ΠΕΝΕΝ: Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ χαιρετίζει τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στην αλυσίδα των σούπερ μάρκετ LIDL οι οποίοι με 48ωρη πανελλαδική απεργία 7-8 Απρίλη παλεύουν και διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις. Η πολυεθνική LIDL για περισσότερο από μια 10ετία καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε υπερκέρδη, πουλώντας πολλές φορές τα προϊόντα της με μεγαλύτερο μεικτό κέρδος κατά παράβαση της νομοθεσίας όπως προκύπτει από τους διενεργηθέντες ελέγχους (ΔΙΜΕΑ). Ταυτόχρονα διαπρέπει στην εργοδοτική αυθαιρεσία με αιχμή την άνιση μεταχείριση των γυναικών εργαζομένων στις επιχειρήσεις της!

Αποτελεί ερώτημα αν ο λόγος που φέρεται να είναι επειδή δεν τους θεωρεί επαρκώς καταρτισμένους, οπότε αποφάσισε να εκπαιδεύσει η ίδια -όπως εκείνη ξέρει καλύτερα- τους μελλοντικούς της εργαζόμενους. 

Τώρα, με τις ευχές του «απορυθμισμένου τοπίου της αγοράς» μπορεί και η lidl και άλλες μεγάλες εταιρείες να αναλάβουν τα ηνία της εκπαίδευσης των μελλοντικών, φθηνών και ευέλικτων εργαζομένων.

Π

 που μοριοδοτεί και στους δύο πίνακες

ShareTweet
Προηγούμενο άρθρο

Προσωπικός γιατρός: Ποια είναι η διαδικασία επιλογής-Πώς θα γίνεται η εγγραφή

Επόμενο άρθρο

Ανησυχία εκπαιδευτικών στη Γερμανία: Επιχειρούν να μετατρέψουν Ελληνικά Σχολεία σε Γερμανικά;

Σχετικά Άρθρα

6 οικονομικά χόμπι για όλη την οικογένεια

6 οικονομικά χόμπι για όλη την οικογένεια

26 Ιανουαρίου, 2025

Μια από τις πιο συχνές ανησυχίες των γονιών είναι ότι δε γνωρίζουν πώς να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά τους, όταν...

έγγραφα-μετάθεση-απόσπαση-ανάληψη υπηρεσίας

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Οι προθεσμίες, οι αιτήσεις, τα κριτήρια

24 Οκτωβρίου, 2024

Η διαδικασία των μεταθέσεων είναι πολύπλοκη και απαιτεί προσοχή από τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να υποβάλουν ορθά τις αιτήσεις τους μέσα...

Πρωτοφανές ξέσπασμα από την αδερφή του Δημήτρη Κόκοτα: «Είναι καραγκιοζιλίκια! Οι γιατροί έκαναν…» (video)

Πρωτοφανές ξέσπασμα από την αδερφή του Δημήτρη Κόκοτα: «Είναι καραγκιοζιλίκια! Οι γιατροί έκαναν…» (video)

30 Σεπτεμβρίου, 2024

Έξαλλη η αδερφή του τραγουδιστή Εν εξάλλω κατάσταση βγήκε και μίλησε η αδερφή του Δημήτρη Κόκοτα, σχετικά με σενάρια που...

Εσπευσμένα στο Υγεία ο Νίκος Μουτσινάς! Νοσηλεύεται μαζί με την Μαρινέλλα

Εσπευσμένα στο Υγεία ο Νίκος Μουτσινάς! Νοσηλεύεται μαζί με την Μαρινέλλα

30 Σεπτεμβρίου, 2024

Ποια η κατάσταση της υγείας του Στο νοσοκομείο οδηγήθηκε εσπευσμένα ο Νίκος Μουτσινάς έπειτα από έντονους πόνους στην κοιλιακοί του...

«Είναι εν ζωή» – Η ανακοίνωση για την κατάσταση υγείας της Μαρινέλλας μετά την κατάρρευση στο Ηρώδειο

«Είναι εν ζωή» – Η ανακοίνωση για την κατάσταση υγείας της Μαρινέλλας μετά την κατάρρευση στο Ηρώδειο

26 Σεπτεμβρίου, 2024

Μαρινέλλα: Οι πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών Ευχάριστες είναι οι τελευταίες εξελίξεις με την υγεία της Μαρινέλλας μετά το λιποθυμικό επεισόδιο...

Επόμενο άρθρο

Ανησυχία εκπαιδευτικών στη Γερμανία: Επιχειρούν να μετατρέψουν Ελληνικά Σχολεία σε Γερμανικά;

Eurovision 2022: Μάγεψε η Ελλάδα στον ημιτελικό – Δείτε την εντυπωσιακή εμφάνιση της Αμάντα Γεωργιάδη

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • Alfavita (24.290)
  • Esos (4.554)
  • Fresh Education (1.528)
  • ipaidia (10.690)
  • Lifestyle (981)
  • Viral (454)
  • Webex (12)
  • Αθλητικά (121)
  • Αναπληρωτές – Ωρομίσθιοι (285)
  • Αξιολόγηση εκπαιδευτικών (126)
  • Αποσπάσεις – Μεταθέσεις (20)
  • Απόψεις (133)
  • Βάσεις (84)
  • Γλωσσομάθεια (16)
  • Γονείς (739)
  • Γυμνάσιο (7)
  • Δευτεροβάθμια (788)
  • Δημοτικό (16)
  • Δια Βίου Μάθηση (25)
  • Διορισμοί (40)
  • Ειδήσεις (144)
  • Ειδήσεις (723)
  • Ειδική Αγωγή (51)
  • Εκπαίδευση (2.137)
  • Εκπαιδευτική πολιτική (988)
  • Εκπαιδευτικό Υλικό (12)
  • Εκπαιδευτικοί (1.088)
  • Ελλάδα (6.123)
  • ΕΠΑΛ (8)
  • Επιμόρφωση (64)
  • Εργασία (96)
  • Θέματα Εξετάσεων (36)
  • Θρησκεία (51)
  • Ιδιωτικά (15)
  • Ιδιωτικά (61)
  • Ιδιωτική Εκπαίδευση (23)
  • ΙΕΚ (43)
  • ΙΕΠ (12)
  • Κόσμος (1.166)
  • Λύκειο (6)
  • Μαθητές (685)
  • Μεταθέσεις (35)
  • Μεταπτυχιακά (8)
  • Μηχανογραφικό (38)
  • Νηπιαγωγείο (10)
  • Νομοθεσία (38)
  • Οικονομία (324)
  • Πανελλαδικές (441)
  • Περιβάλλον (145)
  • Πολιτική (469)
  • Πολιτισμός (181)
  • Προβολή (3)
  • Πρωτοβάθμια (552)
  • Ροή (40.980)
  • Σεμινάρια – MOOC (33)
  • Στελέχη Εκπαίδευσης (31)
  • Σύλλογοι – Ομοσπονδίες (228)
  • Συνέδρια – Ημερίδες (57)
  • Συνταξιοδοτικό (41)
  • Συντονιστές (11)
  • Τεχνολογία (218)
  • Τράπεζα θεμάτων (7)
  • Τριτοβάθμια (546)
  • Υγεία (848)
  • Ύλη Εξετάσεων (12)
  • Υπ. Παιδείας (976)
  • Φοιτητές (417)
  • Χρήσιμα (7)
Newspedia.gr

Νέα Ανεξάρτητη σελίδα ειδήσεων για την Εκπαίδευση. Όλα τα νέα για εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές και μαθητές. Νομοθεσία, Αποσπάσεις, Μεταθέσεις, Συνταξιοδοτικό και όλες οι κατηγορίες της Παιδείας που σας ενδιαφέρουν.

© 2023 Newspedia.gr.

  • Newspedia.gr
  • Πολιτική cookies
  • Όροι χρήσης
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Home 2
  • Newsletter
  • Newspedia.gr – Ειδήσεις για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, την παιδεία
  • Sample Page
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης – Πολιτική απορρήτου
  • Πολιτική σχετικά με Cookies
  • Πουλιόπουλος Άκης – Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας

© 2023 Newspedia.gr.