Διαφήμιση
Newspedia.gr | Ειδήσεις, νέα για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, το σχολείο, την Παιδεία
Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
  • Σύνδεση
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Newspedia.gr | Ειδήσεις, νέα για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, το σχολείο, την Παιδεία
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Διαφήμιση

Σεισμοί – Μεγάλη ανησυχία: Τι λένε οι ειδικοί μετά τη νέα έξαρση

11 Απριλίου, 2022
Σε ipaidia, Ροή
0
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

Σεισμοί: Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων είναι η Θήβα. Το φαινόμενο, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 και είχε εξασθενήσει για ένα διάστημα, επανήλθε και τις τελευταίες ημέρες έχει ενταθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΣΔΕΠ: Απόφαση για τις οικονομικές διεκδικήσεις των πανεπιστημιακών

Κάλεσμα της Ζ. Μακρής σε συνάντηση για την Ειδική Αγωγή

Τι λένε οι ειδικοί

«Οι χθεσινοί σεισμοί στη Θήβα αποτελούν συνέχεια της σεισμικής διέγερσης που παρατηρείται στην περιοχή τον τελευταίο καιρό και έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2021. Η σμνηνοσειρά λαμβάνει χώρα στις ίδιες ρηξιγενείς ζώνες που έχουν ενεργοποιηθεί», εξηγεί στο Πρώτο Θέμα ο κ. Βασίλης Καραστάθης σεισμολόγος και αναπληρωτής διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφονται έχουν κοινά χαρακτηριστικά και εστιακό βάθος από 5 έως 12 χιλιόμετρα γεγονός που τους κάνει ιδιαίτερα αισθητούς, ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς ο αριθμός τους από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και χθες, ξεπερνά τους 3000 με τους περισσότερους από αυτούς να είναι μικρού έως μεσαίου μεγέθους. Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος που έχει καταγραφεί ήταν στις 11 Ιουλίου 2021 με μέγεθος 4,3 Ρίχτερ, ενώ χθες σημειώθηκε ίδιου μεγέθους σεισμός, ο οποίος έγινε αισθητός και στην Αθήνα. Μόνο χθες καταγράφηκαν πάνω από 50 σεισμικές δονήσεις με τη μεγαλύτερη- εκτός των 4,3 βαθμών Ρίχτερ- να είναι 3,6 Ρίχτερ και οι υπόλοιπες από 1,4 Ρίχτερ έως 2,6 Ρίχτερ. Το φαινόμενο θυμίζει έντονα και άλλες σμηνοσειρές όπως αυτές στην Οιχαλία το 2011, αλλά και στα Ψαχνά Ευβοίας το 2003.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θήβας κ. Γιώργο Αναστασίου οι κάτοικοι ανησυχούν λόγω της πολύμηνης σεισμικής έξαρσης ενώ ο ίδιος έχει συχνή επικοινωνία και με τον ΟΑΣΠ και με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης ανέφερε μεταξύ άλλων στο λογαριασμό του στο facebook μετά τις χθεσινές δονήσεις: «Η σεισμική δράση συσχετίζεται με δύο ρήγματα, που είναι στις τεκτονικές δομές του ρήγματος Υλίκης και ρήγματος Καλλιθέας (Ανατολικά). Μετατόπιση της σεισμικότητας προς άλλα μεγάλα ρήγματα της ευρύτερης περιοχής δεν βλέπουμε.

Βέβαια το ρήγμα της Καλλιθέας θέλει κάποια προσοχή γιατί το 1914 μας είχε δώσει ένα κάπως ισχυρό σεισμό αλλά εκείνη την εποχή δεν υπήρχε καμία ακρίβεια στον υπολογισμό των επικέντρων και των μεγεθών. Υπήρξαν όμως σημαντικές καταστροφές στη Θήβα! Επειδή η Θήβα έχει γενικά άσχημη δόμηση και μεγάλο μέρος της πόλης είναι κτισμένο πάνω σε χαλαρούς σχηματισμούς μπορεί και ένας μεσαίου μεγέθους σεισμός, της τάξης του 5, να προκαλέσει σημαντικές αστοχίες στα κτίρια γι’ αυτό πρέπει να γίνει μία πρώτη αποτύπωση των ευάλωτων αυτών κτιρίων από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου ή αν δεν υπάρχει προσωπικό να αναθέσει το έργο στο τοπικό τεχνικό επιμελητήριο. Όπως συνιστούμε πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις, που έχουμε αυξημένη σεισμική δράση, κοντά σε αστικά κέντρα απαιτείται κάποιος βαθμός ετοιμότητας και οι κάτοικοι πρέπει να ακολουθούν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τα γνωστά μέτρα αντισεισμικής προφύλαξης. Το Γεωδυναμικό έχει πυκνώσει τα σεισμολογικά δίκτυα του στη περιοχή και μελετά με μεγάλη ακρίβεια το φαινόμενο».

Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας κ. Κώστας Παπαζάχος σε δηλώσεις του εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι τα ρήγματα της Καλλιθέας από τα οποίο προέρχονται αυτοί οι σεισμοί μπορεί να δώσουν έναν ενδιάμεσου μεγέθους σεισμό της τάξης των 4,5 Ρίχτερ και να προκαλέσουν ζημιές μιας και βρίσκονται σχεδόν κάτω από την πόλη της Θήβας η οποία έχει αρκετά παλιά κτίρια. «Φυσικά μας ανησυχούν οι 3.000 σεισμοί που έχουν σημειωθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα στη Θήβα, γιατί η πόλη έχει ιστορική σεισμικότητα. Η συγκεκριμένη σεισμικότητα οφείλεται σε μια κατηγορία ρηγμάτων τα οποία είναι μικρότερα από τα πολύ μεγάλα που προκαλούν σεισμούς μέχρι και 6,5 Ρίχτερ στην περιοχή», εξήγησε ο καθηγητής Σεισμολογίας για τη Θήβα. Στη συνέχεια ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι «το κακό είναι ότι συμβαίνουν κοντά στην πόλη. Είναι σε μικρή απόσταση και μπορεί να προκαλέσουν πολύ σημαντικές βλάβες», υπενθυμίζοντας τι έγινε στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης. Για την περίπτωση να «ξυπνήσουν» μεγαλύτερα ρήγματα και την ανησυχία που επικρατεί, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι «είναι μικρή η πιθανότητα, χωρίς να αποκλείεται. Όμως, το πρόβλημα είναι το συγκεκριμένο ρήγμα. Υπάρχει τέτοια δραστηριότητα σε μια πόλη που χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και έχει ανάλογο κτιριακό δυναμικό. Είναι όλα τα συστατικά, τα οποία μας κάνουν να λέμε ξανά στους πολίτες αυτό που λέμε συνέχεια, ότι πρέπει να ελπίζουμε για το καλύτερο αλλά και να προετοιμαζόμαστε για ένα δυσμενές ενδεχόμενο», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ για τον χθεσινό σεισμό των 4,3 Ρίχτερ ο οποίος έγινε αισθητός σε Χαλκίδα, Αθήνα και άλλες περιοχές, ανέφερε ότι: «Αποτελεί και αυτός τμήμα της αναζωπύρωσης που είχαμε τις τελευταίες τέσσερις ημέρες στην περιοχή της Θήβας. Η αναζωπύρωση έρχεται να συμπληρώσει κανονικά μία ακολουθία που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται πριν από 14 μήνες. Εκ μέρους της Πολιτείας έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ως Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και ως υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Πρέπει να υπάρχει ηρεμία. Η σεισμική ακολουθία μπορεί να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες δίχως να έχουμε ζημιές. Η ισχυρή σύσταση είναι να αποφύγουμε παλιές κατασκευές», τόνισε.

Ιδιαίτερα επιφυλακτικός εμφανίζεται ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος ο οποίος με αναρτήσεις του στο λογαριασμό του στο facebook εκφράζει την ανησυχία του μιας και τα μεγέθη των σεισμών όπως και η συχνότητα έχουν αυξηθεί. «4,3, Είναι το μεγαλύτερο μέγεθος που κατέγράφη από τις 11-7-2021 όταν πάλι είχε κάνει 4,3. Έγραψα προ 2 ημερών ότι “στη Θήβα οι δείκτες σεισμικότητας χειροτερεύουν” και από το 3,9 πήγαμε στο 4,3. Εξήγησα όσο πιο απλά γίνεται τι σημαίνει χειροτέρευση των δεικτών, η οποία εξακολουθεί να ισχύει». Ο κ. Παπαδόπουλος είχε εξηγήσει ότι οι δείκτες σεισμικότητας χειροτερεύουν γιατί το τελευταίο διάστημα υπάρχει «πολύ αυξημένο πλήθος σεισμών (από το Σεπτέμβριο 2021 είχαμε να το δούμε), αύξηση στα μεγέθη, πολλούς πάνω από 3,5, μέχρι και 3,9 (από το Σεπτ. 2021 είχαμε να δούμε 3,9) και σταδιακή πτώση της παραμέτρου b, στατιστικά σημαντική».

Όπως είχε αναφέρει, πριν από μερικές ημέρες στο Πρώτο Θέμα ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιος Γκανάς, «η περιοχή αυτή με τους ασθενείς σεισμούς είναι μια περιοχή μεταξύ της Θήβας και του χωριού Καλλιθέα το οποίο είχε δώσει έναν σεισμό και έκανε τοπικές ζημιές τον Δεκέμβριο του 2020 με μέγεθος 4,4 Ρίχτερ. Αυτός ο σεισμός ενδεχομένως να προκάλεσε την διέγερση αυτής της έξαρσης. Δηλαδή η έξαρση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021 αλλά είχαμε τον σεισμό που σας προανέφερα τον Δεκέμβριο του 2020. Το ρήγμα της Καλλιθέας είναι ένα μεγάλο ρήγμα το οποίο μπορεί να δώσει μεγάλο σεισμό, έδωσε όμως έναν 4,4 Ρίχτερ μετά ηρέμησε και από τον Ιούλιο του 2021 ξεκίνησε η σεισμική έξαρση κάτω από τη Θήβα βόρεια και ανατολικά. Εκεί όπου υπάρχει αυτός ο εστιακός χώρος δεν υπάρχει ρήγμα που μπορεί να δώσει σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει ένας σεισμός που να προκαλέσει βλάβες σε παλιά κτίρια και γι’αυτό θέλει προσοχή».

Ειδήσεις σήμερα

Πάσχα 2022: Με τι καιρό θα σουβλίσουμε

Φορολογική δήλωση – ΠΡΟΣΟΧΗ: ΝΕΕΣ παγίδες και κωδικοί – Όσα πρέπει να ξέρετε

ΝΕΕΣ πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ: Ποιοί πληρώνονται άμεσα

The post Σεισμοί – Μεγάλη ανησυχία: Τι λένε οι ειδικοί μετά τη νέα έξαρση appeared first on Ipaidia.gr.

ShareTweet
Προηγούμενο άρθρο

Πάσχα 2022: Με τι καιρό θα σουβλίσουμε

Επόμενο άρθρο

Φωκίδα: Θέλουν να μετατρέψουν το μοναδικό ΕΠΑΛ σε πρότυπο

Σχετικά Άρθρα

6 οικονομικά χόμπι για όλη την οικογένεια

6 οικονομικά χόμπι για όλη την οικογένεια

26 Ιανουαρίου, 2025

Μια από τις πιο συχνές ανησυχίες των γονιών είναι ότι δε γνωρίζουν πώς να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά τους, όταν...

έγγραφα-μετάθεση-απόσπαση-ανάληψη υπηρεσίας

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Οι προθεσμίες, οι αιτήσεις, τα κριτήρια

24 Οκτωβρίου, 2024

Η διαδικασία των μεταθέσεων είναι πολύπλοκη και απαιτεί προσοχή από τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να υποβάλουν ορθά τις αιτήσεις τους μέσα...

Πρωτοφανές ξέσπασμα από την αδερφή του Δημήτρη Κόκοτα: «Είναι καραγκιοζιλίκια! Οι γιατροί έκαναν…» (video)

Πρωτοφανές ξέσπασμα από την αδερφή του Δημήτρη Κόκοτα: «Είναι καραγκιοζιλίκια! Οι γιατροί έκαναν…» (video)

30 Σεπτεμβρίου, 2024

Έξαλλη η αδερφή του τραγουδιστή Εν εξάλλω κατάσταση βγήκε και μίλησε η αδερφή του Δημήτρη Κόκοτα, σχετικά με σενάρια που...

Εσπευσμένα στο Υγεία ο Νίκος Μουτσινάς! Νοσηλεύεται μαζί με την Μαρινέλλα

Εσπευσμένα στο Υγεία ο Νίκος Μουτσινάς! Νοσηλεύεται μαζί με την Μαρινέλλα

30 Σεπτεμβρίου, 2024

Ποια η κατάσταση της υγείας του Στο νοσοκομείο οδηγήθηκε εσπευσμένα ο Νίκος Μουτσινάς έπειτα από έντονους πόνους στην κοιλιακοί του...

«Είναι εν ζωή» – Η ανακοίνωση για την κατάσταση υγείας της Μαρινέλλας μετά την κατάρρευση στο Ηρώδειο

«Είναι εν ζωή» – Η ανακοίνωση για την κατάσταση υγείας της Μαρινέλλας μετά την κατάρρευση στο Ηρώδειο

26 Σεπτεμβρίου, 2024

Μαρινέλλα: Οι πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών Ευχάριστες είναι οι τελευταίες εξελίξεις με την υγεία της Μαρινέλλας μετά το λιποθυμικό επεισόδιο...

Επόμενο άρθρο

Φωκίδα: Θέλουν να μετατρέψουν το μοναδικό ΕΠΑΛ σε πρότυπο

Δίκη Λιγνάδη: Συνεχίζεται η διαδικασία - Στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος(βίντεο)

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • Alfavita (24.290)
  • Esos (4.554)
  • Fresh Education (1.528)
  • ipaidia (10.690)
  • Lifestyle (981)
  • Viral (454)
  • Webex (12)
  • Αθλητικά (121)
  • Αναπληρωτές – Ωρομίσθιοι (285)
  • Αξιολόγηση εκπαιδευτικών (126)
  • Αποσπάσεις – Μεταθέσεις (20)
  • Απόψεις (133)
  • Βάσεις (84)
  • Γλωσσομάθεια (16)
  • Γονείς (739)
  • Γυμνάσιο (7)
  • Δευτεροβάθμια (788)
  • Δημοτικό (16)
  • Δια Βίου Μάθηση (25)
  • Διορισμοί (40)
  • Ειδήσεις (144)
  • Ειδήσεις (723)
  • Ειδική Αγωγή (51)
  • Εκπαίδευση (2.137)
  • Εκπαιδευτική πολιτική (988)
  • Εκπαιδευτικό Υλικό (12)
  • Εκπαιδευτικοί (1.088)
  • Ελλάδα (6.123)
  • ΕΠΑΛ (8)
  • Επιμόρφωση (64)
  • Εργασία (96)
  • Θέματα Εξετάσεων (36)
  • Θρησκεία (51)
  • Ιδιωτικά (15)
  • Ιδιωτικά (61)
  • Ιδιωτική Εκπαίδευση (23)
  • ΙΕΚ (43)
  • ΙΕΠ (12)
  • Κόσμος (1.166)
  • Λύκειο (6)
  • Μαθητές (685)
  • Μεταθέσεις (35)
  • Μεταπτυχιακά (8)
  • Μηχανογραφικό (38)
  • Νηπιαγωγείο (10)
  • Νομοθεσία (38)
  • Οικονομία (324)
  • Πανελλαδικές (441)
  • Περιβάλλον (145)
  • Πολιτική (469)
  • Πολιτισμός (181)
  • Προβολή (3)
  • Πρωτοβάθμια (552)
  • Ροή (40.980)
  • Σεμινάρια – MOOC (33)
  • Στελέχη Εκπαίδευσης (31)
  • Σύλλογοι – Ομοσπονδίες (228)
  • Συνέδρια – Ημερίδες (57)
  • Συνταξιοδοτικό (41)
  • Συντονιστές (11)
  • Τεχνολογία (218)
  • Τράπεζα θεμάτων (7)
  • Τριτοβάθμια (546)
  • Υγεία (848)
  • Ύλη Εξετάσεων (12)
  • Υπ. Παιδείας (976)
  • Φοιτητές (417)
  • Χρήσιμα (7)
Newspedia.gr

Νέα Ανεξάρτητη σελίδα ειδήσεων για την Εκπαίδευση. Όλα τα νέα για εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές και μαθητές. Νομοθεσία, Αποσπάσεις, Μεταθέσεις, Συνταξιοδοτικό και όλες οι κατηγορίες της Παιδείας που σας ενδιαφέρουν.

© 2023 Newspedia.gr.

  • Newspedia.gr
  • Πολιτική cookies
  • Όροι χρήσης
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Home 2
  • Newsletter
  • Newspedia.gr – Ειδήσεις για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, την παιδεία
  • Sample Page
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης – Πολιτική απορρήτου
  • Πολιτική σχετικά με Cookies
  • Πουλιόπουλος Άκης – Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας

© 2023 Newspedia.gr.