Κλειστά κράτησε τα “χαρτιά” της η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως στην αποψινή διαδικτυακή συνάντηση με τα μέλη του τομέα Ανώτατης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας , όσον αφορά το σχέδιό της για το νέο “μοντέλο” διοίκησης των Πανεπιστημίων.
Η υπουργός Παιδείας ενώ δέχθηκε σχετικές ερωτήσεις απέφυγε να απαντήσει ενώ σχολίασε στους ερωτώντες “νομίζεται ότι ενδιαφέρει την κοινωνία ο τρόπος διοίκησης των ΑΕΙ;”.
Σε σχόλια σχετικά με τα τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών η Ν. Κεραμέως υπεραμύνθηκε του νέου αυτού θεσμού που θα περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ λέγοντας τα εξής: “Εδώ ο πρωθυπουργός συζητούσε να γίνουν Πανεπιστήμα Τεχνολογικής Κατεύθυνσης κι εσείς κάνετε λόγο τα τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών που θέλουμε να φέρουμε;”
Η Νίκη Κεραμέως στην 20λεπτη ομιλία της περιορίστηκε σε λιγότερες ανακοινώσεις απ ότι έκανε στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων.
Μάλιστα υποσχέθηκε ότι μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου θα το φέρει στον τομέα ανώτατης παιδείας της Νέας Δημοκρατίας για να γίνουν σχόλια και παρατηρήσεις
Τριετή τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών θα περιέχει το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ
Χθες Τρίτη η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε στην προσυνεδριακή συζήτησης της Νέας Δημοκρατίας την ίδρυση τμημάτων και Σχολών Εφαρμοσμένων Επιστημών με ενισχυμένη πρακτική τριετούς φοίτησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του esos:
- Οι Σχολές Εφαρμοσμένων Επιστημών θα είναι επιπέδου 6 (Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων), και,
- Στους πτυχιούχους δεν θα παρέχεται τη δυνατότητα να κάνουν Διδακτορικό , παρά μόνο Μεταπτυχιακό .
Στις Σχολές αυτές οι υποψήφιοι θα εισάγονται μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων, αλλά με διαφορετικά κριτήρια από αυτά που εισάγονται σήμερα οι υποψήφιοι στα Πανεπιστήμια.
Για παράδειγμα:
- θα υπάρχει άλλη , χαμηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής
- Θα δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής σε αυτές τις σχολές και οι απόφοιτοι των ΙΕΚ.
Με τη τα τμήματα αυτά η Κυβέρνηση επιδιώκει :
Α. Αφ’ ενός μεν να εντάξει σ΄ αυτή την κατηγορία τμήματα, που λόγω της “μη ζήτησης” από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών εξετάσεων, δεν θα έχουν φοιτητές, εξαιτίας της θεσμοθέτης κατώτατης βάσης εισαγωγής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, και,
Β. Να απορροφηθεί ένα μέρος των αποφοίτων Λυκείων που λόγω της θεσμοθέτησης της βάσης δεν θα εισαχθούν στα ΑΕΙ.
Τεχνολογική Κατεύθυνση
Η δημιουργία των τμημάτων θα προκύψει από δύο πηγές:
Α. Ενδεχομένως από τη μετατροπή λειτουργούντων τμημάτων, και
Β. Τη δημιουργία νέων τμημάτων.
Και στις δύο περιπτώσεις το υπουργείο Παιδείας:
1. Θα δώσει κίνητρα προς τα Πανεπιστήμια.
2. Θα ζητήσει τη συναίνεση των διοικήσεων των Πανεπιστημίων.