«Μη αναγνώριση του δικαιώματος των νεοδιόριστων σημαίνει χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες από αναπληρωτές που προσδοκούν να δουλέψουν στο Δημόσιο Σχολείο»
Ανακοίνωση εξέδωσε η ΕΛΜΕ Χανίων για τιςκαι την δικαίωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας σε νεοδιόριστη .
Αναφέρεται ακόμη η εγκύκλιος με αριθμο 108357/Ε3/21.08.2020 της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΠΕ & ΔΕ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε σχέση με τις άδειες ανατροφής νεοδιόριστων εκπαιδευτικών η οποία κατεβάζει το όριο ηλικίας των τέκνων για τα οποία δικαιούνται άδεια ανατροφής στα 2 έτη αντί των 4 ετών που ίσχυε μέχρι τώρα.
Για το εν λόγω θέμα προσέφυγε στο ΣτΕ μία νεοδιόριστη , όπου λόγω της μείζονος σημασίας της η υπόθεση εκδικάστηκε στην 7μελη Σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ το οποίο με την με αρ.2367/2021 απόφαση του ακύρωσε την εν λόγω απόφαση καθώς προσθέτει κανονιστικές ρυθμίσεις και «στερείται νομοθετικού ερείσματος».
Ωστόσο η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει φτάσει υπηρεσιακώς στο αρμόδιο τμήμα και δεν έχει συνταχθεί νέα εγκύκλιος, με το υπουργείο Παιδείας «να κρύβεται πίσω από το γεγονός» όπως αναφέρει η ΕΛΜΕ Χανίων.
«Η έκβαση του συγκεκριμένου ζητήματος είναι πολύ κρίσιμη όχι μόνο για τους νεοδιόριστους που δικαιούνται άδειες ανατροφής αλλά και για τους χιλιάδες αδιόριστους αναπληρωτές οι οποίοι τους αναπληρώνουν τον χρόνο της 9μηνης άδειάς τους. Μη αναγνώριση του δικαιώματος των νεοδιόριστων σημαίνει χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες από αναπληρωτές που προσδοκούν να δουλέψουν στο Δημόσιο Σχολείο», τονίζει χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά
Η Δικαίωση από το ΣτΕ ήρθε, η δικαίωση από το Υπουργείο αργεί
Το 2020 έχοντας όλοι οι εκπαιδευτικοί αιτηθεί μόνιμο διορισμό στην ειδική αγωγή με διαφορετικά δεδομένα σχετικά με τις άδειες ανατροφής, το Υπουργείο Παιδείας ως μία κίνηση επίδειξης αυθαιρεσίας και εξουσίας διέταξε να εξαιρεθούν οι νεοδιόριστοι από τις άδειες που ισχύουν για τους υπόλοιπους διορισμένους εκπαιδευτικούς.
Έτσι εκδόθηκε η με αρ.108357/Ε3/21.08.2020 εγκύκλιος της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΠΕ & ΔΕ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε σχέση με τις άδειες ανατροφής νεοδιόριστων εκπαιδευτικών η οποία κατεβάζει το όριο ηλικίας των τέκνων για τα οποία δικαιούμαστε άδεια ανατροφής στα 2 έτη αντί των 4 ετών που ίσχυε μέχρι τώρα.
Το κοινωνικό πρόβλημαπου δημιουργήθηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα ήταν τεράστιο με αυτή την απόφαση. Τα νοικοκυριά χωρίστηκαν, το οικονομικό και ψυχολογικό κόστος ήταν ανυπολόγιστο καθώς οι εκπαιδευτικοί ένιωσαν την απόλυτη ματαίωση μετά από χρόνια προσφοράς ως αναπληρωτές και αναπληρώτριες στο δημόσιο σχολείο έχοντας λάβει ελάχιστα έως και ανύπαρκτα δικαιώματα σχετικά με τη μητρότητα.
Για ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα προσέφυγε στο ΣτΕ μία νεοδιόριστη εκπαιδευτικός. Λόγω της μείζονος σημασίας της η υπόθεση εκδικάστηκε στη 7μελη Σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ το οποίο με την με αρ.2367/2021 απόφαση του ακύρωσε την εν λόγω απόφασηκαθώς προσθέτει κανονιστικές ρυθμίσεις και “στερείται νομοθετικού ερείσματος”. Το ΣτΕ ακύρωσε επίσης και τη γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ όπου με έναν μαθηματικό τύπο δίδονταν κάποιο πενιχρό διάστημα αδείας ανάλογα με την ηλικία του εκάστοτε παιδιού κατά την ημερομηνία διορισμού.
Μετά από αυτή τη δικαστική νίκη που αποτελεί ηθική δικαίωσηγια χιλιάδες οικογένειες εκπαιδευτικών που χρόνια τώρα στήριζαν τη δημόσια παιδεία ως αναπληρωτές και αναπληρώτριες , στερούμενοι τις άδειες ανατροφής και έχοντας ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα το ΣτΕ αποφάσισε να δοθούν στους νεοδιόριστους τα αυτονόητα δικαιώματά τους.
Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει φτάσει υπηρεσιακώς στο αρμόδιο τμήμα και δεν έχει συνταχθεί νέα εγκύκλιος. Το γεγονός παραμένει πως η εγκύκλιος έχει κριθεί παράνομη και το γνωρίζουν. Για λόγους ευθιξίας αλλά και δικαιοσύνης θα έπρεπε να την αποσύρουν από μόνοι τους και να μην κρύβονται πίσω από την καθυστέρηση των ενεργειών του ΣτΕ.
Η έκβαση του συγκεκριμένου ζητήματος είναι πολύ κρίσιμη όχι μόνο για τους νεοδιόριστους που δικαιούνται άδειες ανατροφής αλλά και για τους χιλιάδες αδιόριστους / αναπληρωτές οι οποίοι τους αναπληρώνουν τον χρόνο της 9μηνης άδειάς τους! Μη αναγνώριση του δικαιώματος των νεοδιόριστων σημαίνει χιλιάδες θέσεις εργασίας χαμένες από αναπληρωτές που προσδοκούν να δουλέψουν στο Δημόσιο Σχολείο!
-Διεκδικούμε να λάβουν όλοι οι νεοδιόριστοι την άδεια ανατροφής με τους ίδιους όρους που ισχύει για όλους τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
-Διεκδικούμε την αναδρομική ισχύ του νόμου για όσους συναδέλφους είχαν κατά την ημερομηνία διορισμού τους παιδί κάτω τεσσάρων ετών.
-Καλούμε όλους τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να αιτηθούν την εννιάμηνη άδεια ανατροφής στις εκάστοτε διευθύνσεις τους με το που υπογραφεί η απόφαση από το ΣτΕ. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε καμία διευκρινιστική εγκύκλιο αφού η απόφαση του ΣτΕ είναι ξεκάθαρη.
Διεκδικούμε αυτά που στερηθήκαμε όλο αυτό το διάστημα… Το χρόνο με τα παιδιά μας