Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jnews-view-counter domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /chroot/home/newspedia/newspedia.gr/html/wp-includes/functions.php on line 6114
Χρηματοδότηση ΑΕΙ: «Η σύνδεση του 20% με την αξιολόγηση εντείνει την εμπορευματοποίηση» - Newspedia.gr

Χρηματοδότηση ΑΕΙ: «Η σύνδεση του 20% με την αξιολόγηση εντείνει την εμπορευματοποίηση»

«Όχι» στην υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ λένε οι φοιτητές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ)

«Η σύνδεση του 20% της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με την αξιολόγηση εντείνει τη διαφοροποίηση των Ιδρυμάτων και την εμπορευματοποίηση» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η .

« με τα οποία αξιολογούν τα ΑΕΙ δεν προσανατολίζονται στην καλυτέρευση των όρων σπουδών μας αλλά στο πώς το Πανεπιστήμιο θα γίνει ακόμα πιο ακριβό για τους φοιτητές, φθηνό για το κράτος και κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις» προσθέτει.

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι «η περικοπή της χρηματοδότησης ανάλογα με την «αξιολόγηση» οδηγεί σε διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των διαφορετικών Ιδρυμάτων».

«αντί να στηρίζονται, ώστε να συμβαδίζουν με τα υπόλοιπα, «τιμωρούνται» με αποτέλεσμα να μένουν ακόμη πιο πίσω. Ακόμα και στα ΑΕΙ που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της αξιολόγησης οι αριθμοί “ευημερούν”, αλλά οι φοιτητές τους όχι. Το ΕΚΠΑ πήρε το “χρυσό” όταν φοιτητές με μηδενικό εισόδημα μένουν έξω από την εστία! Το ΕΜΠ το “αργυρό” όταν ολόκληρα κτίρια μένουν χωρίς θέρμανση το χειμώνα! Το ΑΠΘ κέρδισε την 4η θέση μάλλον επειδή στην αναλογία “φοιτητών-αστυνομικών” έσπασε όλα τα ρεκόρ!» συμπληρώνει.

Τέλος, οι σπουδαστές ζητούν να αυξηθεί η χρηματοδότηση των ΑΕΙ, να καταργηθούν τα δίδακτρα κάθε μορφής, να γίνουν προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα κενά σε μέλη ΔΕΠ, να καταργηθεί και να μη συγχωνευτούν τμήματα.

Η ανακοίνωση των σπουδαστών

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του :

Συναγερμός! Να μην αποδεχτούμε την υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων!

Η ανακοίνωση της κρατικής χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων για το 2022 στη βάση των αποτελεσμάτων της “αξιολόγησης”, οδηγεί πολλά Ιδρύματα σε οικονομική ασφυξία!! Για άλλη μία χρονιά η χρηματοδότηση διατηρείται στον “πάτο” σε μία περίοδο που το κόστος λειτουργίας  των Ιδρυμάτων έχει εκτοξευτεί λόγω της ακρίβειας, ενώ οι ελλείψεις σε καθηγητές, προσωπικό καθαριότητας, υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό βγάζουν μάτι! Με αυτούς τους προϋπολογισμούς, τα περισσότερα πανεπιστήμια δεν καλύπτουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα!

Η σύνδεση του 20% της χρηματοδότησης με την αξιολόγηση εντείνει τη διαφοροποίηση των Ιδρυμάτων και την εμπορευματοποίηση!

Τα κριτήρια με τα οποία αξιολογούν τα ΑΕΙ δεν προσανατολίζονται στην καλυτέρευση των όρων σπουδών μας αλλά στο πως το Πανεπιστήμιο θα γίνει ακόμα πιο ακριβό για τους φοιτητές, φθηνό για το κράτος και κερδοφόρο για τις επιχειρήσεις!  Αυτό που αξιολογούν στην ουσία είναι ο βαθμός εμπορευματοποίησης της γνώσης με βάση τις πωλήσεις εκπαιδευτικών (π.χ. προγράμματα διά βίου μάθησης) και ερευνητικών προϊόντων (πατέντες, τεχνοβλαστοί). Η «διεθνοποίηση» μετριέται με βάση τις πωλήσεις ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών. Ενώ η ποιότητα του πανεπιστημιακού περιβάλλοντος αξιολογείται μεταξύ άλλων με βάση τις δωρεές και χορηγίες που συγκεντρώνει ένα ΑΕΙ. Για το Υπουργείο Παιδείας «άριστο» ΑΕΙ είναι αυτό που λειτουργεί με όρους επιχείρησης και κοιτάει τους φοιτητές στην τσέπη! Αν το Υπουργείο θεωρεί ότι με την οικονομική ασφυξία θα αναγκάσει τους φοιτητές να αποδεχτούν την αντιεκπαιδευτική  πολιτική της ΕΕ & των κυβερνήσεων είναι βαθιά γελασμένη!

Η περικοπή της χρηματοδότησης ανάλογα με την «αξιολόγηση» οδηγεί σε διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των διαφορετικών Ιδρυμάτων! Τα πιο «αδύναμα» ΑΕΙ αντί να στηρίζονται, ώστε να συμβαδίζουν με τα υπόλοιπα, «τιμωρούνται» με αποτέλεσμα να μένουν ακόμη πιο πίσω. Ακόμα και στα ΑΕΙ που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της αξιολόγησης οι αριθμοί “ευημερούν”, αλλά οι φοιτητές τους όχι. Το ΕΚΠΑ πήρε το “χρυσό” όταν φοιτητές με μηδενικό εισόδημα μένουν έξω από την εστία! Το ΕΜΠ το “αργυρό” όταν ολόκληρα κτίρια μένουν χωρίς θέρμανση το χειμώνα! Το ΑΠΘ κέρδισε την 4η θέση μάλλον επειδή στην αναλογία “φοιτητών-αστυνομικών” έσπασε όλα τα ρεκόρ!

Οι φοιτητές μέσα από τους Συλλόγους μας, με οργάνωση του αγώνα σε κάθε έτος και τμήμα, μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας! Να παλέψουμε για:

Exit mobile version