Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jnews-view-counter domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /chroot/home/newspedia/newspedia.gr/html/wp-includes/functions.php on line 6114
Υφ. Παιδείας: Τι έμαθα συζητώντας μια βραδιά του Οκτωβρίου με τους νέους της Αθήνας - Newspedia.gr

Υφ. Παιδείας: Τι έμαθα συζητώντας μια βραδιά του Οκτωβρίου με τους νέους της Αθήνας

Ο προαύλιος χώρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων είχε κάτι από τις τελετές ορκωμοσίας της παραπλήσιας Νομικής Σχολής Αθηνών εκείνο το ζεστό απόγευμα της Τετάρτης 5ης Οκτωβρίου. Νέες και νέοι, φοιτητές κατά την πλειοψηφία τους, σχημάτιζαν πηγαδάκια, ή περίμεναν στη σειρά προκειμένου να εισέλθουν στην Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης όπου είχε προγραμματιστεί ο «Ανοιχτός Διάλογος με τη Νεολαία».

Δημοσκόποι, στατιστικολόγοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι επιμένουν ότι η νεολαία δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική. Και ότι απέχει από την ψήφο. Πώς τότε θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς την κατάμεστη αίθουσα, την προσέλευση και τη συμμετοχή των νέων που ξεπέρασαν κάθε προσδοκία στην εκδήλωση που διοργανώσαμε μαζί με τους συνεργάτες μου;

Η νεολαία ενδιαφέρεται για την πολιτική. Οι νέες και οι νέοι ενδιαφέρονται για την ποιότητα των σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια και την εξωτερική πολιτική. Αρκεί να τους δίνεται το βήμα να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους, αρκεί να υπάρχουν τα ευήκοα ώτα να αφουγκραστούν τις ανησυχίες τους. Οι νέοι δεν θέλουν μαγικές ρετσέτες, επιζητούν ειλικρινείς απαντήσεις. Δεν θέλουν κάλπικες υποσχέσεις, αναζητούν αληθινές προοπτικές.

Στην εκδήλωση εξηγήσαμε τους θεσμικούς λόγους για τους οποίους, από τον Φεβρουάριο του 2021 που ψηφίστηκε ο νόμος για την πανεπιστημιακή αστυνομία, οι ΟΠΠΙ άρχισαν να επιχειρούν τον Σεπτέμβριο του 2022. Συζητήσαμε για το άβατο και την ανομία στα πανεπιστήμια, φαινόμενα κατεξοχήν κοινωνικά και αποστήματα δεκαετιών. Επισημάναμε ότι η ελληνική κοινωνία είναι μεν βαθιά συντηρητική, με πυρήνα την οικογένεια, αποτέλεσε δε τον σωτήριο συνδετικό κρίκο κατά την δεκαετία της οικονομικής κρίσης.

Σήμερα έχουν κλείσει και οι σαράντα πέντε καταλήψεις που υπήρχαν στα ελληνικά πανεπιστήμια για σαράντα τέσσερα συνεχόμενα έτη, εκ των οποίων μόνοι οι επτά-οκτώ με παρέμβαση της αστυνομίας.

Συζητήσαμε για τη διασύνδεση των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας αλλά και τις νέες δυνατότητες για συμπληρωματικούς τρόπους χρηματοδότησης των ΑΕΙ παράλληλα με την ετήσια κρατική επιχορήγηση, όπως τη λειτουργία ξενόγλωσσων τμημάτων με καταβολή διδάκτρων.

Οι νέοι προβληματίζονται και για θέματα πέραν της ελληνικής επικράτειας. Αγωνιούν για την έκβαση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όταν πέφτει η ομίχλη του πολέμου με την πρώτη σφαίρα, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε και πώς θα τελειώσει ένας πόλεμος.

Αναλύσαμε τον στρατηγικό στόχο της Τουρκίας να μην κατηγορηθεί ότι έριξε την πρώτη σφαίρα. Αλλά και την τακτική του Ταγίπ Ερντογάν να πάρει με το μέρος τους το εθνικιστικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας, διότι αυτό θα του εξασφαλίσει την επανεκλογή του στις επικείμενες εκλογές στη γείτονα το 2023. Ενώ σε περίπτωση που προκληθεί «ατύχημα» έχει το δικαίωμα να τις αναβάλει παραμένοντας στην εξουσία.

Πολλοί φοιτητές ενδιαφέρθηκαν για το πρόσφατο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, το οποίο είναι παράνομο, καθώς οι ακτές των δύο συμβαλλόμενων μερών δεν είναι αντικριστές ούτε παρακείμενες.

Έρχεται ένας δύσκολος χειμώνας με την Τουρκία, το ηλεκτρικό, την ακρίβεια. Η σημερινή νεολαία είναι γενιά της κρίσης και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι και αυτή τη φορά θα τα καταφέρουν.

Η Μαρία Αναστασοπούλου, η οποία συντόνισε με μαεστρία τη συζήτηση θέλησε στο τέλος να εκμαιεύσει δημοσιογραφικό λαβράκι για το ποια Κυριακή του Μαΐου θα προσφύγουμε στην κάλπη. Η εκτίμησή μου είναι ότι ο πρωθυπουργός θα εξαντλήσει τη θητεία του διότι θα έχει συνεχώς το ένα αυτί στην Τουρκία.

Οι νέοι αγαπούν την πολιτική, γιατί αγαπούν το μέλλον. Εμείς οι πολιτικοί οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε στις υγιείς προσδοκίες τους.

Άγγελος Συρίγος, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

Exit mobile version