Τα προβλήματα, που υπάρχουν, για τις εκλογές μελών ΔΕΠ., είναι ευνοιοκρατία, η παρεοκρατία, οικογενειοκρατία και κομματοκρατία. Είναι ο κανόνας; Όχι. Υπάρχουν, όμως; Δυστυχώς, ναι, υπάρχουν.
Τα παραπάνω τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, κατά τη σημερινή συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και υπογράμμισε τα εξής:
- Μπορεί, να δεις μέσα στο ίδιο τμήμα, να βγαίνει μία θέση με καθόλα αξιοκρατικό τρόπο και μία δεύτερη θέση να την έχουν μαγειρέψει με το δικό τους τρόπο. Τι προτείνουμε εδώ πέρα; Προτείνουμε μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα.
- Είναι πολύ σημαντικός ο ετήσιος προγραμματισμός, όχι μόνο για μέλη ΔΕΠ, αλλά για μέλη ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ. Για ποιο λόγο χρειάζεται; Διότι σήμερα όταν το Υπουργείο στέλνει τη θέση στο Πανεπιστήμιο και η Σύγκλητος την απονέμει στο τμήμα, αρχίζουν, να βλέπουν εσωτερικές ισορροπίες και αναλόγως των εσωτερικών ισορροπιών προτείνουν την Α ή τη Β θέση.
- Επί παραδείγματι, λείπει με άδεια ο «Χ» καθηγητής, έχουν αλλάξει οι ισορροπίες στο τμήμα, βγάζουμε θέση για τον «Α». Δεν είναι οι δικές μας ισορροπίες έτσι, βγάζουμε τη θέση για το «Β».
- Με τον ετήσιο προγραμματισμό τελειώνουν όλα αυτά τα «μαγειρέματα».
- Επίσης, έχουμε και ασφαλιστική δικλείδα στο σύστημα, για να μην βλέπουμε προκηρύξεις από μέλη ΔΕΠ, που, απλώς, αναπαράγουν τα ίδια γνωστικά αντικείμενα. Ξέρετε, κάνει κάποιος διδακτορικό μαζί μου και θέλω, να προκηρύξω μια θέση, για να βολέψω το «δικό μου παιδί».
- Η Κοσμητεία δύναται, να απορρίπτει ή να μεταβάλλει τα γνωστικά αντικείμενα των αιτουμένων θέσεων από τις συνελεύσεις των τμημάτων, αν κρίνει ότι οι εκπαιδευτικές ανάγκες των τμημάτων καλύπτονται από υφιστάμενα μέλη ΔΕΠ.
- Άλλη ασφαλιστική δικλείδα: Δεν επιτρέπεται η εκλογή σε θέση νέου μέλους ΔΕΠ ατόμου, το οποίο έχει ολοκληρώσει όλους τους κύκλους του προγράμματος μέσα στο ίδιο Πανεπιστήμιο, πριν περάσουν 5 έτη από τη λήψη του διδακτορικού διπλώματος. Αυτό είναι χαρακτηριστικό πρόβλημα στα πανεπιστήμια. Μπαίνει κάποιος στο τμήμα, κάνει το μεταπτυχιακό του, κάνει το διδακτορικό του και τον παίρνουμε και συνεχίζει αυτή την πορεία. Αυτό κόβεται. Είναι σημαντική αυτή η διάταξη.
- Άλλο σημείο σημαντικό για τις εξελίξεις μελών ΔΕΠ, το Μητρώο Γνωστικών Αντικειμένων ανά τμήμα. Εδώ πέρα έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Φτιάχνουμε και ξαναφτιάχνουμε τα μητρώα ανάλογα με την περίπτωση. Τώρα τα μητρώα θα φτιάχνονται ανά τριετία. Δεν θα υπάρχει δυνατότητα «μαγειρέματος» ανάλογα με τις εσωτερικές ανάγκες στο τέλος του χρόνου.