“Αυτήν τη στιγμή η ζωή των παιδιών, των Ελλήνων φοιτητών και φοιτητριών στη Ρωσία, δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι συνθήκες μπορούν να βελτιωθούν μέσω της βοήθειας που θα προσφέρουν τα προξενεία μας. Εάν η κατάσταση αλλάξει, θα δούμε τι θα κάνουμε. Κατάσταση πάντως Ουκρανίας κατηγορηματικά δεν είναι”.
Τα παραπάνω τόνισε ο υφ. Παιδείας Α. Συρίγος στη Βουλή , κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης της Βουλευτού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χ. Κεφαλίδου και σημείωσε τα εξής:
- Επειδή ακριβώς πολλοί από τους Έλληνες φοιτητές που είναι εκεί (Ρωσία) είναι διπλής ιθαγένειας ή έχουν συγγενικά πρόσωπα εκεί, δεν περνούν από τα κανάλια των προξενείων. Δηλαδή, δεν έρχονται σε επικοινωνία με τα προξενεία. Είναι δική τους επιλογή να πάνε εκεί. Δεν έχουν πολλή επικοινωνία με τα ελληνικά προξενεία. Δεν έχουμε πλήρη εικόνα. Εμείς έχουμε εικόνα κυρίως από τα εμβάσματα τα οποία στέλναμε.
- Το γεγονός ότι έχεις μια μερική επιστράτευση σημαίνει ότι εν δυνάμει τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ατόμων που θα επιστρατευτούν και θα πάνε να πολεμήσουν. Δεν πέφτουν, όμως, οβίδες μέσα στα πανεπιστήμιά τους ούτε στις πόλεις στις οποίες μένουν ούτε στα διαμερίσματα στα οποία κάθονται. Το λέω αυτό διότι αυτή ήταν η κατάσταση στην Ουκρανία. Ζουν σε ένα περιβάλλον το οποίο αυτή τη στιγμή τουλάχιστον είναι σε κατάσταση ειρήνης. Δεν κινδυνεύει η ζωή τους.
- Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν; Το πρώτο και πιο σοβαρό πρόβλημα είναι το πρόβλημα της αποστολής χρημάτων. Επειδή η Ρωσία λόγω των οικονομικών κυρώσεων που επέβαλε η Δύση έχει βγει εκτός του συστήματος SWIFT και της μεταφοράς χρημάτων από τράπεζες της Δύσεως, δεν μπορούν οι γονείς να στείλουν εμβάσματα στα παιδιά τους. Αυτό είναι ένα αντικειμενικό και πολύ σοβαρό γεγονός. Αν δεν μπορείς να στείλεις ένα έμβασμα στο παιδί σου, πώς θα ζήσει;
- Επ’ αυτού του σημείου, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι το πιο σοβαρό, έχει υπάρξει επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών και θα ανακοινώσουμε και τις επόμενες μέρες πιο συγκεκριμένα –διότι ετέθη το ερώτημα από κάποιους γονείς που τηλεφώνησαν με ποιον επικοινωνούμε- πώς θα επικοινωνήσουν με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών για να μπορέσουν να δώσουν εδώ τα χρήματα τα οποία θα μεταφέρουν τα προξενεία στη Ρωσία για να τα δώσουν στους φοιτητές.
- Το δεύτερο πρόβλημα είναι πρόβλημα επικοινωνίας. Δηλαδή, είναι γεγονός. ότι συγκοινωνιακά τα εισιτήρια έχουν εκτιναχθεί. Όλη η Ευρώπη και η Δύση γενικώς, αν θέλουν να μεταβούν στη Ρωσία, θα πρέπει να το κάνουν μέσω αεροδρομίων τρίτων χωρών και κυρίως της Τουρκίας. Τα εισιτήρια ή οι τιμές τους έχουν ανέβει πάρα πολύ. Αυτό, όμως, δεν είναι κάτι που αφορά μόνο στους φοιτητές. Αφορά σε όλους τους εργαζόμενους που βρίσκονται εκεί. Θα μπορούσαν το ίδιο να πουν και οι υπάλληλοι της πρεσβείας μας ή των προξενείων, να μην είναι εκεί διότι είναι πολύ ακριβά τα κόμιστρα μεταφοράς ή πάρα πολλοί εργαζόμενοι θα έλεγαν «Δεν θέλουμε να είμαστε σε αυτή τη χώρα διότι δεν μπορείς να μεταβείς εύκολα στην Ελλάδα». Είναι μια πραγματικότητα, όμως, που δυστυχώς συμβαίνει από τον πόλεμο. Δεν είναι, όμως, απαγορευτική στο να σπουδάσει κάποιος. Όταν έκανα μεταπτυχιακά στο εξωτερικό, θυμάμαι ότι είχα να επιστρέψω στη χώρα μου τουλάχιστον ένα εξάμηνο για αντικειμενικούς λόγους.
- Τώρα, αναφέρατε ένα ακόμη σημείο σε σχέση με τους πρωτοετείς φοιτητές, το οποίο ας το έχουμε υπ’ όψιν μας. Παρατηρήθηκε το φαινόμενο σε κάποιες περιπτώσεις να έχουμε πρωτοετείς φοιτητές στη Ρωσία οι οποίοι ζητούν τη μεταγραφή τους στην Ελλάδα. Όταν πηγαίνεις και εγγράφεσαι ως πρωτοετής φοιτητής, ενώ ξέρεις τι συμβαίνει σ’ αυτή τη χώρα, τότε η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι προσβλέπεις περισσότερο στη μεταγραφή, παρά στο να πας να σπουδάσεις.
Χ. Κεφαλίδου: Τώρα, δηλαδή, έγιναν.
Α. Συρίγος: Υπήρξαν μία-δύο περιπτώσεις ατόμων που είναι πρωτοετείς και εμφανίστηκαν τον Σεπτέμβριο να πηγαίνουν να σπουδάσουν στη Ρωσία και οι οποίοι διεκδικούν μετ’ επιτάσεως μεταγραφή στην Ελλάδα.
Χ. Κεφαλίδου
«Το υπουργείο Παιδείας αναμένει τις πρώτες οβίδες στα σπίτια των Ελλήνων φοιτητών στη Ρωσία για να λάβει μέτρα προστασίας τους», απάντησε στον υφ. παιδείας η Χαρά Κεφαλίδου και υπογράμμισε:
“Ο συνεχιζόμενος πόλεμος και η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στη Ρωσία, μετά τη μερική επιστράτευση, έχει κάνει εξαιρετικά δύσκολη την παραμονή και συνέχιση των σπουδών τους. Οι επανειλημμένες εκκλήσεις τους στο ΥΠΑΙΘ μέχρι σήμερα μένουν αναπάντητες και οι ίδιοι μετέωροι”.
Η βουλευτής έκανε λόγο για ολιγωρία της κυβέρνησης “που μετά από 7 μήνες υιοθέτησε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με κατάθεση τροπολογίας, δίνοντας μια ελλειμματική λύση, μόνο για τους Έλληνες φοιτητές στην Ουκρανία, που ο πόλεμος τους υποχρέωσε να διακόψουν τις σπουδές τους και να επιστρέψουν στην Ελλάδα”.
«Η Πολιτεία ξέχασε τους Έλληνες φοιτητές στη Ρωσία;» διερωτήθηκε η βουλευτής.
την εγκατάλειψη Ελλήνων πολιτών από την κυβέρνηση;
«Ο τρόπος αντιμετώπισης ενός τόσο σοβαρού ζητήματος που άπτεται της υποχρέωσης της πολιτείας να παρέχει ασφάλεια στους Έλληνες πολίτες, δεν συνάδει με υπεύθυνη κυβέρνηση» σχολίασε στη δευτερολογία της η βουλευτής. Επέμεινε ότι χρειάζεται σοβαρότητα, ταχύτητα και εγρήγορση, στοιχεία που απουσιάζουν από το σύνολο των χειρισμών του Υπουργείου Παιδείας.
Κλείνοντας την τοποθέτησή της η Χαρά Κεφαλίδου, κάλεσε την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να υιοθετήσει ολόκληρη την πρόταση ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής, χωρίς αναίτιες περικοπές που θέτουν σε κίνδυνο νέους συμπατριώτες μας που βρέθηκαν στη δίνη ενός πολέμου που ουδείς γνωρίζει την εξέλιξή του