Το έλα “έλα να δεις” έγινε σήμερα στη Βουλή όταν ο υφ. Παιδείας Α. Συρίγος στην ομιλία τους υποστήριξε η χούντα δεν έπεσε από μαζικές λαϊκές αντιδράσεις αλλά λόγω της Κυπριακής τραγωδίας, ενώ έκανε λόγο για «μυθικές διαστάσεις» που απέκτησε το Πολυτεχνείο κατά τα μεταπολιτευτικά χρόνια.
Διαβάστε στη συνέχεια τι είπε ο Α. Συρίγος και η αντίδραση Βουλευτών που ακολούθησε:
Τι είπε ο υφ. Παιδείας
Α. Συρίγος:
Παρά τη μεγάλη ηθική αποστροφή και την πολιτική αποδοκιμασία της Χούντας από τον λαό, το χουντικό καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως. Η Χούντα κατέρρευσε το 1974 υπό το βάρος των ανομημάτων της και ιδίως υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας.
Το γεγονός ότι στα θεμέλια της Μεταπολιτεύσεως δεν υπήρχε ένα γεγονός ανατροπής είχε τεράστια αξιακή σημασία στην ποιότητα της μεταπολιτευτικής μας ζωής. Δεν υπήρξαν ογκώδεις συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και πορείες επί Χούντας. Υπήρχαν μεμονωμένες ενέργειες κάποιων γενναίων Ελλήνων που αντιμετωπίζονταν με βάρβαρο τρόπο από τη δικτατορία. Αυτό που δεν έγινε από την πλειοψηφία του λαού όταν χρειαζόταν, όταν δηλαδή υπήρχε η Χούντα, έπρεπε να αναπληρωθεί μετά. Πότε; Μετά το 1974Μετά το 1974, λοιπόν, είχαμε τις πορείες μας, είχαμε τα λάβαρά μας, τραγουδάμε αντάρτικα στις ταβέρνες και μετά πηγαίναμε σπίτι μας ήσυχοι ότι έχουμε εκπληρώσει εκ του ασφαλούς, με καθυστέρηση ετών, το αντιστασιακό μας καθήκον έναντι της δικτατορίας. Επρόκειτο για μίμηση, για κακό θεατρικό παίγνιο, για παρωδία.
Δημιουργήθηκε, λοιπόν, μία πολιτική μυθολογία που είχε και εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρό της το Πολυτεχνείο. Γιατί το Πολυτεχνείο; Διότι το Πολυτεχνείο υπήρξε το μοναδικό σοβαρό γεγονός μαζικής λαϊκής αντιστάσεως απέναντι στη δικτατορία. Σε εκείνα τα επτά μαύρα χρόνια ήταν η μοναδική ένδειξη ότι ο λαός κάτω από την επιφάνεια έβραζε, ήταν ένα ηφαίστειο που έβραζε. Εξαιτίας αυτού του λόγου, του τι συνέβη στο Πολυτεχνείο το 1973, το Πολυτεχνείο μετά το 1974 προσέλαβε μυθικές διαστάσεις. Οι διαστάσεις αυτές αποτυπώνονται θαυμάσια στο σύνθημα που ακούστηκε κατά κόρον στα αντιμνημονιακά συλλαλητήρια «Η Χούντα δεν τελείωσε το 73’». Λόγω του μύθου που έχει δημιουργηθεί, ένα μεγάλο ποσοστό του λαού πιστεύει ότι η Χούντα πράγματι έπεσε το 1973 εξαιτίας του Πολυτεχνείου. Στην πραγματικότητα, βεβαίως, την εξέγερση του Πολυτεχνείου ακολούθησε η ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη και μια πολύ σκληρότερη φάση της δικτατορίας.
Το Πολυτεχνείο πέραν από το Πολυτεχνείο, ο μύθος του Πολυτεχνείου όπως δημιουργήθηκε στα μεταπολιτευτικά χρόνια, αντανακλά πλήρως στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Σπεύδω να επισημάνω -επειδή το έχετε ξανακάνει στο παρελθόν με αποκοπή φράσεων μου- ότι δεν αναφέρομαι στο αξιακό άρωμα του Πολυτεχνείου εν μέσω Χούντας το 1973, αλλά στην πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα μεταπολιτευτικά χρόνια. Ποιες ήταν οι εκφράσεις αυτού του μύθου; Οι κομματικές φοιτητικές παρατάξεις. Η απαγόρευση εισόδου ακόμη και της Πυροσβεστικής μέσα στα ΑΕΙ, καθότι είναι κρατική δύναμη. Οι καταλήψεις πανεπιστημιακών σχολών. Η για ψύλλου πήδημα διαμαρτυρίες-διαδηλώσεις.
Σία Αναγνωστοπούλου: Τι είναι αυτά που λέτε;
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Μην διακόπτετε, σας παρακαλώ.
Α. Συρίγος: Αντί όλα αυτά που περιέγραψα να συνιστούν μία συγκλονιστική ύβρη για τον πνευματικό κόσμο αυτής της χώρας, κατέστησαν κοινός τόπος, μία πραγματικότητα που μπορούμε να αποδεχθούμε, αν κλείσουμε λίγο τα μάτια σε κάποιες ακρότητες, όπως κλείναμε τα μάτια σε αυτές τις ακρότητες που έγιναν στην Κρήτη. Όλα αυτά, βεβαίως, δεν γίνονταν για να ανατραπεί μια χούντα.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο ανατρεπτική και επαναστατική όσο οι εθιμικές πορείες στην επέτειο του Πολυτεχνείου που καταλήγουν σε ταβέρνες με παϊδάκια, όπου όλοι μαζί τραγουδούν αντάρτικα τραγούδια.
Σία Αναγνωστοπούλου: Έπρεπε να ντρέπεσαι!
Α. Συρίγος: Κυρία Αναγνωστοπούλου, όταν αναφερόμουν στον πνευματικό κόσμο της χώρας που πρέπει να θεωρεί ύβρη αυτά που συμβαίνουν, τέτοια πράγματα σκεφτόμουν.
Ν. Βούτσης: Πήρα τον λόγο για να πω και να αναφερθώ και να εγκαλέσω τον κ. Συρίγο. Και μάλιστα θα του έλεγα ότι θα έπρεπε να αφαιρέσει και από τα Πρακτικά όλο το αρχικό αφήγημα περί μύθων για την μαζική λαϊκή αντίδραση στο καθεστώς της δικτατορίας. Και τον εγκαλώ για αυτό και τον καλώ να αφαιρέσει αυτά που είπε στην αρχή. Διότι σε αυτή την Αίθουσα τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία από όπου έχουν περάσει δυστυχώς και πολύ πιο ακραίες δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις και φιλοφασίζουσες δυνάμεις, ουδέποτε έχει προβληθεί αυτό το αφήγημα το οποίο είναι απολύτως ανιστόρητο.
Διότι γνωρίζετε κύριε Συρίγο –είναι αδύνατον να μην γνωρίζετε, είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε- ότι κατά τη διάρκεια της δικτατορίας υπήρξαν από την κηδεία του Παπανδρέου το 1968 μέχρι και το 1974 πολύ μεγάλες μαζικές διαδηλώσεις. Πέραν δηλαδή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, των εξεγέρσεων στη νομική, των εξεγέρσεων σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας στην ίδια εκείνη φάση, υπήρχαν μαζικές διαδηλώσεις όπου γίνονταν μαζικές συλλήψεις. Και υπήρχαν επίσης ξερονήσια ή άνθρωποι οι οποίοι είχαν πάει στο εξωτερικό μαζικότατα. Φύλαγαν χιλιάδες ανθρώπους της Αριστεράς και όχι μόνο, όλου του πολιτικού φάσματος, που ήθελαν να αντισταθούν και δεν μπορούσαν να κατέβουν στον δρόμο, διότι υφίσταντο τις προληπτικές συλλήψεις και τις φυλακίσεις μέχρι και επί επτά χρόνια.
Η προσπάθειά σας και μάλιστα όντας Υφυπουργός της Παιδείας να ξαναγράψετε την ιστορία για εκείνη την περίοδο, για να φτιάξετε ένα εύπεπτο αφήγημα που θα διαμόρφωνε τις σκέψεις σας που αναλύσατε -και τη σέβομαι, αυτή είναι η σκέψη σας- για το μεταπολιτευτικό πανεπιστήμιο, είναι άκρως απαράδεκτη και είναι ύβρις για αυτή την Αίθουσα.
Είναι απολύτως ανιστόρητο. Λυπάμαι πάρα πολύ. Η επταετία ήταν κατάστικτη από μαζικές αντιδράσεις, αντιστάσεις, κινητοποιήσεις. Δεν θέλω τώρα να καταχρώμαι τον χρόνο για να σας υπενθυμίσω, διότι ήμουν από αυτούς που ήμασταν παρόντες λόγω ηλικίας, όχι λόγω κάποιας άλλης διάστασης. Λυπάμαι πάρα πολύ! Το ότι προσπαθήσατε να πείτε πράγματα για ορισμένους οι οποίοι ηρωικά μόνο έδωσαν το στίγμα τους και έκαναν αντίσταση, ακριβώς υπηρετεί τον μύθο του εξωραϊσμού της επταετίας και άρα της άνετης ιστορικής αναθεώρησης για την πεντηκονταετή μεταπολίτευση και της καταστρατήγησης του δημοκρατικού, κοινωνικού και πολιτικού κεκτημένου της μεταπολίτευσης.
Λυπάμαι πολύ!
Πάνος Σκουρλέτης: Κύριε Πρόεδρε, δεν θα έπαιρνα τον λόγο εάν δεν ήταν πραγματικά προσβλητική για το ελληνικό Κοινοβούλιο η προηγούμενη παρέμβαση του κυρίου Υπουργού, όταν μάλιστα σήμερα μέλη του ελληνικού Κοινοβουλίου έχουν πρωτοστατήσει στον αγώνα ενάντια της χούντας.
Αναφέρθηκε πριν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής σε συγκεκριμένα γεγονότα. Να θυμίσουμε τι; Τους αγώνες του αντιδικτατορικού Ρήγα Φεραίου, της Αντι-ΕΦΕΕ, το ΠΑΚ, το ΠΑΜ, τη Νομική; Όλα αυτά ήταν μεμονωμένα γεγονότα ή το μεγαλείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που μπόρεσε και εξέφρασε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού; Ζήταγε ένα θέμα, δημοκρατία, ελευθερία, «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία»! Εσείς σήμερα είστε εδώ και κατέχετε τον θώκο του Υπουργού Παιδείας; Είναι προσβολή για τους φοιτητές, για την ίδια την παιδεία στην Ελλάδα.
Είναι προσβολή, να ανασκευάσετε!
Κ. Γιαννακοπούλου: Θέλουμε να ακούσουμε τι είπατε ακριβώς, τι εννοείτε με αυτό το οποίο ειπώθηκε για τον μύθο του Πολυτεχνείου ή όχι. Θα περιμένουμε να ακούσουμε το τι πρόκειται να πει ο κύριος Υπουργός, τι εξηγήσεις έχει να δώσει, γιατί προφανώς, προφανέστατα κανείς μα, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητεί τους αγώνες του ελληνικού λαού, τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος απέναντι στη χούντα. Θα περιμένουμε λοιπόν να ακούσουμε και να εξηγήσετε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τι ειπώθηκε και πώς ειπώθηκε και μετά θα τοποθετηθώ, εάν είναι, κύριε Πρόεδρε.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Τον λόγο έχει ο κ. Παφίλης Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.
Αθ. Παφίλης: Το να σας πω «δεν ντρέπεστε» είναι λίγο γιατί τα είπατε όλα συνειδητά. Και επειδή είστε και καθηγητής πανεπιστημίου και σε πανεπιστήμιο, θα ήθελα να σας πω να διαβάζετε λίγο καλύτερα την ιστορία, όχι όπως την έχετε στο μυαλό σας. Η αντίσταση στη χούντα, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, σε φοβερές συνθήκες, άρχισε αμέσως με την κήρυξη της δικτατορίας και πήρε πάρα πολλές μορφές και δεν ήταν η μια στιγμή του Πολυτεχνείου, ήταν αποτέλεσμα.
Αυτά δεν τα διαβάσετε ποτέ; Τα διαβάσατε πουθενά έστω από κάποιες εφημερίδες; Δεν τα ξέρετε; Δεν ξέρετε για τους αγρότες; Δεν ξέρετε για τους οικοδόμους; Δεν ξέρετε για άλλους αγώνες μαζικούς;
Άννα Βαγενά: Για τον Μουστακλή; Για τον Παναγούλη;
Αθ. Παφίλης: Δεν λέμε ονόματα γιατί είναι χιλιάδες οι ανώνυμοι. Εμείς οι επώνυμοι τέλος πάντων μπορεί να είμαστε και γνωστοί.
Δεν έχετε διαβάσει πόσοι αγώνες ξεδιπλώθηκαν σε τέτοιες συνθήκες δύσκολες; Δεν τα ξέρετε όλα αυτά; Τι νόημα έχει αυτή η παρέμβαση; Τι θέλετε να πείτε;
Γιατί, πότε στην ιστορία της Ελλάδας ακόμα και στη δικτατορία δεν υπήρχαν μεγάλοι φοιτητικοί αγώνες; Δεν υπήρχαν πριν τη δικτατορία με το 114 και πάρα πολλά; Δεν υπήρχαν οι Λαμπράκηδες; Δεν υπήρχαν άλλες νεολαίες; Δεν υπήρχαν οι ΕΚΟΦίτες; Αλλά για αυτούς, ξέρετε, πρέπει κάποτε να απολογηθούν ορισμένοι, όπως και για τη δικτατορία. Μην ανοίξω το στόμα μου! Εννοώ για το φοιτητικό κίνημα. Μην ανοίξω το στόμα μου και πω ονόματα και διευθύνσεις για το τι είναι σήμερα, Πρόεδροι διορισμένοι από τη χούντα σε συλλόγους και πάρα πολλοί άλλοι. Ούτε να το ανοίξω για το τι έγινε μετά τη δικτατορία.
Χ. Καστανίδης: Θανάση να το κάνουμε μαζί.
Αθ. Παφίλης: Ο Καστανίδης ξέρει γιατί ήμασταν και συμφοιτητές.
Αν θέλετε, το ανοίγω με ονόματα και διευθύνσεις και μετά κάποιοι θα κρυφτούν κάτω από πολλά έδρανα.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Δεν χρειάζεται, κύριε Παφίλη. Ολοκληρώστε.
Αθ. Παφίλης: Κύριε Συρίγο, αν νομίζετε εσείς με αυτά που λέτε, που είναι ανιστόρητα και πολιτικά απαράδεκτα, ότι θα βάλετε φρένο στους αναγκαίους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα, είστε πολύ μακριά νυχτωμένοι, στη Γη του Πυρός. Δεν πρόκειται να σταματήσει το κίνημα. Δεν πρόκειται, για να μην τα πω τώρα, γιατί τα συνθήματα ακόμα και του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα, «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Εσείς τι κάνετε τώρα; Εμπόριο!
Και να ξέρετε ότι θα φουντώσει και ακόμα περισσότερο. Ένα μήνυμα το πήρατε στις εκλογές. Θα πάρετε πολύ περισσότερα. Γι’ αυτό λοιπόν εγώ δεν σας ζητάω να το πάρετε πίσω, να μείνουν στα Πρακτικά να δω εσείς τι θα πείτε.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Λοιπόν, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο να απαντήσετε στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους.
Ν. Φίλης: Με συγγνώμη να ξεκινήσει! Όχι προσβολές εδώ!
Προεδρεύων(Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Φίλη, σας παρακαλώ.
Ν. Φίλης: Η Χρυσή Αυγή έφυγε από εδώ μέσα! Δεν θα μπει με τον Συρίγο ξανά!
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας παρακαλώ! Έχει δικαίωμα να απαντήσει ο κύριος Υπουργός.
Α. Συρίγος: Επειδή ήξερα εκ των προτέρων πώς θα αντιμετωπίσετε την ομιλία μου, γι’ αυτό επεσήμανα ρητώς, και επειδή το έχετε ξανακάνει με την αποκοπή φράσεών μου, ότι δεν αναφέρομαι στο αξιακό άρωμα του Πολυτεχνείου εν μέσω της χούντας του 1973, αλλά στην πολιτική του λειτουργία ως μύθου στα Μεταπολιτευτικά χρόνια.
Ν. Φίλης: Δεν είναι κολόνια οι αγώνες! Ντροπή σας! Έξω η Χρυσή Αυγή από εδώ μέσα!
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας παρακαλώ, ηρεμήστε!
Ν. Φίλης: Κύριε Πρόεδρε, να τον αποβάλετε, να τον εγκαλέσετε τώρα! Προσβάλει με αυτά που λέει.
Α. Συρίγος: Μα, τι λέτε τώρα; Ακούσατε την ομιλία μου; Προφανώς δεν την ακούσατε!
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Το Κοινοβούλιο είναι χώρος ελεύθερης έκφρασης. Οι αντιρρήσεις ακούγονται. Σας παρακαλώ!
Ν. Φίλης: Όχι για προσβολή της δημοκρατίας!
Πάνος Σκουρλέτης: Κύριε Πρόεδρε, να τον εγκαλέσετε με βάση τον Κανονισμό της Βουλής!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Σκουρλέτη, σας παρακαλώ! Θέλει να απαντήσει. Έχει δικαίωμα να δώσει διευκρινίσεις. Εδώ μέσα δεν θα φιμωθεί κανείς.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
Ν. Φίλης: Να μιλήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Να μιλήσει η Νέα Δημοκρατία. Να μιλήσει ο κ. Θεοχάρης!
Α. Συρίγος: Κύριε Φίλη, δεν είναι αμφιθέατρο εδώ.
Προεδρεύων(Χαράλαμπος Αθανασίου): Όσο και να φωνάζετε, δεν ακούγεστε, έχει δικαίωμα να δώσει διευκρινίσεις.
Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.
Θ. Δρίτσας: Τα ακούγαμε και τις μέρες του Πολυτεχνείου…
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Δεν θα φιμώσετε κανέναν.
Θ. Δρίτσας: Ξέπλυμα της χούντας!
Προεδρεύων(Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας παρακαλώ, κύριε Δρίτσα! Καθίστε, παρακαλώ!
Η Βουλή, το Κοινοβούλιο…
Ν. Φίλης: Ξαναλέω, κύριε Πρόεδρε, είναι μία μορφή χρυσαυγιτισμού!
Προεδρεύων(Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας παρακαλώ, νομίζω ότι απήντησε και ο κ. Σκουρλέτης και ο Πρόεδρος, ο κ. Βούτσης.
Ν. Φίλης: Για τη Νέα Δημοκρατία λέω τώρα, να μιλήσει ο Κοινοβουλευτικός της
Εκπρόσωπος.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Δεν ακούγεστε, κύριε Φίλη. Σας παρακαλώ πολύ, ας ηρεμήσουμε.
Ν. Φίλης: Είναι προκλητική παρουσία, κύριε Πρόεδρε!
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας παρακαλώ!
Ν. Φίλης: Αυτά που λέει είναι εξοργιστικά!
Α. Συρίγος: Κύριε Φίλη, δεν είναι αμφιθέατρο, όποιος φωνάζει πιο δυνατά.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Δεν θα μετατρέψουμε τη Βουλή…
Ν. Φίλης: Να μιλήσει τώρα η Νέα Δημοκρατία.
Προεδρεύων(Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας παρακαλώ, καθίστε κάτω, κύριε Φίλη. Σας παρακαλώ, επικαλούμαι και την ιδιότητά σας του πρώην Υπουργού Παιδείας! Παρακαλώ, καθίστε!
Ν. Φίλης: Να μιλήσει τώρα η Νέα Δημοκρατία, όχι το «φασιστάκι» ο Συρίγος!
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ακούστε, αφήστε τον κύριο Υπουργό να δώσει διευκρινίσεις.
Ν. Φίλης: Να ανακαλέσει!
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Παρακαλώ, καθίστε, δεν έχετε δικαίωμα να μιλήσετε τώρα. Μιλούν οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι.
Ν. Φίλης:Να μιλήσει ο κ. Θεοχάρης!
Προεδρεύων(Χαράλαμπος Αθανασίου): Δεν είναι χώρος εντυπωσιασμού η Βουλή.
Ν. Φίλης: Δεν μίλησε, δεν τον άκουσα. Σιωπή από τον κ. Θεοχάρη!
Προεδρεύων(Χαράλαμπος Αθανασίου): Ο κύριος Υπουργός έχει τον λόγο για να δώσει διευκρινίσεις.
Α. Συρίγος: Κύριε Πρόεδρε, είναι προφανές ότι ένας τέτοιος λόγος ενοχλεί την Αντιπολίτευση, διότι αναφέρθηκα ρητώς και σας το λέω, παρά τη μεγάλη ηθική αποστροφή και την πολιτική αποδοκιμασία της χούντας –είπα- από τον λαό, το καθεστώς δεν έπεσε λόγω της εσωτερικής αντιστάσεως, αλλά υπό το βάρος της κυπριακής τραγωδίας.
Ν. Φίλης: Ακούσαμε τι είπατε.
Α. Συρίγος: Κύριε Φίλη, δεν είναι αμφιθέατρο εδώ. Αφήστε μπας και μιλήσει και άλλος.
Ν. Φίλης: Σε ακούσαμε τι είπες. Να μιλήσει η Νέα Δημοκρατία.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Φίλη, δεν θα φιμώσετε τον ομιλητή. Σας παρακαλώ! Δεν ακούγεστε, δεν γράφονται αυτά. Αφήστε να πει τις απόψεις του.
Α. Συρίγος: Κύριε Φίλη, με αποκαλέσατε «φασιστάκι», μεταξύ άλλων.
Ν. Φίλης: Κάτσε κάτω, να μιλήσει η Νέα Δημοκρατία!
Α. Συρίγος: Καθίστε εσείς κάτω.
Ν. Φίλης: Τα κάνει χειρότερα που μιλάει!
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Να σας θυμίσω άλλα πράγματα. Εδώ υπάρχουν αναθεωρητές της ιστορίας σε μεγάλα γεγονότα και δεν τους φίμωσε κανείς.
Όχι, γι’ αυτό το θέμα. Δεν μιλάω γι’ αυτό το θέμα. Ανατρέξτε στην ιστορία. Κανείς δεν φιμώνεται.
Πάνος Σκουρλέτης: Τί είναι τώρα αυτά; Τον δικαιολογείτε;
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας παρακαλώ, αφήστε τον κύριο Υπουργό να ολοκληρώσει.
Α. Συρίγος: Κύριε Πρόεδρε, ο λόγος μου είναι καταγεγραμμένος μέσα στη Βουλή. Με απόλυτο σεβασμό στα γεγονότα εκείνης της περιόδου ανέφερα ότι το πιο σημαντικό γεγονός λαϊκής μαζικής αντιστάσεως ήταν το Πολυτεχνείο. Υπήρχε, επίσης, παλλαϊκή συμμετοχή στην κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου, δυστυχώς όμως, δεν υπήρξαν οι μαζικές λαϊκές αντιδράσεις που θα έριχναν το καθεστώς.
Εάν κάποιος πιστεύει ότι υπήρξαν και εξαιτίας αυτών, ρίξαμε τη χούντα να έλθει να μου πει πώς έπεσε η χούντα. Πρώτον αυτό.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ολοκληρώστε, κύριε Υπουργέ.
Α. Συρίγος: Δεύτερον, επειδή ακριβώς το Πολυτεχνείο είχε αυτή τη φωτεινότητα που είχε, γι’ αυτόν τον λόγο…
Ν. Φίλης: Έλα τώρα, με τη φωτεινότητα του Πολυτεχνείου, κάτσε κάτω!
Προεδρεύων(Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας παρακαλώ, γιατί το χαλάτε, τώρα; Κύριε Φίλη, δεν μπορείτε να διακόπτετε συνέχεια, σας παρακαλώ!
Α. Συρίγος: Επί λέξει ανέφερα, λοιπόν, για το Πολυτεχνείο ότι επειδή ακριβώς ήταν το φωτεινό γεγονός μαζικής λαϊκής αντιδράσεως, γι’ αυτόν τον λόγο προσέλαβε μυθικές διαστάσεις μετά το ’74. Το είπα και αυτό.
Τώρα, όλη αυτή η προσπάθεια διαστρεβλώσεως αυτών των οποίων είπα από άτομα, τα περισσότερα των οποίων μάλιστα δεν ήσασταν μέσα στην Αίθουσα, ούτε ακούσατε τι είπα, είναι σαφές ότι στοχεύει σε ένα μόνο πράγμα: Να αλλάξουμε τη συζήτηση από το παρόν νομοσχέδιο…
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
Άννα Βαγενά: Ντροπή σου!
Προεδρεύων(Χαράλαμπος Αθανασίου): Παρακαλώ, αφήστε τον κύριο Υπουργό να μιλήσει. Έχει δικαίωμα να απαντήσει. Δεν είναι συμπεριφορά αυτή!
Α. Συρίγος: Να φύγει η συζήτηση από το παρόν νομοσχέδιο και να αρχίσουμε να λέμε πόσοι αντιστάθηκαν στη χούντα και πόσοι δεν αντιστάθηκαν. Είναι ακριβώς αυτά τα οποία περιγράφω στην ομιλία μου, από την οποία δεν απέχω ούτε κεραία και είναι κατατεθειμένα γραπτώς, για να τα διαβάσετε όσοι θέλετε. Με κάθε σεβασμό σε όλους τους γενναίους ανθρώπους που αντιστάθηκαν κατά της δικτατορίας, δεν έπεσε γι’ αυτόν τον λόγο η δικτατορία.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας ευχαριστώ.
Κ. Γιαννακοπούλου: Κύριε Πρόεδρε, έλεος! Περιμέναμε να ακούσουμε τον Υφυπουργό και τα έκανε χειρότερα. Ζητώ τον λόγο!
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ε, όχι αρκετά! Πήρατε τον λόγο!
Έχει θέσει ένα θέμα διαδικαστικό επί του Κανονισμού ο κ. Καστανίδης και είναι γραπτό.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Κανονισμό, κύριε Καστανίδη, προφανώς εννοείτε για παρεμπίπτον ζήτημα. Ποιο είναι το παρεμπίπτον ζήτημα, για να το συζητήσουμε, και ποια διάταξη του Κανονισμού παραβιάζεται; Πρώτα θα το θέσετε και μετά θα αναπτυχθεί.
Σας αναφέρω, εάν θέλετε να το έχετε πρόχειρο ή να το δείτε αργότερα, το άρθρο 67 του Κανονισμού.
Ορίστε, έχετε τον λόγο.
Χ. Καστανίδης: Κύριε Πρόεδρε, ελπίζω να μου αναγνωρίζετε τη δυνατότητα αναγνώσεως του Κανονισμού της Βουλής και να μου αναγνωρίζετε και το ότι γνωρίζω να ασκώ τα καθήκοντά μου.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Οφείλω να σας το υπενθυμίσω, δεν…
Χ. Καστανίδης: Για την υπενθύμισή σας, λοιπόν, λέω -είμαι σίγουρος ότι θα το έχετε προσέξει- ότι ο Κανονισμός της Βουλής αποτελεί αδιάσπαστο όλον με τον Κώδικα Δεοντολογίας περί Βουλευτών. Γι’ αυτό και ο Κώδικας Δεοντολογίας στο άρθρο 2 ορίζει ότι τίθενται κανόνες δεοντολογίας που συμπληρώνουν τον Κανονισμό της Βουλής σε αδιάσπαστο όλον, προκειμένου να προστατεύεται από τη συμπεριφορά των Βουλευτών το Κοινοβούλιο και να αποκαθίσταται πάντοτε η σχέση εμπιστοσύνης, μεταξύ πολιτών και πολιτικής.
Εδώ, λοιπόν, έχουμε μία προφανή παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και κυρίως του Κώδικα Δεοντολογίας για την σχέση της πολιτικής εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικής.
Διότι, όταν αμφισβητείται από επίσημα χείλη κυβερνητικού στελέχους η ιστορία του τόπου, ο ποταμός του αίματος και της θυσίας, με τη διατύπωση της δευτερολογίας που υπήρξε χείρων της πρώτης, τότε υπάρχει θέμα σεβασμού του Κώδικα Δεοντολογίας και θα παρακαλέσω, εάν δεν υπάρξει ρητή αναγνώριση του λάθους από τον κύριο Υφυπουργό, να σβηστούν από τα Πρακτικά λέξεις, φράσεις, που υπονομεύουν την συλλογική συνείδηση του έθνους και την πραγματική του ιστορία.
Γιατί είναι χείρων της πρώτης διατυπώσεώς σας η δεύτερη, κύριε Υφυπουργέ;
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Όχι, δεν θα μπείτε σε αυτή τη διαδικασία. Δεν είστε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Σας παρακαλώ.
Χ. Καστανίδης: Κύριε Πρόεδρε, είναι πλήρες δικαίωμά μου και εξηγώ.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Όχι, δεν είναι. Όμως, σας παρακαλώ, συντομεύστε.
Χ. Καστανίδης: Γιατί, κύριε Υφυπουργέ; Διότι είπατε, «δεν αναφέρομαι στο αξιακό φορτίο, αλλά στον πολιτικό μύθο του Πολυτεχνείου, που ως λειτουργία διέτρεξε τη Μεταπολίτευση.
Δεν υπάρχει πολιτικός μύθος, υπάρχει η ουσία, η ιστορία αυτού του τόπου που οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε, γιατί η ανάμνηση δεν μπορεί να θιγεί από αναθεωρήσεις.
Γιατί πρέπει να σεβόμαστε τον Κώδικα Δεοντολογίας, γιατί πρέπει να σεβόμαστε την ιστορία του έθνους. Τελεία και παύλα!
Ελπίζω να αναγνωρίσετε το ολίσθημά σας.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ωραία, σας ευχαριστώ πολύ.
Είπα πριν ποιος άλλος Κοινοβουλευτικός θέλει να μιλήσει; Θα γίνεται συνέχεια ένας κύκλος; Νομίζω πως το φρόνιμο είναι να σταματήσει εδώ η συζήτηση, δεν γίνεται έτσι.
Χάρης Θεοχάρης: Δεν έχει λήξει το θέμα, θα μιλήσω, κύριε Πρόεδρε.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Θεοχάρη, έπρεπε να μου είχατε ζητήσει τον λόγο από πριν. Σας παρακαλώ, ας το κλείσουμε το θέμα. Νομίζω ότι έδωσε διευκρινίσεις ο κύριος Υπουργός.
Χάρης Θεοχάρης: Το θέμα κλείνει με την τοποθέτησή μου.
Προεδρεύων(Χαράλαμπος Αθανασίου): Μα, να σας πω κάτι;
Κ. Γιαννακοπούλου: Όχι, δεν κλείνει το θέμα με την τοποθέτησή σας.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Μετά τις διευκρινίσεις του κυρίου Υπουργού, δεν νομίζω ότι υπάρχει πεδίο για να ξανακάνουμε έναν κύκλο.
Κ. Γιαννακοπούλου: Δεν είναι Προεδρεύων ο κ. Θεοχάρης!
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Γιατί δεν ζητήσατε τον λόγο πριν;
Κ. Γιαννακοπούλου: Κύριε Πρόεδρε, πρέπει να τοποθετηθεί και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας παρακαλώ, κυρία Γιαννακοπούλου.
Κ. Γιαννακοπούλου: Εσείς είστε Προεδρεύων ή ο κ. Θεοχάρης;
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας παρακαλώ, ακούστε. Νομίζω ότι και τον Κανονισμό ξέρω και τη διαδικασία να διευθύνω και με ανοχή. Σας παρακαλώ.
Κ. Γιαννακοπούλου: Δώστε μας τον λόγο τότε. Ζητήσαμε να ακούσουμε τον κύριο Υπουργό. Θέλει να τοποθετηθεί το ΠΑΣΟΚ.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας παρακαλώ.
Κύριε Θεοχάρη, μετά τις ενστάσεις που ειπώθηκαν και τις διευκρινίσεις που έδωσε ο Υπουργός, νομίζω ότι έχει τελειώσει ο κύκλος τώρα.
Χάρης Θεοχάρης:: Τέθηκε θέμα τοποθέτησης.
Κ. Γιαννακοπούλου: Θέλει να τοποθετηθεί το ΠΑΣΟΚ.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας παρακαλώ, κυρία Γιαννακοπούλου. Γιατί το κάνετε αυτό;
Κ. Γιαννακοπούλου: Ζητήσαμε να τοποθετηθούμε.
Προεδρεύων(Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας παρακαλώ. Εγώ θα το κρίνω αυτό.
Κ. Γιαννακοπούλου: Θα μας δώσετε τον λόγο.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας παρακαλώ!
Κ. Γιαννακοπούλου: Ζητήσαμε τον λόγο και δεν θα μας φιμώνετε, για να ακούγονται αυτά τα ανιστόρητα πράγματα από τον κύριο Υπουργό.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ακούστε, πρέπει να ηρεμήσουμε. Καθίστε, παρακαλώ.
Κ. Γιαννακοπούλου: Ζητήσαμε τον λόγο και δεν θα μας φιμώσετε ούτε εσείς ούτε ο κ. Θεοχάρης!
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Έχει λήξει το θέμα, θα χειροτερέψει.
Ν. Φίλης: Μην προστατεύετε τη Νέα Δημοκρατία!
Προεδρεύων(Χαράλαμπος Αθανασίου): Ο κ. Χιονίδης Σάββας έχει τον λόγο.
Κ. Γιαννακοπούλου: Θα μιλήσουμε κι εμείς!
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Μετά. Να ηρεμήσουν τα πράγματα και μετά.
Κύριε Χιονίδη, ελάτε.
Κ. Γιαννακοπούλου: Κύριε Πρόεδρε, ζητήσαμε τον λόγο και κάνετε φίμωση!
Προεδρεύων(Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας τον έδωσα και ολοκληρώθηκε. Δεν παίρνουν όποτε θέλουν. Υπάρχουν όρια.
Κ. Γιαννακοπούλου: Όχι, κύριε Πρόεδρε. Ζητήσαμε να ακούσουμε τον Υπουργό και η δευτερολογία του κυρίου Υπουργού ήταν ακόμη χειρότερη.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Υπάρχουν όρια, κυρία Γιαννακοπούλου! Κι εσείς ειδικά δεν έπρεπε να έχετε παράπονο και για άλλες συζητήσεις.
Ελάτε, κύριε Χιονίδη.
Κ. Γιαννακοπούλου: Ντροπή σας! Αυτή είναι φίμωση! Μας κόβετε τον λόγο!
Πάνος Σκουρλέτης: Τι πράγματα είναι αυτά; Σας παρακαλώ!
Κ. Γιαννακοπούλου: Ντροπή σας! Ζήτησα τον λόγο και είπα να μιλήσει ο κ. Συρίγος στη δευτερολογία και να μιλήσουμε.
Πάνος Σκουρλέτης: Πείτε στον κ. Χιονίδη να κατέβει κάτω.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Έχω από τον Κανονισμό το δικαίωμα να μην σας δώσω τον λόγο τώρα σε αυτό το στάδιο.
Ελάτε, κύριε Χιονίδη.
Κύριε Σκουρλέτη, δεν έχετε παράπονο τώρα. Καθίστε.
Κ. Γιαννακοπούλου: Ακούσαμε ανιστόρητα πράγματα.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Δεν θα σας δώσω τον λόγο. Δεν σας τον δίνω. Πήρατε τον λόγο, τελείωσε.
Κ. Γιαννακοπούλου: Αυτό είναι απαράδεκτο. Αυτό είναι φίμωση.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας έδωσα τον λόγο. Είχατε όσο χρόνο θέλατε.
Κύριε Χιονίδη, παρακαλώ.
Πάνος Σκουρλέτης: Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε. Είχατε δώσει τον λόγο στον κ. Θεοχάρη. Να μιλήσει ο κ. Θεοχάρης.
Προεδρεύων(Χαράλαμπος Αθανασίου): Δεν έχει ανάγκη…
Πάνος Σκουρλέτης: Του είχατε δώσει τον λόγο, κύριε Πρόεδρε.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Δεν τον δίνω τον λόγο, γιατί έληξε ο κύκλος.
Πάνος Σκουρλέτης: Τι κάνετε; Τον αφαιρείτε;
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Παρακαλώ!
Πάνος Σκουρλέτης: Αφαιρείτε τον λόγο στη Νέα Δημοκρατία;
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Διαβάστε τον Κανονισμό.
Πάνος Σκουρλέτης: Με βάση τον Κανονισμό, είχατε δώσει τον λόγο στον κ. Θεοχάρη.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας παρακαλώ!
Πάνος Σκουρλέτης: Τι κάνετε, κύριε Πρόεδρε;
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Σκουρλέτη, ξέρετε πολύ καλά.
Πάνος Σκουρλέτης: Είχε ξεκινήσει ο κ. Θεοχάρης.
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Χιονίδη, σας παρακαλώ, αρχίστε.
Πάνος Σκουρλέτης: Δεν θέλετε να τοποθετηθεί η Νέα Δημοκρατία; Σας είπαν να μην δώσετε τον λόγο; Τι κάνετε αυτή τη στιγμή; Δεν κουκουλώνεται αυτό το πράγμα. Ή θα ζητήσει συγγνώμη ή θα παραιτηθεί ή θα φύγει από την Αίθουσα. Κάτι πρέπει να γίνει όμως. Να ακούσουμε τι λέει η Νέα Δημοκρατία. Δεν γίνεται αλλιώς.
Θ. Δρίτσας: Εκπροσωπεί την Κυβέρνηση ο κ. Συρίγος με αυτά που είπε;
Προεδρεύων (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Χιονίδη, θα αρχίσετε ή θα σας αφαιρέσω τον λόγο;
Σ. Χιονίδης: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι γεγονός ότι σε ένα αντίστοιχο ενδιαφέρον…
Δ. Βίτσας (Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Κύριε Πρόεδρε, υπάρχει κι άλλο θέμα, διαδικαστικό. Εσείς θα φύγετε. Εγώ θα ανέβω στην Έδρα με ανοικτό το θέμα;
Προεδρεύων(Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Χιονίδη, δεν ακούγονται. Εσείς ακούγεστε.
Δ. Βίτσας (Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Θα ανέβω στην Έδρα με ανοικτό το θέμα;