Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jnews-view-counter domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /chroot/home/newspedia/newspedia.gr/html/wp-includes/functions.php on line 6114
Τι κάνουμε όταν είμαστε στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο σε περιοχές με έντονη κεραυνική δραστηριότητα - Newspedia.gr

Τι κάνουμε όταν είμαστε στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο σε περιοχές με έντονη κεραυνική δραστηριότητα

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι κεραυνοί μπορούν να αποβούν μοιραία όχι μόνο όταν τρέχουμε ή όταν είμαστε εκτός σπιτιού αλλά ακόμη και όταν είμαστε στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο

Τι πρέπει να προσέξουμε σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

Σύμφωνα με τον διευθυντή εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ζαφείρη Τρόμπακα

Τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε, λοιπόν, όταν είμαστε εκτός σπιτιού και πέφτουν κεραυνοί; Οδηγίες και συμβουλές

“Όταν πέφτουν κεραυνοί δε βηματίζουμε, δεν κάνουμε μεγάλους διασκελισμούς, ούτε τρέχουμε. Όταν πέφτει ένας κεραυνός ακολουθεί ένα επιδερμικό φαινόμενο πάνω στην επιφάνεια της γης, με το ρεύμα να δημιουργεί ομόκεντρους κύκλους.

Καθώς λοιπόν περπατάει κάποιος, περνάει το ρεύμα από τη μια μεριά στην άλλη κι επιλέγει να περάσει από το ανθρώπινο σώμα, να ταξιδέψει παρά να ακολουθήσει τους ομόκεντρους κύκλους της Γης» αναφέρει ο κ. Τρομπάκας.

Σε ό,τι αφορά στην περίπτωση του 55χρονου αθλητή στη Δράμα που έχασε τη ζωή του σημείωσε ότι ο κεραυνός δεν έπεσε επάνω του, αλλά πολύ κοντά και ενώ ήταν σε στάση βηματισμού.

Όταν είμαστε σε ανοιχτό χώρο (βουνό, εκτός πόλης κλπ.)

Ο κ. Τρόμπακας συμβουλεύει όσους βρίσκονται εκτός αστικού ιστού να έχουν τα χέρια μαζεμένα και να μην πλησιάζουν σε κοντινή απόσταση άλλον άνθρωπο και να παραμένουν στάσιμοι. Αν χρειαστεί να μετακινηθούν θα πρέπει να το κάνουν με πολύ μικρά βήματα και το ένα πόδι δίπλα στο άλλο.

Αν μάλιστα έχει κάποιο παιδί μαζί είναι καλύτερη να μην κρατιόμαστε χέρι-χέρι, ενώ αντίστοιχα, αν έχουμε κατοικίδιο να μην φορά λουρί.

Ο κεραυνός δίπλα μας

«Αν πέσει κεραυνός στα πέντε μέτρα μακριά και είμαστε με ενωμένα τα πόδια, το μόνο που θα μας προκαλέσει είναι το ωστικό κύμα να μας πετάξει και να δημιουργήσει μια περιοδική κώφωση. Γι’ αυτό σκοτώνονται πρώτα τα τετράποδα, όπως κατσίκια, κοπάδια, σκύλοι, άλογα που δεν μένουν ακίνητα και τρέχουν με μεγάλη δρασκελιά» αναφέρει ο κ. Τρομπάκας.

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που χτυπήσει κάποιον κεραυνός

«Ο άνθρωπος δεν είναι πυκνωτής, δε θα κρατήσει το ρεύμα για να μεταφερθεί σ’ εμάς ακαριαία. Φεύγει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και προκαλεί συνήθως ανακοπή στην καρδιά όποτε αν υπάρχει απινιδωτής μπορεί να επανέλθει ο άνθρωπος που έχει χτυπηθεί, όπως και με ΚΑΡΠΑ», ανάφερε ο επικεφαλής διασώστης τονίζοντας πως οι πρώτες βοήθειες μπορούν να δοθούν άμεσα.

Exit mobile version