“Έκθεση-κόλαφος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το νομοσχέδιο Κεραμέως δικαιώνει την κριτική που ασκήθηκε από τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ”, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοινωθέν, και υπογραμμίζει τα εξής:
- Είναι πραγματικά ακατανόητο πώς θα τολμήσει η κυβερνητική πλειοψηφία να υπερασπιστεί το νομοσχέδιο Κεραμέως μετά την εντονότατη και καταλυτική κριτική που ασκεί το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής στις πιο κρίσιμες διατάξεις του. Με την εν λόγω Έκθεση επισημαίνεται σωρεία αντισυνταγματικών διατάξεων στο σχέδιο νόμου, πολλές από τις οποίες έχουν γίνει αντικείμενο κριτικής πρόσφατα από διαπρεπείς Συνταγματολόγους και παλαιότερα από τον νυν υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Τον οποίο αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου και της Έκθεσης του Επιστημονικού Συμβουλίου.
- Οι επίμαχες διατάξεις αφορούν την καρδιά του νομοσχεδίου, το Συμβούλιο Διοίκησης, την ανάδειξη των εκπροσώπων φοιτητών, το Συμβούλιο Φοιτητών, τις προϋποθέσεις εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ.
Ειδικότερα:
- Παραβιάζεται η αρχή της πλήρους αυτοδιοίκησης των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο μέτρο που από το σύνολο των μονοπρόσωπων οργάνων διοίκησης σε επίπεδο ΑΕΙ, Σχολής και Τμήματος (Πρύτανης, Αντιπρυτάνεις, Εκτελεστικός Διευθυντής, Κοσμήτορας, Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος Τμήματος) τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας -ΧΩΡΙΣ τη συμμετοχή ειδικού διδακτικού προσωπικού, διοικητικού προσωπικού και φοιτητών- εκλέγουν απευθείας μόνο τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Τμήματος. Στις περιπτώσεις δε μονοτμηματικών Σχολών, όπου δεν χωρεί εκλογή Προέδρου Τμήματος, δεν προβλέπεται εκλογική διαδικασία και, επομένως, ούτε συμμετοχή των μελών Δ.Ε.Π. στην ανάδειξη του αρμοδίου οργάνου.
- Χαρακτηρίζεται αδόκιμη η άσκηση αρμοδιοτήτων ακαδημαϊκής φύσεως από το ΣΔ που συγκροτείται από εσωτερικά και εξωτερικά μέλη, όταν τα τελευταία δεν διαθέτουν την ακαδημαϊκή ιδιότητα, όπως επισήμαναν οι Πανεπιστημιακοί φορείς, κόμματα της Αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
- Αντίκειται στις αρχές της αυτοδιοικήσεως των ΑΕΙ και της αρχής της ισότητας ο αποκλεισμός από το σώμα των εκλεκτόρων για την ανάδειξη των εκπροσώπων των φοιτητών στη Συνέλευση του Τμήματος: α) των μεταπτυχιακών φοιτητών λόγω υπέρβασης της ελάχιστης διάρκειας του ΠΜΣ και β) των υποψηφίων διδακτόρων που έχουν συμπληρώσει 3 έτη από την εγγραφή τους.
- Νοθεύεται η αντιπροσωπευτικότητα του εκλογικού αποτελέσματος με τον περιορισμό του αριθμού των προτιμήσεων των φοιτητών στο ψηφοδέλτιο σε βαθμό που υπολείπεται του αριθμού των εκπροσώπων των φοιτητών
- Με τις διατάξεις για το Συμβούλιο Φοιτητών επέρχεται ανεπίτρεπτη υποκατάσταση διοικητικού οργάνου στη σφαίρα δράσης των φοιτητικών συλλόγων, θεσμού που ορίζεται στο Σύνταγμα και έχει χαρακτηριστικά ελεύθερης και συλλογικής δράσης. Επισημαίνεται ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι αποτελούν ειδικότερη έκφανση της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι και εγγύηση αποτελεσματικής άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας των φοιτητών.
- Όσον αφορά τα κριτήρια εκλογής και εξέλιξης των μελών ΔΕΠ: η κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και η ίδρυση εταιρειών τεχνοβλαστών δεν προσφέρεται ως γενικό κριτήριο αξιολόγησης. Η συμμετοχή δε σε ίδρυση εταιρείας, πράξη δηλαδή επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανάληψης επιχειρηματικού κινδύνου, είναι λίαν αμφίβολο αν αποτελεί θεσμικό κριτήριο επιλογής μέλους διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού, δηλαδή διαδικασίας που διέπεται από τη συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας και οφείλει να συνάδει με την αρχή της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Ανάλογες σκέψεις διατυπώνονται για την προσέλκυση χρηματοδοτήσεων των Πανεπιστημίων από την αγορά, προκειμένου σύμφωνα με την κυβερνητική βούληση να μειωθεί στο ελάχιστο η οικονομική υποχρέωση της Πολιτείας έναντι των Πανεπιστημίων.
- Μετά την καθολική απόρριψη του νομοσχεδίου από το σύνολο της Πανεπιστημικής Κοινότητας ήρθε τώρα η Έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου να “αποτελειώσει” το νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Κεραμέως.
- Απαιτούμε να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο με το οποίο επιδιώκεται η κατάλυση του Αυτοδιοίκητου και της Ακαδημαϊκότητας και η μετάλλαξη του δημόσιου Πανεπιστημίου σε Πανεπιστημιακή Ανώνυμη Εταιρία.