Για ποιο λόγο διεξάγεται διά ζώσης η εξεταστική στα πανεπιστήμια – Τι απαντά ο Άγγελος Συρίγος
Η υγειονομικά καλύτερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια των εξετάσεων οδήγησαν στην απόφαση να διεξαχθεί στα πανεπιστήμια, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας, , απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή.
Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, η ύπαρξη του εμβολίου, οι αποστάσεις στις αίθουσες εξετάσεων που διασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας και το ότι οι φορούν μάσκες και δεν μιλάνε μεταξύ τους αποτελούν τους παράγοντες εκείνους που επιτρέπουν τη διά ζώσης εξεταστική στο χειμερινό εξάμηνο.
Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι το πώς θα εξεταστεί το εκάστοτε μάθημα επαφίεται στην κρίση του διδάσκοντα και ότι αυτό δεν μπορεί να απαγορευτεί, καθώς δεν συντρέχουν τόσοι σοβαροί λόγοι στο μέτωπο της πανδημίας όπως τις προηγούμενες δύο χρονιές.
Την ίδια ώρα όμως ο κ. Συρίγος παραδέχτηκε ότι δεν κατέστη δυνατό να διασφαλιστεί στο 100% το αδιάβλητο των εξετάσεων στις «τηλεξεταστικές» της προηγούμενης περιόδου.
Ακόμα, ο υφυπουργός Παιδείας ανέφερε ότι με την εφαρμογή του «edupass», αν κάποιος φοιτητής νοσήσει και το δηλώσει, δεν θα μπει στη σχολή και θα μπορέσει σε συνεννόηση με την γραμματεία του τμήματός του να εξεταστεί σε άλλη στιγμή.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Γιάννης Δελής σημείωσε στην τοποθέτησή του ότι η εξεταστική στα πανεπιστήμια θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας.
Ο βουλευτής σημείωσε μεταξύ άλλων ότι με άλλοθι τον μαζικό εμβολιασμό των φοιτητών και των διδασκόντων, η κυβέρνηση απορρίπτει ακόμα και στοιχειώδη μέτρα, με αποτέλεσμα τα ΑΕΙ να μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού, αφού εκατοντάδες ασθενείς με κορονοϊό, ασυμπτωματικοί και όχι μόνο, στενές επαφές κρουσμάτων, υπό διερεύνηση κρούσματα υποχρεούνται να προσέρχονται για τις εξετάσεις στα αμφιθέατρα μαζί με ευπαθείς ομάδες.
Ακόμα και όσοι φοιτητές αποδείξουν ότι νοσούν, κάνοντας test με δική τους ευθύνη και έξοδα, θα εξαρτώνται από την καλή πρόθεση του κάθε καθηγητή για το αν θα εξεταστούν σε διαφορετική ημερομηνία.
Παράλληλα ο Γιάννης Δελής έθιξε και το θέμα της εγκυκλίου του υπουργείου, σύμφωνα με την οποία η εξ αποστάσεως διδασκαλία πολλών μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου θεωρείται άκυρη, με χιλιάδες φοιτητές να κινδυνεύουν να μην εξεταστούν ή να μην περαστούν οι βαθμολογίες τους στα συγκεκριμένα μαθήματα.