Για την Αμερική θα αναχωρήσει την Κυριακή η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως η οποία μαζί με άλλους τρεις υπουργούς της Κυβέρνησης θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για να συναντηθεί με τον Τζο Μπάιντεν, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Υπενθυμίζεται ότι η Ν. Κεραμέως είχε συνοδεύσει και τον Γενάρη του 2020, πριν τον Κορωνοϊό, τον πρωθυπουργό στην επίσημη επίσκεψη στην Αμερική , όπου εκεί στη συνάντηση με τον τότε πρόεδρο Ντ. Τράμπ συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και η ενισχυμένη ελληνοαμερικάνικη συνεργασία στον τομέα της Εκπαίδευσης.
Για την ερχόμενη εβδομάδα το επιτελείο της Ελληνίδας υπουργού Παιδείας, έχει προετοιμάσει, στην Ουάσιγκτον, κεντρική εκδήλωση με τη συμμετοχή διοικήσεων κορυφαίων Πανεπιστημίων της Αμερικής.
Στην εκδήλωση αυτή θα συζητηθεί και η έλευση στην Ελλάδα των διοικήσεων μεγάλων Πανεπιστημίων της Αμερικής .
Από τον Δεκέμβριο του 2019 βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα συνεργασίας των ελληνικών Πανεπιστημίων με 29 κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και μέλη της Ivy League, ενώ προγραμματίζεται η 1η επίσκεψη αντιπροσωπείας Αμερικανικών Πανεπιστημίων το ερχόμενο φθινόπωρο στη χώρα μας που είχε αναβληθεί λόγω των περιορισμών της πανδημίας.
Στόχος:
- η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών,
- η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας,
- η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας, και,
- άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.
Συνεργασίες
Ηδη μεταξύ των συνεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι:
- Συνεργασία ΕΜΠ-Michigan για κοινό διδακτορικό πρόγραμμα στη μηχανική
- Συνεργασία ΕΜΠ-Columbia για κοινό ενοποιημένο πρόγραμμα προτπυτχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών (integrated masters)
- Συνεργασία ΕΜΠ-Kentucky για τη διοργάνωση κοινών μαθημάτων και την κοινή επίβλεψη φοιτητών στον τομέα της μηχανικής μεταφορών
- Συνεργασία ΟΠΑ-Indiana για τη μελέτη νεοφυούς επιχείρησης – υπογραφή ΜoU: Ιουν. 2021 – δρομολογείται η διεξαγωγή δράσεων δια ζώσης από το ακαδημαϊκό έτος 2022
- Συνεργασία ΑΠΘ-Stockton για διετές πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας και για ανταλλαγές στον κλάδο της αμερικανικής φιλολογίας
- Συνεργασία ΑΠΘ-University of Alabama για την από κοινού διοργάνωση διαδικτυακού σεμιναρίου “US politics and transatlantic relations after the 2020 elections” (19-20/05/21)
- Συνεργασία ΕΚΠΑ-Cincinnati για την επίσκεψη φοιτητών από το Cincinnati στο ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του αγγλόφωνου πτυχίου κλασικών σπουδών του ΕΚΠΑ
- Συνεργασία ΕΚΠΑ-Harvard για τη διεξαγωγή θερινών τμημάτων σε Μεταναστευτικές και Προσφυγικές Σπουδές από το 2022 – υπογραφή MoU: Iαν. 2022.
- Συνεργασία ΕΚΠΑ –Yale για Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντολογικές Επιστήμες και την Δημόσια Υγεία (Centre of Excellence for Environmental Science and Public Health) – δρομολογείται η δημιουργία μεταπυτχιακού προγράμματος και η ενίσχυση ανταλλαγής μαθητών, ερευνητών και μελών ΔΕΠ
- Συνεργασίες του Πανεπιστημίου Κρήτης με ξένα ΑΕΙ και συγκεκριμένα το Τμήμα Φυσικής με το Harvard/Smithsonian και το Caltech και το Τμήμα Ιστορίας με το Berkeley (αναμένεται υπογραφή MoU) και το Τufts (MoU δρομολογείται)
- Συνεργασία Ιονίου Πανεπιστημίου-Johns Hopkins (και U Texas) για ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ
- Συνεργασία Διεθνούς Πανεπιστημίου-NYU για την διεξαγωγή σεμιναρίου “Limits to party autonomy in international commercial arbitration” σε συνεργασία με τον Friedrich Rosenfeld, Global Adjunct Professor at NYU Law in Paris και Visiting Professor στο Διεθνές Πανεπιστήμιο
- Συνεργασία Παν. Πειραιώς και NYU για την από κοινού διαξαγωγή μαθημάτων στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού Αμερικανικών Σπουδών του ΠΑΠΕΙ.
Υπενθυμίζεται ότι υπήρχε προγραμματισμένη επίσκεψη Πρυτανικών Αρχών 28 Πανεπιστημίων της Αμερικής στην Αθήνα, για τον Μάρτιο του 2020, αλλά αναβλήθηκε, λόγω Κορωνοϊού.
Με τις διατάξεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή,παρέχεται η δυνατότητα διοργάνωσης προγραμμάτων σπουδών πρώτου κύκλου σε άλλες γλώσσες (Ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών – Ξ.Π.Σ.) πλην της ελληνικής, χωρίς να απαιτείται η σύμπραξη ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) με το Πανεπιστημιακό Κέντρο Διεθνών Προγραμμάτων Σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.), όπως ίσχυε περιοριστικά μέχρι σήμερα. Βασικός στόχος του νέων αυτών ρυθμίσεων είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που κρίνεται ότι θα συμβάλλει και στην ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.
Ειδικότερα, οι σχετικές ρυθμίσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα των Α.Ε.Ι., της αυτονομίας και της εξωστρέφειάς τους και την ανάδειξη της χώρας μας σε διεθνή πόλο έλξης για αλλοδαπούς πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να σπουδάσουν στην Ελλάδα.
Η πρόβλεψη απλοποιημένων προς τούτο διαδικασιών, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενισχύει το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων, τηρουμένων βεβαίως των ασφαλιστικών δικλείδων διασφάλισης της ποιότητας κατά τις κείμενες διατάξεις.
Τα εν λόγω προγράμματα απευθύνονται σε αλλοδαπούς πολίτες χωρών εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι κατ’ ελάχιστον απόφοιτοι Λυκείων ή αντιστοίχων σχολείων που εδρεύουν στην αλλοδαπή, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν παρακολουθήσει με πλήρη φοίτηση τις τελευταίες δυο τάξεις του λυκείου ή αντίστοιχου σχολείου σε χώρα της αλλοδαπής.