Η Αστρονομία είναι ένας κλάδος που σαγηνεύει μικρούς και μεγάλους από τα αρχαία κιόλας χρόνια. Δυστυχώς όμως η αμυδρή παρουσία του στο Αναλυτικό Πρόγραμμα δεν ικανοποιεί την περιέργεια των μικρών «ερευνητών» για το απέραντο σύμπαν. Μπορεί άραγε η Αστρονομία να ενσωματωθεί στη σημερινή σχολική εκπαίδευση; Μπορεί να αξιοποιηθεί για την επίτευξη των στόχων του Αναλυτικού Προγράμματος;
Σε αυτό το πλαίσιο και με στόχο την απάντηση αυτών των ερωτημάτων, η Ελληνογερμανική Αγωγή διοργανώνει ένα εκαπιδευτικό σεμινάριο όπου θα παρουσιαστούν τρόποι με τους οποίους η Αστρονομία μπορεί να ενσωματωθεί στο Νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα. Ένα παράθυρο στον άγνωστο κόσμο του ουρανού ανοίγεται για την εκπαίδευση μέσω ρομποτικών τηλεσκοπίων από όλο το κόσμο που διαθέτουν, σε σχολεία και εκπαιδευτικούς, χρόνο παρατήρησης για τη δημιουργία διδακτικών εμπειριών βασισμένων στη σύγχρονη έρευνα και τις μεθόδους που αυτή χρησιμοποιεί. Οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν στο Αστεροσκοπείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής που στεγάζει ένα κατ’ εξοχήν εκπαιδευτικό αλλά ταυτόχρονα σύγχρονο ρομποτικό τηλεσκόπιο και θα γνωρίσουν τρόπους με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί στη σχολική εκπαίδευση συνδέοντας τη με την επιστημονική έρευνα και κινητοποιώντας το ενδιαφέρον των μαθητών.
Η παρούσα δράση διοργανώνεται από την Ελληνογερμανική Αγωγή στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Large Scientific Infrastructures enriching online and digital Learning (LaSciL) που στοχεύει να υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς και να τους εξοπλίσει με τα κατάλληλα εφόδια ώστε να μπορούν να αξιοποιήσουν με ευκολία υψηλής ποιότητας ψηφιακά εργαλεία στο μάθημά τους. Οι εκπαιδευτικοί θα έχουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να παρατηρήσουν το νυχτερινό ουρανό διαδικτυακά μέσω ρομποτικών τηλεσκοπίων και να μελετήσουν ή/και να δημιουργήσουν διδακτικά σενάρια που συνδέουν την επιστημονική έρευνα στην Αστρονομία και την Αστροφυσική με τα Αναλυτικά Προγράμματα ενισχύοντας το ενδιαφέρον των μαθητών για την Επιστήμη.
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Ελληνογερμανικής Αγωγής (https://www.ea.gr/ea/index.asp?lag=gr) (Οδός Δ. Παναγέα, Παλλήνη Αττικής ), την Τρίτη 17 Μαϊου 2022, στις 17:30.
Λόγω των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η εκδήλωση θα έχει μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων τα 30 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι συμμετέχοντες καλούνται να έχουν κατά την είσοδό τους στο χώρο του σχολείου πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Η παρακολούθηση είναι δωρεάν και οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ (https://indico.ea.gr/event/17/). Για την εγγραφή σας, πατήστε εδώ (https://indico.ea.gr/event/17/registrations/3/).