Πρόεδρος ΕΘΑΑΕ: Το νομοσχέδιο εκσυγχρονίζει πολλές δομές και λειτουργίες, αλλά οι αλλαγές θα δημιουργήσουν πολλές δυσκολίες και ερωτήματα ως προς την εφαρμογή τους

Α. Το σχέδιο νόμου προσφέρει αρκετά νέα στοιχεία αυτόνομης και συνδυαστικής δράσης στα πανεπιστήμια και επιτρέπει ενέργειες, που μέχρι τώρα κινούνταν στη σφαίρα της νεοελληνικής ουτοπίας. Ανοίγει προοπτικές για τα πανεπιστήμια. Εκσυγχρονίζει πολλές δομές και λειτουργίες του και τείνει να ενισχύει το αυτοδιοίκητο, αφού πολλές δράσεις δεν θα απαιτούν  την έγκριση του Υπουργείου.

Β. Στον αντίποδα, βέβαια, οι πολλές μικρές και μεγάλες αλλαγές, ιδίως σε χρήσιμα στοιχεία του διοικητικού πλαισίου, θα δημιουργήσουν πολλές δυσκολίες και ερωτήματα ως προς την εφαρμογή τους και θα απαιτήσουν νομοθετικές προσαρμογές, θα έλεγα, για τουλάχιστον δύο χρόνια. Οι νέες δυνατότητες και υποχρεώσεις που θεσμοθετούνται, θα πρέπει να συνοδεύονται από μια ορθολογική κατανομή πρόσθετων ανθρώπινων και υλικών πόρων για την υλοποίησή τους, αλλιώς κινδυνεύουν να παραμείνουν κενό γράμμα ή να αποβούν εις βάρος της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και έρευνας. 

Τα παραπάνω είπε ο πρόεδρος της  Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) Περ. Μήτκας, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ, και υπογράμμισε τα εξής:

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Exit mobile version