Αύξηση στις επισκέψεις στον γιατρό με γριπώδη συνδρομή και στη δραστηριότητα της γρίπης, καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα.
Η άνοδος του κορονοϊού οφείλεται κυρίως στην επικράτηση της Omicron 2 που εκτιμάται ότι έχει ξεπεράσει το 50% και σε ορισμένες περιοχές, ανέρχεται μέχρι και στο 60%.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την έκθεση του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ, το ποσοστό αυτό στην επικράτεια ανερχόταν στο 24% από το 11% δύο εβδομάδες πριν. Τα νέα κρούσματα καθημερινά ξεπερνούν τα 23.000, καταγράφοντας αύξηση κατά 37% μέσα σε μία εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, αύξηση στις επισκέψεις στον γιατρό με γριπώδη συνδρομή και στη δραστηριότητα της γρίπης, καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα.
Αυτό αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την εποχική γρίπη, η οποία αφορά την εβδομάδα 7 έως 13 Μαρτίου.
Μάλιστα, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ αναμένουν τις επόμενες ημέρες αυξημένη δραστηριότητα των ιών της εποχικής γρίπης, σε ευθεία αντίθεση με οτι ίσχυε κατά τον Μάρτιο τα περασμένα έτη.
Υπενθυμίζεται πως η εποχική γρίπη εμφανίζεται συνήθως κάθε Ιανουάριο και κορυφώνεται κατά το δίμηνο Φεβρουαρίου -Μαρτίου. Κατά την περίοδο 2020 – 2021 και 2021-2022 δεν είχε καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα γρίπης. Ο εφετινός Μάρτιος θα χαρακτηριστεί από την όψιμη εμφάνιση της επιδημίας γρίπης.
Συμπτώματα
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.
Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.
Στην Ελλάδα, εποχικές εξάρσεις γρίπης εμφανίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες (από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο). Η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στη χώρα μας, έχει δείξει ότι η δραστηριότητα της γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνει κατά τον μήνα Ιανουάριο, και κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο – Μάρτιο.
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται αιφνιδίως και περιλαμβάνουν βήχα, πυρετό πάνω από 38°C, μυαλγία ή και πονοκέφαλο.
Περιπτώσεις ανθρώπων που νοσούν από γρίπη και κορονοϊό ταυτόχρονα
Σε κάθε στάδιο της πανδημίας, προσθέσαμε νέες λέξεις στο καθημερινό λεξιλόγιό μας: κορονοϊός, COVID-19, κοινωνική αποστασιοποίηση, Δέλτα, Ομικρον και πολλές άλλες.
Η τελευταία λέξη που πρωταγωνιστεί στα διεθνή πρώτα θέματα, είναι η “flurona”, που προέρχεται από τις λέξεις flu (γρίπη) και corona (εκ του κορονοϊός) και περιγράφει τις περιπτώσεις ανθρώπων που νοσούν από γρίπη και κορονοϊό ταυτόχρονα.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για μας και τι πρέπει να γνωρίζουμε;
Ο όρος “flurona” μπορεί να είναι καινούργιος και ”πιασάρικος”, αλλά το φαινόμενο δεν είναι, σύμφωνα με τον Ραγκτνού Αντίγκα, επικεφαλής του Νοσοκομείου Liberty στο Κάνσας των ΗΠΑ, ο οποίος έγραψε στο Scientific American.
Οταν μία πανδημία με εκατομμύρια νέα κρούσματα συμπίπτει με την εποχιακή γρίπη, ”στον παγκόσμιο πληθυσμό, που είναι κατά μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστος, τόσο για COVID-19, όσο και για την γρίπη, είναι λογικό να υπάρξουν ασθενείς που θα κολλήσουν και τους δύο ιούς, την ίδια στιγμή” συνεχίζει ο Αντίγκα.
Τέτοιου είδους περιπτώσεις έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας και θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες τώρα, διότι η εποχιακή γρίπη του 2021 ήταν πολύ πιο ήπια, κυρίως λόγω των λοκντάουν, των κλειστών σχολείων και της γενικότερης χρήσης μάσκας, αλλά υπάρχει γενική ανησυχία ότι η φετινή γρίπη θα είναι πολύ χειρότερη.