Ποιους θα συναντήσει στην Αμερική η Ν. Κεραμέως

Σειρά συναντήσεων με Αμερικανούς εκπαιδευτικούς παράγοντες θα έχει η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως,    η οποία από σήμερα συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη , κατά επίσημη επίσκεψή του στην Αμερική.

Ήδη σήμερα Κυριακή  η υπουργός Παιδείας πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση , στην Ουάσιγκτον,η οποία έγινε  με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών   που διδάσκουν στα ελληνικά σχολεία   και διατηρούν ζωντανή τη γλώσσα, τον πολιτισμό, την ιστορία, τον Ελληνισμό (Φωτό). 

Επιδίωξη των συναντήσεων της Ελληνίδας υπουργού είναι η Εξωστρέφεια των Ελληνικών ΑΕΙ και οι Ελληνο-Αμερικανικές Συνεργασίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ειδικότερα η Ν. Κεραμέως θα συναντηθεί:

Επιπλέον η  Ν. Κεραμέως     θα παρουσιάσει  σε ειδική   εκδήλωση, στο Institute of International Education και σε περίπου 20  διοικήσεις αμερικανικών ΑΕΙ  τις  Συνεργασίες Ελληνο-Αμερικανικών ΑΕΙ στον 21ο αιώνα .

Τέλος στην  Ελληνίδα υπουργό  Παιδείας θα γίνει  ξενάγηση  στο Αμερικανικό Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος (US Holocaust Mmorial Museum) από  τον  Tad Stahnke, Διευθυντή του Μουσείου, αρμόδιου για τη Διεθνή Εκπαιδευτική Δραστηριότητα, Πρωτοβουλία για την άρνηση του Ολοκαυτώματος και τον Αντισημιτισμό (International Educational Outreach, Initiative on Holocaust Denial and Antisemitism), καθώς και την κ Ilana Weinberg, υπεύθυνη διεθνών προγραμμάτων (International Programs Officer)

Τι θα πει στις διοικήσεις των αμερικάνικων Πανεπιστημίων

Η Νίκη Κεραμέως στις διοικήσεις των Αμερικάνικων Πανεπιστημίων θα τονίσει ότι:

Α. Το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει την εξωστρέφεια των Ελληνικών ΑΕΙ ως έναν από τους κορυφαίους στόχους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και από την έναρξη της θητείας της η Κυβέρνηση έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Β. Το όραμα είναι η Ελλάδα να καταστεί ένα παγκοσμίου εμβέλειας εκπαιδευτικό κέντρο που προσελκύει φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο όχι μόνο εξάγει άριστης ποιότητας επιστήμονες αλλά και τους προσελκύει.

Παράλληλα η Ελληνίδα υπουργός θα υπογραμμίσει ότι η  πολιτική του ΥΠΑΙΘ διακλαδώνεται σε τρεις άξονες:

1.    Νέο Νομοθετικό Πλαίσιο – με το ν. 4692/2022 δόθηκε μεγαλύτερη αυτονομία στα ΑΕΙ της χώρας να θεσπίσουν ένα μεγαλύτερο εύρος συνεργασιών με ΑΕΙ του εξωτερικού χωρίς την σύμφωνη γνώμη του ΥΠΑΙΘ. Με το νέο πλαίσιο, τα ελληνικά ΑΕΙ μπορούν να θεσπίζουν πιο εύκολα από ποτέ κοινά προγράμματα σπουδών (joint / double / dual degrees), θερινά τμήματα και άλλου είδους συνεργασίες. Με το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ θωρακίζεται και διευρύνεται περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο για συνεργασίες με ΑΕΙ της αλλοδαπής (π.χ. ίδρυση κοινών ερευνητικών κέντρων)

2.    Χρηματοδοτικά Εργαλεία: το ΥΠΑΙΘ με χρήση κρατικών και Ευρωπαϊκών πόρων έχει διαθέσει κονδύλια για την υποστήριξη των ελληνικών ΑΕΙ στην περαιτέρω μεταστροφή τους προς το εξωτερικό και δη με 20 εκ. ευρώ για ενέργειες που συντελούν προς αυτόν τον σκοπό, καθώς και με 60 εκ. ευρώ για το πρόγραμμα επισκεπτών καθηγητών για προσέλκυση υψηλότατου επιπέδου ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο με στόχο την αναστροφή του λεγόμενου brain drain

3.    Στρατηγικά Προγράμματα Συνεργασίας με κομβικούς ‘παίκτες’ όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων.

Ενδεικτικές Συμπράξεις Ελληνικών ΑΕΙ με Αμερικανικά Ιδρύματα

Συνεργασίες με τις ΗΠΑ σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Exit mobile version