Διαφήμιση
Newspedia.gr | Ειδήσεις, νέα για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, το σχολείο, την Παιδεία
Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
  • Σύνδεση
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Newspedia.gr | Ειδήσεις, νέα για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, το σχολείο, την Παιδεία
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Διαφήμιση

Πανελλήνιες 2022: Ο «Γολγοθάς» της φοιτητικής στέγης

29 Ιουνίου, 2022
Σε ipaidia, Ροή
Πανελλήνιες 2022: Ο «Γολγοθάς» της φοιτητικής στέγης
0
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

Πανελλήνιες 2022 – Φοιτητική στέγη: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες Πανελληνίων και η εύρεση φοιτητικής κατοικίας έχει ξεκινήσει. Ποιές οι τιμές των ενοικίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΣΔΕΠ: Απόφαση για τις οικονομικές διεκδικήσεις των πανεπιστημιακών

Κάλεσμα της Ζ. Μακρής σε συνάντηση για την Ειδική Αγωγή

Τι αναφέρει ο Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας , Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates:

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Mόλις 1 στις 10 φοιτητικές κατοικίες διατίθεται προς μίσθωση με ενοίκιο έως 300€ τη φετινή χρονιά. Τα τελευταία χρόνια η αναζήτηση ποιοτικού ακινήτου αποτελούσε μια δύσκολη διαδικασία μετά την ραγδαία αύξηση των εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (π.χ. Airbnb), δεσμεύοντας αρκετά ακίνητα για τον σκοπό αυτό, με αποτέλεσμα σε πολλές περιοχές της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, αλλά και σε περιοχές του Ιστορικού κέντρου και όχι μόνο, το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης να αλλάζει τον χάρτη των φοιτητικών κατοικιών.

Οι επιδράσεις της πανδημία του κορωνοϊού συντέλεσε καθοριστικά στο να επιστρέψουν τη περσινή χρονιά αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τη βραχυχρόνια μίσθωση στη παραδοσιακή – μακροχρόνια συμβατική μίσθωση ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα των μεγάλων πόλεων (Αθήνα – Θεσσαλονίκη), ιδιαίτερα στις περιοχές που δεν αποτελούν προπύργιο της οικονομίας διαμοιρασμού.

Το ακαδημαϊκό έτος (2020-2021), ελάχιστοι ήταν οι γονείς που προέβησαν σε μίσθωση φοιτητικής στέγης, επί των πλείστων οι περισσότεροι κράτησαν στάση αναμονής παρακολουθώντας τα υγειονομικά δεδομένα λόγω κορονοϊού με το ενδεχόμενο δεύτερο lockdown να αποτελεί δεδομένο μετά την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αρκετοί γονείς πρωτοετών φοιτητών που είχαν προβεί σε μίσθωση φοιτητικής κατοικίας, στα μέσα Νοεμβρίου του 2020 επικοινώνησαν με τους ιδιοκτήτες των ακινήτων με στόχο τη δυνατότητα συναινετικής λύσης της μισθωτικής σύμβασης.

Την ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021, η μείωση της ζήτησης για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας στη Πάτρα είχε αγγίξει το 40%-50% τον Οκτώβριο του 2020, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 είχε αγγίξει το 70%-75%, ανάλογη ήταν και η εικόνα στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τη περσινή χρονιά και ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση της έναρξης των εγγραφών, αυξήθηκε «κατακόρυφα» η ζήτηση για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας τόσο από τους πρωτοετείς φοιτητές που «κρατούσαν» στάση αναμονής, όσο και από τους φοιτητές του 2ου και 3ου έτους που «εγκατέλειψαν» την φοιτητική τους στέγη τη πρώτη χρονιά της πανδημίας.

Τη φετινή χρονιά 1 στις 10 φοιτητικές κατοικίες διατίθεται προς μίσθωση με ενοίκιο έως 300€

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα που προκύπτουν από τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ στην Αθήνα και ιδιαίτερα στις φοιτητικές περιοχές φαντάζει ¨Όνειρο Θερινής Νυτκός’’.

Στις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 12,47% (κυρίως γκαρσονιέρες 21τμ-30τμ) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το 69,75%, δηλαδή, 7 στις 10 κατοικίες έως 50τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 351€ έως 450€.

Παράλληλα, το 53,06% των διαθέσιμων κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, είναι κυρίως γκαρσονιέρες από 21τμ έως 30τμ, κατοικίες που ως επί των πλείστων είναι κατασκευής 1970-1980.

Σύμφωνα με τα άνωθεν , ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στο κέντρο της Αθήνας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος οικονομικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, διατίθενται σε περιοχές όπως τα Κάτω Πατήσια, τη Πλατεία Βικτωρίας, την Πλατεία Αττικής, το Γκύζη, τη Κυψέλη και το Κολωνό. Ελάχιστες κατοικίες με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, διατίθενται σε Εξάρχεια ή/και Ν.Κόσμο. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ότι πρόκειται για «τζόκερ», ιδιαίτερα αν το διαμέρισμα είναι μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένο.

Στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων της Αττικής, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 14,29% επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ. Παράλληλα, το 63,29% των διαθέσιμων κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, είναι κυρίως γκαρσονιέρες από 21τμ έως 30τμ, κατοικίες που ως επί των πλείστων είναι κατασκευής 1970-1980.

Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στα Δυτικά Προάστια της Αττικής και κυρίως στο Αιγάλεω ή/και στο Περιστέρι, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ είναι σχεδόν μηδενική με ελάχιστες εξαιρέσεις σε ακίνητα μη ανακαινισμένα κατασκευής του 1970. Αξίζει να αναφέρουμε ότι περιμετρικά του Μπαρουτάδικου στο Αιγάλεω, έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια δώματα (πρώην πλησταριά) 15τμ-20τμ, 3ου και 4ου ορόφου χωρίς ασανσέρ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα 200€-250€.

Στις περιοχές των Νοτιών Προαστίων (Καλλιθέα, Ν. Σμύρνη κλπ.), οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 2,52% επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ – δηλαδή η διαθεσιμότητα είναι μηδενική σε Καλλιθέα, Ζωγράφου, Ν. Σμύρνη. Στις περιοχές των Νοτίων Προαστίων το 66,8%, δηλαδή, 7 στις 10 κατοικίες έως 50τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 401€ έως 500€.

Στις περιοχές του Πειραιά, οι κατοικίες άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, αποτελούν μόλις το 11,76% (κυρίως γκαρσονιέρες 21τμ-30τμ) επί του συνόλου των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50τμ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 50,98%, δηλαδή, 5 στις δέκα κατοικίες έως 50τμ, έχουν ζητούμενο μίσθωμα από 351€ έως 450€.

Αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμός επιβαρύνουν ραγδαία το κόστος διαβίωσης του φοιτητή.

Η φετινή χρονιά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η πιο δύσκολη χρονιά ακόμη και από τα χρόνια των μνημονίων. Η εξίσωση θα είναι πολύ δύσκολη για τις οικογένειες που θα έχουν τη χαρά το παιδί τους να περάσει στο πανεπιστήμιο, αλλά παράλληλα η σχολή να μην βρίσκεται στη πόλη της οικογενειακής κατοικίας.

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ ένας πολύ μεγάλος αριθμός νοικοκυριών διαβιεί επί μακρόν σε συνθήκες οικονομικής επισφάλειας, καθώς το μηνιαίο εισόδημα για περισσότερα από 4 στα 10 νοικοκυριά δεν επαρκεί για όλο το μήνα, αλλά για 19 ημέρες (μεσοσταθμικά).

Ο πληθωρισμός καλπάζει και τον μήνα Μάιο σκαρφαλώνοντας στο 11,3% καταγράφοντας, ενώ οι ανατιμήσεις σε αγαθά μπορεί να ξεπεράσουν το 35%. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το κόστος στέγασης αυξήθηκε κατά 35% σε σχέση με τον Μάιο του 2021 λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

Η χαρτογράφηση των ζητούμενων ενοικίων φοιτητικής κατοικίας στην Αθήνα

Αθήνα κέντρο

Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες , ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στο κέντρο της Αθήνας, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος οικονομικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, διατίθενται σε περιοχές όπως τα Κάτω Πατήσια, τη Πλατεία Βικτωρίας, την Πλατεία Αττικής, το Γκύζη, τη Κυψέλη και το Κολωνό. Ελάχιστες κατοικίες με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€, διατίθενται σε Εξάρχεια ή/και Ν.Κόσμο.

 

Αθήνα Δυτικά Προάστια

Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στα Δυτικά Προάστια της Αττικής και κυρίως στο Αιγάλεω ή/και στο Περιστέρι, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ είναι σχεδόν μηδενική με ελάχιστες εξαιρέσεις σε ακίνητα μη ανακαινισμένα κατασκευής του 1970. Αξίζει να αναφέρουμε ότι περιμετρικά του Μπαρουτάδικου στο Αιγάλεω, έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία χρόνια δώματα (πρώην πλησταριά) 15τμ-20τμ, 3ου και 4ου ορόφου χωρίς ασανσέρ που διατίθενται με ζητούμενο μίσθωμα 200€-250€.

Αθήνα Νότια Προάστια

Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στα Νότια Προάστια της Αττικής και κυρίως στη Καλλιθέα ή/και Ζωγράφου, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 300€ είναι μηδενική. Ελάχιστες εξαιρέσεις σε ακίνητα μερικώς ή ολικώς ανακαινισμένα κατασκευής του 1970-1975 αλλά έως 28τμ.

Πειραιάς

Σύμφωνα με τα δεδομένα που προκύπτουν από τους παρακάτω πίνακες, ο ενδιαφερόμενος φοιτητής που θα επιλέξει να αναζητήσει κατοικία στον Πειραιά, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι περισσότερες κατοικίες που διατίθενται προς μίσθωση, είναι κατοικίες 21τμ-30τμ ολικώς ανακαινισμένες και σε μεγάλο ποσοστό επιπλωμένες με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Ειδήσεις σήμερα

Τραγωδία στο Χαλάνδρι: Ο 18χρονος σκοτώθηκε την ημέρα που περίμενε τα αποτελέσματα των Πανελληνίων

Προσλήψεις στη ΔΕΗ: Κλείνουν οι αιτήσεις

Πανελλήνιες 2022: Υποψήφιοι περιγράφουν πως έσπασαν τα κοντέρ των βαθμών και πέτυχαν το όνειρό τους

The post Πανελλήνιες 2022: Ο «Γολγοθάς» της φοιτητικής στέγης appeared first on Ipaidia.gr.

ShareTweet
Προηγούμενο άρθρο

Αιτήσεις για μητρώο ΣΔΕ: Τεχνικά προβλήματα μια «ανάσα» πριν τη λήξη της προθεσμίας!

Επόμενο άρθρο

ΕΠΑΛ Σύρου: «Nαι …είμαστε ''Πρότυπο'' πια»

Σχετικά Άρθρα

6 οικονομικά χόμπι για όλη την οικογένεια

6 οικονομικά χόμπι για όλη την οικογένεια

26 Ιανουαρίου, 2025

Μια από τις πιο συχνές ανησυχίες των γονιών είναι ότι δε γνωρίζουν πώς να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά τους, όταν...

έγγραφα-μετάθεση-απόσπαση-ανάληψη υπηρεσίας

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Οι προθεσμίες, οι αιτήσεις, τα κριτήρια

24 Οκτωβρίου, 2024

Η διαδικασία των μεταθέσεων είναι πολύπλοκη και απαιτεί προσοχή από τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να υποβάλουν ορθά τις αιτήσεις τους μέσα...

Πρωτοφανές ξέσπασμα από την αδερφή του Δημήτρη Κόκοτα: «Είναι καραγκιοζιλίκια! Οι γιατροί έκαναν…» (video)

Πρωτοφανές ξέσπασμα από την αδερφή του Δημήτρη Κόκοτα: «Είναι καραγκιοζιλίκια! Οι γιατροί έκαναν…» (video)

30 Σεπτεμβρίου, 2024

Έξαλλη η αδερφή του τραγουδιστή Εν εξάλλω κατάσταση βγήκε και μίλησε η αδερφή του Δημήτρη Κόκοτα, σχετικά με σενάρια που...

Εσπευσμένα στο Υγεία ο Νίκος Μουτσινάς! Νοσηλεύεται μαζί με την Μαρινέλλα

Εσπευσμένα στο Υγεία ο Νίκος Μουτσινάς! Νοσηλεύεται μαζί με την Μαρινέλλα

30 Σεπτεμβρίου, 2024

Ποια η κατάσταση της υγείας του Στο νοσοκομείο οδηγήθηκε εσπευσμένα ο Νίκος Μουτσινάς έπειτα από έντονους πόνους στην κοιλιακοί του...

«Είναι εν ζωή» – Η ανακοίνωση για την κατάσταση υγείας της Μαρινέλλας μετά την κατάρρευση στο Ηρώδειο

«Είναι εν ζωή» – Η ανακοίνωση για την κατάσταση υγείας της Μαρινέλλας μετά την κατάρρευση στο Ηρώδειο

26 Σεπτεμβρίου, 2024

Μαρινέλλα: Οι πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών Ευχάριστες είναι οι τελευταίες εξελίξεις με την υγεία της Μαρινέλλας μετά το λιποθυμικό επεισόδιο...

Επόμενο άρθρο

ΕΠΑΛ Σύρου: «Nαι …είμαστε ''Πρότυπο'' πια»

Δίκη Λιγνάδη: Την ενοχή του για τρεις βιασμούς ζητά ο εισαγγελέας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • Alfavita (24.290)
  • Esos (4.554)
  • Fresh Education (1.528)
  • ipaidia (10.690)
  • Lifestyle (981)
  • Viral (454)
  • Webex (12)
  • Αθλητικά (121)
  • Αναπληρωτές – Ωρομίσθιοι (285)
  • Αξιολόγηση εκπαιδευτικών (126)
  • Αποσπάσεις – Μεταθέσεις (20)
  • Απόψεις (133)
  • Βάσεις (84)
  • Γλωσσομάθεια (16)
  • Γονείς (739)
  • Γυμνάσιο (7)
  • Δευτεροβάθμια (788)
  • Δημοτικό (16)
  • Δια Βίου Μάθηση (25)
  • Διορισμοί (40)
  • Ειδήσεις (144)
  • Ειδήσεις (723)
  • Ειδική Αγωγή (51)
  • Εκπαίδευση (2.137)
  • Εκπαιδευτική πολιτική (988)
  • Εκπαιδευτικό Υλικό (12)
  • Εκπαιδευτικοί (1.088)
  • Ελλάδα (6.123)
  • ΕΠΑΛ (8)
  • Επιμόρφωση (64)
  • Εργασία (96)
  • Θέματα Εξετάσεων (36)
  • Θρησκεία (51)
  • Ιδιωτικά (15)
  • Ιδιωτικά (61)
  • Ιδιωτική Εκπαίδευση (23)
  • ΙΕΚ (43)
  • ΙΕΠ (12)
  • Κόσμος (1.166)
  • Λύκειο (6)
  • Μαθητές (685)
  • Μεταθέσεις (35)
  • Μεταπτυχιακά (8)
  • Μηχανογραφικό (38)
  • Νηπιαγωγείο (10)
  • Νομοθεσία (38)
  • Οικονομία (324)
  • Πανελλαδικές (441)
  • Περιβάλλον (145)
  • Πολιτική (469)
  • Πολιτισμός (181)
  • Προβολή (3)
  • Πρωτοβάθμια (552)
  • Ροή (40.980)
  • Σεμινάρια – MOOC (33)
  • Στελέχη Εκπαίδευσης (31)
  • Σύλλογοι – Ομοσπονδίες (228)
  • Συνέδρια – Ημερίδες (57)
  • Συνταξιοδοτικό (41)
  • Συντονιστές (11)
  • Τεχνολογία (218)
  • Τράπεζα θεμάτων (7)
  • Τριτοβάθμια (546)
  • Υγεία (848)
  • Ύλη Εξετάσεων (12)
  • Υπ. Παιδείας (976)
  • Φοιτητές (417)
  • Χρήσιμα (7)
Newspedia.gr

Νέα Ανεξάρτητη σελίδα ειδήσεων για την Εκπαίδευση. Όλα τα νέα για εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές και μαθητές. Νομοθεσία, Αποσπάσεις, Μεταθέσεις, Συνταξιοδοτικό και όλες οι κατηγορίες της Παιδείας που σας ενδιαφέρουν.

© 2023 Newspedia.gr.

  • Newspedia.gr
  • Πολιτική cookies
  • Όροι χρήσης
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Home 2
  • Newsletter
  • Newspedia.gr – Ειδήσεις για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, την παιδεία
  • Sample Page
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης – Πολιτική απορρήτου
  • Πολιτική σχετικά με Cookies
  • Πουλιόπουλος Άκης – Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας

© 2023 Newspedia.gr.