Διαφήμιση
Newspedia.gr | Ειδήσεις, νέα για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, το σχολείο, την Παιδεία
Σάββατο, 17 Μαΐου, 2025
  • Σύνδεση
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Newspedia.gr | Ειδήσεις, νέα για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, το σχολείο, την Παιδεία
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Διαφήμιση

Πανελλήνιες 2022: Γιατί οι φετινές εξετάσεις είναι πιο δύσκολες;

29 Μαΐου, 2022
Σε ipaidia, Ροή
0
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

Πανελλήνιες 2022: Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, Μαθηματικό – Ερευνητή, οι φετινές εξετάσεις αναμένεται να είναι δύσκολες για τους υποψηφίους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΣΔΕΠ: Απόφαση για τις οικονομικές διεκδικήσεις των πανεπιστημιακών

Κάλεσμα της Ζ. Μακρής σε συνάντηση για την Ειδική Αγωγή

Αναλυτικά όσα αναφέρει σε άρθρο του στη Ναυτεμπορική:

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι Πανελλήνιες 2022 θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες για τους υποψηφίους. Συμπληρώσαμε δύο χρόνια πανδημίας και μπήκαμε στον τρίτο χρόνο. Οι υποψήφιοι που θα διαγωνιστούν φέτος στις Πανελλήνιες 2022 έχασαν το τελευταίο τρίμηνο, όταν ήταν μαθητές της Α΄ Λυκείου. Στη Β΄ Λυκείου έκαναν έξι μήνες τηλεκπαίδευση. Καμία από τις δύο χρονιές δεν έδωσαν προαγωγικές εξετάσεις, συνεπώς δεν έχουν καμία εμπειρία εξετάσεων. Τελευταία φορά που συμμετείχαν σε εξετάσεις ήταν όταν φοιτούσαν στη Γ΄ Γυμνασίου, όταν εξετάστηκαν σε τέσσερα μαθήματα.

Στην Α΄ Λυκείου χάθηκε, στην ουσία, το τελευταίο τρίμηνο, αφού τα σχολεία έκλεισαν στις 10 Μαρτίου 2022. Μέχρι να οργανωθεί και να ξεκινήσει η τηλεκπαίδευση πέρασε χρόνος. Μετά τα σχολεία άνοιξαν με τους μισούς μαθητές σε κάθε τμήμα και τους μαθητές να πηγαίνουν στο σχολείο τις μισές μέρες.

Στη Β΄ Λυκείου το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου πέρασε με τηλεκπαίδευση. Αποδείχθηκε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ότι η τηλεκπαίδευση δεν λειτούργησε. Τα κενά των μαθητών είναι πολύ μεγάλα, τόσο που έφθασε στο σημείο το ΔΝΤ να προβλέψει ότι αυτή η έλλειψη γνώσεων μπορεί να φέρει μέχρι και 3% μείωση στο ΑΕΠ των ανεπτυγμένων χωρών. Το πρόβλημα είναι, λοιπόν, μεγάλο. Φυσικά η τηλεκπαίδευση ήταν καλύτερη από το τίποτα.

{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:”Στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν στις 3 Ιουνίου”,”description”:”nΛίγες ημέρες προετοιμασίας απέμειναν στους μαθητές της Γ’ λυκείου.”,”thumbnailUrl”:”https://imageservicethumbs.glomex.com/dC1ibHU1bnRqdHo4bDUvMjAyMi8wNS8yNS8wOC8yOV8yMV82MjhkZThlMTAyZmQzLmpwZw==/profile:player-960×540″,”duration”:”PT9M36S”,”uploadDate”:”2022-05-25T08:33:39.000Z”,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599v17l3ldxkv3&playlistId=v-ck8p4b8q2s0h”,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/[email protected]”,”width”:136,”height”:146}}}

Στη Γ΄ Λυκείου τα σχολεία ήταν ανοιχτά μαζί με τα παράθυρα. Τα self-test βρίσκονταν στην καθημερινότητά τους. Πολλά παιδιά αρρώστησαν και έχασαν μία εβδομάδα μάθημα, λόγω της απαραίτητης καραντίνας. Αλλά και καθηγητές αρρώστησαν με αποτέλεσμα να έχουν πολλές κενές ώρες. Κάποιοι από τους 28.000+ νεκρούς της πανδημίας ήταν γονείς υποψηφίων. Κάποια παιδιά έμειναν ορφανά, αλλά έπρεπε να συνεχίσουν την προσπάθειά τους. Όλα αυτά κάνουν τη μάθηση πολύ πιο δύσκολη από ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Η εξεταστέα ύλη είναι, για πρώτη φορά, μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά κατά 30%, περίπου σχεδόν σε πολλά μαθήματα. Τα δύο προηγούμενα χρόνια που είχε οριστεί η διευρυμένη εξεταστέα ύλη δεν εφαρμόστηκε, διότι μειώθηκε, λόγω των προβλημάτων στη λειτουργία των σχολείων. Φέτος, επομένως, θα εξεταστούν οι υποψήφιοι στη μεγαλύτερη ύλη, για πρώτη φορά. Τα Λατινικά είναι το νέο μάθημα στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των ανθρωπιστικών σπουδών, τελειόφοιτοι και απόφοιτοι προηγουμένων ετών. Τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, λοιπόν, από κάθε άλλη χρονιά για τους υποψηφίους που κουβαλούν τα μαθησιακά κενά που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκόσμια. Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι απρόβλεπτο πως θα ανταποκριθούν οι υποψήφιοι στις απαιτήσεις των Πανελλαδικών Εξετάσεων και πως θα διαμορφωθούν οι επιδόσεις τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε εκπλήξεις κακών επιδόσεων.

Ευτυχώς η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), που ίσχυσε από το 2021, δεν επηρεάζεται από τις επιδόσεις των υποψηφίων, καθώς ορίζεται ως ποσοστό του μέσου όρου που έγραψαν όλοι οι υποψήφιοι της Ελλάδας. Αν οι επιδόσεις είναι χαμηλές είναι χαμηλή και η ΕΒΕ. Αν οι επιδόσεις είναι υψηλές αυξάνεται και η ΕΒΕ. Το μόνο που μένει περίπου ίδιο είναι ο αριθμός των υποψηφίων που αποκλείονται. Περίπου ένας στους τρεις θα μείνει εκτός ΑΕΙ, αν έχουμε την κατανομή των υποψηφίων στη βαθμολογική κλίμακα παρόμοια με τις προηγούμενες χρονιές. Υπάρχουν, φυσικά, και ακραία παραδείγματα όπου κόβονται η μισοί ή περνούν όλοι, αλλά απαιτούν ανέφικτη κατανομή στη βαθμολογική κλίμακα. Συνεπώς δεν πρέπει να αγχώνονται οι υποψήφιοι, διότι φοβούνται ότι τα μαθησιακά κενά που έχουν και η ελλιπής προετοιμασία τους θα τους αφήσει εκτός ΑΕΙ.

Η ΕΒΕ δεν λειτουργεί όπως παλαιότερα η βάση του 10. Τότε όποιος βρισκόταν κάτω από το 10 δεν είχε το δικαίωμα εισαγωγής στα ΑΕΙ, ανεξάρτητα αν τα θέματα ήταν εύκολα ή δύσκολα. Τώρα, ευτυχώς, αυτό δεν ισχύει. Το γενικότερο μαθησιακό πρόβλημα που έχουν οι φετινοί υποψήφιοι, δεν θα επηρεάσει την εισαγωγή τους. Φυσικά ισχύει, όπως πάντα, ότι οι υποψήφιοι που θα έχουν τις καλύτερες επιδόσεις θα εισαχθούν στις περιζήτητες σχολές.

{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:”Πανελλήνιες Εξετάσεις: 9021 υποψήφιοι λιγότεροι από πέρυσι”,”description”:”Η δημοσιογράφος Ελίνα Κολύβα μάς μεταφέρει τις τελευταιές εξελίξεις.”,”thumbnailUrl”:”https://i2thumbs.glomex.com/dC1ibHU1bnRqdHo4bDUvMjAyMi8wNS8xNS8xMi81MF8yMl82MjgwZjcwZWFiM2ZlLmpwZw==/profile:player-960×540″,”duration”:”PT1M22S”,”uploadDate”:”2022-05-15T12:51:31.000Z”,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599v17l3ldxkv3&playlistId=v-ck0cimhkmea9″,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/[email protected]”,”width”:136,”height”:146}}}

Ο τρόπος υπολογισμού των μορίων που αλλάζει από φέτος, καθώς κάθε τμήμα έχει ορίσει διαφορετικούς συντελεστές βαρύτητας για κάθε μάθημα, δεν πρόκειται να μειώσει τον αριθμό των υποψηφίων που θα εισαχθούν στα ΑΕΙ. Το μόνο που αλλάζει είναι η κατάταξη των υποψηφίων για κάθε τμήμα.

Η μείωση του αριθμού των εισακτέων κατά 9.000 θέσεις δεν θα αφήσει περισσότερους υποψηφίους εκτός ΑΕΙ, αφού οι θέσεις είναι περισσότερες από τον αριθμό των υποψηφίων που ξεπερνούν το όριο της ΕΒΕ. Κάποιοι, όμως, περισσότεροι από τις προηγούμενες χρονιές, θα υποχρεωθούν να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους, αφού περίπου 3.000 θέσεις εισακτέων μετακόμισαν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προς τα ΑΕΙ της περιφέρειας. Αυτό, φυσικά, δεν είναι καλό αν αναλογιστούμε τη φάση της ακρίβειας που ζούμε.

Ευτυχώς υπάρχουν και τα καλά νέα. Δεν θα εφαρμοστεί, τελικά, το διπλό μηχανογραφικό, αφού το υπουργείο Παιδείας κατάλαβε ότι δεν είχε τίποτα να προσφέρει. Το αποτέλεσμα είναι ότι φέτος η αναμονή, που τσακίζει τα νεύρα των υποψηφίων και των οικογενειών τους, για την έκδοση των αποτελεσμάτων θα είναι μικρότερη από κάθε άλλη χρονιά. Τα αποτελέσματα αναμένεται να εκδοθούν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Θα μπορέσουν, έτσι, οι γονείς που πρέπει να βρουν σπίτι σε άλλη πόλη, να το κάνουν με την άνεσή τους τον Αύγουστο.

Οι υποψήφιοι που έχουν σοβαρές παθήσεις καταθέτουν για πρώτη φορά το μηχανογραφικό τους το Μάιο και όχι το Σεπτέμβριο που το κατέθεταν τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι θα μάθουν τις σχολές που εισάγονται μαζί με τους όλους τους άλλους υποψηφίους και όχι τον Οκτώβρη που τα μαθήματα στα ΑΕΙ έχουν ήδη ξεκινήσει. Πόσο απλό ήταν και πόσα χρόνια χρειάστηκαν για να γίνει.

Το ελάχιστο ύψος των γυναικών στην Αστυνομία και το Λιμενικό μειώθηκε από 1,70μ. σε 1,63μ., καθώς κρίθηκε αντισυνταγματική η εξίσωση του ύψους με τους άνδρες, αφού ο μέσος όρος ύψους είναι διαφορετικός για άνδρες και γυναίκες. Στην Πυροσβεστική καταργήθηκε εντελώς το ύψος, αλλά προστέθηκε νέο αγώνισμα.

Ας ελπίσουμε όλα να κυλήσουν ομαλά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και στη διαδικασία εισαγωγής των υποψηφίων.

{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:”Τα υγειονομικά μέτρα για τις Πανελλαδικές”,”description”:”Η Ελένη Λαζάρου μας ενημερώνει για τα μέτρα που θα ισχύσουν φέτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις.”,”thumbnailUrl”:”https://i4thumbs.glomex.com/dC1jOWJwdjB6M210Z3gvMjAyMi8wNS8xMi8xMi8zOV8wNF82MjdjZmZlOGJmMWEyLmpwZw==/profile:player-960×540″,”duration”:”PT1M8S”,”uploadDate”:”2022-05-12T12:39:51.000Z”,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599v17l3ldxkv3&playlistId=v-cjxsdoq5w9jl”,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/[email protected]”,”width”:136,”height”:146}}}

 

Ειδήσεις σήμερα

Κοινωνικός Τουρισμός 2022 – Τουρισμός για Όλους: Πότε ξεκινούν τα προγράμματα – Δικαιούχοι

Κεραμέως για Πανελλήνιες 2022: Τα αποτελέσματα θα βγουν πιο γρήγορα φέτος

Πανελλήνιες 2022: Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά – Όσα αλλάζουν

The post Πανελλήνιες 2022: Γιατί οι φετινές εξετάσεις είναι πιο δύσκολες; appeared first on Ipaidia.gr.

ShareTweet
Προηγούμενο άρθρο

Νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Επόμενο άρθρο

Σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ, 345 άρθρων

Σχετικά Άρθρα

6 οικονομικά χόμπι για όλη την οικογένεια

6 οικονομικά χόμπι για όλη την οικογένεια

26 Ιανουαρίου, 2025

Μια από τις πιο συχνές ανησυχίες των γονιών είναι ότι δε γνωρίζουν πώς να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά τους, όταν...

έγγραφα-μετάθεση-απόσπαση-ανάληψη υπηρεσίας

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Οι προθεσμίες, οι αιτήσεις, τα κριτήρια

24 Οκτωβρίου, 2024

Η διαδικασία των μεταθέσεων είναι πολύπλοκη και απαιτεί προσοχή από τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να υποβάλουν ορθά τις αιτήσεις τους μέσα...

Πρωτοφανές ξέσπασμα από την αδερφή του Δημήτρη Κόκοτα: «Είναι καραγκιοζιλίκια! Οι γιατροί έκαναν…» (video)

Πρωτοφανές ξέσπασμα από την αδερφή του Δημήτρη Κόκοτα: «Είναι καραγκιοζιλίκια! Οι γιατροί έκαναν…» (video)

30 Σεπτεμβρίου, 2024

Έξαλλη η αδερφή του τραγουδιστή Εν εξάλλω κατάσταση βγήκε και μίλησε η αδερφή του Δημήτρη Κόκοτα, σχετικά με σενάρια που...

Εσπευσμένα στο Υγεία ο Νίκος Μουτσινάς! Νοσηλεύεται μαζί με την Μαρινέλλα

Εσπευσμένα στο Υγεία ο Νίκος Μουτσινάς! Νοσηλεύεται μαζί με την Μαρινέλλα

30 Σεπτεμβρίου, 2024

Ποια η κατάσταση της υγείας του Στο νοσοκομείο οδηγήθηκε εσπευσμένα ο Νίκος Μουτσινάς έπειτα από έντονους πόνους στην κοιλιακοί του...

«Είναι εν ζωή» – Η ανακοίνωση για την κατάσταση υγείας της Μαρινέλλας μετά την κατάρρευση στο Ηρώδειο

«Είναι εν ζωή» – Η ανακοίνωση για την κατάσταση υγείας της Μαρινέλλας μετά την κατάρρευση στο Ηρώδειο

26 Σεπτεμβρίου, 2024

Μαρινέλλα: Οι πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών Ευχάριστες είναι οι τελευταίες εξελίξεις με την υγεία της Μαρινέλλας μετά το λιποθυμικό επεισόδιο...

Επόμενο άρθρο

Σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ, 345 άρθρων

ΑΠΘ: Νέα επεισόδια τα ξημερώματα μέσα στο Πανεπιστήμιο- 4 συλλήψεις και 29 προσαγωγές

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • Alfavita (24.290)
  • Esos (4.554)
  • Fresh Education (1.528)
  • ipaidia (10.690)
  • Lifestyle (981)
  • Viral (454)
  • Webex (12)
  • Αθλητικά (121)
  • Αναπληρωτές – Ωρομίσθιοι (285)
  • Αξιολόγηση εκπαιδευτικών (126)
  • Αποσπάσεις – Μεταθέσεις (20)
  • Απόψεις (133)
  • Βάσεις (84)
  • Γλωσσομάθεια (16)
  • Γονείς (739)
  • Γυμνάσιο (7)
  • Δευτεροβάθμια (788)
  • Δημοτικό (16)
  • Δια Βίου Μάθηση (25)
  • Διορισμοί (40)
  • Ειδήσεις (144)
  • Ειδήσεις (723)
  • Ειδική Αγωγή (51)
  • Εκπαίδευση (2.137)
  • Εκπαιδευτική πολιτική (988)
  • Εκπαιδευτικό Υλικό (12)
  • Εκπαιδευτικοί (1.088)
  • Ελλάδα (6.123)
  • ΕΠΑΛ (8)
  • Επιμόρφωση (64)
  • Εργασία (96)
  • Θέματα Εξετάσεων (36)
  • Θρησκεία (51)
  • Ιδιωτικά (15)
  • Ιδιωτικά (61)
  • Ιδιωτική Εκπαίδευση (23)
  • ΙΕΚ (43)
  • ΙΕΠ (12)
  • Κόσμος (1.166)
  • Λύκειο (6)
  • Μαθητές (685)
  • Μεταθέσεις (35)
  • Μεταπτυχιακά (8)
  • Μηχανογραφικό (38)
  • Νηπιαγωγείο (10)
  • Νομοθεσία (38)
  • Οικονομία (324)
  • Πανελλαδικές (441)
  • Περιβάλλον (145)
  • Πολιτική (469)
  • Πολιτισμός (181)
  • Προβολή (3)
  • Πρωτοβάθμια (552)
  • Ροή (40.980)
  • Σεμινάρια – MOOC (33)
  • Στελέχη Εκπαίδευσης (31)
  • Σύλλογοι – Ομοσπονδίες (228)
  • Συνέδρια – Ημερίδες (57)
  • Συνταξιοδοτικό (41)
  • Συντονιστές (11)
  • Τεχνολογία (218)
  • Τράπεζα θεμάτων (7)
  • Τριτοβάθμια (546)
  • Υγεία (848)
  • Ύλη Εξετάσεων (12)
  • Υπ. Παιδείας (976)
  • Φοιτητές (417)
  • Χρήσιμα (7)
Newspedia.gr

Νέα Ανεξάρτητη σελίδα ειδήσεων για την Εκπαίδευση. Όλα τα νέα για εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές και μαθητές. Νομοθεσία, Αποσπάσεις, Μεταθέσεις, Συνταξιοδοτικό και όλες οι κατηγορίες της Παιδείας που σας ενδιαφέρουν.

© 2023 Newspedia.gr.

  • Newspedia.gr
  • Πολιτική cookies
  • Όροι χρήσης
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Home 2
  • Newsletter
  • Newspedia.gr – Ειδήσεις για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, την παιδεία
  • Sample Page
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης – Πολιτική απορρήτου
  • Πολιτική σχετικά με Cookies
  • Πουλιόπουλος Άκης – Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας

© 2023 Newspedia.gr.