Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jnews-view-counter domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /chroot/home/newspedia/newspedia.gr/html/wp-includes/functions.php on line 6114
Πέθανε ο Λικ Μοντανιέ, ο ιολόγος που ανακάλυψε τον ιο HIV - Newspedia.gr

Πέθανε ο Λικ Μοντανιέ, ο ιολόγος που ανακάλυψε τον ιο HIV

Πέθανε ο Λικ Μοντανιέ, βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του HIV

από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών ο Γάλλος ιολόγος Λικ Μοντανιέ, ο οποίος βραβεύτηκε με Ιατρικής για τη συνεισφορά του στην ανακάλυψη του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) που προκαλεί το AIDS, όπως μετέδωσε σήμερα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Ο Μοντανιέ βραβεύτηκε με Νόμπελ το 2008 μαζί με την Γαλλίδα Φρανσουάζ Μπαρ-Σινουσί και τον Γερμανό Χάραλντ τσουρ Χάουζεν.

Γεννήθηκε το 1932 στη Γαλλία και απέκτησε διδακτορικό στην ιολογία στο πανεπιστήμιο του Παρισιού. Αργότερα έγινε διευθυντής του Παγκόσμιου Ιδρύματος για την Έρευνα και την Πρόληψη του AIDS στο Παρίσι.

Προτού ξεσπάσει η επιδημία του , ο Μοντανιέ είχε κάνει σημαντικές ανακαλύψεις σχετικά με τη φύση των ιών και συνεισέφερε στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι ιοί μπορούν να αλλάξουν τις γενετικές πληροφορίες του οργανισμού των ξενιστών.

Η έρευνά του για την ιντερφερόνη, μίας ομάδας πρωτεϊνών που «δραστηριοποιεί» την προστατευτική άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στους ιούς, άνοιξε επίσης δρόμους για θεραπείες ιογενών ασθενειών.

Ο Λικ Μοντανιέ πυροδότησε διαμάχη το 2020 λέγοντας ότι πίστευε πως ο νέος κορονοϊός δημιουργήθηκε σε ένα κινεζικό εργαστήριο. Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Covid-19 τον είχαν ξαναφέρει τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο, με τον ίδιο να κερδίζει τη συμπάθεια των μελών του αντιεμβολιαστικού κινήματος και να δέχεται επικρίσεις από μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας.

Exit mobile version