Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jnews-view-counter domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /chroot/home/newspedia/newspedia.gr/html/wp-includes/functions.php on line 6114
Πάτρα: Γιατί δεν αποτελεί ελαφρυντικό το σύνδρομο Μινχάουζεν - Newspedia.gr

Πάτρα: Γιατί δεν αποτελεί ελαφρυντικό το σύνδρομο Μινχάουζεν

Το σύνδρομο Μινχάουζεν, αποτελεί μια μορφή παιδικής κακοποίησης, που σε ακραίες περιπτώσεις φτάνει στην παιδοκτονία – Πώς μπορεί να συνδεθεί με το θάνατο της σπιτονοικυράς

Συγκλονίζουν οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Πάτρας και το . Ήδη η 33χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης Τζωρτζίνας.

Σύμφωνα με τον ψυχίατρο MSc,PhD Χρίστο Χ. Λιάπη, οι εξελίξεις δείχνουν πως έχουμε να κάνουμε με αυτό που ονομάζουμε διαταραχή της προσποίησης σε άλλο άτομο, το σύνδρομο Μινχάουζεν, το οποίο είναι μια μορφή παιδικής κακοποίησης, που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει στην παιδοκτονία.

Δεν έχει το ακαταλόγιστο

«Ό,τι και αν βρεθεί ότι μπορεί να είχε σε ψυχιατρικό επίπεδο δεν σημαίνει ότι είχε το ακαταλόγιστο» διευκρίνισε πάντως ο κ. Λιάπης, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια διαπίστωση μπορεί να περιλαμβάνεται στα διαγνωστικά εγχειρίδια της ψυχιατρικής, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί και δεν θεμελιώνει «μειωμένο καταλογισμό ή οποιοδήποτε άλλο ελαφρυντικό».

Όπως εξήγησε, πρόκειται για μια κατάσταση η οποία παρατηρείται κυρίως σε μητέρες, σε ποσοστό 91%-95%, οι οποίες έχουν την ευθύνη της φροντίδας άλλων ατόμων, στην πλειοψηφία των οποίων είναι τα παιδιά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι μητέρες είτε ψεύδονται, είτε αναφέρονται σε ψευδώς ιατρικά συμπτώματα στο παιδί, είτε τα προκαλούν οι ίδιες.

Αναφορικά με το ο κ. Λιάπης σημείωσε πως μπορεί από επιστημονικής πλευράς το συγκεκριμένο σύνδρομο να αφορά ως επί το πλείστον την πρόκληση συμπτωμάτων σε παιδιά, αλλά υπάρχουν αρκετές καταγεγραμμένες περιπτώσεις στις οποίες τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι και οι οποίοι ήταν εξαρτημένοι από έναν φροντιστή. 

Κακοποιούν τα παιδιά για να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής

Στο ερώτημα, τι κερδίζει μια μητέρα που φτάνει σε σημείο να προκαλεί ιατρικά συμπτώματα στο παιδί της, ο κ. Λιάπης απαντά: 

«Αυτό που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη συμπεριφορική διαταραχή είναι ότι δεν υπάρχει άμεσο κατανοητό και απτό υλικό όφελος, δεν αποσκοπεί η δράστιδα σε κάποιο οικονομικό όφελος για παράδειγμα, αλλά αποσκοπεί στον να προσελκύσει το ενδιαφέρον των άλλων ανθρώπων και να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, την οποία επιζητά από δομή χαρακτήρα και προσωπικότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Exit mobile version