Η Κυβέρνηση έχει θέσει σε διαβούλευση το νέο νόμο πλαίσιο για τη λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το νομοσχέδιο καταργεί στην πράξη το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων προβλέποντας ένα σύστημα διοίκησης με υπερεξουσίες στον Πρύτανη και στον αποτυχημένο θεσμό των συμβουλίων διοίκησης, με διορισμένα μέλη, ασυμβίβαστα και διορισμένους κοσμήτορες.
Με την κατάργηση των γνωστικών πεδίων, με τα προγράμματα πολλαπλών ταχυτήτων, τα βιομηχανικά διδακτορικά σε συνεργασία με επιχειρήσεις και την μη χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, δημιουργείται ένα Πανεπιστήμιο που θα λειτουργεί με όρους επιχείρησης, με την υποχρέωση να διαθέτει τόσους πόρους, όσους θα εισπράττει από το προϊόν που θα παράγει, μηδενίζοντας τη κρατική χρηματοδότηση.
Πέραν των προβλέψεων για τα θέματα σπουδών και το μοντέλο διοίκησης, για το διοικητικό προσωπικό, αποτελεί ένα ανομοιογενές μείγμα από ετερόκλητα άρθρα, το οποίο ρυθμίζει θέματα εργασιακά, ελαστικές σχέσεις εργασίας, κινητικότητα υπαλλήλων και τρόπους απασχόλησης.
Συγκεκριμένα
Με το άρθρο 206 προβλέπεται η σύσταση εννέα (9) νέων διοικητικών δομών, δίχως να γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ή τον τρόπο λειτουργίας τους. Αντιθέτως, στο άρθρο 216 ρητά αναφέρεται ότι στην περίπτωση που το τακτικό προσωπικό δεν επαρκεί (!!!) για τη στελέχωση τους, δύναται να απασχολείται έκτακτο προσωπικό με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη, δείχνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι, δεν υφίσταται: α) Καμία πρόβλεψη ή πρόθεση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα Πανεπιστήμια και β) Μονιμοποιούνται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ειδικότερα για τους εργαζόμενους στους ΕΛΚΕ, το άρθρο 247 προβλέπει ότι καθ’ υπέρβαση του κανονικού ωραρίου εργασίας, δύναται να απασχοληθεί υπερωριακά, Σάββατα, Κυριακές, Αργίες και τις λοιπές εξαιρέσιμες ημέρες εργασίας.
Στο άρθρο 279 προβλέπεται ότι, κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, η μετάταξη, απόσπαση ή οποιαδήποτε άλλη μετακίνηση ανεξαρτήτως διαδικασίας, για χρονικό διάστημα δύο (2) χρόνων πραγματοποιείται κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Πρύτανη δηλαδή, για δύο χρόνια οι υπάλληλοι των Πανεπιστημίων δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην κινητικότητα.
Οι προβλέψεις του άρθρου 261, περιγράφουν τον ρόλο των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο που οραματίζονται οι συντάκτες του Νομοσχεδίου. Στο συγκεκριμένο άρθρο μεταξύ άλλων αναλύονται, η αποστολή και οι αρμοδιότητες των Εταιρειών Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ορισμένες από τις οποίες είναι:
- Εκπόνηση και ανάθεση οικονομικών και τεχνικών μελετών, μελετών κατασκευής και συντήρησης, υπηρεσιών επίβλεψης, διοίκησης, οργάνωσης και διαχείρισης ακινήτων και τεχνικών έργων….
- Ανάθεση και ανάληψη, επίβλεψη και κατασκευή τεχνικών έργων, όπως οικοδομικών, ηλεκτρολογικών, μηχανολογικών, ενεργειακών, υδραυλικών, έργων εκσυγχρονισμού και ανακαίνισης ακινήτων…..
- Λειτουργία των ψηφιακών βιβλιοθηκών και βάσεων δεδομένων επιστημονικών δημοσιευμάτων
- Στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των σκοπών τους οι Εταιρείες δύναται να συμμετέχουν σε άλλες εταιρείες.
- Ο Σύλλογος διοικητικού προσωπικού του Παντείου Πανεπιστημίου θεωρεί ότι το Νομοσχέδιο, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη μόρφωση των παιδιών μας, στις εργασιακές σχέσεις του συνόλου του προσωπικού (Μόνιμοι, ΙΔΑΧ, Συμβασιούχοι), στο Διδακτικό προσωπικό και στους φοιτητές, παράλληλα δημιουργεί ένα Πανεπιστήμιο απομακρυσμένο από τις πραγματικές ανάγκες της Κοινωνίας. Για το λόγο αυτό, συμπορευόμενοι με τη συντριπτική πλειοψηφία των Συλλόγων και των Συλλογικών οργάνων των Πανεπιστημίων της χώρας, ζητάμε την άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού