Στα 9/10 του Σχεδίου Νόμου υπάρχει σύμπνοια και υπάρχει ένα σημείο όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, το σημείο της διοίκησης, αλλά ακόμα κι εκεί δεν υπάρχει μία αντίθετη θέση. Ακόμα και στη Σύνοδο γιατί δεν υπήρξε συγκεκριμένη αντιπρόταση; Γιατί υπήρξαν τρεις διαφορετικές τάσεις για το ποιο θα ήταν το βέλτιστο σύστημα.
Αυτό είπε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ, και σημείωσε:
- Σπάνια η Σύνοδος Πρυτάνεων, δεν λέω ποτέ, αλλά σπανιότατα τάσσεται θετικά υπέρ νομοσχεδίου. Για να μη μιλήσουμε για τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί καλύτερα να μην δούμε καθόλου τις ανακοινώσεις.
- Άρα έχουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο κατ΄εξαίρεση για τα κοινοβουλευτικά χρονικά έχει θετικές γνώμες, ενώ οι φορείς συνήθως δεν είναι θετικοί και έχω ανατρέξει σε κάθε ανακοίνωση των προηγούμενων χρόνων.
- Άρα στη μεγάλη πλειοψηφία των διατάξεων υπάρχει σύμπνοια και συζητάμε βασικά για το θέμα της διοίκησης -ξαναλέω ότι δεν το υποβαθμίζω- που αφορά 500 ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα, όταν οι άλλες διατάξεις αφορούν όλους τους καθηγητές, όλους τους φοιτητές, όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα.
- Σπάνια η Σύνοδος Πρυτάνεων, δεν λέω ποτέ, αλλά σπανιότατα τάσσεται θετικά υπέρ νομοσχεδίου. Για να μη μιλήσουμε για τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί καλύτερα να μην δούμε καθόλου τις ανακοινώσεις.
Μάλιστα η υπουργός Παιδείας σχολιάζοντας στις αποφάσεις της Συνόδου Πρυτάνεων και των Πανεπιστημίων ανέφερε τα εξής:
- Ειπώθηκε από πολλούς, μα είναι όλοι απέναντι, κανείς δεν συμφωνεί με αυτό το νομοσχέδιο. Εγώ θέλω να σας διαβάσω συγκεκριμένα μόνο μερικά παραδείγματα. Σύνοδος Πρυτάνεων, λέει: Στα θετικά σημεία συμπεριλαμβάνονται η δυνατότητα των πανεπιστημίων να σχεδιάζουν, να ιδρύουν νέα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών χωρίς το έλεγχο του Υπουργείου, η δυνατότητα για εξωστρέφεια, διεθνοποίηση, η δυνατότητα για εσωτερική κοινότητα φοιτητών, εθνικό Erasmus, για ευέλικτες επιστημονικές σπουδές, η σύνδεση εκπαίδευσης και έρευνας στον παραγωγικό κόσμο. Αυτά τα λέει ποιος; Όλα τα πανεπιστήμια της χώρα .
- ΑΠΘ: Το νομοσχέδιο εισάγει ρυθμίσεις και δίνει δυνατότητα για ακόμη μεγαλύτερη ακαδημαϊκή εξωστρέφεια, διεθνοποίηση κ.λπ..
- ΕΚΠΑ: Το σχέδιο νόμου εισάγει θετικές ρυθμίσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της διεπιστημονικότητας των προγραμμάτων σπουδών, την διεθνοποίησης, τη συμμετοχή σε κοινά προγράμματα σπουδών και συνεχίζει.
- ΕΛΜΕΠΑ: Η δυνατότητα που παρέχεται σε φοιτητές του πρώτου κύκλου να παρακολουθούν και να αξιολογούνται σε μαθήματα κ.λπ. κρίνεται ως θετική. Η δυνατότητα που παρέχεται σε φοιτητές που έχουν εγγραφεί να υποβάλλουν αίτηση να παρακολουθήσουν άλλο πρόγραμμα σπουδών κρίνεται επίσης ως θετική.
- ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ: Σχετικά με τις θετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην εξωστρέφεια, στη διεθνοποίηση, στην κινητικότητα, στη διεπιστημονικότητα…
- Να συνεχίσω; Είναι όλα τα πανεπιστήμια.