Νέοι Εκπαιδευτικοί: Πλήρης οδηγός εννοιών, δικαιωμάτων, διαδικασιών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένας πλήρης και ανανεωμένος Οδηγός σημαντικών ζητημάτων, δικαιωμάτων και εννοιών που καλό θα είναι να γνωρίζει ο νεοδιορισθέντας εκπαιδευτικός και νεοπροσληφθέντας αναπληρωτής εκπαιδευτικό. Ανανεώνεται συνεχώς

Βρισκόμαστε στην περίοδο όπου οι εκπαιδευτικοί αναμένουν την ανακοίνωση της α’ φάσης προσλήψεων αναπληρωτών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Παράλληλα φέτος πραγματοποιήθηκαν για ακόμα μία φορά μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών

Σε αυτό το άρθρο το alfavita.gr συγκέντρωσε διάφορες σημαντικές έννοιες διαμορφώνοντας έναν οδηγό τον οποίες είναι καλό να μελετήσει ο νεοπροσληφθέντας αναπληρωτής και ο νεοδιοριζόμενος!

Θυμίζουμε πως το alfavita.gr, το πρώτο εκπαιδευτικό site από το 1997 στην Ελλάδα, δημοσιεύει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημερωτικά άρθρα για όλα τα παρακάτω ζητήματα που πρέπει να γνωρίζει ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός και ένας νεοπροσληφθέντας αναπληρωτής εκπαιδευτικός

Το άρθρο θα εμπλουτίζεται συνεχώς

Άδειες αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Πλήρη κατάλογο των αδειών που δικαιούνται μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί δημοσιεύουμε στη συνέχεια. Οι κατάλογοι αυτοί είναι επίσημοι και αντλήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας

Τι σημαίνει οργανικό και λειτουργικό κενό

Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου μας ενημερώνει:

Η έννοια της οργανικότητας χρησιμοποιείται με διαφορετικούς τρόπους στην υπηρεσιακή ορολογία. Με την  αυστηρά νομική έννοια, κάθε μόνιμος εκπαιδευτικός έχει οργανική θέση στο Υπουργείο Παιδείας και όχι σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή. Συνήθως όμως χρησιμοποιείται αντί του όρου οριστική τοποθέτηση – το γνωστό «σε ποιο σχολείο έχεις οργανική;» – και με αυτή την έννοια θα χρησιμοποιείται στη συνέχεια του σημειώματος. 

Οι οργανικές θέσεις κάθε ειδικότητας σε μία περιοχή προσδιορίζονται από τη διαίρεση των ωρών διδασκαλίας των μαθημάτων Α’ ανάθεσης με τον αριθμό 20 (μέσο εβδομαδιαίο ωράριο εκπαιδευτικών). Σε περίπτωση που οι οργανικές θέσεις είναι περισσότερες από τους οργανικά ανήκοντες εκπαιδευτικούς, η ειδικότητα παρουσιάζει οργανικά πλεονάσματα και σε διαφορετική περίπτωση κενά.

Παράδειγμα: 240 ώρες θρησκευτικών/20=12 οργανικές θέσεις – 10 οργανικά ανήκοντες = 2 οργανικά κενά.

Σε περίπτωση που κάποιο μάθημα είναι Α’ ανάθεση σε δύο ή περισσότερες ειδικότητες, οι ώρες διδασκαλίας κατανέμονται ισομερώς σε αυτές για τον προσδιορισμό των οργανικών θέσεων. Για παράδειγμα, αν εκτιμάται ότι την επερχόμενη σχολική χρονιά θα γίνονται στα σχολεία του νομού Ρεθύμνου 50 ώρες του μαθήματος Πολιτική Παιδεία της Α΄ Λυκείου, αυτές θα κατανεμηθούν ισομερώς από 25 ώρες στις ειδικότητες ΠΕ78 και ΠΕ80. Οργανική θέση προκύπτει και όταν το μη ακέραιο υπόλοιπο της διαίρεσης είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 10.   

Οι οργανικές θέσεις στις σχολικές μονάδες δημιουργούνται όταν υπάρχουν τουλάχιστον 12 ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων Α’ ανάθεσης κάποιας ειδικότητας. Με την ο εκπαιδευτικός μπορεί πλέον να μετακινηθεί σε άλλη σχολική μονάδα μόνο κατ’ επιλογή. Συνεπώς, ακόμα και αν, όπως αναφέρουμε παραπάνω, η «οργανική στο σχολείο» δεν έχει κάποια νομική υπόσταση, αποτελεί μία αναγκαία συνθήκη ώστε ο εκπαιδευτικός να μη μετακινείται κάθε Σεπτέμβρη σε διαφορετική σχολική μονάδα, με όλα τα προσωπικά, υπηρεσιακά και -κυρίως- παιδαγωγικά προβλήματα συνεπάγεται μία τέτοια κατάσταση. Στην περίπτωση που δεν καταφέρετε να αποκτήσετε οργανική θέση θα τοποθετηθείτε προσωρινά για ένα έτος σε κάποια σχολική μονάδα. 

Σε περίπτωση, πάλι, που οι ώρες Α’ ανάθεσης στη σχολική μονάδα μειωθούν (π.χ. λόγω μείωσης των τμημάτων ή των μαθημάτων της ειδικότητας) ο εκπαιδευτικός χαρακτηρίζεται ως «οργανικά υπεράριθμος» και διεκδικεί κατά προτεραιότητα τις νέες οργανικές θέσεις που θα προκύψουν στην ειδικότητά του. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό αποτελεί σίγουρα μία δυσμενή εξέλιξη, δεν συνεπάγεται, ωστόσο, κίνδυνο διαθεσιμότητας καθώς, θυμίζουμε, οι οργανικές θέσεις των εκπαιδευτικών υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας και όχι σε κάποια συγκεκριμένη σχολική μονάδα. 

Τα λειτουργικά κενά, από την άλλη, είναι «προσωρινά» κενά που δημιουργούνται εξαιτίας

Οι παραπάνω κατηγορίες αντιστοιχούν σε απόλυτα αναμενόμενα κενά τα οποία φτάνουν κατ’ εκτίμηση περίπου στο 20% του συνόλου των διδακτικών ωρών, με αποτέλεσμα πολύ συχνά ειδικότητες να εμφανίζουν «λογιστικά», οργανικά πλεονάσματα, ενώ στην πραγματικότητα έχουν πάρα πολλά πραγματικά, λειτουργικά κενά. Για τον προσδιορισμό των λειτουργικών κενών σε επίπεδο σχολείου ή σχολείων, λαμβάνονται υπόψη και οι Β΄ αναθέσεις.

Αυτός ήταν και ο λόγος που το καλοκαίρι του 2013 έπρεπε να καταργηθούν συνολικά κάποιες ειδικότητες από την εκπαίδευση ώστε να καταργηθούν οι υφιστάμενες οργανικές θέσεις και να ανοίξει ο δρόμος για να τεθούν σε διαθεσιμότητα περίπου 2.500 εκπαιδευτικοί.

Τι ισχύει για τη σειρά πραγματοποιήσεις μεταβολών

Οι υπηρεσιακές μεταβολές κάθε έτους εκκινούν με τις μεταθέσεις και ολοκληρώνονται με τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών, ακολουθώντας την παρακάτω σειρά:

– Οργανικά υπεράριθμοι/-ες (εκπαιδευτικοί που για οποιοδήποτε λόγο έχασαν την οργανική τους τοποθέτηση)
– Μετατιθέμενοι/-ες από άλλη περιοχή, αιτούμενοι/-ες βελτίωση (αλλαγή) οργανικής, εκπαιδευτικοί που δεν έχουν οριστική τοποθέτηση («διάθεση του ΠΥΣΔΕ»), νεοδιόριστοι/-ες μετά τον πρώτο χρόνο, συγκρινόμενοι/-ες μεταξύ τους.

– Εκπαιδευτικοί που δεν έχουν οργανική θέση (βρίσκονται στη «διάθεση του ΠΥΣΔΕ»)
– Εκπαιδευτικοί που πήραν απόσπαση από άλλο ΠΥΣΔΕ και εκπαιδευτικοί που έχουν αιτηθεί απόσπαση εντός ΠΥΣΔΕ, συγκρινόμενοι μεταξύ τους

Στις τελευταίες τοποθετήσεις σε ορισμένα ΠΥΣΔΕ άλλαξε η σειρά τοποθέτησης και προηγήθηκαν οι νεοδιόριστοι σε σχέση με όσους συναδέλφους τους ζητούσαν απόσπαση ή ήρθαν με απόσπαση από άλλο ΠΥΣΔΕ.

Οι νεοδιόριστοι θα τοποθετηθείτε αρχικά σε λειτουργικά κενά και με το τέλος της πρώτης χρονιάς μπορείτε να αιτηθείτε οριστική τοποθέτηση, δηλαδή να αποκτήσετε οργανική θέση σε συγκεκριμένο σχολείο. Μετάθεση ή απόσπαση θα μπορείτε να αιτηθείτε μετά το τέλος της δεύτερης χρονιάς, με την προϋπόθεση ότι έχετε υπηρετήσει πραγματικά στην περιοχή διορισμού, ή έχετε λάβει άδεια κυήσεως, μακροχρόνια αναρρωτική άδεια ή άδεια. Στο συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να προσέξετε την περίπτωση όπου τη δεύτερη χρονιά πήρατε οργανική σε κάποιο σχολείο αλλά αποσπαστήκατε σε άλλο σχολείο της ίδιας περιοχής μετάθεσης.

Τότε έχετε κατοχυρώσει δικαίωμα μετάθεσης αλλά δεν μπορείτε να ζητήσετε βελτίωση οργανικής θέσης.  Κατ’ εξαίρεση, μπορούν να αιτηθούν άμεσα απόσπαση οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες απόσπασης (δείτε παρακάτω).

Μόρια μεταθέσεων, μόρια αποσπάσεων και ειδικές κατηγορίες

Κάποιες από τις υπηρεσιακές μεταβολές πραγματοποιούνται με βάση τα μόρια μετάθεσης και κάποιες άλλες με βάση τα μόρια απόσπασης. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζεται αναλυτικά η μοριοδότηση σε κάθε περίπτωση.

 Τα μόρια μετάθεσης αποτελούν κριτήριο για τις μεταθέσεις και τις τοποθετήσεις σε οργανικά κενά. Οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες μετάθεσης, μετατίθενται κατά προτεραιότητα συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους. Σε αυτές ανήκουν (Άρθρο 13/Π.Δ.50/96):

Τα μόρια απόσπασης αποτελούν κριτήριο για τις αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ και για τις τοποθετήσεις σε λειτουργικά κενά. Αποσπώνται κατά προτεραιότητα οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις παρακάτω ειδικές κατηγορίες απόσπασης:

 Για τις αποσπάσεις σε φορείς (Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ΣΔΕ, ΙΕΚ, ΓΑΚ, ΑΕΙ, κ.ά.) μπορεί να γίνεται κάποια γενική αναφορά στα κριτήρια που οφείλει να συνεκτιμήσει ο φορέας κατά την επιλογή των εκπαιδευτικών, στην πράξη όμως η ανυπαρξία μοριοδότησης αφήνει χώρο στον φορέα να επιλέξει κατά την κρίση του, δημιουργώντας απαράδεκτα φαινόμενα πελατειακής εξυπηρέτησης.

 Δ. Μισθολογικά Εκπαιδευτικών

Μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Αρχικά, όλοι οι νεοδιόριστοι κατατάσσονται στο ΜΚ1 και μετά την έκδοση των αποφάσεων αναγνώρισης προϋπηρεσίας και αναγνώρισης συνάφειας μεταπτυχιακών (2 ΜΚ) και διδακτορικών (6 ΜΚ) τίτλων σπουδών καταβάλλονται αναδρομικά οι διαφορές από την ημέρα ορκωμοσίας. Για τη μισθολογική εξέλιξη δεν λαμβάνεται υπόψη η υπηρεσία κατά τα έτη 2016 και 2017. Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται ο μικτός μισθός με βάση τα έτη υπηρεσίας. Στο μικτό μισθό προστίθεται το οικογενειακό επίδομα (50 ευρώ για ένα παιδί, + 20 για το δεύτερο παιδί, + 50 για το τρίτο και το τέταρτο παιδί, + 70 για κάθε παιδί πέραν των τεσσάρων) καθώς και το επίδομα απομακρυσμένης/παραμεθορίου περιοχής (100 ευρώ) για κάποιες περιοχές (ο νομός Ρεθύμνου δεν περιλαμβάνεται σε αυτές).

Οι κρατήσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με το αν ο εκπαιδευτικός είναι νέος ή παλιός ασφαλισμένος καθώς και με βάση το αφορολόγητο που προκύπτει εξαιτίας της οικογενειακής κατάστασης.

Οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί έχουν κάποιες επιπλέον κρατήσεις με αποτέλεσμα ο καθαρός μηνιαίος μισθός να είναι μικρότερος σε σχέση με αυτόν του αναπληρωτή. Σημαντικότερη είναι η κράτηση των νεοδιόριστων για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) (ένας μικτός μισθός σε 12 μηνιαίες δόσεις) για τον πρώτο χρόνο από το διορισμό. Η κράτηση των νεοδιόριστων για το ΤΕΑΔΥ (μισός μικτός μισθός σε 24 δόσεις) έχει καταργηθεί.

Τα παρακάτω παραδείγματα έχουν υπολογιστεί με τη χρήση . Σε όλες τις περιπτώσεις έχει γίνει η παραδοχή ότι οι εκπαιδευτικοί είναι νέοι ασφαλισμένοι (πρώτη ασφάλιση μετά την 01/01/93) και ότι δεν λαμβάνουν επίδομα παραμεθορίου.

Παράδειγμα 1: Εκπαιδευτικός με ΜΚ1, χωρίς παιδιά.

Μικτός Μισθός: 1092. Καθαρός Μισθός 1ου έτους: 737,46. Καθαρός Μισθός μετά τον 1ο χρόνο: 820,27.

Παράδειγμα 2: Εκπαιδευτικός με ΜΚ1, με 1 παιδί.

Μικτός Μισθός: 1142. Καθαρός Μισθός 1ου έτους: 778,94. Καθαρός Μισθός μετά τον 1ο χρόνο: 859,87.

Παράδειγμα 3: Εκπαιδευτικός με ΜΚ2, χωρίς παιδιά.

Μικτός Μισθός: 1151. Καθαρός Μισθός 1ου έτους: 773,80. Καθαρός Μισθός μετά τον 1ο χρόνο: 855,66.

Παράδειγμα 4: Εκπαιδευτικός με ΜΚ2, με 1 παιδί.

Μικτός Μισθός: 1151. Καθαρός Μισθός 1ου έτους: 815,29. Καθαρός Μισθός μετά τον 1ο χρόνο: 894,86.

Παράδειγμα 5: Εκπαιδευτικός με ΜΚ5, χωρίς παιδιά.

Μικτός Μισθός: 1328. Καθαρός Μισθός 1ου έτους: 737,46. Καθαρός Μισθός μετά τον 1ο χρόνο: 960,42.

Παράδειγμα 6: Εκπαιδευτικός με ΜΚ5, με 1 παιδί.

Μικτός Μισθός: 1328. Καθαρός Μισθός 1ου έτους: 778,94. Καθαρός Μισθός μετά τον 1ο χρόνο: 998,58.

Άδειες Εκπαιδευτικών

Η διαφοροποίηση στις άδειες αποτελεί μία διαχρονική αδικία εις βάρος των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Ως μόνιμοι, δικαιούστε πλέον

Άδεια ανατροφής = (24 μήνες – ηλικία παιδιού σε μήνες κατά το διορισμό)(9/21)

Ασφαλώς, εξακολουθείτε να μπορείτε να λάβετε και όλες οι υπόλοιπες άδειες που μπορούσατε να λάβετε ως αναπληρωτές (αιμοδοσίας, συμμετοχής σε δίκη, εκπαιδευτικές άδειες, κ.ά.).

Συμβούλια εκπαιδευτικών

Υπάρχουν 3 συμβούλια στην πρωτοβάθμια και 3 στην δευτεροβάθμια:

Πρωτοβάθμια:

Δευτεροβάθμια:

Οι διοικητικές προσφυγές

Οι διοικητικές προσφυγές είναι αιτήσεις προς τη Διοίκηση με τις οποίες ζητείται η επανεξέταση δυσμενούς για τον διοικούμενο διοικητικής πράξης. Διακρίνονται στις άτυπες, των οποίων η άσκηση πηγάζει από το άρθρο 10 του Συντάγματος και ήδη θεμελιώνεται ρητώς στο άρθρο 24 ΚΔΔιαδ, και στις τυπικές που προβλέπονται και ρυθμίζονται από ειδική διάταξη νόμου (άρθρο 25 ΚΔΔιαδ).

Αίτηση θεραπείας

Υπηρεσιακό σημείωμα διευθυντή εκπαίδευσης

Οποιοδήποτε έγγραφο – σημείωμα σου αναθέτει η διεύθυνση για κάλυψη κενού η οτιδήποτε άλλο μέσα στα δικαιώματα του προϊσταμένου εκπαίδευσης.

Έχει ισχύ μέχρι 2 μήνες, συνήθως ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς που είναι στη διάθεση της διεύθυνσης (π.χ υπηρεσιακό σημείωμα για έκτακτη κάλυψη κενού σε σχολική μονάδα).

Τι είναι ο (Σ.Δ) Σύλλογος Διδασκόντων

Όλοι οι συνάδελφοι συμμετέχουν ισότιμα στο σύλλογο διδασκόντων με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση (μόνιμοι, αναπληρωτές). Ο Σύλλογος διδασκόντων έχει απαρτία και οι αποφάσεις του είναι έγκυρες όταν τα παρόντα μέλη είναι περισσότερα από τα απόντα. Για τα εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά ζητήματα που προκύπτουν στο σχολείο ο Σύλλογος Διδασκόντων συνεδριάζει και τοποθετείται γι’ αυτά.  Όλες οι συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων πραγματοποιούνται εκτός μαθημάτων και εντός εργασιακού ωραρίου. Τούτο σημαίνει ότι η συνεδρίαση του συλλόγου δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της 14:00 ώρας.

Επιλογή τάξης

Η κατανομή των τάξεων στο Δημοτικό Σχολείο: 

Σύμφωνα με το νόμο και τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας υπεύθυνος για την κατανομή των τάξεων (και του Ολοήμερου Τμήματος) είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων κάθε σχολικής μονάδας. Σε περίπτωση που ο Σύλλογος Διδασκόντων αδυνατεί να πραγματοποιήσει την κατανομή τάξεων και τμημάτων, την απόφαση παίρνει ο Διευθυντής του σχολείου σε συνεργασία με τον αρμόδιο Σχολικό Σύμβουλο και πάντα αιτιολογώντας τη σχετική απόφαση με παιδαγωγικά κριτήρια (δεν ισχύει η παλαιότητα).

ΤΥ ΖΕΠ

Στις ΤΥ Ι ΖΕΠ φοιτούν μαθητές/τριες με ελάχιστη ή μηδενική γνώση της ελληνικής γλώσσας. Εκεί ακολουθείται εντατικό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Οι μαθητές/τριες που φοιτούν σε ΤΥ Ι ΖΕΠ παρακολουθούν μερικά μαθήματα στην κανονική τους τάξη, όπως 

Στις ΤΥ ΙΙ ΖΕΠ φοιτούν μαθητές/τριες με μέτριο επίπεδο ελληνομάθειας, το οποίο δύναται να δημιουργεί δυσκολίες στην παρακολούθηση των μαθημάτων στην κανονική τάξη. Για τους μαθητές/τριες που φοιτούν στις ΤΥ ΙΙ ΖΕΠ, πραγματοποιείται υποστήριξη στην ελληνική γλώσσα ή και σε περισσότερα μαθήματα:

Μαθητές/τριες που έχουν ολοκληρώσει τη φοίτηση στις ΤΥ ΙΙ ΖΕΠ, δεν μπορούν να επιστρέψουν σε Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ.

Ο ελάχιστος αριθμός μαθητών/τριων με τον οποίο συγκροτούνται ΤΥ Ι και ΙΙ ΖΕΠ είναι 9.
Σε κάθε Τάξη Υποδοχής δύνανται να δημιουργούνται ομάδες μαθητών/τριών από διαφορετικές τάξεις με κριτήριο τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες και το μαθησιακό τους επίπεδο.

ΚΕΔΑΣΥ  (πρώην ΚΕΣΥ/ΚΕΔΔΥ): 

Τα ΚΕΔΑΣΥ είναι Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης, πρώην κέντρα διαφοροδιάγνωσης, διάγνωσης και υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) τα οποία υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας.

Αξιολογούν μαθητές οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το 22ο έτος της ηλικίας τους. Η αξιολόγηση γίνεται από μία πενταμελή διεπιστημονική ομάδα. Οι υπηρεσίες των ΚΕΔΑΣΥ παρέχονται δωρεάν και ο φάκελος του μαθητή είναι απόρρητος και προσβάσιμος μόνο στους γονείς,το διευθυντή και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου που εμπλέκονται στην εκπαίδευση του μαθητή.

ΣΜΕΑΕ: ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Τ.Ε: Τμήματα Ένταξης

Το Τμήμα Ένταξης (ΤΕ) είναι το θεσμοθετημένο πλαίσιο για την παροχή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στους μαθητές του γενικού σχολείου, όταν αυτό επιβάλλεται από το είδος και το βαθμό των εκπαιδευτικών τους αναγκών. Η παρακολούθηση του ΤΕ μπορεί να γίνει με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων του μαθητή, ύστερα από σχετική πρόταση του εκπαιδευτικού της τάξης, την έγκριση του διευθυντή του σχολείου και των οικείων Σχολικών Συμβούλων γενικής και ειδικής αγωγής. 

ΠΕ. 60. ΕΑΕ Νηπιαγωγών ΕΑΕ ΕΙΔ. ΑΓΩΓΗΣ

ΠΕ.70. ΕΑΕ Δασκάλων ΕΑΕ ΕΙΔ. ΑΓΩΓΗΣ

ΠΕ 70.ΕΑΕ ΚΑΙ ΠΕ60.ΕΑΕ : Ετσι αποκαλούνται χάρην ευκολίας οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ70 και ΠΕ60 οι οποιοι εργάζονται σε θέσεις δομών ειδικης αγωγης🔷

Ειδικότητες ΣΜΕΑΕ:

Ιδρυμένοι ξεχωριστοί κλάδοι με κατάληξη ΕΑΕ δεν υπαρχουν. Το γράφουμε για να δείξουμε οτι πρόκειται για εκπαιδευτικους της αναγραφόμενης ειδικότητας κάθε φορα που απασχολούνται σε ανάλογες δομές ειδικής αγωγης.

ΕΙΔΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (ΕΒΠ) – (ΕΕΠ):

Ειδικότητες αναλυτικά:

Ωράριο εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας

Στα 10 χρόνια υπηρεσίας το ωράριο γίνεται:

23 ώρες

15 χρόνια υπηρεσίας:

22 ώρες

20 χρόνια υπηρεσίας:

21 ώρες κι εκεί σταματάει.

Διευθυντές/Διευθύντριες δημοτικών.

Διευθυντές/Διευθύντριες νηπιαγωγείων

Επιδόματα στελεχών εκπαίδευσης

Τα επιδόματα των στελεχών εκπαίδευσης, σύμφωνα με το νέο νόμο 4823/2021″Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις”, έχουν ως εξής:

Προσλήψεις: Τι προβλέπεται για την μετατροπή ωραρίου από μειωμένο σε πλήρες

Τι ισχύει αναφορικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών μειωμένου ωραρίου και το τι ακριβώς προβλέπεται για την μετατροπή ωραρίου από μειωμένο σε πλήρες, σύμφωνα με τις Εγκυκλίους προσλήψεων.

Πώς υπολογίζεται ο μισθός και τα μόρια στις προσλήψεις μειωμένου ωραρίου

Ο πρώην αιρετός Δημήτρης Μπράτης με που είχε κάνει μέσω του alfavita.gr ανέφερε το εξής:

1.Το μειωμένο ωράριο κυμαίνεται από 9-15 ώρες,ανάλογα με τις ανάγκες.

2.Ο μισθός υπολογίζεται αναλογικά ,με βάση το υποχρεωτικό εβδομαδιαίο ωράριο.Δηλαδή αν κάποιος εργάζεται 12 ώρες λαμβάνει το 50%του μισθού,αφού το υποχρεωτικό ωράριο είναι 24 ώρες.Αν εργαστεί 15 ώρες λαμβάνει τα 15/24 του μισθού.

3.Το ίδιο ισχύει και για τα μόρια προυπηρεσίας .Και αυτά υπολογίζονται αναλογικά με βάση το υποχρεωτικό ωράριο .Δηλαδή αν κάποιος προσληφθεί για 12 ώρες λαμβάνει μισό μόριο τον μήνα.

Δυσπρόσιτα σχολεία: Πώς ορίζονται, τι ισχύει για τα μόρια των εκπαιδευτικών

Οι διατάξεις που ισχύουν από το 2016 και εφεξής για τα δυσπρόσιτα σχολεία
Το άρθρο 8 του ν. 4574/2018 σχετικά με τα δυσπρόσιτα σχολεία και την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών σε αυτά προβλέπει τα εξής: 

Άρθρο 8 – Επιπλέον μοριοδότηση μόνιμων εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε απομακρυσμένες σχολικές μονάδες

Τοποθέτηση διευθυντή

Υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών δημοτικών σχολείων μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων των κλάδων που υπηρετούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί που αναφέρονται στο π.δ. 323/1993.

Υποψήφιοι για τις θέσεις διευθυντών νηπιαγωγείων είναι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ60.

Σε Ολιγοθέσια μπορεί να τοποθετηθεί και ένας (δόκιμος) νεοδιοριστος εκπαιδευτικός, εφόσον δεν υπάρχει άλλος αρχαιότερος μόνιμος.

Κριτήρια επιλογής διευθυντών (κατάρτιση πινάκων)

Μέχρι να προκηρυχθεί η θέση αναλαμβάνει ο αρχαιότερος! Αν μετά δεν το ζητήσει κανείς, στο σχολείο ορίζεται ο μοναδικός μόνιμος! Για να απαλλαγεί κάποιος εκπαιδευτικός από τη διευθυντική θέση κάνει αίτηση που περνάει από το ΑΠΥΣΠΕ.

Μισθολόγιο μονίμων εκπαιδευτικών με τα επιδόματα και τις κρατήσεις

Σχετικά με τα μισθολογικά των μονίμων εκπαιδευτικών – Ο Βασίλης Χουλιάρας και ο Λάμπρος Σιδεράς μας διαφωτίζουν εδώ και χρόνια για τα μισθολογικά των εκπαιδευτικών.

Στον πίνακα που ακολουθεί ο εκπαιδευτικός Λάμπρος Σιδεράς δίνει μια εικόνα για το μισθολόγιο των μoνίμων εκπαιδευτικών μετά το πρώτο έτος διορισμού.

Επίδομα οικογενειακής κατάστασης

Η κατά τα ανωτέρω παροχή χορηγείται για τέκνα προερχόμενα από γάμο,  φυσικά,  θετά  ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι:
– άγαμα και
– δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. (άρθρο 17 παρ.1 του Ν.4024/2011)

Για τη διακοπή της παροχής, λόγω συμπλήρωσης των ανωτέρω, κατά περίπτωση, ορίων, ως ημέρα γέννησης των παιδιών θεωρείται η 31η Δεκεμβρίου του έτους γέννησής τους (άρθρο 17 παρ.3 του Ν.4024/2011)

Ο υπάλληλος που αναγνώρισε εξώγαμο τέκνο στην αλλοδαπή, δεν δικαιούται της οικογενειακής παροχής του άρθρου 17 του ν. 4024/2011, διότι στην προκειμένη περίπτωση εφαρμοστέο είναι το Ελληνικό δίκαιο (το δίκαιο της ιθαγένειας του πατέρα σύμφωνα με το άρθρο 20 Α.Κ.), κατά το οποίο, για την αναγνώριση τέκνου γεννημένου εκτός γάμου, απαιτείται δήλωση αναγνώρισης ενώπιον συμβολαιογράφου, με τη συναίνεση της μητέρας, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 1476 Α.Κ. (ΓνΝΣΚ 92/2014)

H οικογενειακή παροχή λόγω αναγνώρισης τέκνου, καταβάλλεται στον γονέα, από την ημερομηνία έκδοσης της συμβολαιογραφικής πράξης αναγνώρισης. (Υπ. Οικ. 2/4485/0022/31.01.2012)

(Υπ.Οικ. οικ. 2/78400/0022/14.11.2011)

Πηγή: e-postirixis.gr

Κρατήσεις νεοδιορίστων

Οι αυξημένες κρατήσεις των νεοδιόριστων προς το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) θα ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2022 (φέτος).

Οι νεοδιόριστοι μέχρι τότε θα έχουν αποδώσει το ταμείο έναν μισθό (ακαθάριστο) (ήτοι το 1/12 των Ετήσιων Ακαθάριστων Αποδοχών) με υπολογισμένο το εισαγωγικό Μισθολογικό Κλιμάκιο (ΜΚ) και τα αντίστοιχα επιδόματα.

Οι διαφοροποιήσεις που μπορεί να υπάρξουν οφείλονται σε διαφορετικό τρόπο καταβολής που είχε επιλέξει η κάθε διεύθυνση:

Για παράδειγμα:

α) Κρατούσαν το 1/12 του μισθού πριν την απόδοση του εισαγωγικού ΜΚ και σχεδίαζαν να τραβάνε και το 1/12 της αύξησης

β) Προσπάθησαν να κρατήσουν το 1/12 για 12 μήνες μετά την απόδοση του εισαγωγικού ΜΚ, αποδίνοντας τις πρώτες μισθοδοσίες με ΜΚ1 χωρίς κρατήσεις. κοκ

Οι υπόλοιπες κρατήσεις προς το ΜΤΠΥ είναι πάγιες και αφορούν όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.  Αυτές θα συνεχίσουν να υφίστανται και μετά τον πρώτο χρόνο.

Υπολογισμός της μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών από 1/6/2022

Με την παρακάτω εφαρμογή του Βασίλη Χουλιάρα που δημοσιεύει το alfavita.gr οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υπολογίσουν τη μισθοδοσία τους καθώς και τον φόρο.

Βρείτε πόσος είναι ο βασικός μισθός και τα επιδόματα.

Συμπληρώστε στον  το ΜΚ, τα έτη υπηρεσίας και υπολογίστε το φόρο, την ειδική εισφορά.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς, οικογενειακής παροχής, θέσης ευθύνης.

Στον ειδικό πίνακα που έχει συντάξει ο Βασίλης Χουλιάρας μπορούν να δουν αναλυτικά τους μισθούς τους μόνιμοι εκπαιδευτικοί, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, μόνιμοι ΠΜ, μηχανικοί, αναπληρωτές μηχανικοί

Μισθολόγιο αναπληρωτών εκπαιδευτικών με τα επιδόματα και τις κρατήσεις

Οδοιπορικά

Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί συνάδελφοι δικαιούνται οδοιπορικά, όπως ακριβώς και οι μόνιμοι. Τα οδοιπορικά πιστώνονται ακόμα και να το Ι.Χ που πραγματοποιείται η μεταφορά δεν είναι ιδιόκτητο αλλά είναι είτε οικογενειακό – στο όνομα πχ του/της συζύγου – είτε πρόκειται για το όχημα του γονέα του εκπαιδευτικού.

Η χιλιομετρική απόσταση για τα οδοιπορικά υπολογίζεται από το σχολείο τοποθέτησης, εφόσον ο Εκπαιδευτικός πηγαίνει σε περισσότερα του ενός σχολείου.

Δικαιώματα – Απεργίες

Ο απεργός εκπαιδευτικός δεν είναι υποχρεωμένος να αναγγείλει εκ των προτέρων τη συμμετοχή του στην απεργία διατηρώντας το δικαίωμα να το αποφασίσει ακόμα και την τελευταία στιγμή. Είναι υποχρεωμένος όμως την ημέρα της απεργίας το πρωί να ενημερώσει τηλεφωνικά τη διεύθυνση του σχολείου ότι θα απεργήσει. Επειδή όμως έχουμε να κάνουμε με μικρά παιδιά, καλό είναι οι απεργοί εκπαιδευτικοί να ενημερώνουν εκ των προτέρων τους μαθητές και τους γονείς τους -ακόμα και με ενημερωτικό σημείωμα- ότι προτίθενται να απεργήσουν.

Η απεργία σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί έκτακτη απουσία. Δεν είναι έκτακτη διότι προκηρύσσεται πολλές μέρες νωρίτερα και επομένως τόσο οι διευθύνσεις των σχολείων όσο και η τοπική κοινωνία έχουν επαρκή ενημέρωση για το χρόνο διεξαγωγής της. 

Όταν οι συνάδελφοι απεργούν δεν απουσιάζουν αντιθέτως μάλιστα δηλώνονται ως απεργοί και υφίστανται την προβλεπόμενη από το νόμο περικοπή μισθού.

Σε κάθε περίπτωση και ειδικότερα στις περιπτώσεις που οι συνάδελφοι έχουν ειδοποιήσει εκ των προτέρων ότι θα είναι απεργοί, η διεύθυνση του σχολείου και ο σύλλογος διδασκόντων πρέπει να μεριμνούν ώστε να διασφαλίζεται και να αποκτά νόημα η συμμετοχή στην απεργία. Η γενίκευση μιας πρακτικής που θα δώσει το σήμα προς τους γονείς ότι μπορούν να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο ακόμα κι αν οι εκπαιδευτικοί τους απεργούν ακυρώνει τη συμμετοχή στην απεργία.

Πηγή: (Δ.Σ. του συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά «Η Πρόοδος»)

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ LINKS

Exit mobile version