Tο τετ α τετ με την Καμάλα Χάρις – Η συνάντηση με Πελόζι και Μπάιντεν και η ομιλία του στο Κογκρέσο
Τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή συζήτησε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το τετ α τετ μεταξύ των δύο πλευρών έγινε στο Καπιτώλιο, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου.
Σύμφωνα με το γραφείο της αμερικανικής αντιπροεδρίας, η Καμάλα Χάρις επιβεβαίωσε την ισχυρή ελληνοαμερικανική συμμαχία, καθώς και την κοινή δέσμευση στις δημοκρατικές αξίες, στους διεθνείς κανόνες και στο κράτος δικαίου.
Επιπλέον, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και την αλληλεγγύη της απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Μάλιστα στο σημείο αυτό αναγνώρισε τη συμβολή της χώρας μας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρώπη για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού της εφοδιασμού.
Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο
Στην αναφέρθηκε στο ουκρανικό, την τουρκική προκλητικότητα, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το Κυπριακό και το ενεργειακό.
«Δεν πρέπει να πετύχει ο Πούτιν»
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, από την έδρα της αμερικανικής δημοκρατίας, αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία για να τονίσει ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό του λαού που αγωνίζεται και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να πετύχει ο Πούτιν» και τα απολυταρχικά καθεστώτα ανά τον κόσμο. Κάνοντας ένα συγκινητικό παραλληλισμό μεταξύ της πολύπαθης Μαριούπολης και του αγώνα των πολιορκημένων του Μεσολογγίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα απερίφραστα στέκεται δίπλα στην Ουκρανία κόντρα στην επιθετικότητα του Πούτιν.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εκ της ιστορίας της από την ελληνική επανάσταση, η Ελλάδα γνωρίζει «τη νίκη που έρχεται από τη μη συνθηκολόγηση» και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που παίζει ο διεθνής παράγοντας και η διαμεσολάβηση για την επίτευξη ειρήνης. «Καταλαβαίνουμε τη δύναμη των συμμάχων στην υπεράσπιση των κοινών μας αρχών. Χωρίς συμμάχους, οι Έλληνες παρά τον ηρωισμό τους δεν θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει την ανεξαρτησία τους για αυτό και αναγνωρίζουμε τη σημασία να διαλέξουμε πλευρά».
Οι δικές μας χώρες ήταν πάντα στο σωστό μονοπάτι της ιστορίας. Ο Πούτιν δεν θα επιτύχει. Δεν πρέπει να επιτύχει επ’ ωφελεία της Ουκρανίας. Να σταλεί το μήνυμα ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός και οι πράξεις που παραβιάζουν τα δικαιώματα δεν θα γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών.
«Δεν θα ανεχθούμε καμία πράξη που θα παραβιάζει εθνική κυριαρχία»
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα και το Κυπριακό. Αφενός ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν μπορεί να δεχτεί μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο», αφετέρου υπογράμμισε: «Δεν θα ανεχθούμε καμία πράξη που θα παραβιάζει εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις αυτό θα πρέπει να σταματήσει άμεσα».
Η σημασία της Αλεξανδρούπολης στο ενεργειακό
Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο , κάνοντας μνεία στη σημασία της Αλεξανδρούπολης και τονίζοντας τις επενδύσεις που γίνονται για υγροποιημένο φυσικό αέριο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους γείτονές μας.
«Οι αξίες της Αμερικής αλλά και των Ελλήνων έχουν πολλά κοινά»
Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο χωρών και λαών, ενώ χαρακτήρισε τιμή το γεγονός ότι μιλά στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την παρουσία δύο γυναικών, της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμαλα Χάρις και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Είμαστε μια ελεύθερη δημοκρατία, αλλά υπακούμε στους νόμους μας και ιδιαίτερα στους άγραφους νόμους μας. Η εκ νέου επινόηση της δημοκρατίας για να απαντήσει στις προκλήσεις του αιώνα μας ακούγεται σαν γρίφος, αλλά αυτή είναι η αποστολή μας» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν «ακλόνητοι δεσμοί που ενώνουν τις δύο χώρες μας, την ελληνοαμερικανική κοινότητα».
«Οι αξίες της Αμερικής αλλά και των Ελλήνων έχουν πολλά κοινά. Μια από αυτές η σωφροσύνη, δύσκολο να μεταφραστεί. Έχουμε πολλά περισσότερα να προσφέρουμε ως θεματοφύλακες της Δημοκρατίας. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον αμερικανικό λαό οπουδήποτε χρειαστεί. Ζήτω η φιλία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απηύθυνε ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και εν μέσω των εορτασμών για τα 201 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.
Η συνάντηση με την Πελόζι
Προηγήθηκε σε θερμό κλίμα η συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι είναι τιμή του να εκπροσωπήσει ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός τη χώρα μας στον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας, με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων να κάνει λόγο για σχέση φιλίας και σεβασμού.
Η Νάνσι Πελόζι καλωσόρισε τον πρωθυπουργό και υπογράμμισε την ικανοποίηση των ΗΠΑ από τη στάση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τόσο από την άποψη της ασφάλειας, όσο και στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δημοκρατικές αξίες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα στην αρχαιότητα και πάνω στις οποίες βασίστηκε η ίδρυση του αμερικανικού έθνους, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια η Ελλάδα εμπνεύστηκε πάνω στις αρχές των ΗΠΑ για την ίδρυση του κράτους πριν από 201 χρόνια.
Η ίδια επισήμανε ότι χθες ο Αμερικανός πρόεδρος καλωσόρισε τον πρωθυπουργό σε μια υπέροχη τελετή στον Λευκό Οίκο, δείγμα φιλίας και σεβασμού, και εμείς σήμερα εδώ επίσης, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη στάση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, όχι μόνο από την άποψη της ασφάλειας, καθώς και αναγνώρισης του ρόλου της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα ως ο πρώτος πρωθυπουργός που θα απευθύνω ομιλία στο Κογκρέσο.
Μίλησε για παράλληλους δρόμους των δύο χωρών σε πολέμους και οικονομικές μάχες, για να υπογραμμίσει ότι σήμερα οι σχέσεις μας πιο δυνατές από ποτέ. «Θα μιλήσω για αυτές στο Κογκρέσο, όπως και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία ανά τον κόσμο. Ευχαριστώ, εκ μέρους του ελληνικού λαού, για την τιμή και τα θερμά σας λόγια».
Στο καλύτερο επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ
Ιδιαίτερα θετική είναι η πρώτη αποτίμηση της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το ρόλο της Ελλάδας ως μιας δημοκρατικής χώρας που αποτελεί σημείο αναφοράς στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.
Την ίδια ώρα, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζεται ως ένας ηγέτης που γνωρίζει πολύ καλά το διεθνές περιβάλλον, έχει σταθερές απόψεις και είναι ένας πολύ αξιόπιστος εταίρος.
«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, ενώ έχει και έντονα θετικά αισθήματα για την ελληνομερικανική κοινότητα… Ήταν ιδιαίτερα τιμητικό που αφιέρωσε τόσο χρόνο για αυτή την επίσκεψη» έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός εξέπεμψε το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει μετά από την οικονομική κρίση αλλά και την περιπέτεια του κορωνοϊού.
Οι δύο ηγέτες έθεσαν στο «τραπέζι» μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από την κρίση στην Ουκρανία και την ενέργεια, μέχρι τα ελληνοτουρκικά και την Κύπρο.
Κατά πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί άντρες αναφέρθηκαν –λόγω του προσωπικού ενδιαφέροντος του Τζο Μπάιντεν- και στην αντιπαράθεση μεταξύ των δημοκρατιών του δυτικού κόσμου και των αυταρχικών καθεστώτων.
Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσαν, επίσης, πως υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία μπορούν να δουλέψουν στενά Ελλάδα και ΗΠΑ.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να επισκεφτεί την Ελλάδα και ως πρόεδρος, μετά την επίσκεψή του με την ιδιότητα του αντιπροέδρου.
Για την Κύπρο και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ στο Οβάλ Γραφείο, ο αναφέρθηκε στην Κύπρο και την τουρκική προκλητικότητα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στον πρόεδρο Μπάιντεν την επιθυμία της χώρας να ενταχθεί μακροπρόθεσμα στο πρόγραμμα F-35.
«Εξάλλου τότε θα είναι και η περίοδος που θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να τα αποκτήσουμε. Όταν μιλάμε για την Ελλάδα του 2030 οφείλουμε να συζητάμε και για αμυντικά προγράμματα της χώρας 5-10 χρόνια μετά».
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Lockheed Martin εξέφρασε εγγράφως το ενδιαφέρον να διερευνηθεί η δυνατότητα επένδυσης στην ΕΑΒ.
Μητσοτάκης: «Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια μέχρι να γίνει η Ελλάδα το μοντέρνο κράτος, που μας αξίζει»
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στο χθεσινό δείπνο που οργάνωσαν προς τιμήν του εκπρόσωποι Ελληνοαμερικανικων οργανώσεων, λίγο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα. Παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, της πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει την προσπάθεια έως ότου η Ελλάδα γίνει το μοντέρνο κράτος, που αξίζει σε όλους.
Π
Tο τετ α τετ με την Καμάλα Χάρις – Η συνάντηση με Πελόζι και Μπάιντεν και η ομιλία του στο Κογκρέσο
Τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή συζήτησε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το τετ α τετ μεταξύ των δύο πλευρών έγινε στο Καπιτώλιο, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου.
Σύμφωνα με το γραφείο της αμερικανικής αντιπροεδρίας, η Καμάλα Χάρις επιβεβαίωσε την ισχυρή ελληνοαμερικανική συμμαχία, καθώς και την κοινή δέσμευση στις δημοκρατικές αξίες, στους διεθνείς κανόνες και στο κράτος δικαίου.
Επιπλέον, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και την αλληλεγγύη της απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Μάλιστα στο σημείο αυτό αναγνώρισε τη συμβολή της χώρας μας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρώπη για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού της εφοδιασμού.
Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο
Στην αναφέρθηκε στο ουκρανικό, την τουρκική προκλητικότητα, τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το Κυπριακό και το ενεργειακό.
«Δεν πρέπει να πετύχει ο Πούτιν»
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, από την έδρα της αμερικανικής δημοκρατίας, αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία για να τονίσει ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό του λαού που αγωνίζεται και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να πετύχει ο Πούτιν» και τα απολυταρχικά καθεστώτα ανά τον κόσμο. Κάνοντας ένα συγκινητικό παραλληλισμό μεταξύ της πολύπαθης Μαριούπολης και του αγώνα των πολιορκημένων του Μεσολογγίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα απερίφραστα στέκεται δίπλα στην Ουκρανία κόντρα στην επιθετικότητα του Πούτιν.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εκ της ιστορίας της από την ελληνική επανάσταση, η Ελλάδα γνωρίζει «τη νίκη που έρχεται από τη μη συνθηκολόγηση» και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που παίζει ο διεθνής παράγοντας και η διαμεσολάβηση για την επίτευξη ειρήνης. «Καταλαβαίνουμε τη δύναμη των συμμάχων στην υπεράσπιση των κοινών μας αρχών. Χωρίς συμμάχους, οι Έλληνες παρά τον ηρωισμό τους δεν θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει την ανεξαρτησία τους για αυτό και αναγνωρίζουμε τη σημασία να διαλέξουμε πλευρά».
Οι δικές μας χώρες ήταν πάντα στο σωστό μονοπάτι της ιστορίας. Ο Πούτιν δεν θα επιτύχει. Δεν πρέπει να επιτύχει επ’ ωφελεία της Ουκρανίας. Να σταλεί το μήνυμα ότι ο ιστορικός αναθεωρητισμός και οι πράξεις που παραβιάζουν τα δικαιώματα δεν θα γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών.
«Δεν θα ανεχθούμε καμία πράξη που θα παραβιάζει εθνική κυριαρχία»
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα και το Κυπριακό. Αφενός ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν μπορεί να δεχτεί μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο», αφετέρου υπογράμμισε: «Δεν θα ανεχθούμε καμία πράξη που θα παραβιάζει εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις αυτό θα πρέπει να σταματήσει άμεσα».
Η σημασία της Αλεξανδρούπολης στο ενεργειακό
Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο , κάνοντας μνεία στη σημασία της Αλεξανδρούπολης και τονίζοντας τις επενδύσεις που γίνονται για υγροποιημένο φυσικό αέριο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους γείτονές μας.
«Οι αξίες της Αμερικής αλλά και των Ελλήνων έχουν πολλά κοινά»
Κατά την έναρξη της ομιλίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο χωρών και λαών, ενώ χαρακτήρισε τιμή το γεγονός ότι μιλά στην κοινή σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την παρουσία δύο γυναικών, της Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμαλα Χάρις και της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Είμαστε μια ελεύθερη δημοκρατία, αλλά υπακούμε στους νόμους μας και ιδιαίτερα στους άγραφους νόμους μας. Η εκ νέου επινόηση της δημοκρατίας για να απαντήσει στις προκλήσεις του αιώνα μας ακούγεται σαν γρίφος, αλλά αυτή είναι η αποστολή μας» και πρόσθεσε ότι υπάρχουν «ακλόνητοι δεσμοί που ενώνουν τις δύο χώρες μας, την ελληνοαμερικανική κοινότητα».
«Οι αξίες της Αμερικής αλλά και των Ελλήνων έχουν πολλά κοινά. Μια από αυτές η σωφροσύνη, δύσκολο να μεταφραστεί. Έχουμε πολλά περισσότερα να προσφέρουμε ως θεματοφύλακες της Δημοκρατίας. Είμαστε αλληλέγγυοι με τον αμερικανικό λαό οπουδήποτε χρειαστεί. Ζήτω η φιλία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απηύθυνε ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ και εν μέσω των εορτασμών για τα 201 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.
Η συνάντηση με την Πελόζι
Προηγήθηκε σε θερμό κλίμα η συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι είναι τιμή του να εκπροσωπήσει ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός τη χώρα μας στον ναό της αμερικανικής δημοκρατίας, με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων να κάνει λόγο για σχέση φιλίας και σεβασμού.
Η Νάνσι Πελόζι καλωσόρισε τον πρωθυπουργό και υπογράμμισε την ικανοποίηση των ΗΠΑ από τη στάση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τόσο από την άποψη της ασφάλειας, όσο και στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δημοκρατικές αξίες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα στην αρχαιότητα και πάνω στις οποίες βασίστηκε η ίδρυση του αμερικανικού έθνους, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια η Ελλάδα εμπνεύστηκε πάνω στις αρχές των ΗΠΑ για την ίδρυση του κράτους πριν από 201 χρόνια.
Η ίδια επισήμανε ότι χθες ο Αμερικανός πρόεδρος καλωσόρισε τον πρωθυπουργό σε μια υπέροχη τελετή στον Λευκό Οίκο, δείγμα φιλίας και σεβασμού, και εμείς σήμερα εδώ επίσης, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη στάση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, όχι μόνο από την άποψη της ασφάλειας, καθώς και αναγνώρισης του ρόλου της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι τιμή να εκπροσωπώ την Ελλάδα ως ο πρώτος πρωθυπουργός που θα απευθύνω ομιλία στο Κογκρέσο.
Μίλησε για παράλληλους δρόμους των δύο χωρών σε πολέμους και οικονομικές μάχες, για να υπογραμμίσει ότι σήμερα οι σχέσεις μας πιο δυνατές από ποτέ. «Θα μιλήσω για αυτές στο Κογκρέσο, όπως και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Δημοκρατία ανά τον κόσμο. Ευχαριστώ, εκ μέρους του ελληνικού λαού, για την τιμή και τα θερμά σας λόγια».
Στο καλύτερο επίπεδο οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ
Ιδιαίτερα θετική είναι η πρώτη αποτίμηση της συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το ρόλο της Ελλάδας ως μιας δημοκρατικής χώρας που αποτελεί σημείο αναφοράς στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.
Την ίδια ώρα, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν πως στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζεται ως ένας ηγέτης που γνωρίζει πολύ καλά το διεθνές περιβάλλον, έχει σταθερές απόψεις και είναι ένας πολύ αξιόπιστος εταίρος.
«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά τα ζητήματα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, ενώ έχει και έντονα θετικά αισθήματα για την ελληνομερικανική κοινότητα… Ήταν ιδιαίτερα τιμητικό που αφιέρωσε τόσο χρόνο για αυτή την επίσκεψη» έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός εξέπεμψε το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει μετά από την οικονομική κρίση αλλά και την περιπέτεια του κορωνοϊού.
Οι δύο ηγέτες έθεσαν στο «τραπέζι» μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από την κρίση στην Ουκρανία και την ενέργεια, μέχρι τα ελληνοτουρκικά και την Κύπρο.
Κατά πληροφορίες, οι δύο πολιτικοί άντρες αναφέρθηκαν –λόγω του προσωπικού ενδιαφέροντος του Τζο Μπάιντεν- και στην αντιπαράθεση μεταξύ των δημοκρατιών του δυτικού κόσμου και των αυταρχικών καθεστώτων.
Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσαν, επίσης, πως υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία μπορούν να δουλέψουν στενά Ελλάδα και ΗΠΑ.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να επισκεφτεί την Ελλάδα και ως πρόεδρος, μετά την επίσκεψή του με την ιδιότητα του αντιπροέδρου.
Για την Κύπρο και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο
Κατά τη διάρκεια του τετ-α-τετ στο Οβάλ Γραφείο, ο αναφέρθηκε στην Κύπρο και την τουρκική προκλητικότητα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε στον πρόεδρο Μπάιντεν την επιθυμία της χώρας να ενταχθεί μακροπρόθεσμα στο πρόγραμμα F-35.
«Εξάλλου τότε θα είναι και η περίοδος που θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να τα αποκτήσουμε. Όταν μιλάμε για την Ελλάδα του 2030 οφείλουμε να συζητάμε και για αμυντικά προγράμματα της χώρας 5-10 χρόνια μετά».
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η Lockheed Martin εξέφρασε εγγράφως το ενδιαφέρον να διερευνηθεί η δυνατότητα επένδυσης στην ΕΑΒ.
Μητσοτάκης: «Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια μέχρι να γίνει η Ελλάδα το μοντέρνο κράτος, που μας αξίζει»
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στο χθεσινό δείπνο που οργάνωσαν προς τιμήν του εκπρόσωποι Ελληνοαμερικανικων οργανώσεων, λίγο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα. Παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, της πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει την προσπάθεια έως ότου η Ελλάδα γίνει το μοντέρνο κράτος, που αξίζει σε όλους.
Π