Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the jnews-view-counter domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /chroot/home/newspedia/newspedia.gr/html/wp-includes/functions.php on line 6114
Κορονοϊός: Τι ισχύει για τους εμβολιασμένους ασθενείς με καρκίνο - Newspedia.gr

Κορονοϊός: Τι ισχύει για τους εμβολιασμένους ασθενείς με καρκίνο

Οι λοιμώξεις SARS-CoV-2, το ποσοστό νοσηλειών και ο κίνδυνος θανάτου σε εμβολιασμένους ασθενείς με κακοήθειες στις ΗΠΑ στο χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 2020-Νοέμβριος 2021

Περιορισμένα δεδομένα έχουν δημοσιευθεί για που έχουν διαφύγει της ανοσίας των εμβολίων («breakthrough λοιμώξεις»), νοσηλείες και θανάτους σε ασθενείς με κακοήθειες στις ΗΠΑ.

Στα πλαίσια αυτά σχεδιάστηκε μία αναδρομική μελέτη κοόρτης από ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών που είχαν λάβει δύο δόσεις ενός mRNA εμβολίου την περίοδο Δεκέμβριος 2020-Νοέμβριος 2021 και δεν είχαν ιστορικό προηγούμενης νόσησης. 

Στη μελέτη αυτή εκτιμήθηκε ο κίνδυνος για λοίμωξη  “breakthrough” σε ασθενείς με κακοήθειες έναντι ατόμων χωρίς κακοήθειες, και ο κίνδυνος νοσηλείας και θνητότητας σε όσους είχαν μία breakthrough λοίμωξη έναντι σε όσους δεν νόσησαν.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό JAMA Oncology.

Ανάμεσα στους 45253 εμβολιασμένους ασθενείς με κακοήθειες (μέση ηλικία τα 68,7 έτη) που μελετήθηκαν, το  53,5% ήταν γυναίκες και το 74,1% λευκοί.

Οι λοιμώξεις COVID-19 breakthrough αυξήθηκαν στην περίοδο παρακολούθησης και έφτασαν τις  52,1 νέες περιπτώσεις ανά 1000 άτομα.

Ποιοι ασθενείς έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο

Ο αθροιστικός κίνδυνος για τις λοιμώξεις COVID-19 σε όλες τις κακοήθειες ήταν 13,6%, με υψηλότερο κίνδυνο για τον καρκίνο παγκρέατος (24,7%), τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο (22,8%), τον καρκίνο πνεύμονα (20,4%) και τον καρκίνο παχέος εντέρου (17,5%), και μικρότερο κίνδυνο για τον καρκίνο θυρεοειδούς (10,3%), ενδομητρίου (11,9%), και μαστού (11,9%), σε σχέση με 4,9% που ήταν ο κίνδυνος για τον πληθυσμό χωρίς κακοήθειες (p<0.001). 

Ανάμεσα στους ασθενείς με κακοήθειες ο συνολικός κίνδυνος νοσηλείας και θνητότητας σε όσους νόσησαν με COVID-19 ήταν 31,6% και 3,9% αντίστοιχα, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά σε ογκολογικούς αρρώστους που δεν νόσησαν ήταν 6,7% και 1,3%.

Συμπερασματικά, στη μελέτη αυτή φάνηκε αυξημένος κίνδυνος για λοίμωξη COVID-19 ακόμη και στους εμβολιασμένους ασθενείς με κακοήθειες, ειδικά σε όσους λάμβαναν ενεργό θεραπεία, κάτι που συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.

 που μοριοδοτεί και στους δύο πίνακες

Exit mobile version