ΝΕΟ κύμα κακοκαιρίας θα έρθει στην Αττική από το μεσημέρι του Σαββάτου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο οποίος τόνισε πως οι επόμενες ώρες χρειάζονται μεγάλη προσοχή.
Αναλυτικότερα, τα ξημερώματα της Παρασκευής (11/03), η κακοκαιρία «έντυσε» στα λευκά την Αττική ωστόσο ένα μικρό «άνοιγμα» του καιρού θα δώσει μερικές «ανάσες» πριν ξεκινήσει η νέα επέλαση του «Φίλιππου».
«Η αλήθεια είναι πως τα ξημερώματα έπεσαν πολύ μεγάλες ποσότητες χιονιού, για την εποχή μιλώντας πάντα, ωστόσο μέσα στις επόμενες ώρες, από τις 12 το μεσημέρι και έπειτα, θα δούμε ένα άνοιγμα του καιρού και μια βελτίωση η οποία θα διαρκέσει έως και το Σάββατο. Χρειάζεται προσοχή το βράδυ λόγο πάγου ενώ οι θερμοκρασίες στο κέντρο της Αθήνας θα φτάσει τους έξι με επτά βαθμούς», ανέφερε ο κύριος Μαρουσάκης στο Newsbomb.
Ωστόσο, τα χειρότερα, είναι στο… δρόμο, καθώς το Σάββατο ο «Φίλιππος» θα επιστρέψει δριμύτερος: «Από το Σάββατο το μεσημέρι θα δούμε μια νέα επιδείνωση, ένα δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας, το οποίο θα φέρει ξανά χιόνια και σε πρώτη φάση δείχνει πιο έντονο από αυτό που βιώσαμε προ λίγων ωρών. Δεν νομίζω να έχουμε τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία Ελπίδα, ωστόσο είναι ένα φαινόμενο το οποίο χρήζει μεγάλης προσοχής και διαχείρισης».
Όσο για την διάρκεια του φαινομένου, ο «Φίλιππος» δείχνει ιδιαίτερα επίμονος: «Θα δούμε από το απόγευμα της Κυριακής, νωρίς, μια νέα ύφεση αλλά η κακοκαιρία θα επιμείνει με κάποιες χιονομπόρες μέχρι την Δευτέρα το μεσημέρι, οπότε και θα αποχωρήσει οριστικά και θα δούμε λίγο πιο ανοιξιάτικο καιρό».
Μήνυμα της Πολιτικής Προστασίας – «Μην μετακινήστε άσκοπα»
Δεύτερο μήνυμα για ισχυρή σύσταση για αποφυγή μη απαραίτητων μετακινήσεων και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα και Εύβοια έστειλε η Πολιτική Προστασία, τονίζοντας πως είναι σε εξέλιξη επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
Νωρίτερα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε στείλει κι άλλο μήνυμα για ισχυρή σύσταση χρήσης αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετές περιοχές της Αττικής λόγω της κακοκαιρίας «Φίλιππος».
«Ισχυρή σύσταση για αποφυγή μη απαραίτητων μετακινήσεων & χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε βόρεια & ανατολική #Αττική, #Βίλια, #Φυλή & #Ερυθρές. Η χιονόπτωση αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ώρες» αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα της ΓΓΠΠ.
Οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:
Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Αν μετακινούνται πεζή :
Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)
Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:
Αν βρίσκεστε στο σπίτι
Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο
Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.
Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο
Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
The post Κακοκαιρία – ΠΡΟΣΟΧΗ! Ποιά μέρα αναμένονται πιο έντονα φαινόμενα appeared first on Ipaidia.gr.