Διαφήμιση
Newspedia.gr | Ειδήσεις, νέα για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, το σχολείο, την Παιδεία
Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
  • Σύνδεση
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Newspedia.gr | Ειδήσεις, νέα για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, το σχολείο, την Παιδεία
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Διαφήμιση

Καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ: “Τα self test δεν είναι σοβαρό μέτρο”

9 Ιανουαρίου, 2022
Σε Fresh Education, Ροή
0
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

Διάδωσέ το

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΣΔΕΠ: Απόφαση για τις οικονομικές διεκδικήσεις των πανεπιστημιακών

Κάλεσμα της Ζ. Μακρής σε συνάντηση για την Ειδική Αγωγή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σας λέω από τώρα, πως αρκετοί δεν θα μπουν καν στον κόπο να κάνουν τα τεστ στα παιδιά τους

O Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, αλλά και γιατρού του Ευαγγελισμού, Ιωάννης Καλομενίδης, μίλησε στο Newsbomb.gr  και ξεκαθάρισε πως όχι απλά δεν είναι αρκετά τα μέτρα, αλλά είναι και επικίνδυνα για την πορεία της πανδημίας!

«Σας το λέω ξεκάθαρα και ανερυθρίαστα. Δεν έχει ληφθεί κανένα σοβαρό μέτρο και δυστυχώς αυτό θα το δούμε με την αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Τα self test δεν είναι σοβαρό μέτρο. Σας λέω από τώρα, πως αρκετοί δεν θα μπουν καν στον κόπο να κάνουν τα τεστ στα παιδιά τους. Είναι ένα μέτρο ολότελα λανθασμένο. Τα σχολεία δεν έπρεπε να ανοίξουν με δια ζώσης παρακολούθηση. Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν για 15 ημέρες με τηλεκπαίδευση. Είναι τουλάχιστον λανθασμένη η απόφαση και πολύ φοβάμαι πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα αποτυπωθεί με τα κρούσματα που θα δούμε».

 Διαβάστε εδώ αναλυτικά τι είπε ο κ. Καλομενίδης 

Κόπτσης – σχολεία: Αλίμονο αν δεν γίνονται self test σε μαθητές και δηλώνονται αρνητικοί στην πλατφόρμα

“Θεωρώ αδιανόητο να έχουμε δημιουργήσει ένα τέτοιο σύστημα ελέγχου, αλίμονο να υπάρχει αυτή η περίπτωση ασυνέπειας από γονείς”, τόνισε ο Γ.Γ. του ΥΠΑΙΘ κ. Κόπτσης, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο της ΕΡΤ1 αν είναι σε γνώση του ότι κάποιοι γονείς ίσως να μην πραγματοποιούν τα self test στα παιδιά τους αλλά να τα δηλώνουν αρνητικά στη σχετική πλατφόρμα.

Ο Γενικός Γραμματέας ενόψει της απόφασης της Κυβέρνησης για άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου είπε ότι η επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών θα γίνει με ασφάλεια.

“Κύριε, η μαμά δε μου έκανε σήμερα το τεστ» και σε λίγη ώρα εμφανίζεται η δήλωση αρνητικού τεστ στην πλατφόρμα…

Από την αρχή της πανδημίας έγινε ξεκάθαρο ότι τα παιδιά νοσούν σπανιότερα και όχι βαριά. Έγινε, όμως, επίσης, φανερό ότι τα παιδιά είναι «καλοί αγωγοί» του ιού και μάλιστα συχνά οι πιο επικίνδυνοι φορείς για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ή/και ευπαθείς συνανθρώπους μας. 

Σε αυτό το τελευταίο συντελούν δημογραφικά χαρακτηριστικά της ελληνικής κοινωνίας και αντικειμενικές δυσχέρειες, όπως η ακόμα και σήμερα διαδεδομένη- αν και σε μικρό βαθμό πια- διευρυμένη οικογένεια και η υψηλής διαβάθμισης ποσοτική κοινωνική δραστηριότητα και ένταση της καθημερινότητας των παιδιών αντίστοιχα. 

Ομολογουμένως η κοινωνική αποστασιοποίηση, μέχρι την έλευση του εμβολίου, είχε αρνητικές συνέπειες στον ψυχισμό μικρών και μεγάλων, πράγμα το οποίο γνωρίζαμε εξαρχής, αλλά το αποδεχθήκαμε ως αναγκαίο κακό. Και ήταν πράγματι αναγκαίο. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας χάθηκαν πριν προλάβουν ακόμη να ακούσουν τα ευχάριστα νέα της επιστήμης. 

Σε αυτόν τον μακάβριο κατάλογο δεν ήταν λίγοι και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι, όντες και ούσες, σε μεγάλη ηλικία (ο μέσος όρος της ηλικίας των εκπαιδευτικών είναι άνω των 50 ετών) και ευρισκόμενοι ανάμεσα σε παιδιά, εκτέθηκαν στον ιό και πλήρωσαν βαριά, συχνά ακόμη και με τη ζωή τους. 

Η εκπαιδευτική πραγματικότητα δεν είναι εύκολα αντιληπτή, ακόμη και από αυτούς που έχουν την καλή προαίρεση, ώστε να ανιχνευθούν οι πραγματικές διαστάσεις της προσπάθειας για τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ας πούμε το στερεοτυπικά προφανές: «Είναι παιδιά!». Προφανώς, όταν μιλάμε για παιδιά ηλικίας ιδίως 5-12 ετών η, τήρηση αυτών των μέτρων, παρά την ειλικρινή προσπάθεια που καταβάλλει η πλειονότητα των παιδιών, είναι ανεπαρκής. Βλέπουμε ότι, από τη στιγμή που τα σχολεία ξαναλειτούργησαν, τα παιδιά συνεισφέρουν περίπου στο 25% των καθημερινών κρουσμάτων. 

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ας μην κρυβόμαστε. Η «άρνηση» ορισμένων γονέων γενικά μεταφράζεται είτε και σε άρνηση του παιδιού, είτε σε άρνηση μόνο των γονέων να αποδεχθούν την αναγκαιότητα των μέτρων τήρησης υγειονομικής προστασίας και της συνακόλουθης συμπεριφοράς: «Κύριε, η μαμά δε μου έκανε σήμερα το τεστ» και σε λίγη ώρα εμφανίζεται η δήλωση αρνητικού τεστ στην πλατφόρμα…Ή το να βάζει και να βγάζει τη μάσκα του/της συνεχώς, επειδή η μαμά είπε ότι θα γεμίσουν τα πλεμόνια του με διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και η μάσκα-αλεξίπτωτο για τους ίδιους ή άλλους λόγους…

Ας μην κρυβόμαστε. Ο βαθμός επισφάλειας της υγείας των εκπαιδευτικών υπό αυτές τις συνθήκες είναι πολύ μεγάλος. 

Επιπρόσθετα, μερικές εκατοντάδες εξ αυτών έχουν σημαντικά ζητήματα υγείας, τα οποία τους τοποθετούν στις ευπαθείς ομάδες, όπως ΑμεΑ, ανοσοκατεσταλμένοι, καρδιοπαθείς, υπερτασικοί, διαβητικοί, κ.α. Πολλοί μάλιστα εξ αυτών παραμένουν αδιάγνωστοι, όπως έχει δείξει αυτή η υγειονομική κρίση. 

Παρόλα αυτά από την αρχή της σχολικής χρονιάς ΚΑΜΙΑ μέριμνα δεν έχει υπάρξει για αυτή την ομάδα εργαζομένων, ενώ εντύπωση προκαλεί και η στάση ορισμένων επιστημόνων, της επιτροπής του υπουργείου υγείας ιδίως, όταν ερωτώνται σχετικά με το άνοιγμα ή όχι, με φυσική παρουσία, των σχολείων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οι απαντήσεις τους δε σχετίζονται με το κατά πόσο πρόκειται να συμβάλλουν τα σχολεία στην άνοδο των κρουσμάτων και την περαιτέρω διασπορά του ιού, αλλά κυρίως εμπεριέχουν σοφισματικού και πολιτικού χαρακτήρα περιεχόμενου, του τύπου: «Τα σχολεία πρέπει να κλείσουν τελευταία». 

Μια διαπίστωση στην οποία οι εκπαιδευτικοί της πρώτης γραμμής έχουμε καταλήξει πολύ πριν τους ειδικούς της υγείας, αλλά εδώ το ζητούμενο είναι άλλο: είναι ασφαλές για εκπαιδευτικούς, μαθητές και κοινωνία το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς ουσιαστικά και ισχυρά μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού; Είναι δυνατόν να υπάρξει επαρκής πρόληψη στη με φυσική παρουσία καθημερινή σχολική ζωή; Είναι κάποιοι πιο αναλώσιμοι από άλλους; Θα είναι όντως ανοιχτά τα σχολεία, ή θα κλείνουν άτυπα τάξεις, αφού ή ο εκπαιδευτικός θα νοσεί και άρα ποιος θα βρίσκεται με τα παιδιά στη τάξη του; Κι όταν υπάρχει έστω και ένα κρούσμα στην τάξη, πόσοι γονείς θα στείλουν τα παιδιά τους; Θα γίνεται μάθημα με έναν-δύο μαθητές παρόντες;

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού παιδιών και εφήβων, αλλά και τη ραγδαία αύξηση των παιδιατρικών νοσηλειών σε ΗΠΑ και ΗΒ, λόγω της εμφάνισης της μετάλλαξης Ο(μικρον) και την αυξημένη μεταδοτικότητά της ακόμη και σε πλήρως εμβολιασμένους ενήλικες -παρότι σε αυτές τις χώρες έχουν πολύ υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών σε παιδιά και εφήβους- μάλλον προμηνύεται ένα εκρηκτικό μείγμα για τους επόμενους μήνες. 

Το δε ΕΣΥ, ήδη τρωθέν από τη σφοδρότητα του ιού, την απροθυμία ορισμένων να συμβάλλουν στον κοινό μας αγώνα και τη διαχρονική απαξίωσή του, ενδεχομένως να μην μπορέσει να συνδράμει στον βαθμό που θα απαιτηθεί. Θα είναι εφιαλτικό να χάσουμε κι άλλους συνανθρώπους μας, οι οποίοι μπορεί να νοσούν ελαφρύτερα, αλλά να μην έχουν την απαραίτητη φροντίδα.

Το σχολείο, ως μείζων θεσμός κοινωνικής διάδρασης, έχει τον δικό του ρόλο και τη δική του συμμετοχή στην αποτροπή ή διάδοση του ιού. Επ’ αυτού η κοινωνία ζητά απαντήσεις. Μοναδικός γνώμονας για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων πρέπει να είναι η διασφάλιση της υγείας όλων ανεξαιρέτως των συμμετεχόντων στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.

Καλή χρονιά.

Παπανικολάου Χρήστος

Εκπαιδευτικός (ΠΕ70)

ShareTweet
Προηγούμενο άρθρο

Σχολεία – εκπαιδευτικοί: Μεγάλες ελλείψεις ακόμα και στα self – test για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς

Επόμενο άρθρο

ΟΙΕΛΕ: “Άφαντα τα self tests, άφαντο και το επιτελικό κράτος”

Σχετικά Άρθρα

6 οικονομικά χόμπι για όλη την οικογένεια

6 οικονομικά χόμπι για όλη την οικογένεια

26 Ιανουαρίου, 2025

Μια από τις πιο συχνές ανησυχίες των γονιών είναι ότι δε γνωρίζουν πώς να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά τους, όταν...

έγγραφα-μετάθεση-απόσπαση-ανάληψη υπηρεσίας

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Οι προθεσμίες, οι αιτήσεις, τα κριτήρια

24 Οκτωβρίου, 2024

Η διαδικασία των μεταθέσεων είναι πολύπλοκη και απαιτεί προσοχή από τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να υποβάλουν ορθά τις αιτήσεις τους μέσα...

Πρωτοφανές ξέσπασμα από την αδερφή του Δημήτρη Κόκοτα: «Είναι καραγκιοζιλίκια! Οι γιατροί έκαναν…» (video)

Πρωτοφανές ξέσπασμα από την αδερφή του Δημήτρη Κόκοτα: «Είναι καραγκιοζιλίκια! Οι γιατροί έκαναν…» (video)

30 Σεπτεμβρίου, 2024

Έξαλλη η αδερφή του τραγουδιστή Εν εξάλλω κατάσταση βγήκε και μίλησε η αδερφή του Δημήτρη Κόκοτα, σχετικά με σενάρια που...

Εσπευσμένα στο Υγεία ο Νίκος Μουτσινάς! Νοσηλεύεται μαζί με την Μαρινέλλα

Εσπευσμένα στο Υγεία ο Νίκος Μουτσινάς! Νοσηλεύεται μαζί με την Μαρινέλλα

30 Σεπτεμβρίου, 2024

Ποια η κατάσταση της υγείας του Στο νοσοκομείο οδηγήθηκε εσπευσμένα ο Νίκος Μουτσινάς έπειτα από έντονους πόνους στην κοιλιακοί του...

«Είναι εν ζωή» – Η ανακοίνωση για την κατάσταση υγείας της Μαρινέλλας μετά την κατάρρευση στο Ηρώδειο

«Είναι εν ζωή» – Η ανακοίνωση για την κατάσταση υγείας της Μαρινέλλας μετά την κατάρρευση στο Ηρώδειο

26 Σεπτεμβρίου, 2024

Μαρινέλλα: Οι πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών Ευχάριστες είναι οι τελευταίες εξελίξεις με την υγεία της Μαρινέλλας μετά το λιποθυμικό επεισόδιο...

Επόμενο άρθρο
Κόπτσης – σχολεία: Αλίμονο αν δεν γίνονται self test σε μαθητές και δηλώνονται αρνητικοί στην πλατφόρμα

ΟΙΕΛΕ: “Άφαντα τα self tests, άφαντο και το επιτελικό κράτος”

Kορονοϊός – Σαρηγιάννης: Tο καλύτερο και το χειρότερο σενάριο για την πανδημία

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • Alfavita (24.290)
  • Esos (4.554)
  • Fresh Education (1.528)
  • ipaidia (10.690)
  • Lifestyle (981)
  • Viral (454)
  • Webex (12)
  • Αθλητικά (121)
  • Αναπληρωτές – Ωρομίσθιοι (285)
  • Αξιολόγηση εκπαιδευτικών (126)
  • Αποσπάσεις – Μεταθέσεις (20)
  • Απόψεις (133)
  • Βάσεις (84)
  • Γλωσσομάθεια (16)
  • Γονείς (739)
  • Γυμνάσιο (7)
  • Δευτεροβάθμια (788)
  • Δημοτικό (16)
  • Δια Βίου Μάθηση (25)
  • Διορισμοί (40)
  • Ειδήσεις (144)
  • Ειδήσεις (723)
  • Ειδική Αγωγή (51)
  • Εκπαίδευση (2.137)
  • Εκπαιδευτική πολιτική (988)
  • Εκπαιδευτικό Υλικό (12)
  • Εκπαιδευτικοί (1.088)
  • Ελλάδα (6.123)
  • ΕΠΑΛ (8)
  • Επιμόρφωση (64)
  • Εργασία (96)
  • Θέματα Εξετάσεων (36)
  • Θρησκεία (51)
  • Ιδιωτικά (15)
  • Ιδιωτικά (61)
  • Ιδιωτική Εκπαίδευση (23)
  • ΙΕΚ (43)
  • ΙΕΠ (12)
  • Κόσμος (1.166)
  • Λύκειο (6)
  • Μαθητές (685)
  • Μεταθέσεις (35)
  • Μεταπτυχιακά (8)
  • Μηχανογραφικό (38)
  • Νηπιαγωγείο (10)
  • Νομοθεσία (38)
  • Οικονομία (324)
  • Πανελλαδικές (441)
  • Περιβάλλον (145)
  • Πολιτική (469)
  • Πολιτισμός (181)
  • Προβολή (3)
  • Πρωτοβάθμια (552)
  • Ροή (40.980)
  • Σεμινάρια – MOOC (33)
  • Στελέχη Εκπαίδευσης (31)
  • Σύλλογοι – Ομοσπονδίες (228)
  • Συνέδρια – Ημερίδες (57)
  • Συνταξιοδοτικό (41)
  • Συντονιστές (11)
  • Τεχνολογία (218)
  • Τράπεζα θεμάτων (7)
  • Τριτοβάθμια (546)
  • Υγεία (848)
  • Ύλη Εξετάσεων (12)
  • Υπ. Παιδείας (976)
  • Φοιτητές (417)
  • Χρήσιμα (7)
Newspedia.gr

Νέα Ανεξάρτητη σελίδα ειδήσεων για την Εκπαίδευση. Όλα τα νέα για εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές και μαθητές. Νομοθεσία, Αποσπάσεις, Μεταθέσεις, Συνταξιοδοτικό και όλες οι κατηγορίες της Παιδείας που σας ενδιαφέρουν.

© 2023 Newspedia.gr.

  • Newspedia.gr
  • Πολιτική cookies
  • Όροι χρήσης
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Home 2
  • Newsletter
  • Newspedia.gr – Ειδήσεις για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, την παιδεία
  • Sample Page
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης – Πολιτική απορρήτου
  • Πολιτική σχετικά με Cookies
  • Πουλιόπουλος Άκης – Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας

© 2023 Newspedia.gr.