Υπάρχει κάποια υποψία στη σκέψη των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, για προϋπάρχοντα μαθησιακά κενά που προέκυψαν λόγω κλειστών σχολείων και τηλεκπαίδευσης;
Διαβάζω στα μέιλ που μας στέλνει το σχολείο μου τις «Προτάσεις εξομάλυνσης της πορείας εξέλιξης της ύλης» από τους για τα μαθήματα που η κάλυψη της ύλης δεν έχει προχωρήσει ικανοποιητικά.
Ως προτάσεις καταγράφονται:
- Προσθήκηστο Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του σχολείου για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών, μετά από συνεννόηση ανάμεσα στον Διευθυντή, τον/την διδάσκοντα/-ουσα και τον Σύλλογο Διδασκόντων.
- Εβδομαδιαίος προγραμματισμός από τον/την διδάσκοντα/-ουσα με ακριβές χρονοδιάγραμμα διδασκαλίας των κειμένων/ενοτήτων της ύλης για τον υπολειπόμενο χρόνο έως τη λήξη του διδακτικού έτους.
- Επιτάχυνση του ρυθμού εξέλιξης/ανάπτυξης της ύλης, δεδομένου (ή υπό την προϋπόθεση) ότι οι μαθητές/-τριες έχουν εξοικειωθεί με τη μεθοδολογία και τα βασικά στοιχεία του μαθήματος στο 1ο τετράμηνο.
Και αναρωτιέμαι:
1. Τι ακριβώς πάει να πει «Προσθήκη διδακτικών ωρών στο Εβδομαδιαίο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του σχολείου»;
2. Οι συντονιστές πιστεύουν ότι η ύλη μένει πίσω γιατί δεν κάνουμε σωστό προγραμματισμό ή είμαστε «τα ζώα μου αργά»;
3. Υπάρχει κάποια υποψία στη σκέψη τους για , για προϋπάρχοντα μαθησιακά κενά που προέκυψαν λόγω κλειστών σχολείων και τηλεκπαίδευσης, για 26άρια τμήματα με διαφορετικά επίπεδα μαθητών, για απουσίες μαθητών και καθηγητών λόγω covid, για κενά εκπαιδευτικών που καλύφτηκαν τον Νοέμβριο και πάει λέγοντας; Και αν υπάρχει τέτοια υποψία, θα μιλήσουν τα στελέχη της Εκπαίδευσης δημοσίως για αυτά;
Ή κάνουμε copy-paste μία κονσέρβα με «προτάσεις» και βγάλαμε την υποχρέωση, ρίχνοντας όλο το βάρος στον εκπαιδευτικό;
* Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΛΜΕ Ρεθύμνου