Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές,
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο άρθρο 296 του κατατεθέντος σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας συμπεριλήφθη αιφνιδίως -χωρίς καμία ενημέρωσή μας- διάταξη που αφορά στην κατάργηση του αυτοτελούς ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», και συγχώνευση/απορρόφηση
του από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία δεν υπήρχε στο υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου, επομένως δεν υπήρξε διαβούλευση, ούτε καν συζήτηση στα όργανα του Πανεπιστημίου. Άλλωστε, σε κανένα άλλο ΑΕΙ δεν καταργούνται τα ΝΠΔΔ του, πλην των Πανεπιστημιακών Λεσχών.
Μάλιστα, στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου Νόμου, δεν γίνεται καν αναφορά επί αυτού, αλλά αναφέρονται μόνο οι Πανεπιστημιακές λέσχες: «Άρθρο 296, Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της κατάργησης των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με την επωνυμία ‘’Πανεπιστημιακή Λέσχη’’ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ) και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), τα οποία εντάσσονται στα αντίστοιχα εκπαιδευτικά ιδρύματα με αντίστοιχη μεταφορά του πάσης φύσεως προσωπικού στο Α.Ε.Ι.».
Σας γνωρίζουμε ότι κατά την από 06-07-2022 έκτακτη Γενική Συνέλευση του Τμήματος Γεωπονίας του Α.Π.Θ., καθώς και την 673/05-07-2022 έκτακτη Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος Παν/μίου Θες/νίκης, ομόφωνα αποφασίσθηκε να σας ζητήσει να επανεξετασθεί το θέμα της κατάργησης/συγχώνευσης του Ταμείου του Αγροκτήματος και να παραμείνει στην νομική του μορφή ως έχει, για τους παρακάτω λόγους:
- Το Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Αγροκτήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (εν συντομία Αγρόκτημα) λειτουργεί απρόσκοπτα και με απόλυτη επιτυχία επί 86 συνεχή έτη, αποκλειστικά και μόνο ‘…χάριν των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών της Γεωπονικής Σχολής….’ (ΦΕΚ 52/1936/Α ́), έχοντας καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση χιλιάδων φοιτητών του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, στην ανάπτυξη της γεωργικής έρευνας, καθώς και στην ενημέρωση των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων στις σύγχρονες γεωπονικές μεθόδους. Άλλωστε, παγκοσμίως σε όλες τις Γεωπονικές Σχολές λειτουργεί Αγρόκτημα, που η αναγκαιότητά του είναι αντίστοιχη με αυτή των νοσοκομείων των Ιατρικών Σχολών.
- Η εκπαίδευση των φοιτητών στην γεωπονική επιστήμη δεν είναι μόνο θεωρητική, αλλά απαιτεί πρακτική άσκηση και εφαρμογή. Για τον σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων, το Αγρόκτημα διατηρεί αροτραίες, δενδροκομικές, ανθοκηπευτικές, θερμοκηπιακές και λοιπές γεωργικές καλλιέργειες, εκτροφές μελισσών και αγροτικών ζώων εκλεκτών φυλών (βοοειδή, αιγοπρόβατα, χοιρινά, πουλερικά, ίππους, κ.λπ.) και αναπτύσσει σύγχρονες μεθόδους φυτοπροστασίας.
- Επιπροσθέτως, προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο, διότι στις εκτάσεις του δημιούργησε μεγάλο αριθμό περιαστικών λαχανόκηπων, όπου χιλιάδες πολίτες από το 2010 έως και σήμερα επιμορφώνονται στην βιολογική καλλιέργεια λαχανικών.
- Το Αγρόκτημα δεν επιχορηγείται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή άλλο Φορέα, διότι από την ορθολογική διαχείριση των εκπαιδευτικών και πειραματικών γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεών του έχει ίδια έσοδα, που καλύπτουν τις λειτουργικές του ανάγκες. Γεγονός πολύ σημαντικό, αν ληφθεί υπόψη, ότι δεν αποτελεί κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιχείρηση.
- Διοικείται από 7μελές μη αμειβόμενο Διοικητικό Συμβούλιο, με μόνο μία Διεύθυνση και απασχολεί ολιγομελές προσωπικό 12 ατόμων.
- Η κατάργηση του και η συγχώνευση του με το ΑΠΘ θα δημιουργούσε ανυπέρβλητα και δυσεπίλυτα προβλήματα στις εκπαιδευτικές, ερευνητικές, λειτουργικές και λοιπές δραστηριότητες του Τμήματος Γεωπονίας στο Αγρόκτημα, χωρίς μάλιστα να υπάρξει οικονομικό ή άλλου είδους όφελος για το Δημόσιο.
- Η αυτοτέλεια του Αγροκτήματος ως ξεχωριστό Ν.Π.Δ.Δ., καθιστά τη λειτουργία του ευέλικτη και αποτελεσματική, διότι χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις αντιμετωπίζει και αποκαθιστά οποιοδήποτε λειτουργικό πρόβλημα, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην ομαλή εκπαιδευτική και ερευνητική λειτουργία του Τμήματος Γεωπονίας, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Με την προτεινόμενη συγχώνευση η λειτουργία του θα γίνει δυσχερής και αναποτελεσματική, με συνέπεια αφενός τη σημαντική υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και έρευνας και αφετέρου την αύξηση του κόστους λειτουργίας της.
Για τους παραπάνω λόγους, η κατάργηση του Ν.Π.Δ.Δ. του Ταμείου Αγροκτήματος θα λειτουργήσει αρνητικά στην εκπαίδευση χιλιάδων φοιτητών και ζητάμε την άμεση απόσυρση της επίμαχης διάταξης, η οποία δεν τέθηκε καν στη διαβούλευση, παρόλο που επηρεάζει την εκπαίδευση χιλιάδων φοιτητών στον Γεωπονικό τομέα.
Με τιμή,
Ο Πρόεδρος του Τμήματος & του Αγροκτήματος Παν/μιου Θες/νικης
Χρήστος Α. Δόρδας Καθηγητής Α.Π.Θ.