Διαφήμιση
Newspedia.gr | Ειδήσεις, νέα για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, το σχολείο, την Παιδεία
Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
  • Σύνδεση
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Newspedia.gr | Ειδήσεις, νέα για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, το σχολείο, την Παιδεία
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
Διαφήμιση

Επιμορφωτική εκδήλωση από την ΠΔΕ Αττικής: «Εκπαίδευση STEM: προετοιμάζοντας τους νέους για έναν κόσμο που αλλάζει»

12 Ιουνίου, 2022
Σε Fresh Education, Ροή
0
SHARES
Share on FacebookShare on Twitter

Διάδωσέ το

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΣΔΕΠ: Απόφαση για τις οικονομικές διεκδικήσεις των πανεπιστημιακών

Κάλεσμα της Ζ. Μακρής σε συνάντηση για την Ειδική Αγωγή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής διοργανώνει διαδικτυακή επιμορφωτική εκδήλωση, με θέμα: «Εκπαίδευση STEM: προετοιμάζοντας τους νέους για έναν κόσμο που αλλάζει», η οποία θα πραγματοποιηθεί την  

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022 και ώρες 18:00-21:00

Απευθύνεται σε στελέχη εκπαίδευσης και εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας  και Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση STEM είναι μια διεπιστημονική προσέγγιση που εφαρμόζει πρακτικές διερεύνησης στα μαθήματα των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών, ενισχύοντας την κριτική σκέψη των μαθητών και μαθητριών. Η μία επιστήμη συμπληρώνει και υποστηρίζει την άλλη και όλες μαζί ενσωματώνονται σε ένα συνεκτικό μαθησιακό παράδειγμα, που βασίζεται σε εφαρμογές του πραγματικού κόσμου και την επίλυση αυθεντικών προβλημάτων, συμβάλλοντας σε μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Η επιμορφωτική μας συνάντηση αποσκοπεί στην ενημέρωση σχετικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων STEM, στον διάλογο της εκπαιδευτικής κοινότητας και την προετοιμασία των νέων για έναν διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργήσαμε ηλεκτρονική φόρμα εγγραφής και υποβολής ερωτημάτων, στην οποία μπορείτε α) να πραγματοποιήσετε την εγγραφή σας μέχρι την Τρίτη 21-6-2022 και ώρα 18:00 και β) να υποβάλετε σχετικά ερωτήματα προς τους εισηγητές και τις εισηγήτριες μέχρι  το Σάββατο 18-6-2022 και ώρα 20:00, επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://forms.gle/ZRptZ9vi6apx8ngN7

Τα ερωτήματα θα απαντηθούν από τους προσκεκλημένους ομιλητές και τις προσκεκλημένες ομιλήτριες. 

Οι  εγγεγραμμένοι  εκπαιδευτικοί και τα στελέχη εκπαίδευσης που επιθυμούν  βεβαίωση παρακολούθησης θα πρέπει να επιβεβαιώσουν την παρουσία τους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στη φόρμα επιβεβαίωσης παρακολούθησης:

https://forms.gle/jukageLGTYMmjqUm7

χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) της εγγραφής τους. Η φόρμα αυτή θα ενεργοποιηθεί κατά τη διάρκεια της  ενημερωτικής συνάντησης.

Η εκδήλωση θα προβάλλεται απευθείας, σε ζωντανή μετάδοση (live-streaming) από το YouTube. Για να την παρακολουθήσετε δεν έχετε παρά να επιλέξετε το κανάλι της ΠΔΕ Αττικής στο YouTube :

https://www.youtube.com/c/ΠΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η συμμετοχή είναι προαιρετική.

Συνημμένα : Το πρόγραμμα, οι περιλήψεις των εισηγήσεων και η αφίσα.

     

   
Εκπαίδευση STEM: προετοιμάζοντας τους νέους για έναν κόσμο που αλλάζει

                                                                                                                             

Γεώργιος Κόσυβας

Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής.

Καλωσόρισμα – Συντονισμός.
Ευθύμιος Σταμούλης

Σύμβουλος  Α’, Ι.Ε.Π. Προϊστάμενος του Τμήματος Α΄ Εκπαιδευτικής Καινοτομίας και Ενταξιακής Εκπαίδευσης.

                          Χαιρετισμός.
Σαράντος Ψυχάρης 

Καθηγητής Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Πρόεδρος της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Ένωσης S.T.E.M. (Ε3STEM).

Υπολογιστικά περιβάλλοντα STEAM και Υπολογιστικής Σκέψης.
Αθανάσιος Δρίγκας

Επ. Υπεύθυνος Net Media Lab Mind-Brain R&D. Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». 

Industry 4.0, STEM, Δεξιότητες 21ου αιώνα και προκλήσεις στην Γενική και Ειδική Αγωγή.
Κωνσταντίνος Καλοβρέκτης

Διδάσκων Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής STEAM του ΕΛ/ΛΑΚ.

Physical Computing και Ανοιχτοί χώροι Κατασκευών (Μakerspace) στην προσέγγιση STEAM.
Σταυρούλα Παντελοπούλου

Σύμβουλος Α’ Πληροφορικής στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

H Ψηφιακή Εκπαίδευση και το STEM υπό το βλέμμα της Ευρυδίκης.
Νικολέττα Παντέλα 

Υπεύθυνη Διαχείρισης Προγραμμάτων CARDET.

Προώθηση της συμμετοχής των κοριτσιών στο διεπιστημονικό πεδίο STEAM: Η περίπτωση του έργου RoboGirls.
Παρασκευή Φώτη

Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών, 3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής.

STEM Εκπαίδευση και Επαγγελματικές διαδρομές.

Σύντομη περίληψη των εισηγήσεων

Εισήγηση: «Υπολογιστικά περιβάλλοντα STEAM και Υπολογιστικής Σκέψης».

Σαράντος Ψυχάρης, Καθηγητής Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Πρόεδρος της Ελληνικής Εκπαιδευτικής Ένωσης (www.e3stem.edu.gr).  

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα χρειάζονται μια ολιστική αντιμετώπιση που δεν μπορούν να επιλυθούν από «μεμονωμένες» γνωστικές περιοχές ή από στερεότυπες μεθοδολογικές προσεγγίσεις καθιερωμένων γνωστικών περιοχών. Για την υλοποίηση της ολιστικής αντιμετώπισης χρειάζονται διεπιστημονικές προσεγγίσεις μέσω συνοριακών αντικειμένων και πρακτικών Υπολογιστικής Σκέψης. Στην παρουσίαση αναλύονται η «Υπολογιστική Παιδαγωγική STEAM» με την αξιοποίηση κατάλληλων υπολογιστικών περιβαλλόντων και παρουσιάζονται συγκεκριμένες εφαρμογές  STEAM. 

Εισήγηση: «Industry 4.0, STEM, Δεξιότητες 21ου αιώνα και προκλήσεις στην Γενική και Ειδική Αγωγή».

Αθανάσιος Δρίγκας, Επ. Υπεύθυνος Net Media Lab Mind-Brain R&D. Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». 

Οι εξελίξεις στους τομείς της Ψηφιοποίησης και η έλευση των τεχνολογιών που οδήγησαν στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση (Industry 4.0) μετασχηματίζουν τον τρόπο ζωής αλλά και τις ανάγκες εκπαίδευσης των πολιτών, οδηγώντας σε αυξημένη ζήτηση νέων ψηφιακών δεξιοτήτων. Η εκπαίδευση οφείλει να προετοιμάσει τους μαθητές για το μέλλον, αλλά οι αλλαγές οι οποίες προκύπτουν είναι τόσο βαθιές που απλά η τοποθέτηση ενός υπολογιστή στην τάξη δεν είναι πλέον αρκετή. Εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να εισάγουν και να μυήσουν  τους μαθητές στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, προσφέροντάς τους δυνατότητες ανάπτυξης των απαραίτητων δεξιοτήτων, μπορεί να ωφελήσουν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας τόσο στο πλαίσιο του γενικού σχολείου όσο και στα πλαίσιο της Ειδικής Αγωγής.

Εισήγηση: «Physical Computing και Ανοιχτοί χώροι Κατασκευών (Μakerspace) στην προσέγγιση   STEAM».

Κωνσταντίνος Καλοβρέκτης, Διδάσκων Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Συντονιστής της Επιστημονικής Επιτροπής STEAM του ΕΛ/ΛΑΚ.

To Physical Computing θεωρείται το μέσo σύνδεσης ανάμεσα στους υπολογιστές και τον φυσικό κόσμο (συνδυάζοντας τα ψηφιακά αντικείμενα με πραγματικές καταστάσεις υλοποιώντας μια διεπαφή ανάμεσα στον φυσικό και τον ψηφιακό κόσμο του Η/Υ. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία το Physical Computing θεωρείται ως μια κατάλληλη στρατηγική-προσέγγιση για την ένταξη/ολοκλήρωση της επιστήμης των Υπολογιστών στην ανάπτυξη νέων εκπαιδευτικών εργαλείων μέσω τεχνουργημάτων σε ανοιχτούς χώρους κατασκευών. Σκοπός της εισήγησης είναι η κατανόηση της έννοιας του Physical Computing, μέσω ανοιχτών τεχνολογιών υλικού και λογισμικού σε ανοικτούς χώρους κατασκευών στην προσέγγιση STEAM.

Εισήγηση: «H Ψηφιακή Εκπαίδευση και το STEM υπό το βλέμμα της Ευρυδίκης».

Σταυρούλα Παντελοπούλου, Σύμβουλος Α’ Πληροφορικής στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Η ψηφιακή εκπαίδευση στα σχολεία και το STEM έχουν εξέχουσα θέση στις μελέτες της Ευρυδίκης (συγκριτικές ή μη). Θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε κάποιες από τις επισημάνσεις των αναφορών του δικτύου Ευρυδίκη, που φιλοδοξούν να φέρουν στο φως εκπαιδευτικές  προσεγγίσεις των κρατών, οι οποίες δύνανται να οδηγήσουν σε γόνιμες αλλαγές. Οι ίδιες μελέτες προσπαθούν και να επισημάνουν τυχόν ελλείψεις, διαφοροποιήσεις, καθώς και κοινά αποδεκτές δυσλειτουργίες των εκπαιδευτικών συστημάτων που θα προβληματίσουν όσους έχουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση εκπαιδευτικής πολιτικής, ώστε οι επιχειρούμενες αλλαγές να έχουν ως εργαλείο μια βάση γνώσης με όσα έχουν δοκιμαστεί σε άλλες χώρες.

Εισήγηση: «Προώθηση της συμμετοχής των κοριτσιών στο διεπιστημονικό πεδίο STEAM: Η περίπτωση του έργου RoboGirls».

Νικολέττα Παντέλα, Υπεύθυνη Διαχείρισης Προγραμμάτων CARDET.

Αρχικά, θα γίνει αναφορά στη γενικότερη εικόνα που υπάρχει αναφορικά με τις γυναίκες στο πεδίο STEM. Συγκεκριμένα, θα προβληθούν στοιχεία από παγκόσμιες εκθέσεις που συζητούν τις επιδόσεις κοριτσιών και αγοριών στα μαθήματα STEM. Επίσης, θα συζητηθούν οι λόγοι που επηρεάζουν την επιλογή επαγγέλματος. Τέλος, θα παρουσιαστεί το έργο RoboGirls ως καλή πρακτική για την προώθηση περισσότερων κοριτσιών στο πεδίο STEAM όπου θα γίνει αναφορά στον σκοπό του έργου, τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και το παιδαγωγικό υλικό που αναπτύχθηκε.

Εισήγηση: «STEM Εκπαίδευση και Επαγγελματικές διαδρομές».

Παρασκευή Φώτη, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Νηπιαγωγών,3ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Αττικής.

Η εκπαίδευση που υιοθετεί τις προσεγγίσεις STEM στοχεύει στην προετοιμασία των παιδιών για την επίλυση παγκόσμιων ζητημάτων μέσω της διερεύνησης, της ανακάλυψης, της δημιουργικής και κριτικής σκέψης, της συνεργασίας, της αποτελεσματικής αλληλεπίδρασης και της επικοινωνίας, προσφέροντας τη δυνατότητα στους μαθητές/τριες  για επαγγέλματα/ακαδημαϊκές διαδρομές που μέχρι σήμερα θεωρούνται προνομιακοί ανδροκρατούμενοι χώροι. Η καθοδήγηση των μαθητών/τριών προς αυτές τις διαδρομές θα μπορούσε να ενισχυθεί με ποικίλα εκπαιδευτικά εργαλεία, όπως ο προσομοιωτής που θα παρουσιαστεί στη συγκεκριμένη εισήγηση.

ShareTweet
Προηγούμενο άρθρο

Όμιλος για την Ιστορική εκπαίδευση: Σχολιασμός θεμάτων των Πανελληνίων εξετάσεων

Επόμενο άρθρο

Προσωπικός γιατρός: Σε πορεία υλοποίησης το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Σχετικά Άρθρα

6 οικονομικά χόμπι για όλη την οικογένεια

6 οικονομικά χόμπι για όλη την οικογένεια

26 Ιανουαρίου, 2025

Μια από τις πιο συχνές ανησυχίες των γονιών είναι ότι δε γνωρίζουν πώς να απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά τους, όταν...

έγγραφα-μετάθεση-απόσπαση-ανάληψη υπηρεσίας

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Οι προθεσμίες, οι αιτήσεις, τα κριτήρια

24 Οκτωβρίου, 2024

Η διαδικασία των μεταθέσεων είναι πολύπλοκη και απαιτεί προσοχή από τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να υποβάλουν ορθά τις αιτήσεις τους μέσα...

Πρωτοφανές ξέσπασμα από την αδερφή του Δημήτρη Κόκοτα: «Είναι καραγκιοζιλίκια! Οι γιατροί έκαναν…» (video)

Πρωτοφανές ξέσπασμα από την αδερφή του Δημήτρη Κόκοτα: «Είναι καραγκιοζιλίκια! Οι γιατροί έκαναν…» (video)

30 Σεπτεμβρίου, 2024

Έξαλλη η αδερφή του τραγουδιστή Εν εξάλλω κατάσταση βγήκε και μίλησε η αδερφή του Δημήτρη Κόκοτα, σχετικά με σενάρια που...

Εσπευσμένα στο Υγεία ο Νίκος Μουτσινάς! Νοσηλεύεται μαζί με την Μαρινέλλα

Εσπευσμένα στο Υγεία ο Νίκος Μουτσινάς! Νοσηλεύεται μαζί με την Μαρινέλλα

30 Σεπτεμβρίου, 2024

Ποια η κατάσταση της υγείας του Στο νοσοκομείο οδηγήθηκε εσπευσμένα ο Νίκος Μουτσινάς έπειτα από έντονους πόνους στην κοιλιακοί του...

«Είναι εν ζωή» – Η ανακοίνωση για την κατάσταση υγείας της Μαρινέλλας μετά την κατάρρευση στο Ηρώδειο

«Είναι εν ζωή» – Η ανακοίνωση για την κατάσταση υγείας της Μαρινέλλας μετά την κατάρρευση στο Ηρώδειο

26 Σεπτεμβρίου, 2024

Μαρινέλλα: Οι πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών Ευχάριστες είναι οι τελευταίες εξελίξεις με την υγεία της Μαρινέλλας μετά το λιποθυμικό επεισόδιο...

Επόμενο άρθρο

Προσωπικός γιατρός: Σε πορεία υλοποίησης το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Αττική: Οι ακατάλληλες παραλίες για κολύμβηση, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • Alfavita (24.290)
  • Esos (4.554)
  • Fresh Education (1.528)
  • ipaidia (10.690)
  • Lifestyle (981)
  • Viral (454)
  • Webex (12)
  • Αθλητικά (121)
  • Αναπληρωτές – Ωρομίσθιοι (285)
  • Αξιολόγηση εκπαιδευτικών (126)
  • Αποσπάσεις – Μεταθέσεις (20)
  • Απόψεις (133)
  • Βάσεις (84)
  • Γλωσσομάθεια (16)
  • Γονείς (739)
  • Γυμνάσιο (7)
  • Δευτεροβάθμια (788)
  • Δημοτικό (16)
  • Δια Βίου Μάθηση (25)
  • Διορισμοί (40)
  • Ειδήσεις (144)
  • Ειδήσεις (723)
  • Ειδική Αγωγή (51)
  • Εκπαίδευση (2.137)
  • Εκπαιδευτική πολιτική (988)
  • Εκπαιδευτικό Υλικό (12)
  • Εκπαιδευτικοί (1.088)
  • Ελλάδα (6.123)
  • ΕΠΑΛ (8)
  • Επιμόρφωση (64)
  • Εργασία (96)
  • Θέματα Εξετάσεων (36)
  • Θρησκεία (51)
  • Ιδιωτικά (15)
  • Ιδιωτικά (61)
  • Ιδιωτική Εκπαίδευση (23)
  • ΙΕΚ (43)
  • ΙΕΠ (12)
  • Κόσμος (1.166)
  • Λύκειο (6)
  • Μαθητές (685)
  • Μεταθέσεις (35)
  • Μεταπτυχιακά (8)
  • Μηχανογραφικό (38)
  • Νηπιαγωγείο (10)
  • Νομοθεσία (38)
  • Οικονομία (324)
  • Πανελλαδικές (441)
  • Περιβάλλον (145)
  • Πολιτική (469)
  • Πολιτισμός (181)
  • Προβολή (3)
  • Πρωτοβάθμια (552)
  • Ροή (40.980)
  • Σεμινάρια – MOOC (33)
  • Στελέχη Εκπαίδευσης (31)
  • Σύλλογοι – Ομοσπονδίες (228)
  • Συνέδρια – Ημερίδες (57)
  • Συνταξιοδοτικό (41)
  • Συντονιστές (11)
  • Τεχνολογία (218)
  • Τράπεζα θεμάτων (7)
  • Τριτοβάθμια (546)
  • Υγεία (848)
  • Ύλη Εξετάσεων (12)
  • Υπ. Παιδείας (976)
  • Φοιτητές (417)
  • Χρήσιμα (7)
Newspedia.gr

Νέα Ανεξάρτητη σελίδα ειδήσεων για την Εκπαίδευση. Όλα τα νέα για εκπαιδευτικούς, γονείς, φοιτητές και μαθητές. Νομοθεσία, Αποσπάσεις, Μεταθέσεις, Συνταξιοδοτικό και όλες οι κατηγορίες της Παιδείας που σας ενδιαφέρουν.

© 2023 Newspedia.gr.

  • Newspedia.gr
  • Πολιτική cookies
  • Όροι χρήσης
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Κανένα Αποτέλεσμα
Δείτε όλα τα αποτελέσματα
  • Home 2
  • Newsletter
  • Newspedia.gr – Ειδήσεις για την εκπαίδευση, τους εκπαιδευτικούς, την παιδεία
  • Sample Page
  • Διαφήμιση
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης – Πολιτική απορρήτου
  • Πολιτική σχετικά με Cookies
  • Πουλιόπουλος Άκης – Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας

© 2023 Newspedia.gr.