Το μεγάλο εύρος των επικίνδυνων χημικών που προσλαμβάνουμε και που μπορούν να εντοπιστούν, εξήγησε η δρ Δάνια Βάλβη στην “Κ”.
Πολλές φορές οι άνθρωποι, γεμάτοι απορία για τα πάντα, αναρωτιούνται τι “μπαίνει” άραγε στον οργανισμό τους από άποψη διατροφής και λοιπών στοιχείων. Παραμένουμε, όμως, εντελώς και το πλήθος των χημικών που απειλούν την υγεία μας.
Λεπτομέρειες για τα χημικά και το που μπορούν να εντοπιστούν έδωσε η δρ Δάνια Βάλβη στην “Κ” και την Ιωάννα Φωτιάδη.
Τι συμβαίνει
«Τα PFAS είναι μια μεγάλη ομάδα από συνθετικές υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες οργανικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή παγκοσμίως από τη δεκαετία του ’40», εξηγεί στην «Κ» η δρ Δάνια Βάλβη, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Περιβαλλοντικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη. «Περισσότερα από 4.000 διαφορετικά PFAS έχουν παρασκευαστεί και χρησιμοποιούνται ευρέως».
Τα συγκεκριμένα χημικά και ουσιαστικά η χρήση τους αποσκοπεί στην ενίσχυση της αντοχής των προϊόντων στις μεγάλες θερμοκρασίες και στο παρελθόν αποτέλεσαν επανάσταση, επιλύοντας σημαντικά προβλήματα.
Μερικά από τα προϊόντα στα οποία εντοπίζονται τα επικίνδυνα χημικά είναι: μαγειρικά σκεύη όπως αντικολλητικά τηγάνια, λαδόκολλες, συσκευασίες τροφίμων, αδιάβροχα ρούχα, έπιπλα, χαλιά, προστατευτικά κεριά δαπέδου, είδη μακιγιάζ, ακόμα και το οδοντικό νήμα.
Οι μεγάλες εταιρείες που κατασκεύαζαν τα αντίστοιχα προϊόντα φαίνεται πως των χημικών και οι έρευνες που είχαν γίνει άργησαν πολύ να δημοσιοποιηθούν.
Τι προκαλείται
«Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η διάχυτη μόλυνση σε PFAS και αν τα ευρήματα από τις μελέτες της βιομηχανίας είχαν γίνει γνωστά στον κόσμο ήδη από το ’70», υποστηρίζει η Ελληνίδα καθηγήτρια.
«Έχουν την ιδιότητα να μιμούνται τη δράση λιπαρών οξέων και να διαταράσσουν τη δράση φυσιολογικών ορμονών, όπως οι θυρεοειδικές ορμόνες, η ινσουλίνη, τα οιστρογόνα κ.ά.». Η χρόνια έκθεση σε αυτά μπορεί να απορρυθμίσει το μεταβολικό, ενδοκρινικό και ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η συγκεκριμένη κατηγορία χημικών έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για νοσήματα του θυρεοειδούς, του ήπατος, υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση και διαβήτη τύπου ΙΙ. «Σύμφωνα με άλλες μελέτες, κάποια PFAS μπορεί επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο για υπογονιμότητα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου (μαστού, θυρεοειδούς, νεφρών)».
«Αυτά τα PFAS παρότι τώρα έχουν αντικατασταθεί από τη βιομηχανία με άλλα νεότερης γενιάς PFAS, εξακολουθούμε να τα ανιχνεύουμε στο περιβάλλον και στον πληθυσμό σε υψηλές συγκεντρώσεις», επισημαίνει, «όμως διαπιστώνουμε ότι και τα νεότερης γενιάς ».
Η Ελληνίδα ερευνήτρια συμβουλεύει οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το τι αγοράζουν. «Να αποφεύγετε οτιδήποτε φέρει την ετικέτα “water-resistant” ή “stain-resistant”. Κάθε φορά που ετοιμάζεστε να αγοράσετε ένα προϊόν που δεν λεκιάζει, αναρωτηθείτε αν πραγματικά το χρειάζεστε και αν αντ’ αυτού μπορείτε να αγοράσετε ένα απλό και να το πλένετε».
Πηγή:
Το μεγάλο εύρος των επικίνδυνων χημικών που προσλαμβάνουμε και που μπορούν να εντοπιστούν, εξήγησε η δρ Δάνια Βάλβη στην “Κ”.
Πολλές φορές οι άνθρωποι, γεμάτοι απορία για τα πάντα, αναρωτιούνται τι “μπαίνει” άραγε στον οργανισμό τους από άποψη διατροφής και λοιπών στοιχείων. Παραμένουμε, όμως, εντελώς και το πλήθος των χημικών που απειλούν την υγεία μας.
Λεπτομέρειες για τα χημικά και το που μπορούν να εντοπιστούν έδωσε η δρ Δάνια Βάλβη στην “Κ” και την Ιωάννα Φωτιάδη.
Τι συμβαίνει
«Τα PFAS είναι μια μεγάλη ομάδα από συνθετικές υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες οργανικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή παγκοσμίως από τη δεκαετία του ’40», εξηγεί στην «Κ» η δρ Δάνια Βάλβη, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Περιβαλλοντικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη. «Περισσότερα από 4.000 διαφορετικά PFAS έχουν παρασκευαστεί και χρησιμοποιούνται ευρέως».
Τα συγκεκριμένα χημικά και ουσιαστικά η χρήση τους αποσκοπεί στην ενίσχυση της αντοχής των προϊόντων στις μεγάλες θερμοκρασίες και στο παρελθόν αποτέλεσαν επανάσταση, επιλύοντας σημαντικά προβλήματα.
Μερικά από τα προϊόντα στα οποία εντοπίζονται τα επικίνδυνα χημικά είναι: μαγειρικά σκεύη όπως αντικολλητικά τηγάνια, λαδόκολλες, συσκευασίες τροφίμων, αδιάβροχα ρούχα, έπιπλα, χαλιά, προστατευτικά κεριά δαπέδου, είδη μακιγιάζ, ακόμα και το οδοντικό νήμα.
Οι μεγάλες εταιρείες που κατασκεύαζαν τα αντίστοιχα προϊόντα φαίνεται πως των χημικών και οι έρευνες που είχαν γίνει άργησαν πολύ να δημοσιοποιηθούν.
Τι προκαλείται
«Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η διάχυτη μόλυνση σε PFAS και αν τα ευρήματα από τις μελέτες της βιομηχανίας είχαν γίνει γνωστά στον κόσμο ήδη από το ’70», υποστηρίζει η Ελληνίδα καθηγήτρια.
«Έχουν την ιδιότητα να μιμούνται τη δράση λιπαρών οξέων και να διαταράσσουν τη δράση φυσιολογικών ορμονών, όπως οι θυρεοειδικές ορμόνες, η ινσουλίνη, τα οιστρογόνα κ.ά.». Η χρόνια έκθεση σε αυτά μπορεί να απορρυθμίσει το μεταβολικό, ενδοκρινικό και ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η συγκεκριμένη κατηγορία χημικών έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για νοσήματα του θυρεοειδούς, του ήπατος, υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση και διαβήτη τύπου ΙΙ. «Σύμφωνα με άλλες μελέτες, κάποια PFAS μπορεί επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο για υπογονιμότητα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου (μαστού, θυρεοειδούς, νεφρών)».
«Αυτά τα PFAS παρότι τώρα έχουν αντικατασταθεί από τη βιομηχανία με άλλα νεότερης γενιάς PFAS, εξακολουθούμε να τα ανιχνεύουμε στο περιβάλλον και στον πληθυσμό σε υψηλές συγκεντρώσεις», επισημαίνει, «όμως διαπιστώνουμε ότι και τα νεότερης γενιάς ».
Η Ελληνίδα ερευνήτρια συμβουλεύει οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το τι αγοράζουν. «Να αποφεύγετε οτιδήποτε φέρει την ετικέτα “water-resistant” ή “stain-resistant”. Κάθε φορά που ετοιμάζεστε να αγοράσετε ένα προϊόν που δεν λεκιάζει, αναρωτηθείτε αν πραγματικά το χρειάζεστε και αν αντ’ αυτού μπορείτε να αγοράσετε ένα απλό και να το πλένετε».
Πηγή:
Το μεγάλο εύρος των επικίνδυνων χημικών που προσλαμβάνουμε και που μπορούν να εντοπιστούν, εξήγησε η δρ Δάνια Βάλβη στην “Κ”.
Πολλές φορές οι άνθρωποι, γεμάτοι απορία για τα πάντα, αναρωτιούνται τι “μπαίνει” άραγε στον οργανισμό τους από άποψη διατροφής και λοιπών στοιχείων. Παραμένουμε, όμως, εντελώς και το πλήθος των χημικών που απειλούν την υγεία μας.
Λεπτομέρειες για τα χημικά και το που μπορούν να εντοπιστούν έδωσε η δρ Δάνια Βάλβη στην “Κ” και την Ιωάννα Φωτιάδη.
Τι συμβαίνει
«Τα PFAS είναι μια μεγάλη ομάδα από συνθετικές υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες οργανικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή παγκοσμίως από τη δεκαετία του ’40», εξηγεί στην «Κ» η δρ Δάνια Βάλβη, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Περιβαλλοντικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη. «Περισσότερα από 4.000 διαφορετικά PFAS έχουν παρασκευαστεί και χρησιμοποιούνται ευρέως».
Τα συγκεκριμένα χημικά και ουσιαστικά η χρήση τους αποσκοπεί στην ενίσχυση της αντοχής των προϊόντων στις μεγάλες θερμοκρασίες και στο παρελθόν αποτέλεσαν επανάσταση, επιλύοντας σημαντικά προβλήματα.
Μερικά από τα προϊόντα στα οποία εντοπίζονται τα επικίνδυνα χημικά είναι: μαγειρικά σκεύη όπως αντικολλητικά τηγάνια, λαδόκολλες, συσκευασίες τροφίμων, αδιάβροχα ρούχα, έπιπλα, χαλιά, προστατευτικά κεριά δαπέδου, είδη μακιγιάζ, ακόμα και το οδοντικό νήμα.
Οι μεγάλες εταιρείες που κατασκεύαζαν τα αντίστοιχα προϊόντα φαίνεται πως των χημικών και οι έρευνες που είχαν γίνει άργησαν πολύ να δημοσιοποιηθούν.
Τι προκαλείται
«Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η διάχυτη μόλυνση σε PFAS και αν τα ευρήματα από τις μελέτες της βιομηχανίας είχαν γίνει γνωστά στον κόσμο ήδη από το ’70», υποστηρίζει η Ελληνίδα καθηγήτρια.
«Έχουν την ιδιότητα να μιμούνται τη δράση λιπαρών οξέων και να διαταράσσουν τη δράση φυσιολογικών ορμονών, όπως οι θυρεοειδικές ορμόνες, η ινσουλίνη, τα οιστρογόνα κ.ά.». Η χρόνια έκθεση σε αυτά μπορεί να απορρυθμίσει το μεταβολικό, ενδοκρινικό και ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η συγκεκριμένη κατηγορία χημικών έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για νοσήματα του θυρεοειδούς, του ήπατος, υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση και διαβήτη τύπου ΙΙ. «Σύμφωνα με άλλες μελέτες, κάποια PFAS μπορεί επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο για υπογονιμότητα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου (μαστού, θυρεοειδούς, νεφρών)».
«Αυτά τα PFAS παρότι τώρα έχουν αντικατασταθεί από τη βιομηχανία με άλλα νεότερης γενιάς PFAS, εξακολουθούμε να τα ανιχνεύουμε στο περιβάλλον και στον πληθυσμό σε υψηλές συγκεντρώσεις», επισημαίνει, «όμως διαπιστώνουμε ότι και τα νεότερης γενιάς ».
Η Ελληνίδα ερευνήτρια συμβουλεύει οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το τι αγοράζουν. «Να αποφεύγετε οτιδήποτε φέρει την ετικέτα “water-resistant” ή “stain-resistant”. Κάθε φορά που ετοιμάζεστε να αγοράσετε ένα προϊόν που δεν λεκιάζει, αναρωτηθείτε αν πραγματικά το χρειάζεστε και αν αντ’ αυτού μπορείτε να αγοράσετε ένα απλό και να το πλένετε».
Πηγή:
Το μεγάλο εύρος των επικίνδυνων χημικών που προσλαμβάνουμε και που μπορούν να εντοπιστούν, εξήγησε η δρ Δάνια Βάλβη στην “Κ”.
Πολλές φορές οι άνθρωποι, γεμάτοι απορία για τα πάντα, αναρωτιούνται τι “μπαίνει” άραγε στον οργανισμό τους από άποψη διατροφής και λοιπών στοιχείων. Παραμένουμε, όμως, εντελώς και το πλήθος των χημικών που απειλούν την υγεία μας.
Λεπτομέρειες για τα χημικά και το που μπορούν να εντοπιστούν έδωσε η δρ Δάνια Βάλβη στην “Κ” και την Ιωάννα Φωτιάδη.
Τι συμβαίνει
«Τα PFAS είναι μια μεγάλη ομάδα από συνθετικές υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες οργανικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή παγκοσμίως από τη δεκαετία του ’40», εξηγεί στην «Κ» η δρ Δάνια Βάλβη, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Περιβαλλοντικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη. «Περισσότερα από 4.000 διαφορετικά PFAS έχουν παρασκευαστεί και χρησιμοποιούνται ευρέως».
Τα συγκεκριμένα χημικά και ουσιαστικά η χρήση τους αποσκοπεί στην ενίσχυση της αντοχής των προϊόντων στις μεγάλες θερμοκρασίες και στο παρελθόν αποτέλεσαν επανάσταση, επιλύοντας σημαντικά προβλήματα.
Μερικά από τα προϊόντα στα οποία εντοπίζονται τα επικίνδυνα χημικά είναι: μαγειρικά σκεύη όπως αντικολλητικά τηγάνια, λαδόκολλες, συσκευασίες τροφίμων, αδιάβροχα ρούχα, έπιπλα, χαλιά, προστατευτικά κεριά δαπέδου, είδη μακιγιάζ, ακόμα και το οδοντικό νήμα.
Οι μεγάλες εταιρείες που κατασκεύαζαν τα αντίστοιχα προϊόντα φαίνεται πως των χημικών και οι έρευνες που είχαν γίνει άργησαν πολύ να δημοσιοποιηθούν.
Τι προκαλείται
«Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η διάχυτη μόλυνση σε PFAS και αν τα ευρήματα από τις μελέτες της βιομηχανίας είχαν γίνει γνωστά στον κόσμο ήδη από το ’70», υποστηρίζει η Ελληνίδα καθηγήτρια.
«Έχουν την ιδιότητα να μιμούνται τη δράση λιπαρών οξέων και να διαταράσσουν τη δράση φυσιολογικών ορμονών, όπως οι θυρεοειδικές ορμόνες, η ινσουλίνη, τα οιστρογόνα κ.ά.». Η χρόνια έκθεση σε αυτά μπορεί να απορρυθμίσει το μεταβολικό, ενδοκρινικό και ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η συγκεκριμένη κατηγορία χημικών έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για νοσήματα του θυρεοειδούς, του ήπατος, υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση και διαβήτη τύπου ΙΙ. «Σύμφωνα με άλλες μελέτες, κάποια PFAS μπορεί επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο για υπογονιμότητα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου (μαστού, θυρεοειδούς, νεφρών)».
«Αυτά τα PFAS παρότι τώρα έχουν αντικατασταθεί από τη βιομηχανία με άλλα νεότερης γενιάς PFAS, εξακολουθούμε να τα ανιχνεύουμε στο περιβάλλον και στον πληθυσμό σε υψηλές συγκεντρώσεις», επισημαίνει, «όμως διαπιστώνουμε ότι και τα νεότερης γενιάς ».
Η Ελληνίδα ερευνήτρια συμβουλεύει οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το τι αγοράζουν. «Να αποφεύγετε οτιδήποτε φέρει την ετικέτα “water-resistant” ή “stain-resistant”. Κάθε φορά που ετοιμάζεστε να αγοράσετε ένα προϊόν που δεν λεκιάζει, αναρωτηθείτε αν πραγματικά το χρειάζεστε και αν αντ’ αυτού μπορείτε να αγοράσετε ένα απλό και να το πλένετε».
Πηγή:
Το μεγάλο εύρος των επικίνδυνων χημικών που προσλαμβάνουμε και που μπορούν να εντοπιστούν, εξήγησε η δρ Δάνια Βάλβη στην “Κ”.
Πολλές φορές οι άνθρωποι, γεμάτοι απορία για τα πάντα, αναρωτιούνται τι “μπαίνει” άραγε στον οργανισμό τους από άποψη διατροφής και λοιπών στοιχείων. Παραμένουμε, όμως, εντελώς και το πλήθος των χημικών που απειλούν την υγεία μας.
Λεπτομέρειες για τα χημικά και το που μπορούν να εντοπιστούν έδωσε η δρ Δάνια Βάλβη στην “Κ” και την Ιωάννα Φωτιάδη.
Τι συμβαίνει
«Τα PFAS είναι μια μεγάλη ομάδα από συνθετικές υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες οργανικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή παγκοσμίως από τη δεκαετία του ’40», εξηγεί στην «Κ» η δρ Δάνια Βάλβη, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Περιβαλλοντικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη. «Περισσότερα από 4.000 διαφορετικά PFAS έχουν παρασκευαστεί και χρησιμοποιούνται ευρέως».
Τα συγκεκριμένα χημικά και ουσιαστικά η χρήση τους αποσκοπεί στην ενίσχυση της αντοχής των προϊόντων στις μεγάλες θερμοκρασίες και στο παρελθόν αποτέλεσαν επανάσταση, επιλύοντας σημαντικά προβλήματα.
Μερικά από τα προϊόντα στα οποία εντοπίζονται τα επικίνδυνα χημικά είναι: μαγειρικά σκεύη όπως αντικολλητικά τηγάνια, λαδόκολλες, συσκευασίες τροφίμων, αδιάβροχα ρούχα, έπιπλα, χαλιά, προστατευτικά κεριά δαπέδου, είδη μακιγιάζ, ακόμα και το οδοντικό νήμα.
Οι μεγάλες εταιρείες που κατασκεύαζαν τα αντίστοιχα προϊόντα φαίνεται πως των χημικών και οι έρευνες που είχαν γίνει άργησαν πολύ να δημοσιοποιηθούν.
Τι προκαλείται
«Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η διάχυτη μόλυνση σε PFAS και αν τα ευρήματα από τις μελέτες της βιομηχανίας είχαν γίνει γνωστά στον κόσμο ήδη από το ’70», υποστηρίζει η Ελληνίδα καθηγήτρια.
«Έχουν την ιδιότητα να μιμούνται τη δράση λιπαρών οξέων και να διαταράσσουν τη δράση φυσιολογικών ορμονών, όπως οι θυρεοειδικές ορμόνες, η ινσουλίνη, τα οιστρογόνα κ.ά.». Η χρόνια έκθεση σε αυτά μπορεί να απορρυθμίσει το μεταβολικό, ενδοκρινικό και ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η συγκεκριμένη κατηγορία χημικών έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για νοσήματα του θυρεοειδούς, του ήπατος, υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση και διαβήτη τύπου ΙΙ. «Σύμφωνα με άλλες μελέτες, κάποια PFAS μπορεί επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο για υπογονιμότητα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου (μαστού, θυρεοειδούς, νεφρών)».
«Αυτά τα PFAS παρότι τώρα έχουν αντικατασταθεί από τη βιομηχανία με άλλα νεότερης γενιάς PFAS, εξακολουθούμε να τα ανιχνεύουμε στο περιβάλλον και στον πληθυσμό σε υψηλές συγκεντρώσεις», επισημαίνει, «όμως διαπιστώνουμε ότι και τα νεότερης γενιάς ».
Η Ελληνίδα ερευνήτρια συμβουλεύει οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το τι αγοράζουν. «Να αποφεύγετε οτιδήποτε φέρει την ετικέτα “water-resistant” ή “stain-resistant”. Κάθε φορά που ετοιμάζεστε να αγοράσετε ένα προϊόν που δεν λεκιάζει, αναρωτηθείτε αν πραγματικά το χρειάζεστε και αν αντ’ αυτού μπορείτε να αγοράσετε ένα απλό και να το πλένετε».
Πηγή:
Το μεγάλο εύρος των επικίνδυνων χημικών που προσλαμβάνουμε και που μπορούν να εντοπιστούν, εξήγησε η δρ Δάνια Βάλβη στην “Κ”.
Πολλές φορές οι άνθρωποι, γεμάτοι απορία για τα πάντα, αναρωτιούνται τι “μπαίνει” άραγε στον οργανισμό τους από άποψη διατροφής και λοιπών στοιχείων. Παραμένουμε, όμως, εντελώς και το πλήθος των χημικών που απειλούν την υγεία μας.
Λεπτομέρειες για τα χημικά και το που μπορούν να εντοπιστούν έδωσε η δρ Δάνια Βάλβη στην “Κ” και την Ιωάννα Φωτιάδη.
Τι συμβαίνει
«Τα PFAS είναι μια μεγάλη ομάδα από συνθετικές υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες οργανικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή παγκοσμίως από τη δεκαετία του ’40», εξηγεί στην «Κ» η δρ Δάνια Βάλβη, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Περιβαλλοντικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη. «Περισσότερα από 4.000 διαφορετικά PFAS έχουν παρασκευαστεί και χρησιμοποιούνται ευρέως».
Τα συγκεκριμένα χημικά και ουσιαστικά η χρήση τους αποσκοπεί στην ενίσχυση της αντοχής των προϊόντων στις μεγάλες θερμοκρασίες και στο παρελθόν αποτέλεσαν επανάσταση, επιλύοντας σημαντικά προβλήματα.
Μερικά από τα προϊόντα στα οποία εντοπίζονται τα επικίνδυνα χημικά είναι: μαγειρικά σκεύη όπως αντικολλητικά τηγάνια, λαδόκολλες, συσκευασίες τροφίμων, αδιάβροχα ρούχα, έπιπλα, χαλιά, προστατευτικά κεριά δαπέδου, είδη μακιγιάζ, ακόμα και το οδοντικό νήμα.
Οι μεγάλες εταιρείες που κατασκεύαζαν τα αντίστοιχα προϊόντα φαίνεται πως των χημικών και οι έρευνες που είχαν γίνει άργησαν πολύ να δημοσιοποιηθούν.
Τι προκαλείται
«Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η διάχυτη μόλυνση σε PFAS και αν τα ευρήματα από τις μελέτες της βιομηχανίας είχαν γίνει γνωστά στον κόσμο ήδη από το ’70», υποστηρίζει η Ελληνίδα καθηγήτρια.
«Έχουν την ιδιότητα να μιμούνται τη δράση λιπαρών οξέων και να διαταράσσουν τη δράση φυσιολογικών ορμονών, όπως οι θυρεοειδικές ορμόνες, η ινσουλίνη, τα οιστρογόνα κ.ά.». Η χρόνια έκθεση σε αυτά μπορεί να απορρυθμίσει το μεταβολικό, ενδοκρινικό και ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η συγκεκριμένη κατηγορία χημικών έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για νοσήματα του θυρεοειδούς, του ήπατος, υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση και διαβήτη τύπου ΙΙ. «Σύμφωνα με άλλες μελέτες, κάποια PFAS μπορεί επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο για υπογονιμότητα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου (μαστού, θυρεοειδούς, νεφρών)».
«Αυτά τα PFAS παρότι τώρα έχουν αντικατασταθεί από τη βιομηχανία με άλλα νεότερης γενιάς PFAS, εξακολουθούμε να τα ανιχνεύουμε στο περιβάλλον και στον πληθυσμό σε υψηλές συγκεντρώσεις», επισημαίνει, «όμως διαπιστώνουμε ότι και τα νεότερης γενιάς ».
Η Ελληνίδα ερευνήτρια συμβουλεύει οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το τι αγοράζουν. «Να αποφεύγετε οτιδήποτε φέρει την ετικέτα “water-resistant” ή “stain-resistant”. Κάθε φορά που ετοιμάζεστε να αγοράσετε ένα προϊόν που δεν λεκιάζει, αναρωτηθείτε αν πραγματικά το χρειάζεστε και αν αντ’ αυτού μπορείτε να αγοράσετε ένα απλό και να το πλένετε».
Πηγή:
Το μεγάλο εύρος των επικίνδυνων χημικών που προσλαμβάνουμε και που μπορούν να εντοπιστούν, εξήγησε η δρ Δάνια Βάλβη στην “Κ”.
Πολλές φορές οι άνθρωποι, γεμάτοι απορία για τα πάντα, αναρωτιούνται τι “μπαίνει” άραγε στον οργανισμό τους από άποψη διατροφής και λοιπών στοιχείων. Παραμένουμε, όμως, εντελώς και το πλήθος των χημικών που απειλούν την υγεία μας.
Λεπτομέρειες για τα χημικά και το που μπορούν να εντοπιστούν έδωσε η δρ Δάνια Βάλβη στην “Κ” και την Ιωάννα Φωτιάδη.
Τι συμβαίνει
«Τα PFAS είναι μια μεγάλη ομάδα από συνθετικές υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες οργανικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή παγκοσμίως από τη δεκαετία του ’40», εξηγεί στην «Κ» η δρ Δάνια Βάλβη, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Περιβαλλοντικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη. «Περισσότερα από 4.000 διαφορετικά PFAS έχουν παρασκευαστεί και χρησιμοποιούνται ευρέως».
Τα συγκεκριμένα χημικά και ουσιαστικά η χρήση τους αποσκοπεί στην ενίσχυση της αντοχής των προϊόντων στις μεγάλες θερμοκρασίες και στο παρελθόν αποτέλεσαν επανάσταση, επιλύοντας σημαντικά προβλήματα.
Μερικά από τα προϊόντα στα οποία εντοπίζονται τα επικίνδυνα χημικά είναι: μαγειρικά σκεύη όπως αντικολλητικά τηγάνια, λαδόκολλες, συσκευασίες τροφίμων, αδιάβροχα ρούχα, έπιπλα, χαλιά, προστατευτικά κεριά δαπέδου, είδη μακιγιάζ, ακόμα και το οδοντικό νήμα.
Οι μεγάλες εταιρείες που κατασκεύαζαν τα αντίστοιχα προϊόντα φαίνεται πως των χημικών και οι έρευνες που είχαν γίνει άργησαν πολύ να δημοσιοποιηθούν.
Τι προκαλείται
«Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η διάχυτη μόλυνση σε PFAS και αν τα ευρήματα από τις μελέτες της βιομηχανίας είχαν γίνει γνωστά στον κόσμο ήδη από το ’70», υποστηρίζει η Ελληνίδα καθηγήτρια.
«Έχουν την ιδιότητα να μιμούνται τη δράση λιπαρών οξέων και να διαταράσσουν τη δράση φυσιολογικών ορμονών, όπως οι θυρεοειδικές ορμόνες, η ινσουλίνη, τα οιστρογόνα κ.ά.». Η χρόνια έκθεση σε αυτά μπορεί να απορρυθμίσει το μεταβολικό, ενδοκρινικό και ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η συγκεκριμένη κατηγορία χημικών έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για νοσήματα του θυρεοειδούς, του ήπατος, υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση και διαβήτη τύπου ΙΙ. «Σύμφωνα με άλλες μελέτες, κάποια PFAS μπορεί επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο για υπογονιμότητα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου (μαστού, θυρεοειδούς, νεφρών)».
«Αυτά τα PFAS παρότι τώρα έχουν αντικατασταθεί από τη βιομηχανία με άλλα νεότερης γενιάς PFAS, εξακολουθούμε να τα ανιχνεύουμε στο περιβάλλον και στον πληθυσμό σε υψηλές συγκεντρώσεις», επισημαίνει, «όμως διαπιστώνουμε ότι και τα νεότερης γενιάς ».
Η Ελληνίδα ερευνήτρια συμβουλεύει οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το τι αγοράζουν. «Να αποφεύγετε οτιδήποτε φέρει την ετικέτα “water-resistant” ή “stain-resistant”. Κάθε φορά που ετοιμάζεστε να αγοράσετε ένα προϊόν που δεν λεκιάζει, αναρωτηθείτε αν πραγματικά το χρειάζεστε και αν αντ’ αυτού μπορείτε να αγοράσετε ένα απλό και να το πλένετε».
Πηγή:
Το μεγάλο εύρος των επικίνδυνων χημικών που προσλαμβάνουμε και που μπορούν να εντοπιστούν, εξήγησε η δρ Δάνια Βάλβη στην “Κ”.
Πολλές φορές οι άνθρωποι, γεμάτοι απορία για τα πάντα, αναρωτιούνται τι “μπαίνει” άραγε στον οργανισμό τους από άποψη διατροφής και λοιπών στοιχείων. Παραμένουμε, όμως, εντελώς και το πλήθος των χημικών που απειλούν την υγεία μας.
Λεπτομέρειες για τα χημικά και το που μπορούν να εντοπιστούν έδωσε η δρ Δάνια Βάλβη στην “Κ” και την Ιωάννα Φωτιάδη.
Τι συμβαίνει
«Τα PFAS είναι μια μεγάλη ομάδα από συνθετικές υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες οργανικές ενώσεις που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανική παραγωγή παγκοσμίως από τη δεκαετία του ’40», εξηγεί στην «Κ» η δρ Δάνια Βάλβη, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Περιβαλλοντικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας στο Mount Sinai, στη Νέα Υόρκη. «Περισσότερα από 4.000 διαφορετικά PFAS έχουν παρασκευαστεί και χρησιμοποιούνται ευρέως».
Τα συγκεκριμένα χημικά και ουσιαστικά η χρήση τους αποσκοπεί στην ενίσχυση της αντοχής των προϊόντων στις μεγάλες θερμοκρασίες και στο παρελθόν αποτέλεσαν επανάσταση, επιλύοντας σημαντικά προβλήματα.
Μερικά από τα προϊόντα στα οποία εντοπίζονται τα επικίνδυνα χημικά είναι: μαγειρικά σκεύη όπως αντικολλητικά τηγάνια, λαδόκολλες, συσκευασίες τροφίμων, αδιάβροχα ρούχα, έπιπλα, χαλιά, προστατευτικά κεριά δαπέδου, είδη μακιγιάζ, ακόμα και το οδοντικό νήμα.
Οι μεγάλες εταιρείες που κατασκεύαζαν τα αντίστοιχα προϊόντα φαίνεται πως των χημικών και οι έρευνες που είχαν γίνει άργησαν πολύ να δημοσιοποιηθούν.
Τι προκαλείται
«Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί η διάχυτη μόλυνση σε PFAS και αν τα ευρήματα από τις μελέτες της βιομηχανίας είχαν γίνει γνωστά στον κόσμο ήδη από το ’70», υποστηρίζει η Ελληνίδα καθηγήτρια.
«Έχουν την ιδιότητα να μιμούνται τη δράση λιπαρών οξέων και να διαταράσσουν τη δράση φυσιολογικών ορμονών, όπως οι θυρεοειδικές ορμόνες, η ινσουλίνη, τα οιστρογόνα κ.ά.». Η χρόνια έκθεση σε αυτά μπορεί να απορρυθμίσει το μεταβολικό, ενδοκρινικό και ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η συγκεκριμένη κατηγορία χημικών έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για νοσήματα του θυρεοειδούς, του ήπατος, υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση και διαβήτη τύπου ΙΙ. «Σύμφωνα με άλλες μελέτες, κάποια PFAS μπορεί επίσης να αυξάνουν τον κίνδυνο για υπογονιμότητα και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου (μαστού, θυρεοειδούς, νεφρών)».
«Αυτά τα PFAS παρότι τώρα έχουν αντικατασταθεί από τη βιομηχανία με άλλα νεότερης γενιάς PFAS, εξακολουθούμε να τα ανιχνεύουμε στο περιβάλλον και στον πληθυσμό σε υψηλές συγκεντρώσεις», επισημαίνει, «όμως διαπιστώνουμε ότι και τα νεότερης γενιάς ».
Η Ελληνίδα ερευνήτρια συμβουλεύει οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το τι αγοράζουν. «Να αποφεύγετε οτιδήποτε φέρει την ετικέτα “water-resistant” ή “stain-resistant”. Κάθε φορά που ετοιμάζεστε να αγοράσετε ένα προϊόν που δεν λεκιάζει, αναρωτηθείτε αν πραγματικά το χρειάζεστε και αν αντ’ αυτού μπορείτε να αγοράσετε ένα απλό και να το πλένετε».
Πηγή: